OldComp.cz
http://www.oldcomp.cz/

Commodore USA
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=12&t=874
Stránka 12

Autor:  zxretrosoft [ 17 pro 2013, 22:02 ]
Předmět příspěvku:  Commodore USA

Nezaznamenal jste náhodou někdo, zda existuje nějaká šance na vzkříšení značky Commodore po smrti Barryho Altmana?

Našel jsem relativně novou diskuzi tady

http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=47767&sid=e9eee11de614d4d235387d42b7f21ad5

ale bohužel jsou všichni poměrně skeptičtí... :cry:

Na Wiki už se taky nic neobjevilo
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_USA

Autor:  misticjoe [ 18 pro 2013, 11:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

K čemu... Vždyť to bylo všechno už jen pro ostudu.

Autor:  wankes [ 18 pro 2013, 12:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

....jo to je fakt, pokud by komunita vůbec něco ocenila
tak možná hw ve stylu MB microITX na kterém by byli osázené zákaznické čipy AAA
a nějaké levné CPU + patice pro paměti....prostě vzít to nej z A 1200 a PC a udělat dostupnou
HW platformu...ale to jsou jen nereálné sny
:roll:

Autor:  zxretrosoft [ 18 pro 2013, 12:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Jako jakýsi druh "recese" mi to přijde naopak zajímavé. Já bych si to do práce koupil :)

Ve volných chvílích by si mohl člověk spustit emulátor a měl by to jak originál :thumbup:

Autor:  SCjoe [ 18 pro 2013, 20:45 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

>zxretrosoft> Já bych si to do práce koupil

Ja taky!!!

Nabidka byla castecne podobna temto PC:
http://www.cybernetman.com/en/all-in-on ... yboard-pc/
Ale tusim, ze stejne tak pekelne drahe...

Autor:  misticjoe [ 18 pro 2013, 22:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Ano, byly to jen přebrandované casy - alespoň u těch "Amiga-like" keytopů. Mě se to docela líbí jako stroj. Ale cena je fakt šílená. Škoda, fakt věčná škoda Natami... Uvidíme, co se vyvine z toho "nového projektu", na kterém část grupy od Natami pracuje. Navíc...

Já bych po všech těch slibech a zklamáních už možná i zavděk nějakým na míru vyladěným compem, na kterém by běželo UAE, které by umělo všechno to, co WinUAE. Samozřejmě, že by o muselo být založené na nějakém open source systému. A bez kompromisů. Čili jasně dáno: budeš mít tu a tu desku, ten a ten procesor, tuhle grafárnu, tuhle síťovku, tuhle zvukovku. Všechny komponenty by musely být aktuálně v nabídce eshopů, aby je člověk mohl klidně sehnat i za půl roku. Kdo bude chtít přímý přístup k floppy, tak si pořídí CatWeasel. Ostatní smolík, jedeme přes ADF. Do kódu UAE by se zaimplemetovalo případně softcore 68050 a Marcelův AAA chipset. Ale vzhledem k tomu, že emulace 68060 je dost rychlá a UAE má svoji "grafiku", tak je to asi zbytečné.

Představuji si to jako Hurvajs válku, je mi jasné, že by to nebylo tak jednoduché. Ale když to už jednou skoro zvládli hoši s Amithlonem, tak proč by to nešlo znovu...

Při prvním spuštění by se provedla klasická instalace. Na flashce by měl člověk připravenou ROM3.1 (pokud by nechtěl AROSí) a OS3.9 s BB. Instalátor by připravil HDD (jasně že PFS3) s možností výběru počtu a velikostí oddílů, nainstaloval systém, ovladače, BoingBagy, nástavby a vše nutné pro chod. Pak už jen reset, BIOS screena a žádný "windows loading" nebo podobné krávoviny. Hezky rovnou načíst jádro a CLI, WB a jede se. Menu samozřejmě přes F12, ale jen na diskety, emulaci joye a nezbytné kravinky. CPU, RAM, Chipset a další základní HW náležitosti bych vynechal. Prostě jedeme na nadupané Amize, 030ka se volit nebude a RAMky je přehršel a míň jí taky nebude :-)

Autor:  ObiWanKen [ 18 pro 2013, 23:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

O niecom takomto snivam aj ja. :ac:

Autor:  zxretrosoft [ 18 pro 2013, 23:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

misticjoe píše:
Ano, byly to jen přebrandované casy - alespoň u těch "Amiga-like" keytopů. Mě se to docela líbí jako stroj. Ale cena je fakt šílená. Škoda, fakt věčná škoda Natami... Uvidíme, co se vyvine z toho "nového projektu", na kterém část grupy od Natami pracuje. Navíc...

Já bych po všech těch slibech a zklamáních už možná i zavděk nějakým na míru vyladěným compem, na kterém by běželo UAE, které by umělo všechno to, co WinUAE. Samozřejmě, že by o muselo být založené na nějakém open source systému. A bez kompromisů. Čili jasně dáno: budeš mít tu a tu desku, ten a ten procesor, tuhle grafárnu, tuhle síťovku, tuhle zvukovku. Všechny komponenty by musely být aktuálně v nabídce eshopů, aby je člověk mohl klidně sehnat i za půl roku. Kdo bude chtít přímý přístup k floppy, tak si pořídí CatWeasel. Ostatní smolík, jedeme přes ADF. Do kódu UAE by se zaimplemetovalo případně softcore 68050 a Marcelův AAA chipset. Ale vzhledem k tomu, že emulace 68060 je dost rychlá a UAE má svoji "grafiku", tak je to asi zbytečné.

Představuji si to jako Hurvajs válku, je mi jasné, že by to nebylo tak jednoduché. Ale když to už jednou skoro zvládli hoši s Amithlonem, tak proč by to nešlo znovu...

Při prvním spuštění by se provedla klasická instalace. Na flashce by měl člověk připravenou ROM3.1 (pokud by nechtěl AROSí) a OS3.9 s BB. Instalátor by připravil HDD (jasně že PFS3) s možností výběru počtu a velikostí oddílů, nainstaloval systém, ovladače, BoingBagy, nástavby a vše nutné pro chod. Pak už jen reset, BIOS screena a žádný "windows loading" nebo podobné krávoviny. Hezky rovnou načíst jádro a CLI, WB a jede se. Menu samozřejmě přes F12, ale jen na diskety, emulaci joye a nezbytné kravinky. CPU, RAM, Chipset a další základní HW náležitosti bych vynechal. Prostě jedeme na nadupané Amize, 030ka se volit nebude a RAMky je přehršel a míň jí taky nebude :-)


Tak tohle jsem přečetl dřív než titulky v Blesku :)
Vlastně když jsem doslintal, tak nemůžu ani uvěřit, proč už taková věcička vlastně neexistuje? S dnešníma technologiema to přece musí být pro výrobce celkem "hračka" (chápu, že ne příliš výdělečná, ale kolik apriori nevýdělečných nesmyslů už vzniklo, že?)

Autor:  misticjoe [ 19 pro 2013, 10:55 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Proč neexistuje? Inu... Protože "si pustíš WinUAE a dostaneš to samé ne-li lepší". Ve skutečnosti by si specifický HW, na který by bylo upravené jádro nějaké distribuce linuxu, asi schánělo minimum lidí. Natož aby si ho kupovalo jako bundle. Bylo by to něco jako CommodoreOS, akorát méně okaté... Navíc WinUAE se veze na spoustě obezličkách, které mu nabízí Windows - proto je eUAE takový velice chudý bráška, neb musí být schopný běžet na různých distrech a grafických nástavbách.
Chtělo by to víc spolupracujících koderů s velmi dobrou znalostí vybraného distra, kteří by byli schopni přepsat některé win-depended věci v kódu WinUAE na svá vlastní řešení a HW v relativně krátkém čase, aby vybraná konfigurace pro spuštění mezitím nezmizela z pultů obchodů.

Samozřejmě je tu ještě jiná cesta, daleko méně legální a elegantní, ale za to schůdná pro drtivou většinu homekutilů. Upravit si instalačku XPček na svou vlastní konfiguraci, očesat na nazbytné minimum (extraMINI_XP :mrblue: ) s automatickým spuštěním WinUAE ihned po startu s natvrdo přidělenou konfigurací. Loading logo Woken můžeme nahradit černou plochou a nebo logem AmigaOS :-)

Autor:  zz_indigo [ 19 pro 2013, 11:09 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

misticjoe píše:
Proč neexistuje? Inu... Protože "si pustíš WinUAE a dostaneš to samé ne-li lepší". Ve skutečnosti by si specifický HW, na který by bylo upravené jádro nějaké distribuce linuxu, asi schánělo minimum lidí. Natož aby si ho kupovalo jako bundle. Bylo by to něco jako CommodoreOS, akorát méně okaté... Navíc WinUAE se veze na spoustě obezličkách, které mu nabízí Windows - proto je eUAE takový velice chudý bráška, neb musí být schopný běžet na různých distrech a grafických nástavbách.
Chtělo by to víc spolupracujících koderů s velmi dobrou znalostí vybraného distra, kteří by byli schopni přepsat některé win-depended věci v kódu WinUAE na svá vlastní řešení a HW v relativně krátkém čase, aby vybraná konfigurace pro spuštění mezitím nezmizela z pultů obchodů.

Samozřejmě je tu ještě jiná cesta, daleko méně legální a elegantní, ale za to schůdná pro drtivou většinu homekutilů. Upravit si instalačku XPček na svou vlastní konfiguraci, očesat na nazbytné minimum (extraMINI_XP :mrblue: ) s automatickým spuštěním WinUAE ihned po startu s natvrdo přidělenou konfigurací. Loading logo Woken můžeme nahradit černou plochou a nebo logem AmigaOS :-)


alebo mozes isst na to cez linux + wine + winuae. Bohuzial nie vsetky verzia maju rating platinum (ziadne problemy a ani obmedzenia funkcnosti)

Autor:  misticjoe [ 19 pro 2013, 11:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

linux+wine+winuae už mi přijde takové velké lámaní nohy přes větvičku. Ale je to samozřejmě také cesta.

Autor:  zz_indigo [ 19 pro 2013, 12:40 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

misticjoe píše:
linux+wine+winuae už mi přijde takové velké lámaní nohy přes větvičku. Ale je to samozřejmě také cesta.


Ale zadarmo a legalne.

Iked osobne si myslim ze Raspberri PI a arduino ukazali ze dnes ma znova sancu nieco co nieje PC/Konzola.

Autor:  misticjoe [ 19 pro 2013, 12:57 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Asi se kouknu na aukru po nějakém MiniITX s alespoň dvoujádrem a 512MB Ram a přes Vánoce prubnu vytvoření Amigy na microXP :-)

Autor:  ctirad [ 19 pro 2013, 14:38 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Teď jsem si málem nechápavostí ukroutil hlavu. Proč by proboha svatého měl někdo UAE provozvat tak příšerně složitě a oklikou přes windows verzi, když je to opensource aplikace vzniklá na unixu s mnoha (back)porty dodatečných věcí z windows verze?

Když to udělám na Linuxu, tak mám vše na stříbrném podnose vlastně úplně hotové a ten minimální systém s knihovnami vtěsnám do pár MB prostoru. Takové embedded věci dělám pro komerční sféru, takže se mnou prosím nepolemizujte. Do zdrojáků UAE se stejně bude muset hrábnout, protože je potřeba to nějak konfigurovat, což by se udělalo přes nějaký splash screen.

Akorát to stejně nikdo nekoupí, protože UAE si může pustit na PC. Lidi se daleko lépe chytají na věci s puncem skutečného hardware, třeba nějaký AGA Minimig.

Autor:  solaris104 [ 19 pro 2013, 15:07 ]
Předmět příspěvku:  Re: Commodore USA

Protože WinUAE verze je nejlepší.

Stránka 12 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/