OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 17 říj 2017, 19:39

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 01 pro 2016, 12:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 589
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 50 times
Been thanked: 168 times
Krasna robota, klobuk dole.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 20 led 2017, 22:35 
Offline
Profík

Registrován: 12 kvě 2013, 18:31
Příspěvky: 657
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 569 times
Been thanked: 43 times
Dneska jsem objevil tohle téma a vypadá moc zajímavě... a složitě. Jak to bude velké, až to bude celé?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 08:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 589
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 50 times
Been thanked: 168 times
Ako to dopadlo? Podarilo sa ti to dokončiť?

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 13:20 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 34
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Zatím to nedopadlo nijak, spí to :) Hlavní deska dohromady i s mojí deskou doplňkových funkcí a budičů sběrnice funguje perfektně, super. Bohužel ale deska je dost veliká, dokonce jsem i zakoupil plechovou krabici, kam jsem to vše chtěl zabudovat, ale když jsem si představil, že tu velikou obludu budu mít na stole, nějak se mi nechce pokračovat.

Respektive by se mi chtělo pokračovat tak, že bych celou logiku Pentagonu nacpal do CPLD a udělal celý počítač ve velikosti Gumáka nebo Didaktiku. Teď se ale pokouším o totéž (nacpání logiky do CPLD) u Harlequinu 128, resp. zakoupil jsem desku ZX Nuvo 128, abych mohl na originále měřit průběhy signálů. Bohužel deska Nuvo mě hodně zklamala, je hodně špatně navržená a nestabilní, viz. jiné vlákno tady na fóru.

Takže tak... ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 15:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1549
Has thanked: 65 times
Been thanked: 103 times
css píše:
Respektive by se mi chtělo pokračovat tak, že bych celou logiku Pentagonu nacpal do CPLD a udělal celý počítač ve velikosti Gumáka nebo Didaktiku.

Ale bude tam skutecna Z80, a CPLD v patici, doufam - neco, co by si mohl postavit kazdej :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 11 říj 2017, 16:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1244
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 71 times
CPLD v patici už není 20 let moderní :D
Ale když to má nožičky do strany, tak se dá zapájet všechno. Nebojte se toho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 12 říj 2017, 10:38 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 34
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Kubik: Samozřejmě skutečná Z80ka, skutečný AY, CPLD nahrazující logiku je XC95144XL v pouzdře TQFP144.
Bohužel, jiné už dnes nejsou. Také jsem měl rád PLCC pouzdra, podle mě kloubí výhody SMT (malý rozměr) i THT (možnost výměny z patice), ale jak je dnes zvykem, dobré nápady se neujmou a vyrábí se většinou p--oviny :? Pokud to dotáhnu, budu desku nabízet s předpájenými SMD součástkami.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 12 říj 2017, 12:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1549
Has thanked: 65 times
Been thanked: 103 times
Jeste jsou: http://www.microchip.com/wwwproducts/en/ATF1508ASL
Otazka je, jak dlouho jeste budou, ale zatim jsou - jen nevim, jestli je to dost velky.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 13 říj 2017, 08:50 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 34
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
ATF1508 je bohužel malý jak strukturou, počet makrobuněk, tak vývodově. XC95144XL mám s jeho 144 makrobuňkami zaplněné z asi 98%, sice mám pár nápadů, jak trochu místa ušetřit, ale bude to maximálně pár procent. Co se týká vývodů, pokusoval jsem zatím s verzí v pouzdře se 100 vývody, ale pár mi jich chybí, takže na 99,5% nakonec bude pouzdro se 144 vývody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 13 říj 2017, 09:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1244
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 71 times
Jakou používáš paměť ?
V čem to píšeš ?
Uvažoval jsi o tom, udělat to jinak ?

XC9536XL-10VQG44 a XC95144XL-10TQG100 mám skladem, kdyby jsi to chtěl realizovat.
Na simulaci různejch náhrad by mě zajímal tento chip ICE5LP1K


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 08:07 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 34
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Právě jsem dokončil zkušební destičku pro XC95144XL-TQ144, abych s ním mohl pořádně laborovat :) a začínám na projektu zas pracovat....


Přílohy:
95144_TOP.jpg
95144_TOP.jpg [ 540.51 KiB | Zobrazeno 48 krát ]
95144_BOT.jpg
95144_BOT.jpg [ 484.79 KiB | Zobrazeno 48 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 11:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1244
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 71 times
Opakuji dotaz :)

Jakou chceš použít paměť ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 12:06 
Offline
Kecka

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 34
Has thanked: 0 time
Been thanked: 17 times
Stejná koncepce, jako Harlequin 128 = statická RAM, jen veškerá logika do CPLD ;) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 12:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1549
Has thanked: 65 times
Been thanked: 103 times
css píše:
Stejná koncepce, jako Harlequin 128 = statická RAM, jen veškerá logika do CPLD ;) .

Danhardovi jde o to, jestli tam pujde ta staticka pamet, co jich ma asi pul tuny, neco jako 512kx16 :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pentagon 128 ver. 2014
PříspěvekNapsal: 17 říj 2017, 12:17 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 10 zář 2017, 20:13
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Kubik píše:
css píše:
Stejná koncepce, jako Harlequin 128 = statická RAM, jen veškerá logika do CPLD ;) .

Danhardovi jde o to, jestli tam pujde ta staticka pamet, co jich ma asi pul tuny, neco jako 512kx16 :)


Danhard má půl tuny dynamickejch 41256 :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz