OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 06 pro 2019, 17:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 09:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1110
Has thanked: 241 times
Been thanked: 231 times
Busy píše:
baktra píše:
Při troše snahy se nechá na nahrávací tón zahrát i trochu hudby.
Alebo sa rovno cela hudba da urobit nahravanim :)
http://www.pouet.net/prod.php?which=30929
Priamy odkaz na mp3: http://zxm.speccy.cz/files/down/psb%5Eh ... _music.mp3


Na Spectru se celkem snadno pozná podle zvuku několik věcí, stačí jen trochu cvičené ucho:
- program v Basicu
- znaková sada
- nějaká grafika typu SCREEN$ (repetitivní sada zvuků)
- zkompilovaná data hudby z editoru Wham!
- začátek strojáku editoru Tasword
- nahrávání planety Psion u starých her od Psionu
- hra Manic Miner (jakási melodie)
- hra Jet Set Willy (jde rozpoznat nahrávání dat jednotlivých místností)
- některé další hry

Je něco podobného na Atari a na jiných platformách?

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 10:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 454 times
Factor6 píše:
Na Spectru se celkem snadno pozná podle zvuku několik věcí, stačí jen trochu cvičené ucho
...
Je něco podobného na Atari a na jiných platformách?
Aj na PMD85 sa daju krasne rozoznavat rozne data. Pouziva inu modulaciu a nizsiu rychlost (1200 Bd) takze zvuk znie inak, ale napriklad jasne si dodnes pametam charakteristicky zvuk identifikacnej sekvencie bajtov v hlavickach programov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 10:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 718
Bydliště: Praha
Has thanked: 52 times
Been thanked: 207 times
Factor6 píše:
Busy píše:
baktra píše:
Při troše snahy se nechá na nahrávací tón zahrát i trochu hudby.
Alebo sa rovno cela hudba da urobit nahravanim :)
http://www.pouet.net/prod.php?which=30929
Priamy odkaz na mp3: http://zxm.speccy.cz/files/down/psb%5Eh ... _music.mp3


Na Spectru se celkem snadno pozná podle zvuku několik věcí, stačí jen trochu cvičené ucho:
- program v Basicu
- znaková sada
- nějaká grafika typu SCREEN$ (repetitivní sada zvuků)
- zkompilovaná data hudby z editoru Wham!
- začátek strojáku editoru Tasword
- nahrávání planety Psion u starých her od Psionu
- hra Manic Miner (jakási melodie)
- hra Jet Set Willy (jde rozpoznat nahrávání dat jednotlivých místností)
- některé další hry

Je něco podobného na Atari a na jiných platformách?

Na Atari v turbu rozhodně. Programy jsou uloženy v jednom bloku, takže ty výrazné "melodie" je trochu obtížnější rozlišit.
Přesto jsou hry jejichž "zvuk" se dá bezpečně poznat.
Třeba:
Arkanoid - snadno identifikovatelné skřípavé zvuky na konci souboru.
Cracknuté verze hry Dimension X - jakoby stupnice zahraná od nejvyšších tónů po nejnižší proložená zrychlujícím se pípáním. V člověku to vyvolá pocit napětí.
GunLaw - naprosto charakteristické prskání
BMX Simulator - charakteristický konec souboru. Asi překážkové dráhy nebo navzorkované pohyby počítačového soupeře.

Určitě by se toho našlo více.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 12:20 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 10:49
Příspěvky: 222
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 64 times
Loadery pro Spectrum, včetně jmenovitě těch od Busyho, se řešily v tomhle seriálu:
ZX Spectrum a loadery – 1
Loaderové intermezzo
ZX Spectrum a loadery – 2
(mnozí určitě znáte, přidávám jen pro úplnost tématu)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 12:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:27
Příspěvky: 1110
Has thanked: 241 times
Been thanked: 231 times
Busy píše:
Factor6 píše:
Na Spectru se celkem snadno pozná podle zvuku několik věcí, stačí jen trochu cvičené ucho
...
Je něco podobného na Atari a na jiných platformách?
Aj na PMD85 sa daju krasne rozoznavat rozne data. Pouziva inu modulaciu a nizsiu rychlost (1200 Bd) takze zvuk znie inak, ale napriklad jasne si dodnes pametam charakteristicky zvuk identifikacnej sekvencie bajtov v hlavickach programov.


Zvuk na PMD mi připomíná zvuk staré pračky. Hlavička má typický zvuk, to je pravda.

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 12:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Factor6 píše:
Je něco podobného na Atari a na jiných platformách?


Kede maju datasety anie magnetofony tak to nemame ako pocuvat. Teda ak nepocitam audio stopu u Ataricka.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 12:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Ink vzdy som bol v tom ze na rozdiel od Commodore, Atari. sa pri ZX spectru primarne pouzivala kompresia nie zmena rychlosti.
Uz len preto ze ZX spectrum nema digitalny magnetofon ako Commodore ci jednoznacne upravitelny ako pri Atary.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 13:21 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1185 times
Been thanked: 1000 times
Pár zajímavých loaderů z Amstradu CPC:
https://www.youtube.com/watch?v=qQfKH22__74
Během nahrávní hry Deflector si prakticky přečtete manuál :-)
https://www.youtube.com/watch?v=WXuTJgpKY9o
Gryzor - spíš jen divočina v borderu.
https://youtu.be/LP58dk7rPis?t=2m54s
Hudba při loadingu.
https://www.youtube.com/watch?v=0ullcpnOtNU
Shadow Warriors - jen tak. Jsem při tom relaxoval :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 21:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 718
Bydliště: Praha
Has thanked: 52 times
Been thanked: 207 times
Tak kdo by si chtěl na Atari vyzkoušet zavaděč Turbo 2000, který má zapnuté DMA (byť sotva stačí s dechem) a hraje si se sprity, může zkusit přiložené Jolly Turbo 2000. Je to spíš na hraní než k praktickému použití.


Přílohy:
jolly_turbo2000.zip [698 bajtů]
209 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 09 pro 2016, 23:52 
Este otazocka. Neviete mi poradit kto dnes robi upravu magnetofonu na turbo (aj s audiom)???
Mam jeden magis je novy neupraveny... A uz z nostalgie by som si dal prerobit na turbo...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 10 pro 2016, 00:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8396
Bydliště: Praha
Has thanked: 1185 times
Been thanked: 1000 times
baktra píše:
Tak kdo by si chtěl na Atari vyzkoušet zavaděč Turbo 2000, který má zapnuté DMA (byť sotva stačí s dechem) a hraje si se sprity, může zkusit přiložené Jolly Turbo 2000. Je to spíš na hraní než k praktickému použití.


Jsi hodný, ale k těmto ukázkám (bez urážky, kdo má možnost/chce, pustí si to na reálu) by to chtělo i slintací YouTube video pro ty, kdo si to nemohou dopřát z originálu. Díky!

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 10 pro 2016, 09:34 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 454 times
zz_indigo píše:
Ink vzdy som bol v tom ze na rozdiel od Commodore, Atari. sa pri ZX spectru primarne pouzivala kompresia nie zmena rychlosti.
Uz len preto ze ZX spectrum nema digitalny magnetofon ako Commodore ci jednoznacne upravitelny ako pri Atary.
Kompresia a nahravanie su dve uplne rozne veci, program ktory sa nahrava moze aj nemusi byt skomprimovany, zalezi len od autora toho programu. Ale pokial sa pouzije dobra kompresia, tak sa tym strati akakolvek melodickost nahravky a nahravka znie len ako cisty sum.

PS: Atary myslis mnozne cislo od Atari, podobne ako Commodory od Commodore ? ;) :poke:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 10 pro 2016, 17:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 718
Bydliště: Praha
Has thanked: 52 times
Been thanked: 207 times
misticjoe píše:
baktra píše:
Tak kdo by si chtěl na Atari vyzkoušet zavaděč Turbo 2000, který má zapnuté DMA (byť sotva stačí s dechem) a hraje si se sprity, může zkusit přiložené Jolly Turbo 2000. Je to spíš na hraní než k praktickému použití.


Jsi hodný, ale k těmto ukázkám (bez urážky, kdo má možnost/chce, pustí si to na reálu) by to chtělo i slintací YouTube video pro ty, kdo si to nemohou dopřát z originálu. Díky!


Jak si panstvo přeje.

Slintat lze nad celým seznamem videí nebo jednotlivě:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_1I5vZjx4Xk[/youtube] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JNCV0Spi2Ls[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9XYj4mw91sQ[/youtube] [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v26Q-uz0A2M[/youtube]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 11 pro 2016, 00:38 
Teraz otazka su niekde xex / rom subory tychto loaderov? Chcem ich vyskusat s ramcartom...

Resp. keby niekto vedel urobit tieto turba + ttdos tak to by bola pecka riadna.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 11 pro 2016, 19:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 16:27
Příspěvky: 718
Bydliště: Praha
Has thanked: 52 times
Been thanked: 207 times
Jestli jde o tento RAMCART, tak ten by snad měl podporovat zavádění binárních souborů.

V přiloženém balíčku jsou všechny výše uvedené zavaděče v podobě .xex souboru. Vzhledem k tomu, že turbo zavaděče většinou kolidují s DOSem, jsou tomu .xex soubory přizpůsobeny (tj. zničí DOS až po zavedení, ne při něm). To se může hodit lidem, kteří si zavaděče jen tak jednou pro radost zkusí zavést z SDRIVE nebo podobného zařízení.


Přílohy:
fancy_loaders.zip [10.64 KiB]
229 krát
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 64 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz