OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 srp 2019, 00:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 07 pro 2016, 23:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2229
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 419 times
Matej píše:
Atari stihalo dost. Duhovy effekt, hudba pri nahravani.
Hudbu na AY pocas nahravania samozrejme dokaze aj ZX. Akurat tu je trosku mensi problem v tom ze do audiovystupu je primiesany aj EAR/MIC, co je normalne vyhoda lebo clovek sa moze lahko orientovat na paske aj sluchom, ale v pripade hudby na AY je to nevyhoda lebo hudba zanika vo zvuku datoveho prenosu. Pocuvat nerusene iba hudbu pocas nahravania umoznili az rozne pridavne interfejsy s AY (Melodik...) a HW upravy (napr. ACB stereo vystup, TurboSound), ale v case ked sa rozsirili, sme tu uz mali rozne rychlejsie sposoby nahravania (diskety, IDE, SD...) a kazetovym loaderom sa uz venoval malokto.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 07 pro 2016, 23:58 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
Ad VisiCopy III - tyhle svislé pruhy mi připoměly ranná léta mé amiganovosti. Tehdy můj kamarád měl ještě 130XE a snažil se mě lanařit na různé hitovky, jako byl Pit Stop a podobně. Vzpoměl jsem si, že aj u něj to ukazovalo svislé pruhy do nahrání, ale rozhodně neměl žádnou cartridge a loading trval často neuvěřitelně dlouho. Nevyužívalo tyhle pruhy ještě nějaké kazetové turbo?

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 00:06 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2229
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 419 times
Pre zaujimavost, aj zopar loaderov zo ZX Spektra:
https://www.youtube.com/watch?v=uEZWAcr39lg ... zaoblene rohy, po vzoru vtedajsich zaoblenych CRT obrazoviek
https://www.youtube.com/watch?v=v5XVLc23lUM ... pasiky cez celu obrazovku (typicky efekt na C64 a Atari)
https://www.youtube.com/watch?v=ffn67l8wNss ... pasiky synchronizovane so zobrazovanim (1.blok) + graficka animacia (2.blok)
https://www.youtube.com/watch?v=F1xr5L1irVM ... sumenie okolo pisma (1.blok) + plynuly 50 FPS scroll textu a rozne indikatory (2.blok)
https://www.youtube.com/watch?v=KNEXX70ZZ7U ...realny cas MM:SS (ukazuje skutocny cas, nie nahravanie) + interaktivny textovy viewer, aby si uzivatel mohol pocas nahravania citat text. Text bolo mozne popohnat dopredu stlacenim klavesy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 00:15 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 16 kvě 2013, 17:05
Příspěvky: 287
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 130 times
Been thanked: 91 times
Jen drobná poznámka - ta hudba rozhodně není Turecký pochod, je to tuším nějaká "americká lidová", ale teď si nevzpomenu na název. V 80. letech se dávala do digitálek :D

_________________
Striving to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Millionaire • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 09:37 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 682
Bydliště: Praha
Has thanked: 48 times
Been thanked: 176 times
PG píše:
Jen drobná poznámka - ta hudba rozhodně není Turecký pochod, je to tuším nějaká "americká lidová", ale teď si nevzpomenu na název. V 80. letech se dávala do digitálek :D


Pravda, při srovnání s Mozartovou skladbou se to neshoduje. To je tak, když šířím bludy dál a neověřím si je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 10:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 682
Bydliště: Praha
Has thanked: 48 times
Been thanked: 176 times
misticjoe píše:
Ad VisiCopy III - tyhle svislé pruhy mi připoměly ranná léta mé amiganovosti. Tehdy můj kamarád měl ještě 130XE a snažil se mě lanařit na různé hitovky, jako byl Pit Stop a podobně. Vzpoměl jsem si, že aj u něj to ukazovalo svislé pruhy do nahrání, ale rozhodně neměl žádnou cartridge a loading trval často neuvěřitelně dlouho. Nevyužívalo tyhle pruhy ještě nějaké kazetové turbo?


Hitovky z roku 1983 a la Pit Stop od Epyxu proti nádherným hrám z Amigy. No nevím jestli s tím lanařením uspěl.
O dalším kazetovém turbu, které by ukazovalo průběh zavádění pomocí svislých pruhů nevím. A není možné, že jen místo z cartridge zaváděl turbo zavaděč VisiLoader z kazety?

Vůbec zavádění Universal turbo zavaděče z kazety bylo zajímavě řešené. Ukázalo se totiž, že místo přímého bootování (probíhá pomalou rychlostí) Universal Turbo zavaděče je rychlejší nejprve nabootovat miniaturní zavaděč bloku turbo 2000 a pak už zvýšenou rychlostí dohrát zbytek.

Vypadalo to takhle:
1. Standardní plný blok (1. půlka zavaděče bloku Turbo 2000) se zkráceným zaváděcím tónem.
2. Standardní blok označující konec souboru (EOF). Normálně má být prázdný, ale pokud obsahuje data, jsou zavedena do kazetového bufferu (2. půlka zavaděče). Tím se ušetří jeden blok.
3. Blok Turbo 2000 s nestandardním identifikačním bytem (aby si ho normální zavaděč na cartridge náhodou nespletl s normálním souborem) obsahující Universal Turbo.

Zavaděč se pak distribuoval ve formě generátoru (taková obdoba samorozbalovacího archivu), protože nešel jen tak jednoduše zkopírovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 11:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
baktra píše:
Všechny systémy co jsem zatím úpravu T2000 vyžadují.


Lebo Atari ma v audio casti filtre ktore uprava obchadza. Turbo zaznam totiz cez ne neprejde

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 13:03 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
baktra píše:
A není možné, že jen místo z cartridge zaváděl turbo zavaděč VisiLoader z kazety?


To je dost dobře možné. Já byl čerstvý exSpectrista a Amigista, takže mi to nahrávání přišlo příšerné a moc jsem nesledoval/netušil jaké turbo nebo bloky se zavádí.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 13:27 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
No Busy. A teď bys mohl, nejdřív asi laicky, objasnit, jak jsi ty pěkné loadery dělal. Hlavně tedy jak bylo realizované uložení na pásku, protože to evidentně přes SAVE "AA" LINE 1 nebylo. :-) To asi ani v nejmenším nevyužívá LOAD/SAVE rutiny z ROM, co? Kulaté rohy jsou zajímavé, ale ještě víc mě fascinují ty pruhy přes celou obrazovku a do toho všelijaká grafika pod/nad pruhy.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 13:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2229
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 419 times
misticjoe píše:
No Busy. A teď bys mohl, nejdřív asi laicky, objasnit, jak jsi ty pěkné loadery dělal. Hlavně tedy jak bylo realizované uložení na pásku, protože to evidentně přes SAVE "AA" LINE 1 nebylo. :-)
Vsetko je to uplne normalny standartny zaznam 1500 Bd (s flagbajtami a paritami) normalne kopirovatelny beznymi kopirakmi :) A prvy krat som to ukladal tak ze som si do pameti naukladal vsetko co bolo treba a potom normalne v basicu zadal SAVE "xx" CODE adresa,dlzka (a nepouzil hlavicku). Akurat pri blokoch dlhsich nez sa vojdu do pameti som si spravil vlastnu SAVE rutinku, ale len kvoli tomu ze pocas ukladania na pasku si prepinala 128k banky. Ale inak normalna standartna rutinka ako v romke, generujuca presne ten isty zaznam na pasku.
misticjoe píše:
To asi ani v nejmenším nevyužívá LOAD/SAVE rutiny z ROM, co?
LOAD rutinu urcite nie :)
misticjoe píše:
Kulaté rohy jsou zajímavé
Tie su velmi jednoduche - spolu s farbou borderu menim aj farbu styroch rohovych atributov.
misticjoe píše:
ale ještě víc mě fascinují ty pruhy přes celou obrazovku
Kedze ZX nema paletu (ako Atari), a ani nemoze vypnut paper alebo globalne zmenit jednu z farieb vo vsetkych atributoch (ako C64), celoobrazovkove pruhy su tu robene pomocou dvoch videoramiek. V jednej je jedna farba, v druhej druha, a so zmenou farby borderu sa zaroven prepne prave zobrazovana videoramka.
misticjoe píše:
a do toho všelijaká grafika pod/nad pruhy.
A to uz je len o tom co do tych dvoch videoramiek budem pocas loadovania vykreslovat :)

Zaujimave je tiez to ako som spravil presne hodinky a plynuly scroll textu. Kedze tieto veci je nutne synchronizovat s prerusenim, prerusenie mam pocas loadovania povolene.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 13:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8121
Bydliště: Praha
Has thanked: 1114 times
Been thanked: 971 times
Takže neměníš rychlost datového toku během nahrávání? Právě u druhé části SIL5 mi přijde, že slyším zpomalování a zrychlování. Ale asi se mi tedy jen zdá.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 14:21 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 10:49
Příspěvky: 220
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 58 times
misticjoe píše:
Marně teď hledám právě loader, kde se při nahrávání na ZXku dala hrát jednoduchá hra.

Joe Blade 2
https://www.youtube.com/watch?v=2QrK1uH75zk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 19:10 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2229
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 419 times
misticjoe píše:
Takže neměníš rychlost datového toku během nahrávání? Právě u druhé části SIL5 mi přijde, že slyším zpomalování a zrychlování. Ale asi se mi tedy jen zdá.
To je len zdanie sposobene (ne)vhodnymi datami a ich modulaciou na standartny spektracky signal :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 08 pro 2016, 19:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 682
Bydliště: Praha
Has thanked: 48 times
Been thanked: 176 times
Při troše snahy se nechá na nahrávací tón zahrát i trochu hudby.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ScKKkVtB2lc[/youtube]

Svědčí to o tom, že lidé se pěkně vyblbnou. No ale od toho tyhle malé počítače vlastně jsou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 08:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2229
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 245 times
Been thanked: 419 times
baktra píše:
Při troše snahy se nechá na nahrávací tón zahrát i trochu hudby.
Alebo sa rovno cela hudba da urobit nahravanim :)
http://www.pouet.net/prod.php?which=30929
Priamy odkaz na mp3: http://zxm.speccy.cz/files/down/psb%5Eh ... _music.mp3


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz