OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 26.11.2022, 12:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 17.08.2022, 11:44 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Je to hodně staré vlákno, ale doufám, že to projde. Zkouším na starém Aspire One dualboot xubuntu a Aros, a nemůžu se dobrat výsledku. Poradí mi někdo? Jde o úpravu grub.cfg, a protože jsem lama tak se nedaří. Přidám přílohy aby bylo vše jasné.
Příloha:
Poznámka: je to v zipu
pokus_dualboot.zip [115.95 KiB]
20 krát

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 17.08.2022, 20:43 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2587
Has thanked: 1870 times
Been thanked: 680 times
Dedy píše:
Poradí mi někdo?

v priloze je vysledek Tve editace nebo nejakeho Grub Customizeru?
https://technastic.com/configure-grub-on-ubuntu/

_________________
Propaganda, továrna na souhlas .:. https://www.chcetetozase.cz/ .:. https://nastub.cz/c/modryjelen/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 17.08.2022, 22:25 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Ten txt soubor je pro převod z grub1 do gru2, a cfg je moje editace. Repairgrub se nechytá, je tam sfs a to neumí.
Přikládám orig. cfg.

Příloha:
grub_ubu.zip [1.91 KiB]
17 krát


Něco je tady
https://en.wikibooks.org/wiki/Aros/Plat ... able_media

a tady

https://aros.sourceforge.io/documentati ... nux-x86-64

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 21.08.2022, 16:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Takže asi nikdo? :(

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 21.08.2022, 21:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2587
Has thanked: 1870 times
Been thanked: 680 times
Dedy píše:
Takže asi nikdo? :(

Ja bych mel chut, ale ne dobrou znalost a cas (aktualne mam rozdelanych 16 veci - prekladu, programu, sbirek, prevodu, skenu...)
Takze se muzu pokusit az na OCP, tam nam muze navic poradit ostrileny linuxak FM.

A Grub Customizer, coz je prijemny program, se na AROS nechyta?

_________________
Propaganda, továrna na souhlas .:. https://www.chcetetozase.cz/ .:. https://nastub.cz/c/modryjelen/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 21.08.2022, 22:37 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
SCjoe píše:
Dedy píše:
Takže asi nikdo? :(

Ja bych mel chut, ale ne dobrou znalost a cas (aktualne mam rozdelanych 16 veci - prekladu, programu, sbirek, prevodu, skenu...)
Takze se muzu pokusit az na OCP, tam nam muze navic poradit ostrileny linuxak FM.

A Grub Customizer, coz je prijemny program, se na AROS nechyta?


Dík aspoň za tohle, Customizer jsem nezkoušel, zatím jen Grub Repair a ten se nechytal, tak jsem ze zoufalství zkusil tu ruční editaci, ale jsem opravdu starý lama.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Retro Linux
PříspěvekNapsal: 21.08.2022, 23:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Tak Customizer se taky nechytá, žeby to bylo tím atomem? Nevím jestli jsem to uvedl, ale je to Aspire One. Zkusím se dostat na OCP, stejně jsem se tam chtěl jednou podívat, ale musím zkontrolovat termíny jestli se vejdu aspoň na den.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 23.08.2022, 14:00 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2587
Has thanked: 1870 times
Been thanked: 680 times
Jsem učinil pokusl ve VirtualBoxu a po úspěšné instalaci AROSu hned narazil u ISO Xubuntu.
Grub z ISO se spustí, ale po odklepnutí úvodního menu nastane zásek, zmatek pameti a "no working init found".
DVD a HDD s jiným, nainstalovaným systémem vedle sebe Ubuntu nesnese.
Startovacích problémů Ubuntu typu Kernel panic a Init not found při pokusu o dualboot je web plný...

_________________
Propaganda, továrna na souhlas .:. https://www.chcetetozase.cz/ .:. https://nastub.cz/c/modryjelen/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 23.08.2022, 16:48 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Takže vyzkoušet jiné distro? Něco pohledám, tuším mám na flešce MXLinux, tak uvidím.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 24.08.2022, 12:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2587
Has thanked: 1870 times
Been thanked: 680 times
Dedy píše:
MXLinux

ten jsem zkusil... pokročil jsem s ním dopředu jen malinko
boot menu OK, ale zacyklí se při prvním spuštění, po zadání hesla... odklepnu, chvíli prázdný wallpaper a znovu to chce zadání hesla

je to k neuvěření, ale po všech těch letech příprav stovek distibucí a nadšené virtualizace čehokoliv
se mi zdá, že většině systémů při instalaci anebo i při pouhém spuštění z testovacího (live) iso vadí,
když je současně připojen disk s jiným nainstalovaným systémem (a to i v případě, že jej dévedéčková zkušební distribuce vůbec nepoužívá!)
jakoby najednou sda už nebyl sda (jak už mne varoval FM) a přehození kombinací primary/slave/master/secondary nepomůže

navíc si nejsem jist, za co může VirtualBox a za co špatné záznamy v partišnách, takž věc odkládám než se dostanu k reálnému testovacímu stroji

_________________
Propaganda, továrna na souhlas .:. https://www.chcetetozase.cz/ .:. https://nastub.cz/c/modryjelen/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 24.08.2022, 14:50 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 279
Has thanked: 147 times
Been thanked: 108 times
https://sites.google.com/site/arosaspireone/installation

Odkaz je k jiné distribuci založené na AROS, ale instalace je dle mého stejná. A podle toho co tam píše, tak ty v AROSu vubec GRUB neinstaluješ. Následně z Linuxu nakopíruješ soubory do boot/ složky a doplníš boot menu o položku s AROSem...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 24.08.2022, 18:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
SCjoe píše:
Dedy píše:
MXLinux

ten jsem zkusil... pokročil jsem s ním dopředu jen malinko
boot menu OK, ale zacyklí se při prvním spuštění, po zadání hesla... odklepnu, chvíli prázdný wallpaper a znovu to chce zadání hesla

je to k neuvěření, ale po všech těch letech příprav stovek distibucí a nadšené virtualizace čehokoliv
se mi zdá, že většině systémů při instalaci anebo i při pouhém spuštění z testovacího (live) iso vadí,
když je současně připojen disk s jiným nainstalovaným systémem (a to i v případě, že jej dévedéčková zkušební distribuce vůbec nepoužívá!)
jakoby najednou sda už nebyl sda (jak už mne varoval FM) a přehození kombinací primary/slave/master/secondary nepomůže

navíc si nejsem jist, za co může VirtualBox a za co špatné záznamy v partišnách, takž věc odkládám než se dostanu k reálnému testovacímu stroji


Ty jsi zkusil ten MXLinux? Já ho teď instaluji, mám v poslením partišnu nainstalovaný Aros bez grubu, a linux instaluji na extension part. Jinak widle doma nemám, a zkouším to na atomovém cpu :D, tak kdoví. Když nainstaluji čistý Aros, tak nabootuje bez problému. Zkusím ještě nainstalovat Aros až po linuxu.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 24.08.2022, 18:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
mmartinka píše:
https://sites.google.com/site/arosaspireone/installation

Odkaz je k jiné distribuci založené na AROS, ale instalace je dle mého stejná. A podle toho co tam píše, tak ty v AROSu vubec GRUB neinstaluješ. Následně z Linuxu nakopíruješ soubory do boot/ složky a doplníš boot menu o položku s AROSem...


Ten postu znám, jen mi není jasné jak upravit grub.cfg, protože odobném návodu se jedná o úpravu grub1, a nezvládám úpravu na grub2.
Na ten Tvůj odkaz mrknu, dík.

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 25.08.2022, 15:13 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 11:54
Příspěvky: 336
Bydliště: Vyškov, ČR
Has thanked: 294 times
Been thanked: 47 times
Takže jsem opět zkusil Xubuntu s úpravou /tec/grub.d/40-custom, a opět nic. Na začátku jsem ale zapomněl zmínit že se mi vlastně grub menu nezobrazí a bootuje přímo do xubuntu. Po úpravách sice se zpožděním, ale stále přímo do xubuntu.

tohle je v /etc/grub.d/40-custom

#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry "AROS VBE 1024x600 16bpp" {
set root=(hd0,3)
kernel /boot/kernel.gz vesa=1024x600x16 ATA=32bit floppy=disabled
quiet
boot

}

_________________
Asus Zenbook Prime UX32VD, Ubuntu 18.04
Amiga 600, 2MB chip, Fúria EC020, WB3.1.4, Powerbook v58, MOS 3.13 reg.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Dualboot AROSu a Xubuntu
PříspěvekNapsal: 25.08.2022, 15:45 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 279
Has thanked: 147 times
Been thanked: 108 times
Dedy píše:
Takže jsem opět zkusil Xubuntu s úpravou /tec/grub.d/40-custom, a opět nic. Na začátku jsem ale zapomněl zmínit že se mi vlastně grub menu nezobrazí a bootuje přímo do xubuntu. Po úpravách sice se zpožděním, ale stále přímo do xubuntu.


Na konci toho odkazu je "Reboot and hold shift. You will now see bootmenu with the AspireOS entry."..... doufám že si to také zkusil. Jinak nevím.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz