OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 14.07.2020, 11:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: K: Kabel k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 27.09.2019, 16:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2116
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Tak pouzij kulaty. ;-)

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 19:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Martin1 mi uz pred casem poslal gerbery pro repliku kabelu, ted jsem to postavil a bouzel to moc dobre nefunguje. Mam jen jeden prototyp a zkousel jsem to jen s jednou D40, ale myslim, ze to bude stejne i jinde.

1) Delka kabelu. Originalni kabel ma cca 45cm a s podobne dlouhym IDE u repliky kabelu to vicemene nefunguje vubec, obvykle se po resetu nedostanu ani do basicu. Kdyz jsem ho zkratil na 35cm, zacalo to byt lepsi, ale stale velmi nestabilni. Dost zalezi na zkrouceni kabelu, respektive jeho nahodnem prostorovem umisteni. Nekdy probehne "cat" bez problemu, jindy do resetu. Zkracovat vice by to asi slo, ale pod 30cm uz to bude mrzute a nemyslim, ze by to nakonec bylo dokonale reseni.

Kdysi na zacatku 90-tych let jsem si kopil svoji D40, bez mechaniky a bez kabelu. Mechaniku jsem koupil (coz tehdy nebylo ani snadne ani levne) a kabel udelal podle sousedova pujceneho. Na propojeni jsem pouzil bezny 34pin floppy kabel, coz bohuzel nestacilo, protoze je potreba 35 signalu, tak jsem natahl jeste jeden dratek. Poradi signalu bylo uplne nahodne a chovalo se to podobne spatne jak tahle replika. Bylo to dost nestabilni. Nevim jestli konstrukteri D40 meli poradi signalu nejak promyslene, nebo jenom kliku, ale ten jejich kabel funguje a s jinym poradim zda se uz moc ne.

2) Rozmery. Nakonec ty male rozmery a zkosene rohy nejsou vyhoda, neni to za co chytit. Ze ZXS to jde vyndat s velkou namahou a z D40 jen pomoci klesti.

S temi rozmery jde pochopitelne zit nebo se to vyresi snadno, ale ta nestabilita nevim. Jedine snad zachovat poradi vodicu, ale vazne nevim co s tim. Ta prodlouzene sbernice je proste potiz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 19:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1108
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
A to si prepájal 40 alebo 80 žilovým IDE káblom? Pokiaľ to 40 žilovým hnevá, stálo by za pokus skúsiť 80 žilový, tam je každá druhá žila zem, takže rušiť by sa signály nemali. Len treba zistiť na ktorom pine je tá zem pospájaná a tento mať ako zem na konektore, lebo keby sa tam zapojil na ten pin nejaký signál, tak ten by ako každý druhý vodič totálne zarušil všetky signály.

Ozaj, blokovacie kondenzátory sú pri IO na tej doske? V nákrese nevidím na ne plôšky.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 16.02.2020, 19:59, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 19:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
80pin kabel nejel vubec, protoze je to s tou interni zemi nekde zkratovane.

Nicmene puvodni kabel ma zvlast liche a zvlast sude piny rozdeleny do dvou kabelu. Martin1 to ma smichane a podobne jsem to mel zrejme pred lety i ja u toho samo-domo kabelu. Asi to neni nejlepsi konfigurace.


Naposledy upravil Doda dne 16.02.2020, 20:02, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 20:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1108
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Aha, vlastne 80 žilový kábel má ešte 7x zem okrem toho že je na každom druhom vodiči. Tak nič, ten sa použiť nedá. Iba ak by sa nejako upravili jeho konektory.


Přílohy:
cable_ata_66-100-idc.gif
cable_ata_66-100-idc.gif [ 6.34 KiB | Zobrazeno 1221 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 21:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1382
Has thanked: 180 times
Been thanked: 298 times
A použil jsi oddělovače LS, nebo HC/HCT? Hádám HCT, že? Protože LS v SMD provedení se asi velmi špatně shánějí.

Čímž neříkám, že prodloužení sběrnice není problém. Je. Ale změna technologie logiky může mít taky svůj negativní vliv. Moderní HCT jsou v kombinaci se ZX Spectrem náchylnější na zákmity vlivem šumu na pomalých hranách a mají maličko jinou rozhodovací úroveň.

Další možnost s kabelem - nedělat plochý, ale kroucené páry GND + signál..

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 16.02.2020, 21:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Jsou to HCT a chapu ze to k tomu muze prispivat, ale tady i ten kabel sam je urcite velky problem. Zalezi jak ho smotam a chova se to pak vyrazne jinak. Jako prvni moznost vidim poskladat ho jako jako ten puvodni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 12:04 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 396
Has thanked: 7 times
Been thanked: 73 times
Doda píše:
1) Na propojeni jsem pouzil bezny 34pin floppy kabel, coz bohuzel nestacilo, protoze je potreba 35 signalu, tak jsem natahl jeste jeden dratek. Poradi signalu bylo uplne nahodne a chovalo se to podobne spatne jak tahle replika. Bylo to dost nestabilni. Nevim jestli konstrukteri D40 meli poradi signalu nejak promyslene, nebo jenom kliku, ale ten jejich kabel funguje a s jinym poradim zda se uz moc ne.

Nemohla by byt chyba aj v samotnej D40, Dva nefunkcne kable by mohli cosi napovedat.

Novy "interfejs" ma posilenene aj A0..A7, co je rozdiel oproti povodnemu kablu, aj to by za nejakych specifickych okolnosti mohlo vadit.
M.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 17.02.2020, 12:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Martin1 píše:
Nemohla by byt chyba aj v samotnej D40, Dva nefunkcne kable by mohli cosi napovedat.


To neni ta sama, ja tech D40 mam vic, ale jinak dobra pripominka. Ja jeste zkusim dalsi a jine ZXS, ale ja to vidim tak, ze jestli to nechodi z jednou nahodou D40, ktera jinak funguje dobre, tak to docela urcite nebude chodit i dalsim lidem.

Kdyz jsem tehdy delal ten muj kabel, tak jsem pouzil poradi vodicu, jake vychazi na strane te jednotky, abych to nemusel moc prehazovat, coz mas logicky stejne a taky se to chova podobne spatne. U puvodni jednotky se nestridaji liche a sude, ale tenn kabel je rozdelen na dve pulky a liche a sude jsou u sebe, coz je ale asi jasne. Jak uz jsem psal, nevim ale jestli to je umysl nebo nahoda.


Jeste par pokusu udelam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 18.02.2020, 22:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Zkusil jsem to s druhou D40 ve ktere mam 3.5” mechaniku. Zdalo se, ze replika kabelu s touto D40 funguje, ale kdyz dam format diskety, tak se naformatuje 80 stop a potom na zacatku kontroly (druha faze prikazu format) dostanu hlaseni v basicu “Internal error”. Tomu moc nerozumim, ale s original kabelem to funguje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 19.02.2020, 01:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1108
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Internal error vzniká keď je zablokovaný/prerušený signál NMI.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 19.02.2020, 09:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Trochu jsem tusil, ze tohle muze byt nejaka (moje) bota. Zapomnel jsem na kabelu na strane D40 zapojit reset, k tomu se jeste vratim.

Ted to zdanlive funguje a kdybych s tim nemel pred tim trable, tak bych to asi ani nepodeziral, ale neni to optimalni. Spustim treba format (cokoliv co trva dlouho, abych mel cas na eperimenty) a pokud zahybu kabelem, tak se to zhrouti. Neni to uplne extra citlive, kde to trochu mavani, ale po par vterinach snahy celkem jistota. Pochopitelne jsem se snazil rozumne omezit vliv konektoru IDE kabelu i edge slotu, ale s original kabelem se mi to nepodarilo zhroutit ani jednou.

Uznavam ze tohle by asi uzivatel delat nemel, ale uz nejakou davnou zkusenost s tim mam a neni to spolehlive. Pokud nekdo ma chut to vyzkouset, tak mu to poslu.

K tomu resetu.... Nikdo mi neodpovedel a nikdo to mozna tedy nevi, proc reset vedouci ze ZXS neni na strane D40/80 zapojen i pres to, ze kabelem prochazi. Misto toho je tam oblibeny integracni clanek kondik/rezistor, coz mohlo byt klidne uvnitr D40 a nemusi to byt soucasti kabelu. Ono to totiz se zapojenym resetem ze ZXS vubec nechodi. To autori zjistili asi pozdeji a tak udelali jen takovy hotfix na plosnaku kabelu na strane D40/80.

Mam ten kabel zatim jen jeden, postavim druhy s jinymi edge konektory a jinym iDE kabelem, ale nejak uplne neverim, ze to bude lepsi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 20.02.2020, 12:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 236
Bydliště: Praha
Has thanked: 76 times
Been thanked: 87 times
Doda píše:
Martin1 mi uz pred casem poslal gerbery pro repliku kabelu, ted jsem to postavil a bouzel to moc dobre nefunguje. Mam jen jeden prototyp a zkousel jsem to jen s jednou D40, ale myslim, ze to bude stejne i jinde.

1) Delka kabelu. Originalni kabel ma cca 45cm a s podobne dlouhym IDE u repliky kabelu to vicemene nefunguje vubec, obvykle se po resetu nedostanu ani do basicu. Kdyz jsem ho zkratil na 35cm, zacalo to byt lepsi, ale stale velmi nestabilni. Dost zalezi na zkrouceni kabelu, respektive jeho nahodnem prostorovem umisteni. Nekdy probehne "cat" bez problemu, jindy do resetu. Zkracovat vice by to asi slo, ale pod 30cm uz to bude mrzute a nemyslim, ze by to nakonec bylo dokonale reseni.

Kdysi na zacatku 90-tych let jsem si kopil svoji D40, bez mechaniky a bez kabelu. Mechaniku jsem koupil (coz tehdy nebylo ani snadne ani levne) a kabel udelal podle sousedova pujceneho. Na propojeni jsem pouzil bezny 34pin floppy kabel, coz bohuzel nestacilo, protoze je potreba 35 signalu, tak jsem natahl jeste jeden dratek. Poradi signalu bylo uplne nahodne a chovalo se to podobne spatne jak tahle replika. Bylo to dost nestabilni. Nevim jestli konstrukteri D40 meli poradi signalu nejak promyslene, nebo jenom kliku, ale ten jejich kabel funguje a s jinym poradim zda se uz moc ne.

S temi rozmery jde pochopitelne zit nebo se to vyresi snadno, ale ta nestabilita nevim. Jedine snad zachovat poradi vodicu, ale vazne nevim co s tim. Ta prodlouzene sbernice je proste potiz.


Mám paradoxně stejnou zkušenost i s originálním kabelem d40 - chová se to stejně podle toho, jak se na něj podívám... a to jsem proměřoval i kontakty, zda je vše pevně propojeno...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 20.02.2020, 12:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Ladislav píše:
Mám paradoxně stejnou zkušenost i s originálním kabelem d40 - chová se to stejně podle toho, jak se na něj podívám... a to jsem proměřoval i kontakty, zda je vše pevně propojeno...


To je vlastne asi mozne. Ja mam dve D40 a obe chodi s original kabelem bez problemu. S replikou jedna vicemene slusne a druha zase skoro vubec. Uz jsem to nabizel, chce tu repliku kabelu nekdo zkusit? Nikdo na to zatim neodpovedel, tak mozna ze o ni ani neni zajem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Replika kabelu k Didaktik D40
PříspěvekNapsal: 20.02.2020, 13:29 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2116
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 344 times
Já bych to rád testnul, ale nevím kdy budu mít čas na experimenty.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz