OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 21 lis 2019, 20:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 238 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 22:29 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
suksoft: R5 je 680R záměrně, protože při jakékoliv menší hodnotě budeš přetěžovat výstupní tranzistory v IC13F, který generuje signál C25 (CLK). LS-TTL výstupy smíš v log.0 zatížit maximálním proudem 8mA, což odpovídá tomu pull-up odporu 680R - 5V/680R = 7,3mA proud do výstupu. No možná by šel dát ještě o malinko menší, např. 620R, protože LSko nemá na výstupu čistou nulu, ale cca 0,4V. Určitě ale ne 330R, to už bys ho přetížil proudem cca 15mA. Podle mě tento odpor ale není až tolik kritický, jednak i v Pentagonech mají 680R a jednak mám vyzkoušeno z Didaktiků Gama, že s vyšší hodnotou ti maximálně začnou vypadávat některé takty procesoru, čili poběží malinko pomaleji, nic víc se nestane. Určitě nebude nesmyslně OUTovat a skákat v paměti a tak vůbec :-)

HCTčka, Z80CMOS na 20MHZ a podobné novodobé CMOS čipy bych do Spectra určitě nedával, píšu to i v rozpisce součástek, kdysi dávno jsem si s tím trochu hrál a zrovna CMOS Z80ka mi dělala v Didaktiku takovej brajgl, že šla zase ven.

C33 a C34 je fix chybné funkce NMI obvodu a je to popsáno tady: viewtopic.php?f=39&t=1954&start=300

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

>>> ZX Nucleon 512KB <<<
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB
Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB,
Advanced Parallel Interface ADPI8255A


http://css-electronics.8u.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 10:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1951
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Css dik za odpoved. A co ten IC13F dat jen 7404 (bez LS). To by neslo?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 13:32 
Offline
Nemluva

Registrován: 04 říj 2019, 11:26
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Devotion

phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 14:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2514
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Nebo 74F04 :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 15:38 
Offline
Nemluva

Registrován: 04 říj 2019, 11:26
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Across the Edge, Peppa

phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 18:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2514
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 16 times
Been thanked: 150 times
Rzeznik to by snad stačilo.
Zajímavé je co nefunguje, co je zapotřebí opravit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 18:37 
Offline
Nemluva

Registrován: 04 říj 2019, 11:26
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
ok :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 21:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1951
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Klidne at Rzeznik posila pozitivni prispevky. Pozitivnich zprav neni nikdy dost.

-------

Jeste mne napadlo zkusit ruskou KR1858VM1 nebo Z80 z NDR. Treba zde by byla nejaka zmena.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 10:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
Rozjíždím opět produkci desek na Nucleon (hotové nebo stavebnice), protože jsem aktuálně dostal referenci z Německa, že šlape bez problémů i s DivMMC. Až mi dorazí objednaná vlastní DivMMC, vyzkouším osobně.

Objednal jsem zatím 5ks desek verze 1D, která má zlepšený obvod chip-selectu ROM, osazený keramický kondík pro fix falešných pulsů zápisu do registru stránek a plnou 8bit. adresaci portů "ULA", ne jen na základě A0. Dále má stejně jako ZX Spectrum vyvedený negovaný CLK signál vůči CPU, ve verzích 1B a 1C byl vyvedený CLK totožný s tím, co leze do CPU, což je chybka.

Nefunkci Betadisku beru od teď jako vadu Bety, nikoliv Nucleona, odpovídal by tomu i fakt, že jsem zkoušel na Nucleonu už kde co, a bez jakéhokoliv výsledku, ale na Betu jsem se zatím nezaměřil, což bude asi třeba ;-)

Dále jsem objednal i 10ks PCB na můj modul Externí ROM, takže kdo bude chtít diagnostikovat ZX48/ZX128/Nucleon512, bude mít šanci :-)

_________________

CSS Electronics Petr Valečko

>>> ZX Nucleon 512KB <<<
ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB
Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB,
Advanced Parallel Interface ADPI8255A


http://css-electronics.8u.cz/


Naposledy upravil css dne 07 říj 2019, 13:42, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 10:24 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
A ještě pár reakcí :-)

Na místě IC13 jsem vyzkoušel i 74F04 a 74S04, které mám doma, funkce stejná jako s 74(A)LS04, jen vyšší spotřeba :-)
Na místě CPU jsem odzkoušel krom Ziloga i RFT UA880D a spustil několik různých dem a her a všechno funguje stejně. Ruský klon tu nemám, ale pokud vím, Rusové ve velkém nakupovali v NDR čipy U880/ver.5 a jen si je sami pouzdřili, takže předpokládám, že by to bylo to samé, jako UA880D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 10:48 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 277
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 30 times
Ahoj CSS. Letmo jsem porovnal zapojení Betadisku, které mám překreslené od Cygnuse s tvým projektem. Našel jsem tam jednu malou odlišnost. Možná to nemá vliv na funkci, ale radši to sem písnu. Jde o signál D4, který máš připojený na vstup 2 IC8A. Tento signál D4 by neměl být veden ze sběrnice ZX Spectra, ale z výstupu 14 IC74 74LS245, tedy z výstupu posilovače sběrnice. Já ho mám označený jako D"4. Ona ta chyba je i ve schématu z Mikrobáze a před časem si ji opravoval i Cygnus. Koukni na to.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07 říj 2019, 10:59 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
Ahoj a díky. Ale to není ono :-), všechny dat. signály a tedy i D4 u mě vedou na konektor SV1 a přes něj na spodní desku na protikus SV71 a pak dál na budič LS245. A až přes něj na sběrnici ZX Spectra ;-)

Ale díky i tak!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 08:14 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 451
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 1 time
Been thanked: 247 times
Včera jsem zas pokračoval v hledání záhady, proč Beta nejede s Nucleonem. Provedl jsem úpravy vyznačené červeně, které by měly zajistit, že budič datové sběrnice LS245 se přepne směrem do počítače ne při každé instrukci IN, ale jen při IN z těch "správných adres portů", které Betadisk používá. Co vy na to, udělali byste to také tak? Po této úpravě Beta funguje jako před ní, žádná změna.

Dneska jsem si ale všiml, že Betadisk obsahuje jinou chybu, a zřejmě opět i ten originální. Žlutě zakroužkované hradlo by mělo být správně NOR, nebo OR+invertor, aby se bit D4 zapsal do registru pěkně na začátku instrukce OUT 32765, když jsou aktivní správné adresy+nWR+nIORQ, takhle se zapisuje až úplně na konci, kdy platnost signálů už končí. Jednak kdo ví, co se tam pak děje, i když podle datasheetu mají data určitý přesah přes ostatní signály, ale i další obvody na desce by měly víc času na reakci, kdyby se zapisovalo korektně na začátku instrukce OUT. V Pentagonu to mají správně, tak nevím, zda to nemůže být zdroj poruch? Na druhé straně by to pak mělo blbnout snad na všech počítačích, ne jen na Nucleonu?

A konečně 2x keramiky ca 220pF označené azurově (fix chyb NMI) mají v Pentagonu umístěné ne na výstupech klopňáku, ale na jeho vstupech nSET a nRES, takže zkusím i tuhle možnost.


Přílohy:
Beta upravy.png
Beta upravy.png [ 137.58 KiB | Zobrazeno 590 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 12:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1951
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Css odpovim ve vice prispevcich at v tom nedelam chaos.

1) To zlute kolecko je podle mne ok. Kdyz neni nejake super velke zpozdeni nekde na sbernici tak to funguje spolehlive. Ono spravne se ma zapisovat az na konci /WR.

2) Jsem rad ze jsi prehonotil nazor na ty dva kondenzatory C33 a C34.

3) Ty cervene spoje vypadaji dobre.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08 říj 2019, 12:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1951
Has thanked: 83 times
Been thanked: 234 times
Koukam jak vlastne funguje ten Betadisk. Mam velkou obavu ze nikdy nikomu nefungoval spravne na 100%. Vetsina lidi ho pouzivala, kdyz byla v ramce a tam to i nejak funguje ale kdyz je clovek v romce po resetu (nebo je aktivovana rutina romky) tak to vubec nefunguje korektne. Ukazu to na prikladu. Predstavme si ze je prave M1 cykl a prave zacal. Ja stisknu tlacitko Magic. Stane se to, ze /MREQ je v log0. To udela to ze se aktivuje IC7B, IC7A a prepne se IC8B ze chci TR-DOS romku. Ta se i aktivuje a dekativuje se romka v pocitaci. A prave zde je super pruser! Tato instrukce se mela precist z romky v pocitaci a ne z TRDOSU. Aktivace NMI dojde az po teto instrukci. On uz je samozrejme NMI v log0 a procesor si ho vsimnul ale jeste neni konec instrukce.

Kdyz uz se neco pouziva jako spoustec NMI tak bych radeji pouzil /RFSH. Pak pockal na dalsi zacatek /M1 a prepnul vnitrni stav klopneho obvodu TRDOS uvnitr Betadisku.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 238 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz