OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 27.05.2020, 10:58

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 08:52 
Offline
Radil

Registrován: 26.05.2013, 14:18
Příspěvky: 517
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 69 times
Been thanked: 48 times
Hmm, doporučuju spodní předehřev. Hardcore si hoděj žehličku na regulátor, ostatní použijí 3D tiskárnu a podložku nahřejí na 100 stupňů. Nechám zahřát desku i se švábama a pak jenom lehce fouknu horkovzduchem. Jde to rychle a šetrně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 10:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 762
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 81 times
Been thanked: 106 times
jirka_holub píše:
:like:
Napsal jsem obchodnímu zástupci Kovohutí, zda to lze někde koupit a za kolik....


Název: SLITINA 58 BI49PB18SN12IN21
Množství:  1 tyčka (cca. 0,3 kg)
Cena:  9520 Kč/kg bez DPH
Dodací lhůta:  u výrobce příští týden skladem 4 kg
 
Název: ROSEŮV KOV TYCE BI50SN25PB
Množství:  1 tyčka (cca. 0,3 kg)
Cena:  728 Kč/kg bez DPH
Dodací lhůta:  výroba ca 4 týdny - bude skladem  20 kg

K ceně je potřeba připočítat dopravní náklady - poštovné dle váhy.

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.04.2019, 10:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2869
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 156 times
To se to Indium Kubíkovi pěkně prodraží :lol:

Důležité je tam dostat ten Bismut a může ho být i trochu víc, než 50%, taky je zapotřebí to lokálně prohřát, aby se v tom rozpustilo to bezolovo.

Chce to vyzkoušet.

Nejšetrnější postup odletování bez těhle pomůcek je s infraohřevem, na bezolovo a vícevrstvé desky je zapotřebí ještě spodní ohřev, nebo druhá infra celoplošně zespoda.
250W žárovka ze slepičárny těsně nad tišťákem se dá maskovat bílým papírem asi za 5 minut se to prohřeje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.08.2019, 09:42 
Offline
Prvnička

Registrován: 03.08.2019, 15:44
Příspěvky: 19
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Kubik píše:
...Potrebuju ofoukat pameti ze 72pin SIMMu, abych je osadil na 30pin SIMM :) ...


Omlouvám se asi je to spíš na samostatné vlákno - můj příspěvek není k "ofouknutí", ale spíš námět (realizovatelný / nerealizovatelný ??) jak obejít 30pin SIMM. Též jsem něco podobného zamýšlel, ale na netu jsem ve vláknech podobně smýšlejících vždy našel reakce typu "vyprdni se na to a kup 30pin SIMMy dokud ještě jsou. Vždy to vyjde levněji / rychleji a neničíš jiný historický HW (72piny)". Ale myšlenka pořádného "paliva" pro 386 mě nikdy neopustila. Takže...

  • začal jsem hledat 386 s 72pin SIMMy. Nakonec se podařilo, ale za celou dobu jsem narazil pouze na 2 motherboardy, které byly na prodej.
  • když jsem pak koukal na tu desku a vedle byla položená 386 s polámanými 386 plastovými západkami namísto kovových, tak místo nejisté výměny SIMM slotů mě napadlo, jestli raději nevzít 80 žilovej IDE kabel a na hulváta zespodu nepřiletovat na krátkou vzdálenost 72pin SIMM (jen úvaha, nerealizováno)
  • pak mě napadla čistější varianta, nechat si pro desky s dobrými 30pin sloty vyrobit slepé SIMMy - místo pamětí prokovené díry, pro krátký IDE kablík a k tomu si koupit 72pin slot a propojit. Výhoda by byla, že neničím desku ani 72pin RAM modul. (jen úvaha, nerealizováno)
  • tím, že jsem v roce 1990 měl 4MB RAM kartu do 16bit ISA slotu s DIPP paticemi, kde bylo mraky švábů, tak jsem hledal, zda to dnes někdo nevyrábí se 72pin sloty (neviděl jsem)

Takže jediné co se mi podařilo dotáhnout a "zrealizovat" je první bod. Mám tak 386 s 32MB pamětí (386 deska má dokonce ke 4x 30pin ještě 2x 72pin sloty, ale osazen mám jen jeden 72pin).

OT historka z "natáčení" - Marty mě vzal na můj první zážitkový výlet (pražskej blešák), kde uvidím tak trochu jiný svět. Procházejíc s ohromením, co vše za veteš se prodává/kupuje, do mě najednou Marty drkne a táhne k bezďákovi s ubrusem na zemi, kde má vyložené 386 + 486 + P1 + mně doteď neznámou 8bit zvukovku. Dřív než jsem vyjekl blahem nad onou 386 s 72piny za kterou bych v tu chvíli dal peníze i s celou peněženkou, Marty zkušeně nahlas: "pojď dál, je to starej šrot". Zmatený bezďák těkal hlavou mezi mnou a Martym. Hláškou "já bych si to vzal", jsem soustředil bezďákovu pozornost na sebe. Dotazem "kolik za to chcete" jsem spustil druhé kolo roztěkanosti. Místo aby se podíval co vlastně kupuji, mě začal sjíždět očima od ramen k botám a já pochopil, že se podle oblečení snaží nějak odvodit, kolik by tak ten kořen vysolil. Opět se projevila zkušenost Martyho - v daný okamžik se k němu nahnul a špitl "dej mu to všechno za dvě kila, to by ještě mohl dát". Zafungovalo to a bezďák bázlivě "dal byste 2 stovky?" :suicide: Takže z toho mám závěr - neodsuzujte bezďáky, nikdy nevíte jaký poklad pro Vás zachrání :lol: Takže ještě jednou díkes Marty :like:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.08.2019, 10:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 989
Has thanked: 40 times
Been thanked: 76 times
Většina desek pro 386 stejně umí max. 32 MB RAM a šmytec takže nějaké stovky RAM jsou stejně jen fantazie. Než nějaké pájení tak se buď lehce dají koupit 4 až 16 MB SIMMy 30 pin nebo (to hůř) stromečky kdy do 1 SIMMu dáte redukci na 4. Vhodné když máte mraky 1 MB kousků ale sehnat to jako sadu 4 různých kusů je problém . Vyrábělo se to i pro 72 pin SIMMy, tam to asi dává větší smysl i když opět 64/128MB SIMMy se dají v pohodě koupit. U věcí z továrny je mnohem menší šance že praskne spoj, nebo že to jeden čip nedá apod.

Pokud by to pájení mělo být jednorázový projekt tak imo je lepší koupit ty paměti nové i z finančního hlediska. Protože potřebuješ spoustu vybavení a co pak s tím. A ušetřený čas se dá věnovat něčemu užitečnému, třeba Prince of Persia speedrun, tomu stačí 640 kilo :lol: ...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.08.2019, 14:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 29.08.2014, 10:59
Příspěvky: 241
Has thanked: 23 times
Been thanked: 37 times
wylda píše:
Kubik píše:
...Potrebuju ofoukat pameti ze 72pin SIMMu, abych je osadil na 30pin SIMM :) ...


...[/list]

Takže jediné co se mi podařilo dotáhnout a "zrealizovat" je první bod. Mám tak 386 s 32MB pamětí (386 deska má dokonce ke 4x 30pin ještě 2x 72pin sloty, ale osazen mám jen jeden 72pin).

OT historka z "natáčení" - Marty mě vzal na můj první zážitkový výlet (pražskej blešák)...


Já tu pořád mám plošňáky na ty 4 MB SIMMy od Kubika, takže když na to seženeme brouky... :) tady je info, kde co a jak shánět. viewtopic.php?f=70&t=7329 - já ale moc úspěšnej nebyl :-(
Jináč story z blešáku dobrá. Něco mi říká, že ten Marty jsem byl já :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Czech Human píše:
Většina desek pro 386 stejně umí max. 32 MB RAM a šmytec takže nějaké stovky RAM jsou stejně jen fantazie. Než nějaké pájení tak se buď lehce dají koupit 4 až 16 MB SIMMy 30 pin nebo (to hůř) stromečky kdy do 1 SIMMu dáte redukci na 4. Vhodné když máte mraky 1 MB kousků ale sehnat to jako sadu 4 různých kusů je problém . Vyrábělo se to i pro 72 pin SIMMy, tam to asi dává větší smysl i když opět 64/128MB SIMMy se dají v pohodě koupit. U věcí z továrny je mnohem menší šance že praskne spoj, nebo že to jeden čip nedá apod.

Pokud by to pájení mělo být jednorázový projekt tak imo je lepší koupit ty paměti nové i z finančního hlediska. Protože potřebuješ spoustu vybavení a co pak s tím. A ušetřený čas se dá věnovat něčemu užitečnému, třeba Prince of Persia speedrun, tomu stačí 640 kilo :lol: ...

Vybavení by bylo, materiál nejni...

_________________
O svým elektrobastlení a oldcompaření tweetuju jako @KutilDomaci.
Commodore: • C64 "Králík" • C64G "Moje stará" • C64G "Císař" • C64C "Aldi KB" • C64C "Box" • SD2IEC & EFLR & 1541UII & FCIII
Macintoshe: • LC III • iMac G3 • iMac G4 • Mac Mini G4
Písíčka: • Amstrad PC1640DD • Apricot VX • Apricot Xi
Amigas: • A500 • A600CF • A1200CF & ACA1221ec


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.04.2020, 12:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1440
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 67 times
Been thanked: 102 times
Konečně jsem sebral odvahu, fouknul na IMS1423 horkovzdušnou pistolí a jsou venku. Dokonce i deska zůstala nepoškozena.


Přílohy:
IMG_3263.JPG
IMG_3263.JPG [ 96.75 KiB | Zobrazeno 1181 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03.04.2020, 14:48 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2869
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 156 times
Jenom nesmíš moc spěchat, rozumnej ohřev trvá tak 3 minuty.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04.04.2020, 11:14 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 636
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Kubik píše:
Jak nejlepe ofoukat cipy z desky tak, abych je jeste mohl pouzit? Potrebuju ofoukat pameti ze 72pin SIMMu, abych je osadil na 30pin SIMM :)
Delaval jsem to nad sporakem - nahral jsem desku z druhe strany a potom cipy jednoduse oklepal, ale mozna je lepsi zpusob?

Pokud jsou simmy jednostranné, tak horkovzduškou z druhé strany odejde laminát ale chipy odpadnou bez poškození. Mám tak vydolováno fůru obvodů předtím, než šla deska do mlýna.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz