OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 01.08.2021, 06:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 232 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 15.05.2021, 08:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3339
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 25 times
Been thanked: 207 times
Ale souvislosti musí být jasně vidět na těch multiplexorech osciloskopem.
A výstup open collector 7407 to může prodloužit.

Já jen říkám, že do videopaměti se leze, na rozdíl od ZX48 pořád, takže je tam i videosignál ze shifteru.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 15.05.2021, 08:54 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2285
Has thanked: 108 times
Been thanked: 288 times
Chlapi obavam se ze se tu resi co neni chyba ale "feature" ZX48. Ten problem je presne popsan v knize "The ZX Spectrum Ula: How to Design a Microcomputer" strana 240 az 243.

Klicova rovnice je not(not(F25HZ) or Q8_REG) xor SER_DATA
jmena signalu jsem pouzil co vytahl Zxcygnus z galu.

Ta v realnem ZX udela zpozdeni co je viditelne. U Galu je to lepsi ale zase je tu zpozdeni ven na vyvody, takze lze ocekavat i u 15ns verze treba 8ns zpozdeni. To udela to ze na multiplexy jsou privedene data drive nez prijde signal co je prohodi. Proto je videt ten prouzek. Reseni je budto pouzit co nejrychlejsi GAL nebo lepsi reseni je dat do cesty jiny GAL co bude delat pouze zpozdeni aby na 74LS153 prisly vsechny signaly ve stejne dobe.

Osobne bych misto 74LS153 dal GAL a tento by to i prepinal. Musi se zajistit aby vsechny cesty mely stejne zpozdeni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 15.05.2021, 10:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2285
Has thanked: 108 times
Been thanked: 288 times
danhard píše:
Jenže to nevysvětluje rušení v borderu.
http://www.oldcomp.cz/download/file.php ... &mode=view


Urcite by se melo na chvilku dat vyvody 14 obvodu 74ls153 do log0 (nebo log1) a pozorovat zda to v borderu zmizi. V pripade ze ano, je to "ruseni" uvnitr 74153. Pak na smysl uvazovat o nejakem flip-flop na vyvodu z 74153.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 15.05.2021, 17:01 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2285
Has thanked: 108 times
Been thanked: 288 times
MilasPce píše:
Mě to ukazuje na chybný signál BL z tranzistoru T6. Už to že je tam kondík C82 1n2 je jasný že řeší nějaký bordel.

To dela zatemneni a to se rozhodne nemeni pri generovani obrazu a to vcerne borderu.

Idealni reseni je dat minimalne ty 4 signaly co vychazi z 74153 do 74374 a pomoci C1 signalu to synchronizovat. Proste opacnou fazi nez to zpracovava 74166 je potreba to davat dal. 70 ns by melo stacit aby to proslo vsemi obvody co meni signal a ustalil se stav pred vzorkovanim.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 15.05.2021, 17:33 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2285
Has thanked: 108 times
Been thanked: 288 times
MilasPce píše:
Já už jsem z toho tak zblblej, že nemůžu ve schématu 2Q najít registr barvy borderu co vede na K9, K10, K11 u 153.


Je to na strance 11, IC40. Data jdou zprava doleva.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 16.05.2021, 13:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1713
Has thanked: 206 times
Been thanked: 389 times
Šoupnul jsem na YouTube video o potížích s obrazem https://www.youtube.com/watch?v=PRhA-Qjl_5I Je tam vidět, co můj Nucleon provádí, jak se liší chování 74LS153 vs 74ALS153 ... třeba vás něco napadne. Já to prozatím odložil, mám jiné věci na práci a s těmi MH74ALS153 se to umoudřilo natolik, že je obtížné najít situace, kdy se tam nějaký stín v obraze přeci jen objeví. Vyřešené to tedy není. Jen se projev vady stal mnohem vzácnější.

Doufám, že tam přebreptů není příliš, něco jsem opravoval v titulcích.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 16.05.2021, 13:42 
Offline
Radil

Registrován: 28.07.2018, 14:37
Příspěvky: 498
Has thanked: 8 times
Been thanked: 199 times
Silně mi to připomíná problémy u Colorace48 verze 1.0. A taky to je ovlivnitelné volbou technologie HCT/ALS. Já jsem to na Colorace48 prozatím detekoval jako problém rozdílného zpoždění atributových signálů barvy a výstupu ze serializátoru pixelových dat. Jak už tuším suksoft navrhoval, čisté řešení je synchronizovat to při opačné fázi hodin než u toho serializátoru. Nebo lze laborovat se zpožděním jedné či druhé větve (barvy versus pixelový tok). Typické zpoždění u HCT je uváděno 9ns, u ALS jsem našel 4ns. V takových řádech lze volit technologie a s tím spojené různé doby zpoždění. A zkusit tak vhodně zpozdit ten pixelový tok, protože spíše to vypadá, že atributům barvy trvá déle, než prolezou GALem a bůhvíčím ještě.

...a teď koukám, že GALem leze ten pixelový tok...
Ale pointa je stejná, laborováním se zpožděním lze najít příčinu a následně i řešení.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 16.05.2021, 15:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3339
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 25 times
Been thanked: 207 times
1n musíš dát samozřejmě do všech kanálů ! To Ti nestačí, jak to zmizí na osciloskopu ?

21:27 Jsou tam zákmity, připojím kondenzátor, zákmity zmizí.
Takže nějaký vliv to má, může to závadu trošku zamaskovat, ale ...

Jakýpak ale, dej to do všech 4 výstupů a pak bádej :lol:

Spíš se podívej, jak se to tím zpomalí při regulerní změně videa.

Zákmity jsou tam 2 typy, v borderu to generuje přímo 74LS153 přepínáním videa, v obrázku se k tomu přičte chyba časování atributu, ale je to vidět jen když si tam dáš křížové přepínání paper/ink, jinak je to maskované užitečným videosignálem.

A ještě je tam přepnutí na border, to je také většinou maskované, nebo to nevadí.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Naposledy upravil danhard dne 16.05.2021, 18:28, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 16.05.2021, 16:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3339
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 25 times
Been thanked: 207 times
Jak jsem psal, dá se to nahradit jednou GAL20V8, stačí udělat bastl destičku a na ní o rozteč posunout patici na GAL a prodrátovat.
Ze signálů, které nejsou na 74153 je zapotřebí na pin 1 přivést akorát hodiny ze 74166.
Bude to obojí zabírat na náběžnou, obrázek bude o jeden bod zpožděn.
Pokud by jsi to chtěl realizovat, tak vypálený GAL20V8 dodám, podle toho, jak si vymyslíš zadrátování.
Výstupy musí být na výstupech.
Bastle destička je zapotřebí 15x5 dírek a posadí se to na ty brouci (1,2,3 se nemusí u jednoho zapojit) :D
ps. šigrošáda na signálu BL s KSY71 se potom může taky vyhodit.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Naposledy upravil danhard dne 16.05.2021, 20:03, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 24.05.2021, 11:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1713
Has thanked: 206 times
Been thanked: 389 times
Vyzkoušel jsem 1nF na všechny výstupy multiplexorů - viz krátké video https://youtu.be/aVb4Bklymc4

Nežádoucí zákmit/pronikání atributů to zcela potlačí, ale zároveň to zkreslí pixely tak, že tmavé na světlejší barvě jsou menší než by měly být až do té míry, že v některých kombinacích barev není čitelný text... možná ještě zkusím menší kapacitu, co se změní.

Horší problém je, že mi Nucleon začíná blbnout, objevilo se i na videu v Dizzy 7 (2007). Zatím nevím proč, dá se to vyvolat i ve 128k BASICu zadáním 1 - 2 příkazů bez jakékoli připojené periferie (stačí např. 10 BEEP .05,50: GOTO 10 - jednou RUN, běželo to, podruhé už byl poškozený řádek programu). Zatím vím, že to není špatnou Z80, protože ta je v patici a zkusil jsem jinou, jinde ověřenou. Problém s RAM jsem taky neobjevil, spustil jsem všechny testy z Retroleum Diag ROM, co se daly a ty fungují (i když jen na 128k). Prohlížel jsem signály na sběrnici, zkontroloval stránkovací port, všechny patice atd... vše se zdá ok, jen se to čím dál častěji zhroutí, např. velmi citlivé Elite se občas načte 10x správně a jindy ani jednou z 10 pokusů. Někdy běží i 5 minut než padne. Přitom po prvním oživení jsem ho nechal cca 8+ hodin a běželo správně.

Budu zkoumat dál.

Jo, taky by mě potěšilo, kdyby CSS pomohl alespoň konstruktivní radou.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 24.05.2021, 12:39 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 215
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times
Někdy mám z toho pocit, že to dělá rozvod napájení a GND.
Čekám na sadu obvodů 74F.... a GAL-10, pak začnu taky testovat.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 24.05.2021, 12:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3339
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 25 times
Been thanked: 207 times
Tak 1n bylo s velkou rezervou a na osciloskopu to zcela zmizí.
Stačí zvolit takovou hodnotu, aby to hazardy potlačilo pod rozhodovací úroveň.
100, 220, 470pF, 1nF patřílo k běžné výbavě vývojáře počítačů ve VÚMS :lol:

Ale jak už jsem psal na začátku, je to nesystematické řešení opravy nekorektního návrhu.

Tak se skutečně nedá lepit, buď tam musí být předepsané konkrétní obvody, se kterými to s rezervou nedělá, nebo to musí být řešeno jinak.
Nemůžu za to, že to tak mají všichni, je to prostě amatérské zbastlené řešení :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 24.05.2021, 16:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1713
Has thanked: 206 times
Been thanked: 389 times
MilasPce píše:
Někdy mám z toho pocit, že to dělá rozvod napájení a GND.
To si nemyslím.

Objektivně má Nucleon lépe rozvedené napájení než Didaktik Gama 192k, nebo než originál ZX Spectrum 48k. Lepší by to asi mohlo být jen s vícevrstvou deskou s napájením ve vnitřních vrstvách.

Měřil jsem odpor GND mezi různými čipy, měřil jsem pokles napájecího napětí napříč deskou od stabilizátoru ke vzdálenějším čipům, měřil jsem šum na různých místech a Nucleon z toho vychází lépe. V DG192k i ZXS48k jsem si musel pomáhat propojkami, posilovat GND, zvětšovat/přidávat kondenzátory na kritická místa a přesto je v nich (ve spolehlivě pracujícím počítači) napájení víc zarušené než v Nucleonu (což je vidět i na šumu v obrazu). Tím to tedy skoro jistě nebude.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 26.05.2021, 08:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 08.01.2017, 14:37
Příspěvky: 118
Has thanked: 7 times
Been thanked: 6 times
zxcygnus píše:
danhard píše:
Nestačí jen k jasové složce přimíchat barvu přes kondík ?
Určitě ano. Ale šlo spíš o to, že použitý čip Samsung KA2198BD má na nezapojeném vývodu 20 hotový kompozitní signál, stačilo by ho přepnout jumperem místo jasové složky a bylo by vyřešeno i bez plýtvání pinem. Volba by pak byla na uživateli, co si zapne.

Nicméně - nefunguje mi klávesnice, protože mám vadný IC44, což je 74LS641. A jako na potvoru nemám žádný v zásobách. Nicméně na zkoušku jsem ho nahradil 74LS245 a s tím klávesnice funguje. (Já vím, hystereze a otevřené kolektory...) Naštěstí jsem zrovna ty největší IO osazoval rovnou do patic, tenhle byl mezi nimi.

Vadný 74LS641 je vadný tak, že ve směru A->B je na B8 to, co tam přivede pullup a IO se tváří odpojeně. Naopak ve směru B->A je na A7 stejná hodnota jako na vstupu /G. Ostatní bity fungují. Dokonce i B8 -> A8

Mezitím jsem objevil další problém -> protože už jsem mohl zadat příkazy, zkusil jsem i barvy a BORDER 5 ošklivě bliká, jakoby se monitor (funkční s desítkou jiných strojů - přes svideo) nemohl rozhodnout, jestli bude růžově zrnit, nebo zobrazí azurovou. Přitom testovací ZX pruhy jsou ok, 128k menu je ok (viz dřívější foto), PAPER 5 je taky ok. Azurová se kazí jen když je i v okraji (a pak třeba i přes celou obrazovku).

A další závada zřejmě souvisí s tím tenkým svislým pruhem, co je na fotce. V Dizzy 8 teď vidím šedé stíny před mraky (úvodní menu), kde se určitě nemění zobrazená barva (pořád azurová + jas), možná přechází atribut na jiný. Naopak přechod mezi PAPER a BORDER je ok.

A jak jsem tak pátral, tak ten problém s divnými stíny souvisí se změnou pixelů. Spolehlivě se zobrazí když zadám program:
Kód:
5 LET p=5: PAPER p
10 PRINT PAPER p; INK 0;"   "; PAPER 7; INK p; "***";
20 GOTO 10
Přičemž hvězdičky si nahraďte čtvercem pixelů (GRAPH režim CS + 8).

Výsledkem by měla být azurová plocha a nemělo by na ní vidět nic. Ale udělají se stíny v místech, kde pixely přecházejí z 0 do 1 i když barva je stejná. Na té azurové nezáleží, stejně se to děje i s jinými barvami, na bílé to je velmi výrazné.

Děje se to i na jiných Nucleonech? Nějaký nápad co s tím?


Pokud je to stále aktuální , tak mi to dělá taky. Nucleon 512.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 29.05.2021, 14:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1713
Has thanked: 206 times
Been thanked: 389 times
smittthy píše:
zxcygnus píše:
Děje se to i na jiných Nucleonech? Nějaký nápad co s tím?
Pokud je to stále aktuální, tak mi to dělá taky. Nucleon 512.
Stále aktuální. Dobré vědět, že i na jiných exemplářích se děje totéž, ale já už to moc neřeším, protože se mi to s multiplexory Tesla MH74ALS153 a jedním 33pF kondenzátorem přestalo projevovat.

Víc mě trápí nespolehlivost, kterou se mi nedaří lokalizovat. Nespolehlivost podezřele specifická např. ve 128k BASICu, nikoli ve 48k BASICu a některých programech.

Při té příležitosti jsem zjistil, že bez ohledu na jumper "8 bit addr.", co se nachází poblíž přepínače 128k/512k mi 8 bit stránkování nefunguje správně a stejně, jako na ZX Spectrum 128k.

Např. nejviditelnější ukázka
Kód:
10 OUT 253,16+8
20 OUT 253,16
30 GOTO 10
Program by měl přepínat 1. a 2. video RAM a přes obrazovku v pixelové oblasti by se měly objevit pruhy (ve 2. VRAM na Nucleonu náhodná data, takže barevný chaos). Na standardním ZX Spectrum 128k se tak děje, na Nucleonu neděje. CLK na pinu 11 do IC45, což je stránkovací registr, je trvale ve stavu L.

Takže jak se to chová vám? Stránkuje, nebo ne? Je to vada mého GALu (IC49), nebo to dělá všem?

Když použiju port 32765, tak to funguje i na Nucleonu. Ale to mi kvůli kompatibilitě nestačí.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 232 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz