OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 18 lis 2019, 08:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 28 dub 2019, 21:55 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Bydliště: Louny
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím, doplnil jsem "sbírku" 8-bitů o dva Didaktiky M., ale bohužel jsem neměl moc štěstí a ani jednomu se moc nechce fungovat. Oba jsou to už opravdu veteráni, zrějmě za sebou mají více majitelů a podle stavu plastů a klávesnice to něměli moc lehké.

Chovají se podobně - jeden se zasekne hned po uvodním hlášení, klávesnice neraguje a druhý skončí s černým obdelníkem na bílém pozadí a také nereaguje na klávesnici. Ve spolupráci se zkušeným kamarádem, který má potřebné vybavení, jsme vyměnili kondenzáry a desku proměřili. Některé kondenzátory byli zjevně vadné, ale bohužel to situaci nervyřešilo. To co nás hlavně děsí, že u obou strojů se opravdu hodně hřejí pamětové obvody. Máme v plánu je vyměnit, ale nejsem si jist zda je to cesta.

Můžete mě prosím nakopnout nějákým směrem? Děkuji.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 00:17 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 646
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 103 times
Skúšané s jedným zdrojom alebo každý s iným? Možná vada zdrojov.
Čierny obdĺžnik a biely okraj, to vyzerá že začala fáza resetu, ale zastavilo to. Že by poškodené údaje v EPROM? Skúsiť s externou EPROM, a oba.
Caps Shift + Reset robí čo?

Inak mám model z roku 1990, nikdy neopravovaný, dosť používaný, a funguje. Čím to asi je? Jediná závada bola až nedávno, keď nešiel vstup z MG, ale to som asi odpálil ako som to pripájal k PC. Ono to vtedy ešte nemalo ochranu proti statickej elektrine, aj v návode bolo že všetko pripájať pri vypnutých oboch zariadeniach, a ja blbec som to zapnuté zapájal do zapnutého PC. No, ale kto si má pamätať ledva prečítaný návod z pred 28 rokov?

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 07:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1553
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Co si mám představit pod "opravdu hodně hřejí pamětové obvody" ? Jako teplé bývají.
Jinak, a píše se to tu na fóru často, bych použil testovací romku.
Lze jí šoupnout i místo té co tam je.
http://blog.retroleum.co.uk/electronics ... -spectrum/

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 10:53 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Bydliště: Louny
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Se zdrojem to bylo trochu komplikovanější. Oba Didaktiky jsem koupil bez zdrojů a s ubezpečením že ledka svítí. Což je sice pravda, ale v principu je to aktuálně jediná na pohled smysluplná činnost kterou dělají : ) Sehnal jsem první zdroj, před připojením jsem ho proměřil, měl vadný kabel, ale zajímavější bylo zjištění po rozebrání, měl na plošce označení 12V naprázno cca 28.6V. V dokumentaci sice je, že se očekává cca 20V a na 12V se usměrní až Didaktiku. Raději jsem začal schánět další....povedlo se, sehnal jsem druhý, otestovaný s funkčním Didaktikem, naměřil stejné hodnoty a připojil ho. Chová se to jak jsem popsal, do třetice šel do akce laboratorní zdroj, pro jistotu, ale Didaktik je neoblomný a vytrvale mlčí. Ani reset ho nepovzbudí.

Externí EPROM jsem nezkoušel, nemám jí k dispozici. Ale v odkazu je link na http://blog.retroleum.co.uk/smart-card-for-zx-spectrum/ ..zaujalo mě to, mám ještě několik Didaktiků Gama 88,89 a ZX Spectrum, takže bych to užil : ) Lze to použít pro diagnostiku i v tomto případě? Běžně používám diagnostické cardridge na C64/C128/Plus4, takže pokud to dobře chápu pracuje to na podobném principu.

Ta pamět se mi zdá nezvykle hodně teplá, na dotyk až nepříjemně, během krátkého testu je znatelně ohřátý i spodní plast.

S manuálem jsem to měl opačně : ) Před mnoha lety byl můj první Didaktik Gama, můj kousek byl hodně problémový, víceméně stále na cestě do servisu. No když jsme ho po letech pořídil znova a spořádaně si přečetl manuál, tak je tam uvedeno, nejdříve připojit zdroj do sítě, chvilku počkat až odezní případná špička a pak přípojit do Gamy...si říkám, že by mi to tenkrát mohlo nějáké starosti ušetřit : )


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 12:13 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 646
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 103 times
To je nejaká blbosť s tým zdrojom z Gamy. To sa vždy má odpájať aj od počítača? Vždy som odpájal iba z elektriky, teda na eMku, a žiadny problém. Ono je to aj v návode, teda myslím. Tie zdroje niesu chránené proti špičkám v sieti. Niekedy keď vypla chladnička, tak sa eMko resetlo.

Pamäte čo viem, tak trochu hrejú, to je normálne. Teda keď beží program z ROM. Keď beží z pamäte RAM, je možné že hrejú viac, až tak podrobne som to neskúšal.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 13:15 
Offline
Stydlín

Registrován: 31 bře 2019, 22:57
Příspěvky: 6
Bydliště: Louny
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Musel jsem trochu zapátrat v paměti, ale povedlo se : ) Co se týká zdroje pro Gamu, nečetl jsem to v manuálu, jak jsem si myslel, ale mám to z tohodle článku http://bruxy.regnet.cz/web/8bit/CZ/jest ... ktik-gama/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 13:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1151
Has thanked: 155 times
Been thanked: 271 times
28V se mi zdá podezřele hodně, na mém zdroji bylo tuším něco okolo 21 - 22V. Jaké napětí je na 5V větvi uvnitř počítače a za 12V zenerkou na 12V větvi pro video?

Liší se napětí na 5V větvi měřeno u napájecího konektoru a přímo na čipech Z80 a RAM? Pokud by třeba na RAM bylo více než o pár desetin nižší, tak by to mohlo znamenat, že RAM má větší odběr než by měla mít a je možná vadná... Úbytek 0.1V z jedné strany desky na druhou je normální, ale nikde by napětí nemělo klesnout pod 4,9V.

A co se pamětí týče, nesetkal jsem se s tím, že by paměti hřály tak, že se o ně spálím (nebo že by na nich nešel udržet prst dlouhodobě). Byly teplejší než okolí, ale nepatrně, myslím, že nepřesáhly 40°C (a to jak v Gamě, ZX Spectrech 48k/128k, tak i v pozdějším Mku, co má ty dvě DRAM 4bity x 64k).

No a další testy alespoň logickou sondou... clock kmitá? (čítačem jaká frekvence), adresová sběrnice kmitá? Je tam nějaký provoz, nebo mrtvo = stálá logická hodnota?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 14:02 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 646
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 103 times
Musím poopraviť, že bežné TTL obvody zvládajú napájanie od 4,75V do 5,25V. Ja mám v eMku 4,85V na vstupe od zdroja (lebo dlhší mizerný kábel, iný vtedy nebol, a meniť sa mi to už nechce), a eMko mi funguje bezchybne. Pritom na niektorých komponentoch je už iba 4,79V.

To čo nereaguje na klávesnicu, niesu odtrhnuté vodiče od klávesnice? Videl som to už kadejako letované, a niektoré sú tak, že po troch ohyboch odpadli. Ako som jeden opravil, a nasadil klávesnicu, odpadol ďalší. Inak dá sa to odskúšať aj pomocou sinclair joysticku.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 14:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1151
Has thanked: 155 times
Been thanked: 271 times
Moje zkušenost je taková (opakovaně), že když jsem v ZX Spectru naměřil okolo 4.85V, tak to samotné fungovalo bez zjevných problémů, ale po připojení DivIDE byl počítač velmi silně náhodně nespolehlivý. Ale fungovalo to alespoň nějak, generovalo obraz, fungoval BASIC, nebylo to mrtvé zcela.

Ale to nic nemění na tom, že by se naměřené napětí na různých částech desky nemělo lišit víc než... řekněme zhuba o tu desetinu.

Ta klávesnice je dobrá připomínka, v MKu je plochý kabel, který po pár ohnutích může držet jen "na čestné slovo" a utržená vlákna jednotlivých vodičů se mohou snadno zkratovat s vedlejšími.

Ve svém Mku jsem do desky napájel lištu dutinek a na kabel klávesnice protikus (lištu kolíčků), kde je každý vodič ve smršťovací bužírce, pomohlo to, je to tak mnohem odolnější a rozebiratelné zároveň - viz https://egalerie.net/index.php/opravy/k ... Didaktik-M

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 14:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1553
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
Těch 28V naprázdno si taky u tohoto zdoje pamatuju, už proto že se mi to taky zdálo moc.
Tedy asi je to vlastnost - třeba to může oměřit ještě někdo kdo jej má. Já to měl k marodovi na opravu.

Tu diag.rom můžeš dát i místo epromky, na ty testy. A to do všech Didaktiků co já vím.
Tedy bavím se o samostatné epromě, ne o tom udělátku jako celku.
Ale jinak na externí připojení romky tady bylo více projektů - od Solarise a od css.

U eMka jsem myslím klávesnici/kabel řešil přes klasické konektory pro ploché kabely - jako fdd,hdd apod.
Jen ty dírky na pcb jsou tak tak.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 14:29 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 646
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 103 times
rEVERz píše:
...U eMka jsem myslím klávesnici/kabel řešil přes klasické konektory pro ploché kabely - jako fdd,hdd apod.
Jen ty dírky na pcb jsou tak tak.

Tak to si mal model 93, ten má na doske dva rady, kde presne zapadá konektor na plochý kábel. Teda presne až moc, treba zbrúsiť piny.
Model 91 má jeden dlhší rad, a model 90 má dva rady, ale dierky sú ďalej od seba a rady sú voči sebe posunuté, skrátka ako píla. Nejako sa to aj volá, neviem ako.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29 dub 2019, 17:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07 kvě 2014, 01:21
Příspěvky: 1301
Bydliště: Praha
Has thanked: 160 times
Been thanked: 305 times
Mko mívá EPROM zapájenou, takže externí modul je jasná volba.
Při opravách bacha na to, že kvalita pcb je opravdu hrozná. Měď na tom skoro nedrží a něco vytáhnou a nepoškodit prokov chce hodně opatrnosti.

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 dub 2019, 20:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2500
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 149 times
Jestli hřejou RAMky a ještě každá jinak, tak zkontrolovat napájení a ty co hřejou můžeš rovnou vyštípat :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 dub 2019, 20:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 kvě 2017, 11:58
Příspěvky: 586
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 45 times
Been thanked: 86 times
Jak se to dela v praxi? Po vystipani vytahujete nožky (pcb v ohrožení) ? Nebo pajime patici na ty zbylé nožky? vejde se to na výšku?

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 30 dub 2019, 20:47 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 646
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 103 times
V Didaktik servise to robili tak, že jednu stranu nožičiek odrezali na IO, potom vykývali tú druhú (odlomia sa pri DPS), a nožičky potom klasicky vyberajú po jednej. Mal som tam Didaktik na opravu, dodali aj vadný IO, tak som mohol analyzovať.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz