OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 14.06.2021, 22:50

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 231 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07.06.2021, 20:39 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3247
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 23 times
Been thanked: 199 times
Trochu to matláš dohromady, statická RAM potřebuje RAS a CAS adresu jako DRAM ?
A potřebuje statická RAM generovat signály RAS a CAS a s tím spojenou logiku ?

Zajisté tam musíš skládat adresu multiplexerem, ale to je adresa pro video a pro atribut.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 07.06.2021, 23:46 
Online
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 185
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times
Já myslel, že se zadávání adresy do DRAM na RAS a CAS využívá při zobrazování tak, že ULA posílá nižší bajt adresy pouze jednou přes RAS, protože nižší bajt adresy je pro kresbu i pro atributy společný a přes CAS 2x podle toho, jestli čte kresbu nebo atribut barvy. Takže jsem myslel, že kvůli tomuto principu je to u Pentagonu (Nukleonu) schválně multiplexovaný i u SRAM, aby se to zachovalo. Ten jeden registr části adresy se totiž změní 2x rychleji než ten druhý čtou se dva Byte. Proto tam tak blbnou i s tou SRAM kvůli zobrazování ne kvůli CPU.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 08.06.2021, 12:52 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3247
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 23 times
Been thanked: 199 times
Tak to je u DRAM page mode použitý kvůli rychlosti.
To se můžeš podívat jak to mám u BOBO64, tam jde zobrazení i CPU za 4 takty a přitom to funguje i s nejpomalejšíma DRAM 200ns.
U BOBO256 jsem použil 256k-120 DRAM a tam už to jelo bez zdržování CPU a bez page mode.
Bohužel to zůstalo jen na pokusném vzorku, protože Didaktik Skalica, co si to u mně objednal začal používat ruské ULA do Didaktik M.
Např. ZX48 dělá zobrazení pro 1xCPU 8 taktů.
Ale u SRAM to není vůbec zapotřebí, takt CPU je 280ns a za tu dobu tam umí SRAM 55ns vlézt 4x !

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 09.06.2021, 19:48 
Online
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 185
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times
jsolin píše:
Ahoj,
můj Nucleon ze stavebnice vykazoval čárky na ploše a tečky v borderu. Vyměnil jsem T74LS153B1 od firmy SGS za
MC74F153N (motorola?) a všechno je pryč.

U mého Nucleonu po výměně 74LS153 za čínské 74F153 zmizela asi polovina čárek. Tak asi to bude tou východní kvalitou.
Výměna GAL z -15 na -10 neměla vůbec vliv na nic.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 10.06.2021, 11:59 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3247
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 23 times
Been thanked: 199 times
Nepořádek v borderu by se dal uklidit v tom GALu, ale přijděte si na to sami, když na to prdí autor, tak já taky.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Nucleon 512KB
PříspěvekNapsal: 14.06.2021, 22:08 
Offline
Prvnička

Registrován: 16.04.2015, 22:38
Příspěvky: 10
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
U mého Nucleonu verze 1D výměna 74LS153 za 74ALS153 nepomohla, až po vyměně 74LS193 za 74ALS193 je obraz OK.
Jinak Weed se mi také zhroutí, pokaždé přibližně na stejném místě.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 231 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 12, 13, 14, 15, 16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz