OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 17 pro 2018, 04:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 8bitový VME systém
PříspěvekNapsal: 30 říj 2018, 18:23 
Offline
Stydlín

Registrován: 16 říj 2014, 13:52
Příspěvky: 9
Bydliště: Boskovice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
[EDIT: Přesunuto z hlavního tématu VME systémy]

Díky za info,docela mě to zajímá tak když bude pokračování budu rád.A docrla by mě zajímalo schema nejakeho 8bitu s VME sbernici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitový VME systém
PříspěvekNapsal: 03 lis 2018, 08:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1624
Has thanked: 1019 times
Been thanked: 284 times
Taky by mne to zajímalo.
Dívám se, že např. katalogy Mosteku už v r. 1983 propagovaly VME s 16 bitovou Motorolou.
Zdá se mi, že první klasické CPU končí u STEbusu: The STEbus is pretty simple, like VMEbus simplified for 8-bit micros.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitový VME systém
PříspěvekNapsal: 03 lis 2018, 09:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1840
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 137 times
jak jsem někde psal, pamatuju, že z veletrhu v Lipsku jsem v roce 1982 přinesl prospekty Force k VME 3U a na nich byla Motorola 6800. S jedním známým z VÚST jsme to chtěli tenkrát udělat, ale nesehnali jsme součástky. Force vystavoval těch VME 3U desek více, celou 3U skříň, byly tam krom té procesorové desky také různé periferie. Později, v roce 1986 už měli jen vše na 6U s 16-bitovými CPU.
Pokud se dnes dělají VME s 8bitovými CPU, tak to bývají jen slave desky. Mám dokumentaci k desce se Z80 pro VME (bus slave), která slouží jako časový kmitočtový normál.
Když budete mít 8-bitovou master desku, jak bude komunikovat s 16-bitovými slave deskami? To nedává smysl.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitový VME systém
PříspěvekNapsal: 03 lis 2018, 16:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1840
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 137 times
napadlo mne, než patlat nějakou 8-bitovou procesorovou desku na 3U pro VME (což fakt nedává žádný smysl ani pro Atari TT), stála by za úvahu deska se signálovým procesorem. Otázka je kolik je zde vůbec uživatelů Atari TT a kolik z nich by o takovou desku mělo zájem. Protože, pokud bude málo zájemců, pak nemá vůbec smysl dělat formát 3U, nýbrž 6U.
Desky s DSP pro VME jsou obecně velice drahé a na eBay jsem za posledních 10 let žádnou neviděl, takže má smysl o tom uvažovat, protože se to vyplatí. Pochopitelně, pak jsou další otázky, volba typu DSP a předpokládaná oblast použití.

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 8bitový VME systém
PříspěvekNapsal: 06 lis 2018, 19:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1840
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 137 times
našel jsem tři fotky 8-bitového systému na VME. Výrobce Siemens na počátku 80tých let. Dokumentaci k deskám nemám žádnou.
Procesorová deska je s CPU 8085, první deska vstupů/výstupů s 8255. O druhé desce vstupů výstupů mám jen domněnky, k čemu asi sloužila.
Příloha:
Poznámka: VME controller s CPU 8085
vme-8085-1000.jpg
vme-8085-1000.jpg [ 215.33 KiB | Zobrazeno 140 krát ]

Příloha:
Poznámka: VME deska vstupů, výstupů s 8255
vme-8085-io-1000.jpg
vme-8085-io-1000.jpg [ 171.39 KiB | Zobrazeno 140 krát ]

Příloha:
Poznámka: VME deska vstupů výstupů
vme-8085-io-smc-1000.jpg
vme-8085-io-smc-1000.jpg [ 244.38 KiB | Zobrazeno 140 krát ]

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz