OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 01.10.2022, 07:33

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 16.09.2022, 10:50 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.10.2014, 14:52
Příspěvky: 16
Bydliště: Boskovice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím,

Máte prosím někdo ověřený obvod na zálohování sram baterií ? Vím že kdysi sem někdo něco postoval ale nemůžu to najít mám sice DS1210+ ale bohžel jen jeden auž se nevyrábí.Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 16.09.2022, 12:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 919
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 104 times
Been thanked: 380 times
https://z00m.speccy.cz/files/ZXMagazin-1994-3-4.pdf, strana 39. Alebo to môžeš opajcovať aj z MB-02+ (https://z00m.speccy.cz/images/mb-02plus-sch.png)

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 18.09.2022, 19:00 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.10.2014, 14:52
Příspěvky: 16
Bydliště: Boskovice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 18.09.2022, 19:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Zalohovani sram se resilo take zde http://www.sapi.cz/sapi/zrmd-1.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 19.09.2022, 08:09 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 26 times
Been thanked: 137 times
Použiť SRAM battery backup supervisor, ako ADM691, MAX807 alebo DS1236, DS1210, alebo rovno nonvolatile SRAM ako DS1225.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 20.09.2022, 07:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1613
Bydliště: Praha
Has thanked: 274 times
Been thanked: 338 times
Mám tu volné DS1220AD-200IND+.
Jsou použité(nepájené) z roku 2016(některé možná novější). Kvůli technologickému postupu v práci se zbytečně mění.
Byly nasazené asi v roce 2020 - tedy předpokládám, že po prvním zapnutí se přepálí pojistka a připne ta zálohová baterka.
Baterka vydrží tak 12let, i víc.
Můžu dovalit pár štanglí třeba na BF.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 21.09.2022, 20:13 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.10.2014, 14:52
Příspěvky: 16
Bydliště: Boskovice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Reverz díky za nabídku ale tyto paměti nejsou to co jsem hledal spíš nějakej ten supervisor ale DS1210 co tu mám 1ks se už nevyrábí a ceny těch ostatních co psal Martin1 jsou podle mě mimo realitu takže tam dám to z toho ZX magazínu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 22.09.2022, 07:00 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 26 times
Been thanked: 137 times
nop píše:
Reverz díky za nabídku ale tyto paměti nejsou to co jsem hledal spíš nějakej ten supervisor ale DS1210 co tu mám 1ks se už nevyrábí a ceny těch ostatních co psal Martin1 jsou podle mě mimo realitu takže tam dám to z toho ZX magazínu.

Ak Ti nevadí neznámy výrobca (i keď sem tam uvedú že origoš)
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=ds1210


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 22.09.2022, 07:01 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 25.05.2014, 12:29
Příspěvky: 1613
Bydliště: Praha
Has thanked: 274 times
Been thanked: 338 times
nop píše:
Reverz díky za nabídku ale tyto paměti nejsou to co jsem hledal spíš nějakej ten supervisor ale DS1210 co tu mám 1ks se už nevyrábí a ceny těch ostatních co psal Martin1 jsou podle mě mimo realitu takže tam dám to z toho ZX magazínu.
Rozumím, ale do tohoto vlákna se to vyloženě hodilo ;)
Je mi to líto vyhodit, navíc jeden kousek stojí snad pětikilo. No jako skoro vše od maxim-dallas, hlavně ze starších kousků vyráběných dlouho.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 400, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 22.09.2022, 09:42 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3750
Has thanked: 205 times
Been thanked: 371 times
Na nejake preznacene noname bych tady byl opatrnej, ono pokud ten obvod ma mit smysl, tak musi mit skutecne malej odber, aby nevycucal zalohovaci baterku, a to cinskej klon mit nemusi.
Jestli si dobre vzpominam, tak jeden z rozdilu mezi originalnim ATMega a klonem byl prave odber v uspanem modu, kde original mel mikroampery a klon miliampery :)
EDIT: stovky mikroamper, ne miliampery :) https://forum.arduino.cc/t/solved-deep- ... i/676631/5

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 22.09.2022, 19:50 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.10.2014, 14:52
Příspěvky: 16
Bydliště: Boskovice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ještě bych se zeptal konečně jsem se dostal k tomu že si tu pomalu na bastldesky dělám jednoduchou hračku se Z80 teď právě řeším ramku mám tu nějaký 512KB ale nechce se mi zatím řešit stránkování.Takže tam chci dát 32KB jenže tu mám jen 15ns a 20ns cache vytahaný z nějakejch starej PC desek můžu k te z80 na 4MHz dát tyhle rychlý nebudou na ni chudáka moc?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zálohování sram
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 08:56 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 26 times
Been thanked: 137 times
nop píše:
15ns a 20ns cache vytahaný z nějakejch starej PC desek můžu k te z80 na 4MHz dát tyhle rychlý nebudou na ni chudáka moc?

Nebude, Z80 má správne časovanie, ako vyžadujú pamäte (na rozdiel od 8080), pokiaľ možno neORuj /MREQ a /RD.
M1


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz