OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 13.07.2020, 13:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 272 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 01.10.2019, 21:15 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Nemělo by být v tom betadisku odvozeno řízení směru 245 při IORQ až od ENable FD řadiče ?
Přepojit katodu D5 na IC3C/8
https://cygnus.speccy.cz/obrazky/betadisk/dos_5.0x.png


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 02.10.2019, 22:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 527
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 269 times
KONEC PROJEKTU:

Bohužel s lítostí oznamuji, že tímto ukončuji další práci na projektu ZX Nucleon. Dnes mi přišla další špatná zpráva podepřená i videem, že počítač odmítá kromě Betadisku fungovat i s DivMMC. Na řešení i dalšího problému už opravdu nemám chuť, sílu ani nic jiného :suicide: :? Jinak ještě zpráva pro suksofta: Fixnul jsem tu instrukci IN A,(246) + doplnil dekodér adres "ULA" o plné 8bitové adresování, ale bez efektu, bohužel.

Zbyly mi tu ještě dva postavené počítače, nabízím je tímto za poloviční cenu ceny součástek, čili 1000Kč/ks (součástky + PCB vycházejí na cca 1920Kč).

Byl to prostě těžkej přešlap vedle...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 02.10.2019, 22:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1575
Has thanked: 21 times
Been thanked: 261 times
A co presne to s DivMMC "nedela" ? Slo by to testnout pekne krok za krokem. Upravit v prvni rade rom DivMMC a napsat si tam testovaci kod, coz neni nijak slozite. Narozdil od betadisku DIVMMC obsahuje vice mapovacich bodu, vcetne tech betadiskovych (beha tam TRDOS), takze asi bych tomu dal jeste sanci. Videl bych to na nejaky spatny prubeh signalu, nejaky posun....

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 06:57 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 527
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 269 times
VELESOFT: https://youtu.be/4rvpEzjTcHo

To je možné, ale já na to bohužel nemám měřící prostředky, a už ani chuť! :cry:

Možná někdy za pár měsíců se k tomu vrátím, ale teď moje míra nas.anosti dosáhla vrcholu a končím.

Oba nabízené kusy jsou již zamluvené


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 07:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 862
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 91 times
Been thanked: 255 times
Tak v prvom rade to divMMC vôbec nezdetekuje sd kartu, takže ESXDOS nenabootuje. Zbesilé mačkanie nmi tomu potom samozrejme nepomôže. Treba zistiť aký to je typ divMMC a či je vôbec dobre naswitchované.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 16:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2930
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Takový věci nemusí chodit na první zapnutí.
Přínosný je právě najít ty chyby a opravit je.

Třeba ten Betadisk má zjevně blbě řízení směru 245 jen podle /RD bez adresy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 17:49 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 267
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 28 times
nechcete si udělat víkendový dýchánek? víc hlav víc ví a vidí. Takový správný brainstorming je k nezaplacení. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 20:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1575
Has thanked: 21 times
Been thanked: 261 times
z00m píše:
Tak v prvom rade to divMMC vôbec nezdetekuje sd kartu, takže ESXDOS nenabootuje. Zbesilé mačkanie nmi tomu potom samozrejme nepomôže. Treba zistiť aký to je typ divMMC a či je vôbec dobre naswitchované.


Hmm. Pokud DIVMMC nedetekuje kartu, pak je bud problem s kartou samotnou, nebo pokud je karta v poradku, pak muze dochazet k nejake kolizi dat pri cteni SD portu, nebo DIVMMC spatne zpracovava signal CLK ze ZX sbernice. Starsi verze DIVMMC jsou zavisle na hodinach procesoru, podle kterych posouvaji bity mezi paralelnim portem a SPI sbernici. No ale on nejde ani betadisk, ze....

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 21:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 862
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 91 times
Been thanked: 255 times
Preto som pisal, ze nefunkcnost divMMC by som nezvaloval na Nucleon, pokym nie je jasne, ze problem nie je v sd karte, alebo naswitchovani rezimu CLK a 128/+3.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 03.10.2019, 21:40 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Ja treba vidim dalsi nedokonalost u Betadisku. Kdyz prijde INTA cykl a soucasne je aktivni TR-DOS a A0=1 A1=1 A7=1 (IORQ=0 WR=1) tak IC11 je aktivni a soucasne je aktivni i IC74 (RD=1). Protoze Nucleon ma na datove sbernici ty pullup, tak vystupy IC74 jsou v log1. V pripade ze radic ma prave log0 na vyvodu DRQ nebo INTRQ tak to jde do zkratu. Nastesti je zde dosti promennych a tak se to moc casto asi nedeje. Osobne bych na zdokonaleni betadisku pouzil volny IC15D a pripojil bych sem /M1. Vystup bych dal na IC11/1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04.10.2019, 11:41 
Offline
Stydlín

Registrován: 04.10.2019, 11:26
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Hello.

Yesterday i've tested Nuckleon with Divide 2k14 and i think everything works fine :jump:

phpBB [video]


Petr fight with betadisk and don't give up :thumbup: :thumbup: :thumbup:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04.10.2019, 14:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 862
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 91 times
Been thanked: 255 times
Nehovoril som? Problém bude v tom konkrétnom divMMC a SD karte. Ak behá Lotharkove divIDE, musí aj divMMC.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04.10.2019, 14:41 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15.05.2014, 15:24
Příspěvky: 527
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 269 times
Tak jsem zas tu, blbá nálada už ze mně trošku opadla ;-) Jj Marcin (Rzeznik) už mi psal, že s Lotharkovym Divide 2k14 mu všechno šlape, tak super! Prozatím jsem taky udělal krok a objednal si DivMMC Enjoy na případné testy do budoucna, abych nebyl závislý na někom jiném. Ale stejně Betadisk je priorita, až bude další nápad, co vyzkoušet :-)

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

>>> ZX Nucleon 512KB <<<
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB
Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB,
Advanced Parallel Interface ADPI8255A


http://css-electronics.8u.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04.10.2019, 17:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1575
Has thanked: 21 times
Been thanked: 261 times
Uplne puvodni DIVMMC melo problem s CLK co leze ze ZX. U ruznych ZX modelu to bylo ruzne problemove. Casem se to zlepsilo s prichodem novejsich verzi DIVMMC (Ben Versteeg - ByteDelight) a Zaxxon (DivSD/PicoDivSD/DivSDNano) ale stale to nebylo uplne na 100% ono. Az aktualni verze DIVMMC maji uz nezavisly (vlastni) CLK signal a udajne behaji spolehlive vsude. DivIDE i DivMMC maji spolecne jen toto:
-automaticke mapovani externi pameti rom/ram
-mapram rezim pro emulaci rom (systemove)
-8kB eeprom a 32kB sram

DivMMC ma narozdil od divide o neco orezanejsi praci s pameti, takze umi pouze zakladni rezim mapovani rom+ram a nebo mapram rezim. Dale DivMMC obsahuje vetsi pamet ram a to 128kB (modely z ByteDelight) a nebo 512kB (Zaxxon, DivMMC FUTURE...).

DivIDE ma sice mensi ramku 32kB, ale zase umi plnohodnotny allram rezim s 16kB strankovanim a volitzelnym writeprotect rezimem, takze na tom beha i BS-DOS.

DivIDE nijak nezpracovava signal CLK a pouziva IDE porty (full 16bit IDE)
DivMMC ma pro praci s SD kartou zase jen dva porty, jeden pro chip select karty a druhy pro cteni a zapis 8bit dat (CPLD si uz data prevede samo z/na SPI pro SD kartu).

Pokud by se v kombinaci s DIVMMC/DIVIDE ke sbernici pripojily jen FDD porty (ale zpristupnene jen pri nastrankovane pameti, to je kdyz externi zarizeni blokuje ROMCS), pak by po mensich SW upravach mohl behat libovolny trdos na DIVMMC/DIVIDE a pritom pracovat s realnou FDD.

Sorry, ze jsem trosku odbocil, ja jen aby bylo jasno...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04.10.2019, 18:05 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Css mozna mam chybu. Ty jako R5 pouzivas 680R ale v hlave mam ze spravne se ma pouzivat 330R.

Vychazim z fotky co jsi zverejnil a tam vidim NMOS 4MHZ. Rychle jsem nasel odkaz https://groups.google.com/forum/m/#!msg ... _1eZtYeg4J ale vim ze existuje primo od Ziloga doporuceni a tam jsem to tenkrat cetl. Zkus vymenit ten odpor a nebo zkus vymenit IC13F/12 za HCT obvod. Ja abych nemusel vytahovat Z80-20MHz ze Zety tak jsem si predevcirem dva koupil za tezke penize u Mousera a planuji ho tam dat.

------

Jeste se te chci optat proc jsou u Betadisku ty dva kondenzatory C33 a C34. To jsem nikde jinde nevidel.

edit1: o tom odporu se pise napr. zde https://archive.org/details/Zilog_Z80-C ... cal_Manual


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 272 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz