OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Právě je 14.02.2025, 01:25

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: UniCMT
PříspěvekNapsal: 25.12.2024, 16:08 
Pan Štábní

Has thanked: 142 times
Been thanked: 76 times
Keďže má aj Unikarta svoje vlákno a k UniCMT je ťažko nájsť súvislejšiu debatu, tak som vytvoril. Hádam to kompetentným nebude prekážať.

A teraz, že prečo som vytvoril:

Vraj existuje nový firmvér. Očakával som ho na Bohušovej stránke, ale tam nie je. No proste neviem, ale prosím o firmvér.

Předmět příspěvku: Re: UniCMT
PříspěvekNapsal: 27.01.2025, 12:34 
Pan Štábní

Has thanked: 891 times
Been thanked: 630 times
Existuje, jen to chtělo ještě trochu poladit. Sepsal jsem k novinkám článek na blog

https://www.8bity.cz/2025/unicmt-casset ... mware-v05/

Aby byly všechny informace pohromadě, dal jsem do kupy komplexní popis UniCMT a dal ho na https://www.sharpwiki.cz

https://www.sharpwiki.cz/doku.php?id=unicmt

Tam se dá nejnovější firmware 0.5 také stáhnout. Najdete tam i vzorové obsahy USB flash disku pro jednotlivé počítače SHARP MZ-700 JP i EU, MZ-800 a MZ-1500 s ukázkovými programy a přizpůsobeným konfiguračním souborem run.cfg. Ke stažení jsou i modely krabiček pro tisk na 3D tiskárně. Elektroniky UniCMT mám, takže pokud někdo z CZ nebo SK máte zájem, ozvěte se mi. Pro zbytek světa brzy naskladním co zbude na eshop http://www.retrocomp.cz.

PříspěvekNapsal: 27.01.2025, 21:39 
Pan Štábní

Ďakujem veľmi pekne. Dobre, že si napísal. Myslel som si, že len zle hľadám a niekde je to stiahnuteľné.

PříspěvekNapsal: 02.02.2025, 19:49 
Pan Štábní

Mám prosbu. Ako vyriešim tento problém?
Mám Sharpa s odposluchom, takže zvuky z CMT počujem. Ak naštartujem cez Unikartu, tak počujem z UniCMT neustále dokola opakujúce sa pokusy o poslanie hlavičky. Dalo by sa toto riešiť?

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 09:04 
Pan Štábní

Has thanked: 404 times
Been thanked: 310 times
Odposlech na CMT neni standartni vlastnost Sharpa a byl tam dodelavany dodatecne. UniCMT nema moc moznosti, jak s nim komunikovat, tak to resi timto zpusobem. Posila hlavicku a ocekava, ze Sharp ji bude poslouchat. Reseni by bylo nekolik, ale asi to idealni je uvest Sharpa do puvodniho stavu, tzn. odmontovat ten dodelany odposlech. Nebo si tam pridelat vypinac a zapinat ho jen v pripade, ze ho chces pouzivat.
UniCMT je velice unikatni periferie a jsou v ni implementovane naprosto genialni sw triky. A toto je jeden z nich :-) Pak jsou tu jeste finty se zkracovanim delky pulzu, ktere nekolikanasobne urychluji cteni, atd. Proste genialni. Autorem je nobomi a fakt klobouk dolu.

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 10:39 
Pan Štábní

Ďakujem za odpoveď. Áno, viem, odposluch sa dorábal. Ale kto to v tej dobe nemal? Neplánujem ho zrušiť, to keď tak ten vypínač tam pridám. Ale napadlo ma, či by to nešlo riešiť tak, že by UniCMT sledovalo beh motora. Ak nebeží, nič by neposielalo. Len druhá vec je, že neviem ako to tam máte premyslené, či sa to s niečím nepobije, keďže to musí dať potom signál, že motor zaplo, inak by sa nič nenahralo.

Mám ale pár otázok / pripomienok:
1. Nešlo by o trolinku predĺžiť pilotný signál? Podľa odposluchu viem, že UC mi načíta zvyčajne až na tretí krát. Jednoducho IPL nezachytí pilota, až na tretí pokus. Problém v tom nevidím, ale všimol som si, že nový firmvér zrýchlil cykly posielania hlavičky, možno je to tým.
2. Akú rýchlosť používa UniCMT BASIC? Nie je to také rýchle ako z UC, zrejme to beží štandardne, ale tipujem tak 5x. Je to celkom rýchle.
3. Neuvažovali ste o nahradení celého vrchu Sharpa a spraviť UniKartCMT? To ma len tak napadlo, keď som sa včera hral s Mestom robotu na UniCMT. Dnes skúsim, či nahrá pozíciu.

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 11:58 
Pan Štábní

Has thanked: 404 times
Been thanked: 310 times
Ad 0) UniCMT nema informaci o behu motoru. Priklad: kdyz motor bezi, tak pri resetu se zastavi a kdyz ne, tak se rozbehne. Tohle se da jednoduse vyzkouset, jinak ze schematu to jde vycist.
Ad 1) Pises 'trolinku', tak doufam, ze to nemyslis jako trolling :-) Ale pokud myslis 'trosinku', tak ten problem je komplexnejsi a asi je to spise na debatu s nobomi. Jen bych se primlouval, aby se z toho nestala nekonecna debata. Ber to jako vlastnost a muzeme se o tom pobavit na setkani Sharpistu. Promin, ale nekdy je pisemne vyjadrovani dost narocne, hlavne na energii a cas.
Ad 2) Ani, bezi to v podstate standardne, ale existuje moznost, jak BASIC 'patchnout' a pak to muze bezet jinou rychlosti. Moznosti je dost, UniCMT nektere vyuziva. V tom je jeho genialita.
Ad 3) Uvazovali a UniCMT ma svuj 'domecek'. Je to pro MZ-800 i pro MZ-1500. Je to pekne videt na fotkach v clanku od martin8bity. Jinak modely jsou volne ke stazeni, dalsim iniciativam se meze nekladou.

Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 13:37 
Pan Štábní

1. Trolinku myslím len pár milisekúnd, lebo IPL sa akosi nevie chytiť, skúsim dnes nahrať video a dám sem. Nepamätám sa presne, či starý firmvér chytalo lepšie, ale viem, že starý hlavičkoval s nižšou frekvenciou.

2. Tu moja otázka nerieši nič. To bola zo zvedavosti, že koľko reálne teraz dáva Basic. Tipujem 5x, len som sa chcel uistiť. Je to na poznanie dosť rýchle, hlavne Opening Dáta.

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 13:44 
Radil

Has thanked: 13 times
Been thanked: 231 times
Milsa píše:
Ďakujem za odpoveď. Áno, viem, odposluch sa dorábal. Ale kto to v tej dobe nemal? Neplánujem ho zrušiť, to keď tak ten vypínač tam pridám. Ale napadlo ma, či by to nešlo riešiť tak, že by UniCMT sledovalo beh motora. Ak nebeží, nič by neposielalo. Len druhá vec je, že neviem ako to tam máte premyslené, či sa to s niečím nepobije, keďže to musí dať potom signál, že motor zaplo, inak by sa nič nenahralo.

Mám ale pár otázok / pripomienok:
1. Nešlo by o trolinku predĺžiť pilotný signál? Podľa odposluchu viem, že UC mi načíta zvyčajne až na tretí krát. Jednoducho IPL nezachytí pilota, až na tretí pokus. Problém v tom nevidím, ale všimol som si, že nový firmvér zrýchlil cykly posielania hlavičky, možno je to tým.
2. Akú rýchlosť používa UniCMT BASIC? Nie je to také rýchle ako z UC, zrejme to beží štandardne, ale tipujem tak 5x. Je to celkom rýchle.
3. Neuvažovali ste o nahradení celého vrchu Sharpa a spraviť UniKartCMT? To ma len tak napadlo, keď som sa včera hral s Mestom robotu na UniCMT. Dnes skúsim, či nahrá pozíciu.
Ahoj, mám tu pár odpovědí:

Nejdřív sledování motoru - buhužel nejde zařídit, klopný obvod který nastavuje motor a kterým IPL sleduje jeho stav je na desce počítače, kazeťák se nema jak dozvědet, že IPL chce kazeťák roztočit. Pokud se motor točí, nechá to IPL tak jak je, nikomu nic neříká, pokud se netočí napíše na display PLAY a čeká, až si to uživatel přečte a stiskne PLAY, takže automaticky to zařídit nelze, musel by pořád někdo odmačkávat tlačítko (né že by to nešlo, ale byl by to opruz navíc a celé kouzlo toho, že se vše děje automaticky by padlo).

1. Nešlo. Problém není v krátkém pilotním signálu, ten by šel paradoxně ještě zkrátit, ale IPL monitor po stisku klávesy C z menu nebo příkazu L čeká cca 2 sekundy na ustálení otáček motoru kazeťáku a během této doby ignorude data z kazeťáku.

2. Basic se dohrává standardními rutinami jen se zkrácenými čekacími smyčkami na minimum. Vychází to na 9070 Bd, t.j. cca 7,5x vyšší než originál.

3. Pokud jde o spojení funkcí unikarty a unicmt, byl tu nápad využít audio výstup unikarty jako vstup kazeťáku, propojit je jack kabelem venkem počítače, ale je to jen nápad, nejsou lidi, co by na to napsali firmware a obsluhu do managera :) Otázka je po využití takové funkce (krom dohrávek těch pár vícedílných kazeťákových her). Zrovna třeba v basicu to vůbec není potřeba, obsluha přes emulovaný ramdisk je rychlejší a má víc možností.

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 15:17 
Pan Štábní

K tomu motoru. Teraz ale neviem, či to dobre vysvetlím. Keď sa točí motor, CMT sa to dozvie tak, že sa točí. Zmeniť ten stav ale nevie. Síce motor sa dá fyzicky zastaviť, ale počítač by ho točil ďalej. Ak sa netočí, počítač sa ho snaží roztočiť. Play by to dalo samé. Nehádám sa, možno signál pre motor je problém detekovať. Nemám teraz schému pred sebou. A netuším, do akej miery sa toto dá riešiť. Ale pokiaľ by to šlo, bolo by to fajn. Ešte ma napadlo, že to môžu robiť špecifické situácie, skúsim ich rozlíšiť. Lebo viem, že za určitých okolností mi to nerobilo.

1. Tým sa všetko vysvetľuje. Čo už, UniCMT tiež musí zarovnať rýchlosť. ;-) Len počítač nevie, že je zarovnaná okamžite.

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 19:09 
Pan Štábní

Snažím sa nájsť, kedy mi to UniCMT robí (posielanie hlavičky), ale teraz sa k tomu nejak neviem dostať. Zrejme je to ošetrené dobre (zapínanie motora, stlačenie play, atď.), len vo výnimočných prípadoch sa to prejaví. Budem sledovať ďalej.

Lenže akurát som si všimol, že mi UC počas behu vrčí a včera sa mi zdá, že to nerobilo. Vrčí len počas spusteného UC a prejavuje sa to ako brum nízkej frekvencie. Ide to z repruktora, počas vykonávania nejakej udalosti (stlačenie CR, atď.) sa to umlčí a opäť začne až, keď je nečinný. Neviete niekto čím to môže byť?

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 21:09 
Radil

Has thanked: 13 times
Been thanked: 231 times
Milsa píše:
Lenže akurát som si všimol, že mi UC počas behu vrčí a včera sa mi zdá, že to nerobilo. Vrčí len počas spusteného UC a prejavuje sa to ako brum nízkej frekvencie. Ide to z repruktora, počas vykonávania nejakej udalosti (stlačenie CR, atď.) sa to umlčí a opäť začne až, keď je nečinný. Neviete niekto čím to môže byť?
Je to opět ten odposlech, co tam máš navíc. Manager komunikuje neustále s UniCMT, aby mohl zareagovat na změny, například když se změní USB Flash. A jiné než datové piny kazeťáku k tomu nemá, takže to co slyšíš, je kazeťák.

PříspěvekNapsal: 03.02.2025, 21:46 
Pan Štábní

No dobre, tak zvážim ten vypínač zvuku.

Teraz ma napadlo, že zbytočne hľadám, kedy to posiela hlavičky. Ono to robí vždy pri štarte z Unikarty, keď obídem UniCMT. Ak ho neobídem, tak je to len vo výnimočných prípadoch. A teraz prosím o potvrdenie, či si toto myslím správne:

Ako písal Mikes21, kažeťák nevie, že motor bežať nemá, problém je s resetom, ktorý ten kazeťák spustí a to UniCMT oklame. Totiž, ja som do svojho emulátora robil aj Play a spúšťanie motora a motor sa mi spúšťal vždy pri zapnutí emulácie. Takže moja otázka je: Celú dobu som to považoval za chybu emulácie a že niekde mám chybu, chápem správne, že s tým nič nespravím a jednoducho, ak je automatický play (čo navrhujem do UniCMT (z môjho pozorovania ho zjavne má)), tak to nezmením? Čiže s UniCMT neviem urobiť nič a takisto sa nejedná o chybu emulácie u mňa v emulátore?

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]