OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 22 lis 2019, 22:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 22:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 12:29
Příspěvky: 1555
Bydliště: Praha
Has thanked: 225 times
Been thanked: 303 times
pwramp píše:
Tenhle Didaktik me trapi stejne jako pred 20. roky :-).
No a proto některé ščoty ve své sbírce mám raději na výstavku a používám klony ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13 říj 2019, 23:19 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 665
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 108 times
Riešenie v prílohe. Použiť Schottky diódy, napríklad BAT42, a akýkoľvek PNP tranzistor zo šuplíku, napríklad BC557. Odpor neviem, treba skúsiť, napríklad 10k. Lepšie by bolo použiť hradlo 74LS32 a jednu schottky diódu. Pokiaľ tam mám chybu, opravte ma, je to čisto teoretické riešenie, ale princíp mám hádam správne.


Přílohy:
pin 9 s 74LS32.png
pin 9 s 74LS32.png [ 1.05 KiB | Zobrazeno 569 krát ]
pin9.PNG
pin9.PNG [ 3.38 KiB | Zobrazeno 570 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 08:02 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Paráda, vyzkouším. Nechápu A0, proč její L je podmínkou pro čtení pinu 9?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 11:52 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 665
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 108 times
A0 = L pre párne porty, čiže port 254 a všetky párne (extrémne neúplné adresovanie, zrkadlenie, skrátka port xxxxxxx0).
/RD = L pri čítaní
/IORQ = L pri práci s portom
pin 9 = L pri stlačení klávesu

Takže pokiaľ sú všetky tieto signály na L, stiahne sa D4 do L.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 20:52 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Chlapi, jste fakt borci :-). Díky za rady, zatím jsem zkusmo nabastlil OR hradlo a klávesnice komplet funguje. Ještě poraďte, co s tím vadným pinem na ULA? Odpojit od desky nebo to nechat jak to je a nepátrat?
Ještě zapájím nějak slušně 74LS32, asi na záda LS32, která v Mku už je a tím bude stroj zachráněn. Fakt z toho mám radost.


Přílohy:
WhatsApp Image 2019-10-14 at 20.43.10.jpeg
WhatsApp Image 2019-10-14 at 20.43.10.jpeg [ 228.55 KiB | Zobrazeno 502 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 21:38 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 205
Bydliště: Skalica
Has thanked: 10 times
Been thanked: 114 times
PotPalo píše:
A0 = L pre párne porty, čiže port 254 a všetky párne (extrémne neúplné adresovanie, zrkadlenie, skrátka port xxxxxxx0).
Ak si dobre pametam, tak Ruska ULA v M-ku ma adresovanie portu 254 makou 1xxxxxx0 cize A0=log.0 a A7=log.1 na ostatnych bitoch nezalezi, takze je platna kazda parna adresa od 128 do 254

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 22:47 
Offline
Profík

Registrován: 01 pro 2017, 21:01
Příspěvky: 665
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 5 times
Been thanked: 108 times
Schválne som to teraz odskúšal na Didaktiku M, dobre si pamätáš. Spectrum to má rovnako? Neviem kde som počul iba o tej A0 ...
Takže A7 treba negovať cez napríklad 74LS04, a pridať do 74LS32 cez to posledné hradlo, ktoré je tam voľné, potom budú vstupy 128 až 254 (iba párne). Alebo to nechať tak, nech je 0 až 254 (iba párne), ako na Spectre. Neviem o periférií, ktorá by tie nižšie párne vstupy nejako využívala, a teda na Spectre by nefungovala, ale na Didaktiku M áno.

Nefunkčný pin 9 netreba odpájať, veď nič nerobí.
Ja by som to poskladal na univerzálnej vŕtanej doske, kde jednu stranu by som nechal dlhšiu, a ako je kryt eMka, tak tou dlhšou stranou by som to prichytil do štrbiny na kraji buď cez skrutku (obrázok), alebo hoci aj do stredu prilepiť niečim silným. Prípadne by som ešte potiahol hore a chytil to aj druhou skrutkou.
Alebo na kraj naletovať hrubšie drôtiky a nimi to priletovať o modulátor.


Přílohy:
pcb.jpg
pcb.jpg [ 37 KiB | Zobrazeno 474 krát ]

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 14 říj 2019, 23:34, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14 říj 2019, 23:11 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 02 srp 2015, 15:23
Příspěvky: 205
Bydliště: Skalica
Has thanked: 10 times
Been thanked: 114 times
Ako som uz pisal ma to tak len M-ko pretoze je v nom ta Ruska ULA a este aj Kompakt, originalne ZX-ka a Didaktik Gama maju len A1 v log.0, pretoze dekoder portu 254 je tam rieseny len jednym tranzistorom (TR6).
Ruska ULA ma dekoder integrovany v sebe a nieje na doske Didaktiku.

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20 říj 2019, 23:20 
Offline
Kecka

Registrován: 21 říj 2018, 08:27
Příspěvky: 43
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time
Je to zlý sen ... teď po pár dnech provozování se mi začala objevovat závada falešného stisku kurzoru vlevo. Po resetu se objeví logo Didaktik, jakmile ho odenteruju, v basicu se objeví kurzor a ten po zahřátí začně poskakovat vlevo, jako by se držel kurzor vlevo. Klávesnicí to není, dělá to stejně i při odpojené. A současně, dělá to až zahřátý počítač, studený to neudělá.
Něco ale tahá pin 9 klávesnice někam k 2,5V. Na pinu 10, 11 atd. je měřtelných 5V díky pulup odporům, na pinu 9 je málo. Jakmile na to připojím vstup toho mého výše uvedeného OR hradla, začne mi kurzor vlevo poskakovat.

Edit: Už jsem to našel. Utržená čepička odporu R58, pull down pinu 21 ...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz