OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 01.10.2022, 07:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 17:36 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Busy zjistoval jsem jak je to s tou toleranci u hodin. Zjistil jsem ze podle VESA normy je to jen 0,5%. To neni mnoho.

nasleduji tri vypocty:

1135 bezny PAL
312,5
50
17734375


1136 Sharp MZ800
312
50
17721600 17734375 1000,72


1120 ZX128
312
50
17472000 17734375 1015,02


Takze dobra zprava je ze Sharp je v toleranci. Kdyz se trosku da vetsi pixel frekvence do HDMI tak by to melo byt ok. U ZX128 uz to tak dobre nevypada. Radek netrva 1135 ale 1120 (448*2,5). To je o hodne mene. Rozdil je 1,5%, 3x vice nez pripousti norma. Urcite to ale ma smysl vyzkouset. Na internetu jsem cetl ze pri 0,7% to uz ale nefunguje.

ZX48 je na tom na rozdil od ZX128 s casovanim ok ale zase nema digitalni vystup z ULA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 18:20 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
A co teprv takovej ZX Pentagon :)

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 09:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Danharde ptal jsi se jak "To vím, je tam seriová eprom stejně jako u VGA monitorů (od určité doby), ale jak se tv rozhodne, jaký je to formát a jak je to citlivé třeba na přesný počet řádek ?"

V te "eprom" je informace EDID. Popis je treba zde https://glenwing.github.io/docs/VESA-EEDID-A2.pdf . Dobra zprava ze Nvidia karta a a bezne nainstalovane ovladace to umi precist a exportovat, viz https://nvidia.custhelp.com/app/answers ... display%3F . Nasledne jde vystup dat do web aplikace http://www.edidreader.com/ a precist si co je obsahem. Jinak v jedne casti EDID je ulozeny NATIVE format, format co je idelani k zobrazovani.

Bohuzel jsem zjistil ze ono to HDMI neni tak uplne idelani. Byl jsem prekvapen ze tolik firem prodava "hdmi doctor" nebo podobne nazvy, co nedela nic jineho ze se deaktivuje puvodni Edid a nahradi se jinym, ktery se da presne nastavit podle prepinacu.

Velky seznam Edidu je napr. zde https://github.com/linuxhw/EDID .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 12:26 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Ale jak se tv rozhodne, jaký je to formát a jak je to citlivé třeba na přesný počet řádek ? :D

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 21:48 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
Ale jak se tv rozhodne, jaký je to formát a jak je to citlivé třeba na přesný počet řádek ? :D

To ma za ukol zjistit monitor. Nikde se nepise jak to dela. Ale ono to neni az tak slozite. Kdyz jsem se koukal do HDMI normy, tak se pouzivaji vlastne jen 10 frekvenci a zakladnich je jen 5. Takze monitor/televize docela rychle vi jakou frekvenci vysila zdroj a pak si pocka az prejde jeden snimek. Hned ma rozmery a zna delky synchronizaci. Pak se muze podivat do sve tabulky rezimu co podporuje nebo je schopna nejak zpracovat a muze dekodovat data.

Hezky obrazek je https://scdn.rohde-schwarz.com/ur/pws/d ... _v0100.pdf

Zajimal mne rezim 31 (1920×1080p, 50 Hz). Existuje rezim 16 (1920×1080p, 59.94/60 Hz), ten se bezne pouziva v pocitacich. Rozdil mezi rezimem 16 a 31 je pouze to ze rezim 31 prenasi vice dummy informaci a tak video data klesnou jen na 50Hz. Jinak receno, prodlouzi se horizontalni zatameni a udela se par radek navic, kde je take zatemneni. Oba rezimy maji 148500000 taktu hodin za jednu sekundu.

Dandarde u HDMI musis presne zachovat format dat co se prenaseji. Vse ma presne misto. Nic se nesmi vynechat. Jsou tam ruzne "guard band" co zajistuji ze data budou dobre citelne. Bohuzel (bohudik) to umi zpracovavat ruzne kodeky a tak jako celek je to slozite.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 06:50 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
A jak asi budeš generovat u HDTV režimů (31) tu HDMI, když potřebuješ hodiny serializace 1485 MHz ?

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 07:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
A jak asi budeš generovat u HDTV režimů (31) tu HDMI, když potřebuješ hodiny serializace 1485 MHz ?


Pouziji obvod ADV7513. Datasheet je https://www.analog.com/media/en/technic ... DV7513.pdf . Ja budu pracovat "jen" s 148,5 MHz a parallelne predavat data do chipu a on zajisti vynasobeni frekvence, serializaci a poslani do HDMI konektoru. Stejne je ale pekne, ze obycena televize ma prenosovou rychlost 4,445Gbps.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 08:49 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Ta aplikace FPGA je o tom, že se to dělá všechno v FPGA, snaží se externímu HDMI vysílači vyhnout.

Když se ADV7513 vyráběl, tak byl poměrně drahej a v rozbitejch televizích se nevyskytoval,tam byl přijímač HDMI.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 18:34 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
Jak třeba rozezná televize mod 17 a 18 ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_ ... #CEA-861-E

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 25.09.2022, 19:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
danhard píše:
Jak třeba rozezná televize mod 17 a 18 ?
https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_ ... #CEA-861-E


Danharde sezen si:
CEA Standard
A DTV Profile for Uncompressed
High Speed Digital Interfaces

Tam si precti kapitolu "4.1 Aspect Ratio". Smerem k zdroji mas vyuzit EDID. Smerem k "sink" mas vyuzit "AVI InfoFrame".
Casovani je samozrejme uplne stejne, to tam i explicitne pisi. Rozdil je jen zda je to pomer stran 4:3 nebo 16:9.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 10:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Tak vcera vecer byl konecne cas a zapnul jsem novy Lenovo monitor co umi i 15kHz. V priloze je videt obraz z emulatoru Sharpa. Vypada to pekne. Vstup je pres VGA konektor.

Ted jsem udelal dalsi pokus. Stejny monitor jsem pripojil pres HDMI k nove start desce. Ma na sobe ADV7513. Musel jsem zkonvertovat kod do noveho prostredi. Pak jsem provedl syntezu, implementaci a nakonec jsem vygeneroval bitstream. Skoda ze firma nedodrzuje jedno poradi vyvodu konektoru. Ted je jtag konektor obraceny o 180 stupnu oproti jine desce od stejne firmy. Takze to budu muset vzdy kontrolovat pri pripojovani kabliku. Kdyz uz bylo vse pripraveno tak jsem jen nahral bitstream do desky a zobrazil se obraz a na pozadi je slyset nejaky zvuk. Priklad je na 60Hz a to i zobrazuje monitor.


Přílohy:
vga_pal.JPG
vga_pal.JPG [ 86.1 KiB | Zobrazeno 280 krát ]
hdmi_se_zvukem.JPG
hdmi_se_zvukem.JPG [ 129.41 KiB | Zobrazeno 280 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 14:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 1008
Has thanked: 267 times
Been thanked: 255 times
Pekne.
Co slysis v pozadi za zvuk? Ja slysim v kuchyni manzelku, jak neco dela. To jsi myslel :-) Jinak z tech tvych fotek zadny zvuk nejde :-D

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 15:47 
Online
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3316
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 27 times
Been thanked: 243 times
"AVI InfoFrame" bude zřejmě nepovinná, když je to auxiliary, že ?
A jak je to třeba u DVI, tam žádné pomocné datové toky nejsou ?

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a HDMI
PříspěvekNapsal: 28.09.2022, 20:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2506
Has thanked: 123 times
Been thanked: 330 times
Tak jsem udelal pokus. Porovnal jsem rezim 1920x1080x60p a 1920x1080x50p podle https://tomverbeure.github.io/video_timings_calculator . Zjistil jsem rozdil. Vlastne je jen jeden podstatny a to pocet radku na snimek. Nedela se nic jineho, nez ze se o 20% zvetsi pocet radek (co nic nedelaji :lol: ). Vysledek je ten, ze misto 6 snimku se zobrazi jen 5. Zkusil jsem to na monitoru a zobrazit "info o rezimu". Puvodne to ukazovalo 60snimku/sekundu a ten to ukazuje 50snimku/sekundu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 44 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz