OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 18 lis 2019, 04:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 234 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 28 zář 2019, 21:25 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 163
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 15 times
to css: Malý dotaz. Máš možnost zkusit k nucleonu připojit nějakou jinou verzi betadisku? Ne tu tvou. Pořád se tu řeší to, že je asi chyba v ZX Nucleon, ale myslím si, že by bylo dobré to vyzkoušet i s jinou verzí betadisku. Co ty na to?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 00:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 448
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 246 times
K originalni verzi bohuzel pristup nemam :-\

Dnes jsem zas delal radu ruznych zkousek a zjistil jsem, ze originalni verze TR-DOS 5.03 nejde vubec spustit, ani pres USR 15616, ani pres zaply boot po resetu. Verze 5.05 a 5.04T a 5.041 jakmile se ale clovek dostane do DOSu, funguji bezvadne, jak se zda. Takze zrada musi byt ohledne neceho bezprostredne souvisejiciho s resetem a NMI, ale furt na to nemuzu prijit :cry:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 07:11 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 09:01
Příspěvky: 199
Bydliště: Praha
Has thanked: 500 times
Been thanked: 29 times
Jen pro info: Co otestovat TRDOS604? web

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css ////


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 08:08 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 163
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 15 times
nepůjčíte někdo betadisk na test?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 10:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1947
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Tak jsem na to vcera trosku koukal u bazenu a mam par drobnych dotazu. Nic z toho neni kritickeho:

1) Proc se neslouci IC25C s IC25D? Volne hradlo by slo pouzit jako zpozdovac napr. u R6.

2) To pouziti pameti sram 70ns dle fotky je na hranici vybaveni. Ja osobne planuji pouzit 55ns.

3) Je tento odkaz http://speccy.info/w/images/8/88/Pentag ... ematic.png puvodni Pentagon co te inspiroval?

4) Posles odkaz na schema batadisku ktery zkousis a co nefunguje?

5) Tu hodnotu RN2 10K jsi zvolil proc? Je nekde na puvodnim Pentagonu napsana hodnota?

6) Zvazil bych zruseni signalu C30. C29 uplne staci. Cim min signalu, tim se lepe chape obvod. Ale to bych ted u hotoveho projektu nedelal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 12:05 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 448
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 246 times
Ahoj :-)

ad1) Ano, vidíš, toho jsem si vůbec nevšiml, máš pravdu. Přesně stejnou chybu jsem odstraňoval v Multiface 128, kde také dvě hradla duplikují svou funkci, a tady jí sám udělám. Samozřejmě by šlo IC25C a IC25D sloučit.

ad2) V origo Pentagonech se používaly dynamické RAM s dobou přístupu 150ns i víc a fungovalo jim to, takže 70ns by mělo být v pohodě ne? Osobně mám v testované desce DIL paměť s rychlostí 55ns a efekt je stejný.

ad3) Ne, není, zapojení jsem obkresloval z této dokumentace: http://cats-chess.narod.ru/ZX/Pent128_1991_mdesk.pdf

ad4) http://css-electronics.8u.cz/Betadisk_128C_v1.8.zip

ad5) 10K je v origo Pentagonech, je to nebližší hodnota k 8K2 použitých ve Spectrech, která se dá rozumně sehnat v odporových sítích, a je to i léty osvědčená hodnota pull-up odporů v LS-TTL a NMOS logice


Jinak asi by nebylo od věci zde znovu připomenout, že já nejsem autor Pentagonu, a jak už jsem psal dříve, ani není a nebylo mým cílem proniknout do hloubky funkce, jak Pentagon funguje a dělat v tom nějaké masivní úpravy. Chci jen mít počítač fungující jako Pentagon, hrát na něm hry a koukat na dema, a to vše v nějaké rozumně fungující a vyhlížející krabici. A protože předchozí projekty Pentagon desek nic z toho nesplňovaly, vesměs šlo o kravské obludy bez rozšiřujícího konektoru ala Spectrum, jevilo se mi jako zajímavé vzít osvědčené schéma, obšlehnout ho, a nacpat do krabice do Gumáka, která je teď k mání ke koupi. Zapojení jsem vzal a udělal jen dílčí úpravy (Flash odvozený od přesných hodin místo RC oscilátoru, dekodér portů jako GAL, budiče sběrnice, nová video část) a to je vše :-) Kdyby to fungovalo s Betou jak by mělo, už bych nic dalšího nevymýšlel a konečně na něm pařil :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 13:26 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2500
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 149 times
Sdílení videopaměti s pamětí procesoru bylo vždy nosný problém odvozenin ZX Spectra.
Dynamické paměti s cyklem pod 280ns (120ns access) umožňují jinou organizaci přístupu, takže videoram už procesor nezdržuje.
Proto je dobré vědět jak to funguje, aby jsi věděl, jaké jsou možnosti SRAM, kde můžeš udělat přístup ještě 2x rychleji :)
a) umělo by to rychlostně i VGA čsování
b) nezdržovalo by to ani procesor se 7MHz, minimálně CPU s 14MHz
c) bylo by to jednodušší
d) bylo by to plně kompatibilní s Pentagonem
e) dala by se tam vnutit časová kompatibilita s jakýmkoliv jiným ZX Spektrem.

Napadá mě to udělat do CPLD na odladění a pro milovníky TTL logiky to předělat na jednodušší logiku :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 13:37 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 277
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
Zkoušel jsi různá CPU?
Možná by ti mohl pomoct Velesoft. Jeho jméno se mi totiž nějak spojuje s projektem Pentagon. Jestli si dobře vzpomínám, navrhl a uskutečnil i nějaké HW rozšíření ZX Spectrum+2, aby bylo kompatibilní s Pentagonem 512.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 13:53 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 448
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 246 times
danhard: OK když se toho ujmeš, budu mezi prvními, kdo si to od tebe koupí, fakt, nekecám! Já už se o CPLD verzi pokoušel 2x, a neuspěl jsem, je to mimo mé schopnosti.

pcmaker: Zkoušel jsem ZIlog Z8400APS a RFT UA880D, obojí se stejným výsledkem. Velesoft pokud vím dělal akorát rozšíření (stránkování) paměti kompatibilní s Pentagon 512KB, ale časování díky použité Ule Ferranti zůstalo Spectristické. Každopádně časování není problém, co aktuálně řeším, ale proč některé verze TR-DOS nebootují do příkazového řádku, a jiné po stisku NMI neuloží obsah počítače na disk, to mě trápí? :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 22:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1523
Has thanked: 21 times
Been thanked: 255 times
Navrhnul bych spis nahradit trdos romku vlastnim nove napsanym testovacim kodem. Tak by se dalo overit, kdy presne se romka zapne, jestli se NMI neopakuje, kam az CPU zajde.... To by nemelo byt slozite. Napsat jen reset a nmi rutinu, ktere neco provedou a pak odmapuji trdos rom.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019, 22:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1523
Has thanked: 21 times
Been thanked: 255 times
A nebo jeste jinak, nech pocitac nabehnout s beznou trdos rom a mrkni v basicu, co je v oblasti 23296 kam si trdos uklada kod po aktivaci (posunuje pak i basic). Idealne ten obsah porovnat s obsahem ram v emulatoru na PC ve stejne konfiguraci.

Dale existuje trdos (6.10 asi), ktery umi prepnout na ramdisk a pouzivat treba prave ram 512kB jako mensi disketu.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 30 zář 2019, 09:01 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 448
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 246 times
Po probdělý noci a usilovným přemýšlení začínám mít také podezření na ROM, ale na ROM v počítači, resp. obvod jejího selectování, dnes se na to mrknu.

Pokud to nepomůže, zkusím co radí Velesoft, a kouknu i po tý verzi 6.10, o tom jsem nevěděl. Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 30 zář 2019, 19:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1523
Has thanked: 21 times
Been thanked: 255 times
Jo a jinak k tomu ramdiskovemu trdosu. Nejlepsi je asi pouzivat ho v kombinaci s upravenou 32kB ZX romkou, coz je 48basic + misto 128editoru GLUK RESET SERVICE monitor. Po resetu pocitace nabiha 128rom a v tomto pripade nabehne menu, kde se da napriklad spustit bud commander na praci s disketama, ruzne testy a take je tu mozne automaticky naformatovat rozsirenou zx ram na ruzne velke diskety. 1MB ram dovoluje pouzit ramdisk velky jako TRD image 640kB, ale i daleko vetsi, s vetsim poctem stop. U 512kB ram je uz ramdisk o dost mensi nez TRD, ale stale normalne pouzitelny. NMI ale u zadneho z techto novych trdosu nepracuje s ramdiskem, vzdy saha primo na FDD porty.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 01 říj 2019, 18:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1947
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Css jestli je toto opravdu uvnitr TR-DOS rom a aktivuje se to:

https://github.com/programandala-net/tr ... s.raw.z80s

ub_3d4ch:
xor a ;3d4c af .
out (0ffh),a ;3d4d d3 ff . .
in a,(0f6h) ;3d4f db f6 . .

Tak ti dochazi na sbernici ke kolizi. Soucasne mas v betadisku otevreny 245 smerem ven a uvnitr Nucleonu vystup klavesnice na sbernici.

Muj nazor je, ze ten R63 by jsi mel radeji dat ne na GND ale na nIORQ. Take v Galu by jsi nemel mit dva privody a "ULA" cast Nucleonu by se mela aktivovat pouze pres IC21/13 a vubec nekoukat na nIORQ.

Ten tvuj betadisk na beznem ZX48 nema problem, protoze ula je az za odpory ale v Nucleonu zadne odpory nejsou a tak to jde do zkratu. Spravne by se melo predelat aktivovani RD v betadisku a melo by se to aktivovat pouze kdyz betadisk realne vraci data na nejakem svem portu a ne ze to bude zaviset pouze na nRD.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 01 říj 2019, 19:41 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 448
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 246 times
suksoft: No čoveče, fakt nevím, jestli jsi na to káp, a nebo ne! :-)

Ano, tahle část kódu je v obou verzích TR-DOSu, které používám. Ano, čtení portu #F6 by mělo aktivovat i LS244 pro čtení klávesnice v ULA části, jak píšeš. A pak by skutečně mohlo docházet ke kolizi s LS245 v Betadisku, pokud je teda opravdu aktivovaná jen přes /RD, to jsem moc nestudoval. JENŽE já zkusil do dekodéru portů GAL nahrát a vyzkoušet i plnou 8bitovou adresaci portu ULA #FE, tzn. pomocí A0-A7, ne jen A0 jako to má Pentagon, a dělalo to pořád stejný koniny. Taky jsem si pořád říkal, jak to ale, že v Pentagonech ke stejný kolizi nedochází, ale jak koukám na schéma, oni tam ten budič LS245 v části Betadisku nemají, takže asi proto. Naopak "můj" Betadisk jak píšeš :-), který není můj, vymysleli ho u Technology Research, tak je asi fakt, že fungoval jen s originál SInclairy, co mají Ulu oddělenou odporama, takže se ta kolize eliminovala.

Udělám zítra jednoduchý pokus, upravím si obě verze TR-DOSu tak, že IN A,(246) odstraním (stejně je to tam podle manuálu jen kvůli Interface 1) a uvidíme, jestli se něco změní.

Každopádně dík za tip! ;-)

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

>>> ZX Nucleon 512KB <<<
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB
Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB,
Advanced Parallel Interface ADPI8255A


http://css-electronics.8u.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 234 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz