OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 21:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Atari TT/STE a VME bus
PříspěvekNapsal: 30 říj 2018, 14:05 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1720
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 521 times
Been thanked: 378 times
[EDIT: Přesunuto z hlavního tématu VME systémy]

v Atari jsou teda jenom karty s jednim konektorem, ale byly. Hlavne se delaly sitovky a grafiky.
V nemecku pak byly merici karty Rhothron a co jsem videl obrazky, meli i specialni bedny pro Atarka
http://wiki.newtosworld.de/index.php?ti ... kt_Katalog

nikdy jsem to bohuzel nevidel na zivo a docela by me zajimalo, co to umelo.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VME systémy
PříspěvekNapsal: 30 říj 2018, 18:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1614
Has thanked: 1019 times
Been thanked: 282 times
krupkaj píše:
Hlavne se delaly sitovky a grafiky.

TTckove graficke karty s VMEbusem jsou zmineny na str. 12 v Ludvikove PCM: https://sam.speccy.cz/olddocs/pop-comp-mag_91-03.pdf


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari TT/STE a VME bus
PříspěvekNapsal: 03 lis 2018, 10:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
zde se píše o Atari a VME
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=20715
že Atari TT030 mělo jeden VME slot a nikdy nevyráběné Atari TTX mělo mít 6-8 VME slotů.

Zajímalo by mne, o jaký VME slot se jedná v případě Atari TT030. Tahle otázka se rozebírá i v tom odkaze. Pokud má Atari TT jen jeden VME konektor, měl by to být J1. Jenže tomu nemusí tak být. Chtělo by to v prvé řadě pinout toho Atari VME konektoru.

Našel jsem v servisním manuálu k Atari TT toto:
Příloha:
ataritt-vme.jpg
ataritt-vme.jpg [ 118.06 KiB | Zobrazeno 257 krát ]


Bohužel v té kopii servisního manuálu nemám schémata ani pinout VME konektoru. Nicméně by podle textu o VME (viz obrázek nahoře). měly fungovat všechny 3U VME desky. třeba tato
http://www.computerasylum.co.uk/boards/vme/ni-gpib-1014p.html

Master desek ve formátu 3U bude žalostně málo. Otázka je, co by taková deska vlastně měla dělat? Zvýšit výkon Atari TT? Když má CPU 68030, pak by na té zásuvné VME desce musel být nějaký mnohem výkonnější CPU. Jenže desky s mnohem výkonějším CPU než 68030 ve formátu 3U nebudou. Ono se toho totiž na 3U formát zase až tak moc nevejde.
Rozumné řešení je propojit Atari TT přes VME slot na jiný VME systém s šasi 6U. Takový rozšiřující VME 3U adaptér vyráběl pro Atari německý Rhothron. Dokumentace k té desce od Rhothron má 5 MByte.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari TT/STE a VME bus
PříspěvekNapsal: 03 lis 2018, 10:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
schéma adaptéru z Atari VME na 16 bit ISA pro připojení videoadaptéru (vyráběla NOVA):
Příloha:
nova_adapter.pdf [33.65 KiB]
14 krát


a diskuze o tomto

http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=26305&start=25

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari TT/STE a VME bus
PříspěvekNapsal: 06 lis 2018, 21:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1837
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 136 times
na německém eBay někdo nabízí tenhle NOVA VME adaptér pro AtariTT/MegaSTE spolu s ET4000 ...

https://www.ebay.de/itm/ET4000-Grafikkarte-im-VME-Bus-Adapter-fur-Atari-TT-oder-Mega-STE/192712678170?hash=item2cde921b1a:g:KqUAAOSwkfRbt7WK:rk:2:pf:1&frcectupt=true

nebo zde levnější bez videoadaptéru:

https://www.ebay.de/itm/VME-Bus-Grafikk ... ctupt=true

Dávám sem fotku, protože aukce za 2 dny skončí a tamnéí foto zmizí...
Příloha:
Poznámka: VME/ISA NOVA adapter pro Atari TT
nova-adapter-for-atart-tt-900.jpg
nova-adapter-for-atart-tt-900.jpg [ 167.92 KiB | Zobrazeno 197 krát ]

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Atari TT/STE a VME bus
PříspěvekNapsal: 06 lis 2018, 21:32 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 341
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 151 times
Been thanked: 70 times
Da se od Franka koupit i na atari-forum.com a vyjde o neco lacineji..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz