OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 29.05.2020, 09:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 10.09.2018, 14:32 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 296
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 29 times
Been thanked: 79 times
Díky za upřesnění. Litildivil ještě píše o kus výš že používá s preprom 03, ale to jsem vůbec na webu nenašel tak jestli to není jen překlep a nemyslel PG-02


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 07.09.2019, 16:36 
Offline
Stydlín

Registrován: 11.01.2018, 10:11
Příspěvky: 6
Bydliště: Brno
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Nevyráběli jste náhodou někdo kopii toho modulu 008?
Případně sháním i adaptéry pro MCS-48 a MCS-51.

_________________
486: Octek Hippo 15, Am5x86-133@150 MHz, 128 MB EDO, 256 kB L2, ATI Rage Pro 6 MB, SB AWE32 8 MB, USB, CD-RW, 5,25"+3,5", FM
386: BEK-3709, TX486DLC 40 MHz , 8 MB, 128 kB L2, WD90C30-LR
286: PTM-1232C, CS80C286-25, 4 MB, WD90C30-LR
C64, ZXS, Slavia 84, SAPI-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 30.11.2019, 09:56 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 296
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 29 times
Been thanked: 79 times
Wolf píše:
Nevyráběli jste náhodou někdo kopii toho modulu 008?
Případně sháním i adaptéry pro MCS-48 a MCS-51.


Viz výše v threadu, foto vyrobeného modulu 008.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 30.11.2019, 15:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1027
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
Keď už preberáte Elnec, nemáte niekto schému od "modul 040" pre PREPROM-01 ? Alebo aspoň poriadne foto, z ktorého by sa dala vydedukovať? Jediné čo som našiel je stará ponuka na Aukre.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 22:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1027
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
Clouseau píše:
Kopie vyrobena. ... A nakonec spodní patice je delší takže nejde dát do programátoru posunutě....

Zrejme do PREPROM-02, ale zasa nejde použiť s PREPROM-01, ten má totiž 28 pinovú päticu. Oni vedeli, prečo tam dali menej pinov. :D

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 16.05.2020, 12:43 
Offline
Radil

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 528
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Programátor 2708 je funkčný aj v PREPROM-01 a tak isto aj PREPROM-02.
A dá sa priamo založiť aj tam, aj tam.
Počet pinov v programátore (01 aj 02) na zakladanie do pätičky - 28.
Počet pinov na založenie doštičky 2708 do programátoru - 28.
Bezo zmeny funkcie je možné osadiť v programátore 2708 iba 24 pin, ale nejakú výhodu v tom nevidím, keďže obidva programátory používajú už spomenutú 28 pinovú ZIF pätičku.
Ešte dodám že na doštičke (Clouseau) už jeden osadený 2708 programátor funguje bez najmenších problémov. Jediný "problém" je menšia rýchlosť napaľovania, pretože sa priebežne kontroluje byte po byte, teda je to daň za zníženie rýchlosti (Preprom-01). Nie je to ale hardvérová chyba, je to vlastnosť celého programátoru. A v tomto prípade rýchlosť naozaj nie je najdôležitejším faktorom.

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 16.05.2020, 12:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1027
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
Ale on vyrábal modul 008 (nie 2708) ten je iba pre PREPROM. A pôvodných 28 pinov doplnil na 32, ako som pochopil z textu. Trochu som pohľadal, 32 pinov má PREPROM-02aLV, nie PREPROM-02. Moja chyba. Aj tak to bolo iba bezvýznamné konštatovanie. :D

Skrátka osadím 32 pinov, bude to iba pre PREPROM-02aLV. Osadím 28 pinov, bude to pre PREPROM-02aLV, PREPROM-02, a aj pre PREPROM-01, ale v PREPROM-02aLV sa to bude dať nasadiť posunuté. Menej je viac. ;)

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 08:07 
Offline
Radil

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 528
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
Prepáč máš pravdu,na module 008 je na spodku 32 pinov.
Ak to chceš na PREPROM-01 osadíš iba 28.
Sorry za mystifikáciu !
(Dnes som si pozrel fotky,mám ich v ntb.)
Ešte pridám fotografie ktoré urobil Clouseau - foto č.1 až 5, ďalší kus 008 si postavil kolega Stano Havran (doska od Clouseau) - foto č.6 až 11.
Tak si urobíš celkom dobrú predstavu ako to celé vyzerá. Doštička je urobená veľmi profesionálne. Jediná vec pri osádzaní, je problém osadiť pätičku, treba jemne zbrúsiť jej vývody, pretože zvolené otvory sú príliš malé. Jednoduchá pomoc - stačí dať pätičku do samostatného soklíku a bude to v poriadku. Akurát bude väčšia celá stavebná výška. Výhodou takéhoto riešenia je tože potom ide použiť aj 28 ZIF pätička od iného výrobcu.
Takisto treba dať pozor na to aké stabilizátory sa použijú, rôzni výrobcovia majú rôzne vyvedené vývody a teda aby sa nikto nedivil ak tam kde má niečo byť nakoniec nebude nič ... (upozornenie od SH).
Som mimo domu, ak prídem domov tak to nafotím, nemám to u seba.

https://ulozto.sk/file/0yOMhkzA04vU/2708-preprom-zip

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 09:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1027
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
Ešte jedna fotka naviac, tiež na ňom pracujem. :D Keby bola pätica, tak hotovo ale treba čakať, z Číny to potrvá... Tá kolíková lišta tam ide fakt na fest ťažko nasunúť, až som uvažoval dať tam tú precíznu, ale tá má tenšie kontakty na oboch koncoch, a keby sa časom ohol alebo ulomil kontakt, nebolo by to moc dobré. Uvidím aké hrubé kontakty bude mať pätica. Keby číňan šetril a dal tenké, bolo by dobre. Tiež ma udivila rozteč dier pre kondenzátory, nieje klasická 5,08 mm, ale menšia, čo robilo problém hlavne pri tom 33n kondenzátore, nesedí pekne na doske...

Ozaj, fotoaparát má takú vec, že blesk. Treba fotiť z väčšieho odstupu, prizoomovať si, a zapnúť blesk. A aby sa neodrážal, tak fotiť trochu z uhla, nie priamo (uhol odrazu=uhol dopadu ;) ).


Přílohy:
modul 008 - nedokonceny.jpg
modul 008 - nedokonceny.jpg [ 136.89 KiB | Zobrazeno 203 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 14:24 
Offline
Radil

Registrován: 19.12.2013, 16:54
Příspěvky: 528
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 92 times
A ja som zase čakal že Ti došlo že tie fotky som nerobil ja ...
Zmysel tých fotiek je pomôcť pri osádzaní, ale zjavne to bola z mojej strany zbytočnosť.
Ale je to pekné poďakovanie za to že som Ti chcel pomôcť.
;)

_________________
http://blog.3b2.sk/igi


Naposledy upravil Igi dne 17.05.2020, 14:41, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 14:37 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 296
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 29 times
Been thanked: 79 times
PotPalo píše:
Ešte jedna fotka naviac, tiež na ňom pracujem. :D Keby bola pätica, tak hotovo ale treba čakať, z Číny to potrvá... Tá kolíková lišta tam ide fakt na fest ťažko nasunúť, až som uvažoval dať tam tú precíznu, ale tá má tenšie kontakty na oboch koncoch, a keby sa časom ohol alebo ulomil kontakt, nebolo by to moc dobré. Uvidím aké hrubé kontakty bude mať pätica. Keby číňan šetril a dal tenké, bolo by dobre. Tiež ma udivila rozteč dier pre kondenzátory, nieje klasická 5,08 mm, ale menšia, čo robilo problém hlavne pri tom 33n kondenzátore, nesedí pekne na doske...

Ozaj, fotoaparát má takú vec, že blesk. Treba fotiť z väčšieho odstupu, prizoomovať si, a zapnúť blesk. A aby sa neodrážal, tak fotiť trochu z uhla, nie priamo (uhol odrazu=uhol dopadu ;) ).



JJ máš pravdu, vrtání padů pod paticí s nulovou silou je stejné jako pro klasické patice, tím pádem tam jde patice s nulovou silou hodně těžko.. Ale už jsem na to dávno zapoměl... :) Nicméně co se pamatuju tak jsem jí tam prostě natlačil silou, jelikož její piny jsou obdélníkové tak se to tam prostě navěky zařízlo... to samé pilnové lišty... těžko, ale jde tam :-) Kondenzátor myslím je špatná rozteč jen u toho žlutého u patice...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 14:41 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 296
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 29 times
Been thanked: 79 times
Takhle jak to máš osazeno, tak si určitě předem odzkoušej spínač 12V a hlavně zdroj -5V.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 15:36 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 637
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
PotPalo píše:
Ešte jedna fotka naviac, tiež na ňom pracujem. :D Keby bola pätica, tak hotovo ale treba čakať, z Číny to potrvá... .

Téma nesleduji, jen náhodou jsem se podíval. Jakou patici potřebuješ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 16:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1027
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
jjilek píše:
PotPalo píše:
Ešte jedna fotka naviac, tiež na ňom pracujem. :D Keby bola pätica, tak hotovo ale treba čakať, z Číny to potrvá... .

Téma nesleduji, jen náhodou jsem se podíval. Jakou patici potřebuješ?
Päticu s nulovou silou. Tú s páčkou. Keby to bolo PC, tak by sa to nazývalo socket. :mrgreen: Už je objednaná, a času dosť.

Igi píše:
A ja som zase čakal že Ti došlo že tie fotky som nerobil ja ...
Jasne že mi došlo, že je to zbierka, to ja len tak informatívne pre ostatných do budúcna (autori sú určite tu), nech je tam nabudúce okrem tieňov aj niečo vidieť. Igi, :god: :god: :god:

Clouseau píše:
Kondenzátor myslím je špatná rozteč jen u toho žlutého u patice...
Tak potom mám asi ja zásobu neštandardných kondenzátorov všeho druhu (čo je dosť možné). :mrgreen:


Inak pri osadzovaní dosky sa riadim hlavne popisom a schémou, a až pokiaľ tam nejaká informácia chýba, tak podľa foto. Napríklad tranzistory som dal na 100mA, snáď budú stačiť (tiež tu mám tranzistory s pinoutom EBC, CBE, a BCE, a ktorý tam dať, sa dá zistiť iba podľa kombinácie doska+schéma). Nakoľko spínajú regulátory ktoré sú tiež do 100mA, väčší odber by tam nemal byť (teda na tej NE555 sa ešte nejaká desiatka mA stratí, ale aj tak, snáď to nebolo navrhnuté na doraz).

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Programátor EPROM 2708
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 20:47 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 03.05.2017, 11:50
Příspěvky: 296
Bydliště: Ústí nad Labem
Has thanked: 29 times
Been thanked: 79 times
Omlouvám se, tranzistory mi nedošlo líp specifikovat. Na originál ELNEC modulu byly KC636 nebo KC638, na mém kusu sám nevím co jsem osadil, nicméně 100mA si myslím taky že musí stačit..... Desek jsem tenkrát nechal udělat 10ks a vůbec by mne nenapadlo že se všechny použijou.. už nemám žádnou.... Natolik to je speciální věc...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz