OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 srp 2017, 04:32

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 21:05 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 162
Bydliště: Košice
Has thanked: 59 times
Been thanked: 64 times
tomascz píše:
rombor píše:
tomascz píše:
Btw, autori emulatoru Fuse ted resi rozbehani MDOSu2 (a jsou mirne zmateni z MDOSu1). http://sourceforge.net/p/fuse-emulator/patches/331/?limit=25&page=1 Dnes dopoledne jsem tam postnul nejake zakladni informace a chtel bych je doplnit i o tuto, pokud neprostestujes.
V tom príspevku chybne uvádzaš, že Intel radič je i8255. Správne to má byť i8272. Pokiaľ to v tom fóre ide, tak to radšej oprav, aby to nebolo mätúce. A tiež, RAM v D40/D80 je SRAM a nie DRAM.

Ok, diky za upozorneni.
- SRAM/DRAM - bral jsem terminologii George K ("Rutiny ROM D40", Proxima),
- i8255/i8272 - bral jsem cislo z manualu Real Spectra a oni ho tam take zminuji - mam tedy dat informaci, ze to maji spatne?
Neviem, čo je v manuáli Real Spectra a v akej súvislosti, ale v každom prípade D40/D80/Kompakt obsahujú aj PIO i8255. FDC sa samozrejme líši. Je tam teda buď WD2797 - (D40 a prvé verzie Kompaktu - MDOS1) alebo i8272 (GM82C765B, uPD765) - (D80 a neskoršie verzie Kompaktu - MDOS2).
Pochopiteľne, z pohľadu emulácie je jedno, či je pamäť typu SRAM alebo DRAM. Ja som na to poukázal iba pre úplnosť a korektnosť popisu.

_________________
http://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 21:47 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 314
Has thanked: 29 times
Been thanked: 50 times
rombor píše:
tomascz píše:
rombor píše:
Ok, diky za upozorneni.
- SRAM/DRAM - bral jsem terminologii George K ("Rutiny ROM D40", Proxima),
- i8255/i8272 - bral jsem cislo z manualu Real Spectra a oni ho tam take zminuji - mam tedy dat informaci, ze to maji spatne?
Neviem, čo je v manuáli Real Spectra a v akej súvislosti, ale v každom prípade D40/D80/Kompakt obsahujú aj PIO i8255. FDC sa samozrejme líši. Je tam teda buď WD2797 - (D40 a prvé verzie Kompaktu - MDOS1) alebo i8272 (GM82C765B, uPD765) - (D80 a neskoršie verzie Kompaktu - MDOS2).
Pochopiteľne, z pohľadu emulácie je jedno, či je pamäť typu SRAM alebo DRAM. Ja som na to poukázal iba pre úplnosť a korektnosť popisu.

Oj, ano, mas pravdu - oni i8255 zminuji take pouze v souvislosti s PIO - opravim.
SRAM/DRAM - jezis, tak tyhle terminy jsem uz neslysel minimalne 15 let, naposledy na stredni! Ne, ja na typy pameti vubec nemyslel v tu chvili - George K to, podle meho mineni, bere jako zkraceninu neceho jako "disketova RAM" (DRAM) a "disketova ROM" (DROM). Snad se nepletu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 06:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1632
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 164 times
Been thanked: 291 times
tomascz píše:
Pokud me pozadaji, rad bych jim pak predal tvoji prezdivku do "Credits" (bude-li to to, co jim chybi do rozbehani MDOSu2).
Samozrejme, vsetky informacie odo mna su open source a mozu sa dalej volne sirit :) A pokial bude pri nich aj moja prezyvka, bude to bonus navyse ;)
tomascz píše:
SRAM/DRAM - bral jsem terminologii George K ("Rutiny ROM D40", Proxima),
Ako uz rombor napisal, v D40 a D80 (samostatne disketovky pripajane k ZX na zbernicu) maju na sebe cip 2kB SRAM (Staticka RAM). Ale napriklad Didaktik Kompakt, ktory ma "vsetko v jednom", nema samostatnu ramku pre MDOS, ale ma 64kB pamet z DRAM cipov 4x64, z nich sa 48kB vyuziva ako standartna ZX pamet a zo zvysnych 16kB (normalne zakrytych romkou) sa 2kB pouzivaju pre MDOS. Takze George K ma pravdu ked pise SRAM/DRAM, pokial sa jedna vseobecne o akykolvek MDOS. Btw. skratka DRAM vzdy znamena "Dynamicka RAM", a jej pouzitie vo vyzname "diskova ram" som este nikdy nikde nevidel :?
tomascz píše:
i8255/i8272 - bral jsem cislo z manualu Real Spectra a oni ho tam take zminuji - mam tedy dat informaci, ze to maji spatne?
A kde ho zmienuju ? Presiel som cely popis http://zxm.speccy.cz/realspec/rspecman.html ale zmienku o i8272 som tam nenasiel. V kazdom pripade, je to jasny omyl, ktory treba reportovat. Floppy disk radic je iba i8272, to prve i8255 je znamy paralelny troj-branovy interface, vyraba(la) ho aj Tesla pod oznacenim MHB8255.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 07:05 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 162
Bydliště: Košice
Has thanked: 59 times
Been thanked: 64 times
tomascz píše:
SRAM/DRAM - jezis, tak tyhle terminy jsem uz neslysel minimalne 15 let, naposledy na stredni! Ne, ja na typy pameti vubec nemyslel v tu chvili - George K to, podle meho mineni, bere jako zkraceninu neceho jako "disketova RAM" (DRAM) a "disketova ROM" (DROM). Snad se nepletu.
Jasne, už chápem a spomínam si, že to George K. takto označoval. :D Ale asi aj práve preto by bolo lepšie, aby sa to potom radšej označovalo ako RAM, alebo explicitne "disketová RAM", i keď to znie čudne. DROM mi príde ešte v pohode, ale pri DRAM mi to automaticky evokuje dynamickú RAM. ;-) Ale to už je hra so slovíčkami...

_________________
http://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 08:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1632
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 164 times
Been thanked: 291 times
rombor píše:
tomascz píše:
SRAM/DRAM - jezis, tak tyhle terminy jsem uz neslysel minimalne 15 let, naposledy na stredni! Ne, ja na typy pameti vubec nemyslel v tu chvili - George K to, podle meho mineni, bere jako zkraceninu neceho jako "disketova RAM" (DRAM) a "disketova ROM" (DROM). Snad se nepletu.
Jasne, už chápem a spomínam si, že to George K. takto označoval. :D Ale asi aj práve preto by bolo lepšie, aby sa to potom radšej označovalo ako RAM, alebo explicitne "disketová RAM", i keď to znie čudne. DROM mi príde ešte v pohode, ale pri DRAM mi to automaticky evokuje dynamickú RAM. ;-) Ale to už je hra so slovíčkami...
Aha, tak zase ja som vobec netusil ze George K to takto oznacoval, mozno preto lebo jeho popis rutin D40 som nikdy nestudoval (mal som ovela lepsi popis priamo od zdroja). Inak, mne osobne zase prave DROM znie velmi cudne, pretoze dynamicka ROM je z principu nezmysel :shrug:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 06 črc 2015, 15:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 92
Has thanked: 19 times
Been thanked: 19 times
Konecne se podarilo sehnat darce klavesnice pro muj Kompakt :)


Přílohy:
2015-07-05 21.40.22 (Medium).jpg
2015-07-05 21.40.22 (Medium).jpg [ 236.91 KiB | Zobrazeno 1230 krát ]
2015-07-05 21.40.29 (Medium).jpg
2015-07-05 21.40.29 (Medium).jpg [ 229.56 KiB | Zobrazeno 1230 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 06 črc 2015, 15:13 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 314
Has thanked: 29 times
Been thanked: 50 times
k0x píše:
Konecne se podarilo sehnat darce klavesnice pro muj Kompakt :)

Jako bych se dival na svoji klavesnici (ta spodni). :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 23 říj 2015, 23:09 
Offline
Kecka

Registrován: 18 říj 2013, 14:30
Příspěvky: 42
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times
Busy píše:
Emulator ZX Spektra, ktory kedysi distribuoval Ultrasoft toto vedel - bola k nemu pribalena specialna utilitka, ktora tymto nestandarnym sposobom najprv nacitala MDOS1 disketu, nasledne ju zapisala, a disketa potom uz bola citatelna v samotnom emulatore.


Mam o tom pochybnosti. Mam tento emulator (autor I. Havalda) a kedysi davno som s nim na 286-ke chvilu pracoval a original D40 diskety bol problem precitat. Disketa sa musela sformatovat najskor v MS-DOSe a nasledne utilitou D40 na nej vytvorit struktury MDOSu. Az potom bolo mozne na nu kopirovat subory a tie prenasat do PC. Tento postup je aj v manuali.

Samotny emulator s MDOS disketou pracovat nevedel (nepoznal ani MDOS, bola to klasicka ZX48-ka). Bola k nemu iba pribalena utilita D40 (v manuali s velkolepym privlastkom "emulator disk. jedn. D40") v podstate sa jednalo o program podobny EI manageru, ale pre PC. Sluzil hlavne na prevod suborov z diskety D40 do TAPiek (ale inych, vid. dalej).

Emulator pouzival iba svoje vlastne formaty, napr. poznal MDOSovy snapshot, ale znama virtualna kazete (TAP) tu bola riesena ako jeden index subor, ktory obsahoval iba odkazy na jedotlive bloky dat, ktore boli ulozene v suboroch na disku. Cize napriklad hra, co mozu byt 3 subory (BASIC loader, SCREEN a samotny CODE) bol na PC ulozeny v 6-tich suboroch - hlavicka (19 bajtov), blok dat, ... Bezhlavickove subory bolo mozne pouzit tiez ale nacitanie muselo ist cez ROM rutinu.

_________________
//// Didaktik Gama //// ZX Diskface Plus A //// divIDE //// D40 & D80 //// ZX Spectrum 128
WANTED //// BetaDisk Interface ////WANTED //// DPRUN for ZX Diskface Plus A //// WANTED


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 24 říj 2015, 08:21 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6031
Bydliště: Praha
Has thanked: 720 times
Been thanked: 714 times
Bylo by možné sem hodit emulátor i utilitku? Zvlášť, když to fachá na 286tce :-) Díky

_________________
Nemám vůbec nic! Jsem jen admin... I have no computers - i'm only admin... Ich habe keinen Computer, ich bin nur Admin... Je n´ai rien du tout. Je ne suis qu´administrateur.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 19 čer 2017, 22:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 92
Has thanked: 19 times
Been thanked: 19 times
Ma nekdo autenticke fotografie mechaniky D40B resp D80B? Idealne ze vsech stran a zevnitr? Dekuji


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 09:14 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 314
Has thanked: 29 times
Been thanked: 50 times
Můžu ti je během víkendu vyrobit, pokud se nikdo další do té doby nenajde - mám D40B :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 13:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 92
Has thanked: 19 times
Been thanked: 19 times
tomascz píše:
Můžu ti je během víkendu vyrobit, pokud se nikdo další do té doby nenajde - mám D40B :-)


Toz to ti bude vdecneee :)

Kolik to ma konektoru - jen jeden - ten extended?
Je uvnitr vubec PCB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 13:12 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 314
Has thanked: 29 times
Been thanked: 50 times
Vzledově to je regulérní D40 včetně Extended a Interface konektorů, akorát když to otevřeš, tak tam není žádný PCBčko, na kterým by sídlil MDOS. Snad si to pamatuju správně - přeci jen už jsou to asi dva roky co jsem to poprvé a zatím naposled zkusmo otevíral :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 13:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 92
Has thanked: 19 times
Been thanked: 19 times
Muze to vypadat to takhle?

Zde navic byla 5,25 swapnuta za 3,5 mechaniku.
Na spodni strane se navi uvadi D40 - bez B v nazvu.

Nemam to v ruce tak se dovnitr nemuzu podivat :)


Přílohy:
5.jpg
5.jpg [ 137.23 KiB | Zobrazeno 211 krát ]
2.jpg
2.jpg [ 145.59 KiB | Zobrazeno 211 krát ]
4.jpg
4.jpg [ 145.67 KiB | Zobrazeno 211 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Kompakt - zachrana
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 14:54 
Offline
Radil

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 314
Has thanked: 29 times
Been thanked: 50 times
Jj, přesně tyhle vývody to má. Netuším, jestli moje mechanika má oficiálně písmeno B v názvu, ale Béčko to každopádně je díky absenci MDOSu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 107 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz