OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 led 2018, 22:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 07 dub 2017, 19:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 97
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Tak, už nemohu jinak, musím s pravdou ven. Zdvořile Vás tímto žádám o pomoc.

Začnu trochu zeširoka. Tuhle jsem tak začal přemýšlet o pořízení Amigy. Nejsem sběratel, spíš tak obecně fanoušek starého HW. Vyrostl jsem na C64, kterou ještě mám. Nu slovo dalo slovo, podařilo se mi získat jednu dosti zanedbanou A600 - od člověka, kterého byste asi většina z vás v oboru zběhlých mohli znát. (tak trochu jsem čekal, že to bude částečně zárukou pohodového obchodu)
Amigu jsem dostal deklarovánu ve stavu - holý stroj, chybí floppy, zřejmě vadný kick, bez zdroje.

Po tom, co mi dorazila, se ukázalo, že také chybí Agnus. :scratched: Ke stavu po prvním rozbalení snad už jen že původní HDD header na desce byl nahrazen běžným 40 pin IDE kabelem přímo napájeným do desky.
No, nenechal jsem ze vystrašit a postupoval jsem následovně:

1. Postavil jsem si zdroj. Použil jsem modul Artesyn NFS40-7608J se specifikací +5.1V/3A, +12V/2A, -12V/0,35A.
2. První zapnutí - hle nefunguje (aha, bez Agnuse to nepojede)
3. Z prodejce jsem vytřískal ten Agnus, kterej mu ležel doma někde v šuplíku. Kolega mi na desku osadil PLCC84 patici, do které Agnuse zasouvám.
4. Zmodifikoval jsem si floppy Chinon FZ-357 a zapojil.
5. Druhé zapnutí - tak trochu na heslo, laboroval jsem s tím desítky minut. Naběhne do obrazovky "vložte WB floppy" jednou z 5-10 pokusů. Na vložení jakékoli diskety později nereaguje. Floppyna ale při zapnutí kratičce problikne a pak po nějaké době bootování třikrát hrábne a následně (někdy) zobrazí obrazovku "vložte WB floppy".
6. Maje kickstart 2.04 (který tam nepatřil), objednal jsem nový 3.1.
7. V podezření na chybně zmodovanou floppy modifikuji jinou. Chování však stále stejné. Když se zadaří, třikrát hrábne a smolík.
8. Od MrKocoura jsem dostal (tímto stotisíckrát děkuji) mnoho disket, předtím všechny otestovány v A600. Ani jedna z nich se nečape (pokud je od počátku vložena, i tehdy třikrát hrábne, pak "vložte WB disk")
9. Provádím detailní prohlídku desky. Měřím kapacity elytů přímo v desce. Vše je dá se říct v normě, recap se mi dělat nechce. Zjišťuji vyhořelý MC1488D (budič RS232).
10. Kolega mi vyměnil vyhořelý 1488. (pochybuji, že to má vliv na funkčnost floppy, ač je to poblíž, ale může ovlivňovat napájecí okruh, na kterém jsem naměřil 4.8V, což je mi divně málo).
11. Dnes mi dorazil nový kick a mimo jiné také Gotek. Goteka ani nezkouším, Kick fachčí, ale chování stále stejné.

... asi třikrát se mi zobrazila hláška při bootu "Software error" viz příloha.

Tak a teď babo raď :hang:
Poslední věc, kterou bych vyzkoušel, je zapůjčit Agnuse, který bůh ví co zažil, a se zapůjčeným ještě jednou testnul. Na eBayi jsem našel, že se koupit dá.

Nějaké další tipy?
Předem všem děkuji a přeji pěkný víkend.
Taky bych touto cestou rád poděkoval všem, které už jsem s tímto ztraceným případem obtěžoval. :beer:


Přílohy:
Photo-2017-04-07-18-51-32_4938.JPG
Photo-2017-04-07-18-51-32_4938.JPG [ 548.86 KiB | Zobrazeno 2234 krát ]

_________________
Písíčka: • Amstrad PC1640DD (8088) • Apricot VX (286) • Miata PC (386DX) • EPoX (Athlon SlotA) •
Amigas: • Amiga A600CF • Amiga A1200CF & ACA1221ec •
Commodore: • C64G / SD2IEC & EFLR • C64C / 1541UII •
Macintoshe: • LC III • iMac G3/500 • iMac G4 Lampička • Mac Mini G4 •
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 07 dub 2017, 21:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Jsem dost ožralej na to, abych ten elaborát celý nebyl úplně schopný přečíst. Na druhou stranu i v tom opojení můžu říct jedno - pro začátečníka je A600 nejmíň vhodná, protože má většinu chipů onboard. A ono se u Amigy může vysrat kde co. Neříkám, že je to tvůj případ, ale A500 je mnohem lepší, protože většinu kritických zákaznických obvodů vyměníš.
A teď: ta chyba, z které jsi udělal printscreen, to je problém v Chip RAMce. Ale protože sis nechal hodit Agnuse do patice a "něčím" jsi ho nahradil, tak může být i problém v něm. Agnus pro A600 není paticák ani omylem.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 07 dub 2017, 22:45 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 97
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Díky moc. Já už v sobě nějaké promile mám taky, jinak bych nepsal takový pohádky.

Tákže. Paticák nepaticák, ta věc, co tam mám, údajně z té A600 pochází a odpovídá tomu i označení. Prodávající mi na otázku "proč to vlastně tehdá odpájoval" odpověděl, že pokusovali a že zjišťovali, co nefunguje (ale údajně to nebylo nefunkční na této A600).
Takže dobré, že jsi mi potvrdil, že není nesmysl zkoušet do té mé skvělé patice fouknout funkční 8375 390544-01. Pak se uvidí.

Jinak A600 vs. začátečník... nu abych řekl pravdu, nečekal jsem takovou robinzonádu. Ale zatím mě to neodradilo.

_________________
Písíčka: • Amstrad PC1640DD (8088) • Apricot VX (286) • Miata PC (386DX) • EPoX (Athlon SlotA) •
Amigas: • Amiga A600CF • Amiga A1200CF & ACA1221ec •
Commodore: • C64G / SD2IEC & EFLR • C64C / 1541UII •
Macintoshe: • LC III • iMac G3/500 • iMac G4 Lampička • Mac Mini G4 •


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 07 dub 2017, 22:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1133
Bydliště: Praha
Has thanked: 72 times
Been thanked: 146 times
Ja bych si na Agnus netipnul, na RAMku mozna. Kazdopadne se to spravuje spatne, uz je to dost slozity pocitac.

Ani nevim proc by pro zacatecnika nebyla vhodna A600, to je vhodnejsi nez A500, ktera se pouze diky paticim lepe opravuje, ale najdes i tak dost vraku, ktere uz nikdo neopravi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 23 dub 2017, 22:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 97
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Asi mám řešení... http://www.ebay.co.uk/itm/AMIGA-600-Mai ... SwB-1Y3RcR


Jinak mezitím jsem ještě testoval a testoval, měřil zdroj, zkoušel připravenou CFku - jestli z toho nenabootuje, taky nic.

V plánu mám ještě:
* vyzkoušet se standardním zdrojem (= vyloučit problém u mnou bastleného zdroje)
* odpájet nabastlený IDE kabel (= eliminovat riziko zkratu apod.)
* profunět šváby (= eliminace studeňáků; bůh ví, co se tam bastlilo)
* vyměnit kondy (kolega bývalý amigista se nabídl, škoda nevyužít)
* rozmlátit to kladivem, polejt benzínem a zapálit

Tak schválně, kolik kroků ještě bude.

_________________
Písíčka: • Amstrad PC1640DD (8088) • Apricot VX (286) • Miata PC (386DX) • EPoX (Athlon SlotA) •
Amigas: • Amiga A600CF • Amiga A1200CF & ACA1221ec •
Commodore: • C64G / SD2IEC & EFLR • C64C / 1541UII •
Macintoshe: • LC III • iMac G3/500 • iMac G4 Lampička • Mac Mini G4 •


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 23 dub 2017, 22:30 
Offline
Radil

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 435
Has thanked: 0 time
Been thanked: 32 times
Deska do A600 za 4000 Kc? Za to jsem mel 3 cele Amigy. To neni reseni.

A600 ze je slozity pocitac? Vsechny soucastky jsou tam jeste obrovske, vsechno jde pajet i bez lupy nebo mikroskopu.
Pokud ta deska neni nekdo prostrelena skrz na skrz brokovnici, musi jit opravit.

Slo by tu desku vyfotit v co nejvyssi kvalite - nejlepe 10+ megapixelu?

Ten posledni bod NEEEEE to by byla velka skoda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 23 dub 2017, 23:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 163
Has thanked: 9 times
Been thanked: 38 times
Marty píše:
* rozmlátit to kladivem, polejt benzínem a zapálit

Som sa pousmial - dúfam, že to bol vtip.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 09:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 19:01
Příspěvky: 157
Has thanked: 241 times
Been thanked: 20 times
Neblbni, za tu cenu kupis komplet funkcnu Amigu 600 aj s CF, zdrojom a mysou...

Bohuzial si kupil pekny vrak. Ak to nespravis dosku predaj na nahradne diely a kup si funkcnu. Uz len to ze chybal Agnus mi pride ako pekny oser. Ehm, nejdem radsej hadat od koho si ju kupil. BTW. este som nemal v ruke Amigu, ktora by mala vadny Kickstart..

Marty píše:
Asi mám řešení... http://www.ebay.co.uk/itm/AMIGA-600-Mai ... SwB-1Y3RcR


Jinak mezitím jsem ještě testoval a testoval, měřil zdroj, zkoušel připravenou CFku - jestli z toho nenabootuje, taky nic.

V plánu mám ještě:
* vyzkoušet se standardním zdrojem (= vyloučit problém u mnou bastleného zdroje)
* odpájet nabastlený IDE kabel (= eliminovat riziko zkratu apod.)
* profunět šváby (= eliminace studeňáků; bůh ví, co se tam bastlilo)
* vyměnit kondy (kolega bývalý amigista se nabídl, škoda nevyužít)
* rozmlátit to kladivem, polejt benzínem a zapálit

Tak schválně, kolik kroků ještě bude.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 09:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 97
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Pokud mi někdo nabídnete desku levněji, případně znáte někoho, kdo to umí opravit, štědře se odměním.
Je totiž hezký, že vám to přijde drahý, ale já už do toho střepu investoval nejen času, ale i peněz a už je mi to jedno :evil:

A budu rád dál vyhrožovat rozmlácením a zapálením, pokud to někoho vyburcuje :lol:

Tady foto ve vysokém rozlišení: https://www.dropbox.com/s/sjq119kwqo6hq ... d.jpg?dl=0 :jump:

_________________
Písíčka: • Amstrad PC1640DD (8088) • Apricot VX (286) • Miata PC (386DX) • EPoX (Athlon SlotA) •
Amigas: • Amiga A600CF • Amiga A1200CF & ACA1221ec •
Commodore: • C64G / SD2IEC & EFLR • C64C / 1541UII •
Macintoshe: • LC III • iMac G3/500 • iMac G4 Lampička • Mac Mini G4 •


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 10:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Hm, ta patice s Angusem je dobře nakřivo.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 15:44 
Offline
Radil

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 435
Has thanked: 0 time
Been thanked: 32 times
Priste dej k te fotce nejake varovani :-)

Tomu kdo na te desce vymenoval kondenzatory a pajel ten slot na Agnuse bych zakonem zakazal se priblizit na mene nez 10 metru k pajecce.

Jak proboha nekdo dokaze pripajet NAKRIVO slot na Agnus, kondenzatory i nektere odpory?

1. kabel od disku pryc, Amiga funguje i bez nej
2. RF modulator pryc
3. Agnus pripajet na desku jak ma byt
4. ja bych opravil vsechny nakrivo pripajene soucastky, ja ten pohled zkratka nesnesu

Cekal, jsem ze to bude v horsim stavu. Samozrejmne jsem necekal, ze nekdo dokaze pripajet slot krive - ma vubec vsude kontakt?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 15:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
No to je to, co si myslím také. Tam nebude všude kontakt ani omylem.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 17:10 
Offline
Radil

Registrován: 28 říj 2015, 19:07
Příspěvky: 435
Has thanked: 0 time
Been thanked: 32 times
Ony jsou ty plosky docela dlouhe.

Zpusob pridelani je ale prasarna, to bych se hanbou propadl to takhle udelat na svem pocitaci, natoz jeste na cizim.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 24 dub 2017, 17:31 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6477
Bydliště: Praha
Has thanked: 775 times
Been thanked: 755 times
Jsou dlouhé, to je mi jasné. Ale ta patice je hodně křivě - nedal bych moc za to, že na všech pinech kontakt nebude. Dost by to vysvětlovalo i to divné chování Amigy. Pamatuju, jak jsem měl kdysi v A3000 jeden pin vyhnutý a také to běželo - prazvláštně, ale běželo.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Story jedné Amigy 600
PříspěvekNapsal: 29 dub 2017, 21:27 
Offline
Kecálek

Registrován: 29 srp 2014, 09:59
Příspěvky: 97
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times
Chlapi díky moc. Tu patici na Agnuse mi pájel kolega, který trochu prase je - řídí se heslem "hlavně se toho nebát a nesrat se s tím".
Odpájíno už má opravdu hodně a jeho zkušenosti věřím, nicméně těžko budu shánět někoho, kdo mi to odpájí a přepájí rovně... Ač mi to taky přišlo divné.

Jinak dnes jsem odjebal pryč ten vošklivej IDE kabel a vyzkoušel s jiným zdrojem. V zásadě bez změny. Bootuje 2-4 minuty (pokaždé jinak dlouho), pak buď hodí SW failure nebo insert disk bez ohledu, co je vloženo.
Asi mám tedy obě floppy špatné, prostě třikrát hrábne a konec (bez ohledu jestli je nebo není vložená disketa a co na ní je).
Zkusím připravit goteka, kterého tu taky mám, jen mi chybí nějaká kompatibilní fleška.

_________________
Písíčka: • Amstrad PC1640DD (8088) • Apricot VX (286) • Miata PC (386DX) • EPoX (Athlon SlotA) •
Amigas: • Amiga A600CF • Amiga A1200CF & ACA1221ec •
Commodore: • C64G / SD2IEC & EFLR • C64C / 1541UII •
Macintoshe: • LC III • iMac G3/500 • iMac G4 Lampička • Mac Mini G4 •


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz