OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 18.01.2020, 00:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 09:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1737
Bydliště: Brno
Has thanked: 441 times
Been thanked: 147 times
Panda38 píše:
Člověk tolerantní k jiným názorům? To je dnes velká vzácnost! :D

Je to již skoro 20 let, co jsem na tom začal pracovat (přijímat u lidí názorově něco, co se s mým názorem liší), jsem rád, že jsou sem tam vidět i výsledky :D

Jsem jen ostřejší, když je překročena jistá mez a ta mez nemůže být překročena tvou averzi vůči programovacímu jazyku, který mi hodně dal ;)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 10:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3358
Has thanked: 164 times
Been thanked: 255 times
Tabulatory vyzadoval i make, aspon teda starsi verze - jak je to ted, netusim.
A matne se mi vybavuje, ze Occam byl taky trosku zvlastni ve vztahu ke strukturovani programu mezerama, ale mozna si to s necim pletu.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:14 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 583
Has thanked: 12 times
Been thanked: 22 times
Sice tomu prd rozumím, ale to je Jáva tak dokonalá, že to používá tolik "programátorů"? Já jen vím, že co pouštím a je udělané v Jávě, tak je to neskutečně zabržděné a žeroucí prostředky oproti standardu programů Windows 10... Např. Free Rapid Downloader


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 03.11.2016, 08:49
Příspěvky: 145
Has thanked: 43 times
Been thanked: 22 times
Jazyk za to nemůže. A každý z nich se hodí na něco jiného. Stačí, že jsou tu hádky kolem náboženství a včil se budem ještě urážet podle toho kdo v čem programuje/skriptuje/bastlí.

_________________
Atari 130XE/XC12/Robotron, GBA


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2372
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 261 times
Been thanked: 458 times
Jiiira píše:
Panda38 píše:
"Jako assembleristovi mi tabulátory nevadí, ale je průšvih když překladač je vyžaduje povinně a odvozuje z nich vnoření"
Eh, cože??? :o
Neboj, az tak zle ako u jazyka whitespace to nie je :)

Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 1737
Bydliště: Brno
Has thanked: 441 times
Been thanked: 147 times
creep73 píše:
Jazyk za to nemůže. A každý z nich se hodí na něco jiného. Stačí, že jsou tu hádky kolem náboženství a včil se budem ještě urážet podle toho kdo v čem programuje/skriptuje/bastlí.
Já si zatím nemyslím, že by jsme se zde uráželi ;)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1090
Has thanked: 245 times
Been thanked: 270 times
Tak doufal jsem, že jednoho dne zabřednu i do Pythonu, protože ho leckde vidím jako požadavek na (lepší) zaměstnání (mnohdy i v nelogických souvislostech). Ale jak to tady tak čtu, tak jeho syntaxe bude asi problém. Flame "mezera vs. tabulátor" přenesený do sémantické roviny interpretu jazyka - tak to už je vyšší level...

Btw, mě dal nejvíc ZX Spectrum BASIC. Přesto dnes vím, že je to shit a sebemrskačství v tom něco psát :-)

Edit:
Busy píše:
Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)
Tak to nebude fíčura jazyka, ale spíš bug :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Naposledy upravil tomascz dne 08.08.2018, 13:03, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 12:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
Busy píše:
Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)
U C++ je obdobou reference, ukazatel na proměnné, nebo návrat struktur. 8-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 13:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
Lisiak4 píše:
creep73 píše:
Jazyk za to nemůže. A každý z nich se hodí na něco jiného. Stačí, že jsou tu hádky kolem náboženství a včil se budem ještě urážet podle toho kdo v čem programuje/skriptuje/bastlí.
Já si zatím nemyslím, že by jsme se zde uráželi ;)
Jaké "zatím", programátoři a bastlíři se nemohou hádat a urážet, protože jsou naučení trpělivosti a tolerantnosti. :mrgreen:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 13:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
Busy píše:
Neboj, az tak zle ako u jazyka whitespace to nie je :)
Vidím poprvé - to muselo vzniknout jen jako vtip, ne? :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 13:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
tomascz píše:
Busy píše:
Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)
Tak to nebude fíčura jazyka, ale spíš bug :-)

Umí automaticky sbalit a rozbalit tuplety:
Kód:
def test():
  return 1,2,3

a,b,c = test()


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 13:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
tommik píše:
Sice tomu prd rozumím, ale to je Jáva tak dokonalá, že to používá tolik "programátorů"? Já jen vím, že co pouštím a je udělané v Jávě, tak je to neskutečně zabržděné a žeroucí prostředky oproti standardu programů Windows 10... Např. Free Rapid Downloader
Java má přednost v tom, že je to interpreter, tedy teoreticky může jet na čemkoliv, bez ohledu na architekturu, včetně webu. A proto je i pomalá. Pro zrychlení je předkompilovaná do pseudokódu (neinterpretuje se textově) a obvykle se při spuštění přeloží ještě do kódu procesoru. Z Javy vychází C#, ale řeší inteligentněji kompilaci (do výrazového stromu).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 13:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1090
Has thanked: 245 times
Been thanked: 270 times
Panda38 píše:
tomascz píše:
Busy píše:
Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)
Tak to nebude fíčura jazyka, ale spíš bug :-)

Umí automaticky sbalit a rozbalit tuplety:
Kód:
def test():
  return 1,2,3

a,b,c = test()
To není ona fíčura, to je syntactic sugar, konkrétně syntactic sugar snižující čitelnost. Osobně to nemám rád (raději ref nebo out). Japonský C# se čte už tak dost blbě a používat japonská strana ještě tohle v našem kódu, tak skutečně dávám výpověď! (A to ne proto, že bych byl až tak konzervativní...)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 19:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06.10.2015, 17:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 144 times
Busy píše:
....Inak pyton ma este jednu zaujimavost (tusim aj C#), a to ze jedna raz volana funkcia moze vratit viac navratovych hodnot :)

Mě to tedy přijde normální. Nic zvláštního v tom nevidím. Zvláštní může být, že funkce v některých jazycích neumí vrátit víc návratových hodnot.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.08.2018, 19:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 673
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 174 times
Není to až tak normální a samozřejmé, z technických důvodů. Např. program v C (a v ASM) vrací hodnotu v registrech, např. v AX nebo ST0. Nemůže jen tak obsadit více registrů pro návratové hodnoty. Musel by alokovat paměť a to nemůže dělat jen tak sám od sebe. Musí mu programátor říct, aby alokoval a vrátil objekt nebo strukturu a zajistit pak její zrušení. Nebo se funkci předají jako vstupní parametry ukazatele (reference) na proměnné a funkce jejich obsahy naplní, což není přímo navrácení více proměnných na výstupu. Skriptový jazyk přebírá kontrolu nad pamětí a proto si může snáz dovolit alokovat navrácený objekt automaticky.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 69 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz