OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 16 pro 2017, 14:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 09:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 213
Has thanked: 52 times
Been thanked: 5 times
Je na to nejaky emulator? Celkom pekny stroj...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 10:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1641
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
Neni nad opravdove zelezo :) Daji se sehnat celkem levne, 715/80 jsem koupil za par eur (33) vcetne dalsiho vybaveni.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 18:52 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 732
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Něco je zde,

https://sites.google.com/site/olivier2s ... cts/hp98x6

ale skutečný stroj je samozřejmě lepší a stále se dá sehnat.

Další Olivierovy HP emulátory:

https://sites.google.com/site/olivier2smet2/hp_projects

a abych nezapomenul na jeho kalkulačkové emulátory

https://sites.google.com/site/olivier2smet2/home

Vedle toho existuje tzv. Aries emulator, který ale běží na Itanium čipu a konvertuje binární soubory pro PA-RISC na soubory pro Itanium. Takový emulátor asi ale nehledáš ... :D

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 19:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1641
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
HP98x6 ale neni PA-RISC???

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 22:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 213
Has thanked: 52 times
Been thanked: 5 times
Prve boli 68040 tusim...A to kde si kupil za 33eur?Ja vidim same drahe.Preto ten emulator...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 05 říj 2017, 22:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1641
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
Na eBay.de, kde jinde, chce to hledat a mit trpelivost.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 06 říj 2017, 06:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 732
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Kubik píše:
HP98x6 ale neni PA-RISC???


Já vím, jenže tridé má v předmět příspěvku: jednak PA-RISC a jednak (HP 9000 a ine).
PA-RISC byly třeba V743 pro HP75000 do VXI sběrnice - viz jiné vlákno zde v této sekci. Zatímco řada HP9000 bylo řešení HP na počátku éry PCček, kdy v té době HP měl stolní kalkulátory řady 98xx a HP-85 a musel řešit co dál. Do té doby používali vlastní CPU a najednou zde bylo "něco" (IBM PC s 8086) co se jevilo jako vážný konkurenční problém. Tak začali s HP 9000/216 na Motorole 68000

http://www.computerasylum.co.uk/compute ... index.html

a pak byly další podobné stroje.Také HP Vectra. Mimochodem, jedno velmi specifické řešení byl hardwarový emulátor HP Vectry. Sestával z dvou dlouhých adaptérů do PC, ISA bus, které byly nahoře spojeny plochým kabelem a po zasunutí do PCčka udělaly z PCčka počítač HP Vectra.

Naproti tomu PA-RISC CPU bylo něco jiného a PCčka PA-RISC neohrozila, protože PCčka výkonem dalece zaostávala. Samozřejmě chtít emulovat softwarově PA-RISC na woknech je naivní představa. To nejde. Bylo by to podobné, jako chtít pomocí Trabanta simulovat závodní Ferari.

Takže pokud tridé chce PA-RISC, bude si muset pořídit stroj s tímto CPU nebo moderní stanici s Itanium CPU. Stroje s PA-RISC se tu a tam vyskytují na ebay, stejně jako stroje z řady HP 9000.
Také HP Vectra je tam občas k zahlédnutí.

Toto je mainboard HP 9000/216

http://www.computerasylum.co.uk/compute ... 66514b.jpg

s CPU 68000. Mám za to, že existuje nějaké Atari nebo Amiga, které také mají M68000. Ty by mohli emulovat HP 9000/216 nebo opačně, HP 9000/216 by mohl emulovat takové Atari nebo Amigu s 68000. Jestli však takový emulátor existuje, to nevím.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 06 říj 2017, 10:34 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6394
Bydliště: Praha
Has thanked: 764 times
Been thanked: 753 times
Emulovat? To asik ne,e. Nicméně i na Amize lze spustit *nix a tak používat vymoženosti z 68000 verzí HP (více, méně).

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 07 říj 2017, 08:26 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 732
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Ještě jsem si vzpomenul, existuje HP82300, respektive 82306 GPIO spolu s language CPU HP82321, což byly dlouhé adaptéry pro ISA do HP Vectry, které umožní na HP Vectra emulovat HP 9000/200.

HP82321 existovala ve variantách HP82321A, HP82321B nebo HP82321C a později byla nahražena vylepšenou verzí HP82324. Zlepšená HP82324 byla asi 2,5x rychlejší než 82321. Na language procesoru byla Motorola 68000 (v případě 82324 to byl CPU 68030), paměť, max. myslím 4 MB. Na HP82300 byl řadič GPIB. K těmto deskám byl software na dvou floppy disketách s HP Basic, HP Pascal a emulační software s různými emulačními režimy. Jenže ne každý emulační režim běží na vylepšené verzi 82324. Všechny emulátory běží na 82321. Ačkoliv skutečná HP 9000/200 měla možnost používat také HPL (jazyk z HP 9825A/B), tak emulaci HPL pro HP82321 jsem nikde nenašel. HPL nemám ani k HP 9000/200.

I když HP Vectra nebyla plně kompatibilní k IBM PC-AT, tyto dvě desky (HP 82300 nebo 82306 a HP 82321) fungují dobře i v běžném no-name PC. Vzácně se tyto dva adaptéry objeví na eBay, většinou v Německu nebo v USA. Shodou náhod, jedna (82321) se nyní nabízí v USA:

http://www.ebay.com/itm/HP-CIRCUIT-BOAR ... SwSypY-TTs

A také 82324 tam nabízejí:

http://www.ebay.co.uk/itm/HP-82324-6650 ... Sw~AVYq8Mw

Znovu připomínám, výše uvedené není PA-RISC, ale týká se to počítačů HP řady 9000.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 08:26 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 213
Has thanked: 52 times
Been thanked: 5 times
To su paradne dosky.To by sa mi pacilo mat to v PCdle a pouzivat lcd monitor a ps/2 opticku mysku.Dakujem za zaujimave informacie.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 12:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1641
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
tridé píše:
To su paradne dosky.To by sa mi pacilo mat to v PCdle a pouzivat lcd monitor a ps/2 opticku mysku.Dakujem za zaujimave informacie.

Ze s tim stale otravuji... 715 ma PS/2 periferie (pres adapter) a normalni VGA vystup :)
Pokud to myslis vazne, nekdo prodava (asi z nejakych starych zasob) trosku novejsi masinky. Uz je mam v Beobachtunglistu asi rok: http://www.ebay.de/itm/TOP-Workstation- ... 1438.l2649
Verim tomu, ze to uz je masina i dnes pouzitelna na nejake internetovani a takove drobnosti.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 13:19 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 213
Has thanked: 52 times
Been thanked: 5 times
Krasny stroj a super cena.Na surfovanie mam 6core Intel...Praveze kuzlo maju aj starsie stroje.Uz som si vyhliadol nizsiu radu 7xx.Nieco ako mas Ty.Diky za linku.
To zeby sme za rok urobili obdobne mini stretnutie ako maju Sharpisti :).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 14:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1641
Has thanked: 78 times
Been thanked: 112 times
tridé píše:
Krasny stroj a super cena.Na surfovanie mam 6core Intel...Praveze kuzlo maju aj starsie stroje.Uz som si vyhliadol nizsiu radu 7xx.Nieco ako mas Ty.Diky za linku.
To zeby sme za rok urobili obdobne mini stretnutie ako maju Sharpisti :).

Uz jsme tri :)

Ja tak zlehka uvazuju o navrhu nejakeho adapteru na PS/2, protoze ty originalni jsou skoro nesehnatelne, tak to treba do pristiho leta stihnu :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 16:10 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 732
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 54 times
Když už, tak spíš tento

http://www.ebay.de/itm/A9637A-Workstati ... 2643507573

od téhož prodejce. Ale nejsou to mašinky ze starých zásob, jsou to vyřazené počítače, zřejmě odprodané nějakou firmou po inovaci firemní výpočetní techniky. HP už tyhle stroje několik let nepodporuje. Tyto stroje mají skutečně PA-RISC procesor. Otázka je, zda ten prodejce je podává s nainstalovaným HP-UX na disku, anebo zda OS smazali.

_________________
ComputerAsylum - historické počítače a měřící přístroje Hewlett Packard
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: PA-RISC (HP 9000 a ine)
PříspěvekNapsal: 08 říj 2017, 17:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 213
Has thanked: 52 times
Been thanked: 5 times
Visualize rada je na CAD a 3D effekty?Krasny stroj aj ma dobre parametre.Cena/parametre su super.Vyzera aj dost robustne :).Len to postovne z Nemecka by bolo pri takych rozmeroch dalsia 100...Skusim im napisat.Skor ma laka 700 rada.Nieco na oboznamenie sa s platformou.Ako hobby...Nieco prenosne na akcie typu ByteFest a podobne.
Nasiel som krasnu stranku openpa.net je tam popisany skoro kazdy model.Tie posledne mohli mat az 8gb ram...
Do dalsieho roku ak nas bude 5-6 urobime PA-RISC/HP stretnutie...


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz