OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 čer 2018, 02:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 19:08 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2039
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 137 times
Je prosím nějaká možnost jak donutit disketovku necvakat, když ji nepotřebuji.
Je to krajně rušící prvek, zvláště při oddeklovaném počítači, také na životnosti to asi nepřidá když sebou stále cuká.

Je mě jasné že pro většinu Amigistů to je rajská hudba, mě to ale vadí. :hammer:

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 19:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7039
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
aminet - noclick

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 21:11 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2039
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 137 times
Stáhnul jsem si noclick20_usr.lha dál do Aminy a..... nic
Mají se tyto utility někam konkrétně kopírovat ?

Je tam soubor read me, ten ale nejsem schopný zobrazit, bo mám čistý systém, na zobrazovaní těchto souborů je také zřejmě nějaká util ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 22:12 
Offline
Radil

Registrován: 30 zář 2014, 17:03
Příspěvky: 427
Bydliště: jižní Čechy
Has thanked: 107 times
Been thanked: 35 times
Pokud si nainstaluješ Classic WB, tak tato utilitka je mimo jiných součástí. Je to opravdu fenomenální balíček, vyhneš se spoustě problémů s instalací milionu věcí. Vše, co potřebuješ, je již součástí balíčku. Stavět si Amigu od holého WB je jen pro amigistu zatvrzelého nostalgika a individualistu. :-)

Jinak readme si můžeš přeci bez problémů přelouskat v PC, ne?

Co se týče instalace, tak bych tipoval nahrání na HDD a přidání cesty k utilitě do startup sekvence s parametrem NIL. ;-)

_________________
Commodore 64, 64C, 64G, ATARI 1040 STE, AMIGA 1200 (A1260/80), Amstrad CPC 6128, Acorn A3020, Didaktik GAMA '88 a '89, ZX 128.

PC: 286-20 MHz (4 MB RAM, Trident 1 MB, SB16), 386DX-40 MHz (FPU, 32 MB RAM, Mach32 2 MB, AWE32, CD-ROM), 486"DX5"-160 MHz (128 MB RAM, USB 2.0, SB16, CD-ROM), Pentium 233 MMX (262 MHz, 256 MB RAM, SiS315 32 MB, VooDoo2, SB16, DVD-ROM)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 28 led 2016, 22:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 230
Has thanked: 85 times
Been thanked: 80 times
Nebo jednodušeji tu utilitku hodíš do WBStartup složky...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 10:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1857
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 203 times
Been thanked: 342 times
A preco vlastne ta disketovka cvaka ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 10:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7039
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
Protože automaticky detekuje vloženou disketu. Ale trochu nevhodným způsobem.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 10:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2039
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 62 times
Been thanked: 137 times
Já WB vůbec neznám, na mě se musí pomalu, sehnal jsem si knihu o WB, tak budu studovat.
A proč jsem si nestáhnul hotovou instalaci WB ? To je snad jasné, chci tam mít jen to co potřebuji a chci se to naučit.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 11:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1230
Bydliště: Praha
Has thanked: 73 times
Been thanked: 154 times
K tomu cvakani... Amiga bezne disketu po vlozeni sama prozkouma a nacte z ni zakladni informace a ikony, aby je zobrazila na plose workbenche, takze je potreba jeji vlozeni detekovat, k cemuz se vyuziva provedeni kroku hlavicky ze stopy 0 na stopu 1, coz ma za ukol vyresetovat vnitrni latch. Podrobnostem bohuzel nerozumim, jen vim ze je to takhle.

Nicmene koumaci vymysleli, ze stejny efekt ma krok ze stopy 0 na -1, coz o poznani mene cvaka. Ty "noclick" programy to neutisi na nula, zalezi na konstrukci mechaniky, ale obvykle to uz neni slyset. Neni to jine reseni detekce vlozeni, jen dobry napad jak to zmenit.

Udajne, nevidel jsem to, nektere mechaniky nemaji senzor detekce stopy 0, ktery se na Amize pry stejne nepouziva, a hlavicka se klidne pokousi posunout na stopu -1, coz mlati o hodne vic nez puvodni cvakani a nektere mechaniky to znici. Jak muze byt mechanika bez detekce stopy 0 nechapu. Nevim jestli to neni jen nejaka legenda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 11:40 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 279
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 41 times
Been thanked: 39 times
senzor stopy 0 ma asi kazda, skor budu nejake menej inteligentne mechaniky, ktore fyzicky ten step na -1 spravia (vacsina ho odignoruje)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 12:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1857
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 203 times
Been thanked: 342 times
Doda píše:
K tomu cvakani... Amiga bezne disketu po vlozeni sama prozkouma a nacte z ni zakladni informace a ikony, aby je zobrazila na plose workbenche, takze je potreba jeji vlozeni detekovat, k cemuz se vyuziva provedeni kroku hlavicky ze stopy 0 na stopu 1, coz ma za ukol vyresetovat vnitrni latch. Podrobnostem bohuzel nerozumim, jen vim ze je to takhle.
Je to take mensie technologicke nedorozumenie :)

3.5 mechaniky uz nemaju klasicky signal READY ako ich starsie 5.25 a 8 sestricky, ale namiesto neho maju signal DC (disk changed), ktorym indikuju systemu, ze disketa bola vymenena. Bolo to vymyslene preto, aby bola praca s disketou rychlejsia. Ked system ma informaciu, ze v mechanike je stale ta ista disketa a nebola vobec vybrana von, nemusi ju celu znovu nacitavat, ale moze pouzit uz nakesovane udaje a rovno citat iba to co este nakesovane nema (btw. toto ja vo velkom vyuzivam v MB02).

Samotny signal DC z hladiska mechaniky funguje nasledovne: Ked je v mechainke nie je disketa, signal je v urovni 0. Ked uzivatel vlozi disketu, signal stale zostava v 0. Ak je v mechanike disketa a system spravi krok hlavickou mechaniky, DC sa nastavi na 1 a zotrva v 1 az pokym uzivatel disketu nevyberie.

Z hladiska systemu funguje takto: Ked je poziadavka na pracu s disketou, system zapne mechaniku (rozsvieti sa na nej svetielko) a zisti ze DC je v 0, tym padom vie, ze bud v mechanike nie je disketa, alebo tam uzivatel nejaku medzitym vlozil - podla toho vie ze udaje v cache su uz neaktualne. System pohne hlavicou o jeden krok. Ak DC aj nadalej ostava v 0, v mechanike nie je disketa a system moze ohlasit chybu. Ak je 1, znamena to ze v mechanike disketa je a system s nou moze normalne pracovat. V pripade, ze system po zapnuti mechaniky najde DC v urovni 1, vie ze v mechanike je este stale ta ista disketa s ktorou robil naposledy a moze pouzit udaje z cache (ako som uz vyssie spominal).

Urobenie kroku hlavickou mechaniky v pripade ak v mechanike nie je disketa, a system s nou chce pracovat, je zaroven aj taky vhodny akusticky signal pre uzivatela ze zabudol do mechaniky vlozit disketu ;)

Takze takto to bolo povodne vymyslene. A cele nedorozumenie je o tom ze Amiga sa snazi o nieco, na co tento koncept vobec nebol navrhnuty... :shrug:
Doda píše:
Udajne, nevidel jsem to, nektere mechaniky nemaji senzor detekce stopy 0, ktery se na Amize pry stejne nepouziva, a hlavicka se klidne pokousi posunout na stopu -1, coz mlati o hodne vic nez puvodni cvakani a nektere mechaniky to znici. Jak muze byt mechanika bez detekce stopy 0 nechapu. Nevim jestli to neni jen nejaka legenda.
Mechanika MUSI mat detekciu stopy 0, to je proste norma a vsetky radice (vratane toho v Amige) to nutne potrebuju.

Bezne radice ale neumoznia odkrokovat hlavicku na zaporne stopy - jednoducho ked mechanika hlasi, ze uz je na stope 0, prikaz na krok na stopu -1 do nej nepustia. Ale radic v Amige nie je bezny a je mozne, ze ten to umozni. Potom je len na softweri ci neodkrokuje na stopu -1, a ak ano, je na mechanike, ako sa bude v takom pripade spravat (hlavicka moze narazit na koniec svojej drahy, co sposobobi este vecsi hluk ako samotne krokovanie).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: "Cvakání" disketovky
PříspěvekNapsal: 29 led 2016, 13:17 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1791
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 284 times
Been thanked: 272 times
http://www.amigahistory.plus.com/noclick.html

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz