OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 23 čer 2017, 23:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: malé (Mini-ITX) PC a jeho spotřeba
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 10:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1689
Has thanked: 57 times
Been thanked: 220 times
Zabývám se myšlenkou postavit si malé PC na Mini-ITX desce a v Mini-ITX skříňce.

Vyhlédnutá skříňka má zdroj 80W, procesor má TDP 54W. Utáhne mi to ten zdroj, či ne? (dále tam bude 8GB RAM, 2.5" disk a (notebooková) DVD mechanika, ale u těchto komponent se mi nepodařilo zjistit spotřebu)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 12:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1576
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 162 times
Been thanked: 282 times
Na diskoch a mechanikach obvykle byva napisane kolko amperov tahaju z napajania, z toho spotrebu vypocitas.
Ak by si presiahol limit, spotrebu procesora mozes znizit jeho podtaktovanim.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 13:54 
Offline
Kecka

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 41
Has thanked: 12 times
Been thanked: 0 time
Preco tam nedas 200W PicoPSU? A mas po problemoch...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15 čer 2017, 14:01 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2013, 18:17
Příspěvky: 169
Has thanked: 17 times
Been thanked: 11 times
Jestli CPU samotný v zátěži sežere 50W, tak je imho nesmysl provozovat to s 80W zdrojem, jehož reálné schopnosti navíc můžou být hluboko pod deklarovanými. Mrkni sem: http://www.buildcomputers.net/power-con ... nents.html - disk 3W, RAMka 3W, deska bůhví, když jde o miniITX, ale i když budu při zemi, tak 10W(?) a jsi na 70. Vložíš DVD, dalších 15W a jsi přes :) Podle mě už těch 50W je tak na hraně, kdy půjde zdroji dlouhodobě důvěřovat.

_________________
http://www.high-voltage.cz *** http://www.retropolis.cz *** http://www.doshaven.eu


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 09:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 58 times
Been thanked: 110 times
Praxe mne naučila uváděný jmenovitý výkon vydělit nějakým číslem obvykle větším než 2, chci-li, aby zdroj přežil záruku (v horších případech první týdny provozu).

Za takové minimum, co se úrovně kvality týče, považuji Fortrony, pak možná Seasonicy atd. Ne, že by třeba Fortrony taky nechcípaly, ne že by taky občas neměly mizerné kondenzátory... ale většinou to v provozu (a při rozebrání) není tak děsivé peklo, jako nejrůznější levnější "značky" (přeprodávačů, cedulkovačů), Fortron je přeci jen výrobce, parametry zdrojů slibuje celkem poctivě (např. v datasheetu uvádí efektivitu pro různou úroveň zatížení atd...). Za tu cenu... dá se to.

Jako rozumné minimum do PC, tedy jako kompromis mezi hlučností, výkonem a rozměry jsem v posledních nákupech volil formát zdrojů SFX. Myslím, že to byl - kopíruji z ceníku "Fortron SFX FSP200-50GSV-5K 80PLUS BRONZE, 200W"... musel bych rozebrat jedno z těch PC, nebo prohledat papíry, kupoval jsem jinde než tam, kde teď hledám.

Rozměry 125x63.5x100mm mi přišly docela ok, ale problém je, že na mnohé ITX skříňky to může být příliš. Napájím tím 3.5GHz Core i5 v mikro ATX skříňkách zcela bez DVD, HDD, přidané grafiky... V počítačích je jen základní deska, CPU, RAM a bootuje ze sítě. Pro takovou kombinaci mi 200W zdroj přišel perfektní.

Reálný odběr PC se pohyboval okolo 30 - 60W (nebo 80W?) vč. ztrát na zdroji. Píšu po paměti, takže jen velmi zhruba a orientačně. Podstatné je, že v plné zátěži odběr nepřekročil 1/2 jmenovitého výkonu zdroje.

Co mne k tomu vede? No, např. zuhelnatělé (zahnědlé) plošné spoje okolo spínacích prvků ve zdrojích, které jsem po pár letech provozu rozebral. Nebo otravné řešení duchařiny a podivné nespolehlivosti, která bývá často způsobená vyhnívajícími kondenzátory a velkým zvlněním napětí. Když kondenzátorům není moc horko a nejedou na hranici, tak vydrží déle a já mám větší naději, že se to vyřadí z provozu dřív, než s tím začnou potíže. Atd...

No a teprve podle toho vybírám skříňku. To ce ti asi moc nehodí, co?

Mimochodem, další důvod, proč jsem víceméně zavrhl ITX pro žravější počítače je i chlazení CPU a dalších prvků okolo. ITX je moc fajn, dokud do toho dáš úsporné komponenty, třeba nějaký lepší Atom/Celeron s TDP 10W a celkovou spotřebou max. do 30W komplet i v zátěži. Ale CPU s TDP 50W bych do ITX nedával. Snad jedině do takové té komplet síťované a dobře větrané skříňky... u koho jsem ji jen viděl (trochu podobné tomuto http://www.coolermaster.com/case/mini-i ... /elite110/ a do té se prý vejde i ATX zdroj, hm)

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 10:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1689
Has thanked: 57 times
Been thanked: 220 times
Na druhou stranu, Intel prý hodnotu TDP značně nadsazuje... ale asi nemám chuť to prakticky ověřovat. ;)

Zatím to vypadá na volbu jiného CPU, s TDP=35W, pokud by to nestačilo, tak se na to vys... tak to nebudu realizovat vůbec.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 11:08 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 58 times
Been thanked: 110 times
Jiiira píše:
Na druhou stranu, Intel prý hodnotu TDP značně nadsazuje... ale asi nemám chuť to prakticky ověřovat. ;)
Nadsazuje. Ty zmiňované Core i5 mají TDP tuším 65W a reálně se celé PC pohybuje kolem těch 30 - 40W v běžném provozu. Když budeš chtít, mohu dát dohromady konkrétnější údaje, ale myslím, že se jich i tak dá vygooglovat dost.

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 12:58 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 09:30
Příspěvky: 141
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 26 times
Been thanked: 8 times
Neodpovídám sice na tvůj původní dotaz, ale pro inspiraci .....

Už je to nějaké ty roky zpátky co jsem chtěl něco úsporného na data co poběží furt a seskládal jsem si takový domácí "NAS". 2 x WD RED na data, na systém malé SSD, 8 GB RAM a deska Asrock Q1900DC-ITX. Napájím to starým notebookovým zdrojem. Výkon je samozřejmě o ničem ale na to moje "domácí žvýkání" to stačí. Když jsem tomu šlapal na krk, tak to bralo max 30W.
Dneska bych se na skládání vykašlal a vzal bych něco hotového. Líbí se mi HP Microserver ale s nějakým lepším CPU už to stojí ranec výrazně víc to žere.

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16 čer 2017, 13:23 
Online
Kecálek

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 105
Has thanked: 0 time
Been thanked: 3 times
Souhlasím s tím Fortronem - nechal jsem si jej doporučit a je to dobrá kvalita. Sám jsem udělal neblahou zkušenost s Eurocase, který neutáhnul 5. pevný disk v počítači, přestože papírově výkon měl. Jsou to šmejdy. Taky ale nemám dobrou zkušenost s pasivními zdroji do PC. Měl jsem velice drahý (asi 5-6000 Kč) zdroj Yesico a ten mi odešel zřejmě v bouřce.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz