OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 20:03

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Merkurový plotr Alfi
PříspěvekNapsal: 22 srp 2019, 00:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
danhard píše:
Sorry, ale spirálu tam nevidím :)
Však píšu, že to na videu není. A že nekecám, vyfotil jsem. Jen jsem to mezitím stihl překreslit chybným meandrem, protože potíže s RS232 - USB. (je to široké 110mm)


Přílohy:
DSC03860 oriznuto zmenseno.JPG
DSC03860 oriznuto zmenseno.JPG [ 295.35 KiB | Zobrazeno 904 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Merkurový plotr Alfi
PříspěvekNapsal: 26 srp 2019, 12:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
O víkendu (nabitém i jinými akcemi) jsem tomu zas věnoval pár minut.

Zapojil jsem si dorazový koncový spínač a nastavil PWM (ok, to je softwarově trivka - FastPWM režim, TOP hodnota 800, abych získal z 16MHz frekvenci 20kHz). Jenže jsem narazil na nepěkný problém, který s tím zřejmě souvisí. PWM ruší jak RS232, tak nějak ovlivňuje čtení tlačítka.

Když jsem si napsal trivální program, který nedělá nic jiného, než že nastaví DDRA registr, nastaví pullupy a dva vstupy přenáší přímo na dvě LED, abych viděl v jakém stavu vstupy jsou z pohledu MCU, tak to funguje perfektně. Tlačítko je defaultně sepnuté na GND a nájezdem pera se rozpojí... to proto, aby porucha signalizovala pero na dorazu a plotr netočil motorem zbytečně.

Nojo, jenže kompletní program, kde se s portem A (vstupy na PA4, PA5) dělá přesně to samé, ale je tam zapnuté PWM, se chová tak, jako by tam pullup nebyl. Po rozpojení tlačítka se vstup mosfetu nabíjí pomalu než dosáhne H, spíš jakoby se nabíjel šumem než přes odpor.

Druhá divná věc je, že po zapnutí PWM mi to ruší RS232 a z plotru do počítače jakoby odcházela falešná data (/dev/ttyS0 čtu kvůli debug výpisům a hláškám plotru).

Přitom jsem měl pocit, že kondenzátory na obou napájení jsou předimenzované (asi ne dost) a GND/Vcc jsou pečlivě rozlité okolo většiny signálů, které vedu nejkratšími možnými cestami.

Na druhou stranu, cca 62% PWM pro ten žravější motor Minebea Astrosyn by řešilo problém jak s hlučností, tak přehříváním.

Bude to ještě zajímavé.

Btw... už se mi skoro podařilo nakreslit Temelín, ale přestala mi psát tužka.

A čekám na rádlovací kolečka, abych mohl lépe udělat hřídel posuvu papíru, teď to mám jen halabala vytlačené odvalovaným pilníkem.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Merkurový plotr Alfi
PříspěvekNapsal: 26 srp 2019, 22:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
zxcygnus píše:
Po rozpojení tlačítka se vstup mosfetu nabíjí pomalu než dosáhne H, spíš jakoby se nabíjel šumem než přes odpor...
Problém vyřešen, bylo to tím, že se pullup opravdu v určitý okamžik nenápadně vypínal.

Teď už to šlape i s PWM. Motor sice stále hřeje, ale hodinu kreslení v kuse už přežije.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Merkurový plotr Alfi
PříspěvekNapsal: 27 srp 2019, 12:09 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
To je fakt, s původním Alfim to má společné už jen jméno, po všech těch úpravách a vylepšeních už se jedná o kvalitativně úplně jiný produkt... Asi jako si z nostalgie ze Š-120 nechat jmenovku a nalepit ji na Audi RS. :lol: Mě je tenhle projekt moc sympatický :thumbup:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 31 srp 2019, 23:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
:) A když mluvíme o štítku, tak jsem si taky jeden vyrobil. Viz foto, plus foto koncového spínače a kousek kresby, jak to teď kreslí. Není to ještě dokonalé, kresba někde o pár px ujíždí, což je vidět třeba na velkých kružnicích (tak o tloušťku čáry). Nevím, jestli to je chyba v softwaru, nebo hardwaru... pátrám.

Ad kresba textu - kreslil jsem náplní Pilot G-2 0.5mm na tužší hladký papír, ale čára je tenčí, protože pero se dotýká papíru kolmo, ne šikmo, jako když ho drží člověk v ruce.

Ad štítek - je frézovaný z 1mm mosazi, nápis dvoubřitou frézou 1.0mm do hloubky 0.6mm a vyplněný černou barvou, obrys jsem frézoval 2.0mm protože to je rychlejší a mnohem menší riziko, že frézu zlomím. Zápustné šroubky jsou M2.5.

A co jsem minule nezmínil, ten problém s RS232, kdy plotr jakoby do PC vrací proud nesmyslných dat, byl způsoben chybným nastavením stop bitů. Je nutné důsledně na obou stranách nastavit vše správně, nejenom baudrate a paritu. Se špatně nastavenými stop bity to víceméně funguje, ale občas zazlobí, třeba plotr po pár stovkách až tisících bytů přijal něco chybně (jednu souřadnici a pak zas pokračoval, ale kresba už byla pokažená), nebo jakoby vracel data, která neexistovala. Musí se vidět.

Nakonec jsem se usadil na 9600bps, parita žádná, stop bity 2, CTSRTS... a teď se zdá, že to je perfektně stabilní. 9600bps je rychlost víc než dostatečná, plotr zpracovává data mnohem pomaleji než stíhají po RS232 přicházet, resp. většinu času blokuje přenos z PC a čeká se než dojede perem kam má.
Kód:
stty -F /dev/ttyS0 9600 cs8 clocal cread cstopb -parenb crtscts -echo raw


(Tak trochu doufám, že se najde i někdo další, kdo si nějakou tiskárnu postaví :poke: Co třeba BT-100 na steroidech?)


Přílohy:
Poznámka: štítek ALFI
DSC03880 oriznuto zmenseno.JPG
DSC03880 oriznuto zmenseno.JPG [ 347.16 KiB | Zobrazeno 582 krát ]
Poznámka: dorazové čidlo na levé straně
DSC03887 oriznuto zmenseno.JPG
DSC03887 oriznuto zmenseno.JPG [ 318.69 KiB | Zobrazeno 582 krát ]
Poznámka: text Lorem Ipsum písmem AnglicanText
DSC03897 oriznuto.JPG
DSC03897 oriznuto.JPG [ 311.05 KiB | Zobrazeno 582 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 00:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
A ještě jedna důležitá věc - zdá se, že ne všechny USB-RS232 redukce jsou špatné.

Mám ještě třetí kablík, který se identifikuje takto
Kód:
Bus 002 Device 011: ID 0557:2008 ATEN International Co., Ltd UC-232A Serial Port [pl2303]

  idVendor           0x0557 ATEN International Co., Ltd
  idProduct          0x2008 UC-232A Serial Port [pl2303]
  bcdDevice            3.00
  iManufacturer           1 Prolific Technology Inc.
  iProduct                2 USB-Serial Controller D
  iSerial                 0
Nastavuju ho přesně stejně jako skutečnou RS232, má na sobě štítek s Model No: UC-232A a žlutou LED, která indikuje tok dat. S tímhle kablíkem funguje řízení toku dat pomocí signálů CTS a RTS.

web výrobce https://www.aten.com/au/en/products/usb ... rs/uc232a/ (koupeno v AT Computers stejně jako nefunkční 987026194 - 4World Adaptér USB na Serial port DB9 a DB25 ... zkusím příležitostně znovu)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 03:12 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Citace:
(Tak trochu doufám, že se najde i někdo další, kdo si nějakou tiskárnu postaví :poke: Co třeba BT-100 na steroidech?)


BT-100 na steroidech se jmenuje barevná duplex laserová tiskárna :P. Ale vážně - zatímco tak nějak povrchně se v počítačích vrtat může prakticky každý jako jsem třeba já, vyrábět neřkuli navrhovat si HW doplňky umí už jen málokdo a vyrábět celé periferie v takovéhle super kvalitě, to zvládne udělat jen sem tam odhodlaný jednotlivec protože si vezmi jen kolik času ti to zabralo a jaké vybavení, prostory a znalosti jsi k tomu potřeboval. A to ta cesta k úspěchu jistě nebyla přímá ale klikatá se spoustou záludností a překážek.

Přitom efektivita takto vynaloženého času je reálně malá, jen naprosté minimum lidí bude schopno tvůj plotter úspěšně zreplikovat i kdybys poskytl vyčerpávající návod. Je bohužel mnohem rychlejší a levnější se k cíli dostat nudným zakoupením hotového "profi" plotteru/tiskárny. A to říkám jako člověk co ti vážně fandí a líbí se mi moc výsledek a možnosti co ten Alfi má. Až ověsím své PMD doplňky ("normální" RS-232 je jedním z nich) a bude to celé uspokojivě fungovat, tak se na možnost grafického výstupu též podívám, ale tisknout dnes stránku >10 minut splašeným hřebíkem to kromě případného uploadu videa na youtube ti není k ničemu...

To by bylo mnohem praktičtější dát dohromady RS-232 převodník pro moderní tiskárny, co by si nacucnul stránku z 8bitu v nějakém ASCII á la Carte formátu podle toho jak to ten který výrobce opajcoval a pak ji přežvýknul moderní tiché a rychlé tiskárně do řeči jejího kmene. Potom spousta 8bitů může ještě klidně dlouhá léta fungovat jako užitečný chytrý psací stroj se startem za pár vteřin spoustě lidí i když vzhled nějaké sazby v Latexu to mít nebude.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 12:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
Czech Human píše:
BT-100 na steroidech se jmenuje barevná duplex laserová tiskárna :P. Ale vážně - zatímco tak nějak povrchně se v počítačích vrtat může prakticky každý jako jsem třeba já, vyrábět neřkuli navrhovat si HW doplňky umí už jen málokdo ... Potom spousta 8bitů může ještě klidně dlouhá léta fungovat jako užitečný chytrý psací stroj se startem za pár vteřin spoustě lidí i když vzhled nějaké sazby v Latexu to mít nebude.
Díky za podporu, potěší :)

Já samozřejmě vím, že vyrábět cokoli fyzicky má své bariéry a každá se musí překonat, proto je to zajímavé. Někdo se smíří s hraním RPG, někdo jiný prožívá dobrodružství reálná. Stavba elektromechanické hračky je prostě jen jedno z nich. Vyrábět cokoli mechanického vyžaduje víc nástrojů než elektronika a ta zas víc nástrojů než software, nebo jiné zábavy, ale přes veškerou snahu nejsem dobrý programátor, vrtání v hlíně na zahrádce mě nebaví, výtvarné vlohy mě taky nepostihly a zpěvem bych zbytečně strašil děti, tak dělám, co dělám. Komerčně využitelné to není, času to sežere neskutečně hodně, ale rozhodně to považuju za lepší zábavu než utrácet peníze za jiné věci :)

Ostatně lidi se zabývají nejrůznějšími obskurními zábavami jen proto, aby se nenudili. A internet je plný lidí, kteří tvoří mnohem komplikovanější a náročnější věci.

Mimochodem, jako psací stroj se dneska dá používat opravdu kde co (a to ani většinu na papír tisknout nemusíme). Osmibit s textovým editorem už může být docela pohodlný, nejenom proti psacímu stroji bez paměti a možnosti oprav a rozhodně se nemusíme omezovat jen na BT-100, když existuje ovladač i pro modernější tiskárny https://cygnus.speccy.cz/popis_printer-deskjet1.php (a spoustu jehličkovek, většinou Epson).

Převodník pro moderní tiskárny by asi taky šel zkonstruovat. Nejuniverzálnější by mohlo být nějaké propojení osmibitu s RaspberryPi přes GPIO a tisknout skrz normální Linux & CUPS prakticky na čemkoli, na co umí linuxové ovladače poslat bitmapu (lokálně, na USB, síťově). Jen to asi nikdo nepotřebuje tak moc, aby se tím zabýval.

A sazba v LaTeXu? Asi ne s GUI, ale kdo říká, že si na osmibitu nemůžu v prostém textu napsat zdroják pro TeX a nechat vyrenderovat na silnějším stroji? Od toho ty multiprocesorové unixové stroje jsou, ne? (třeba to RaspberryPi :P)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 16:40 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
S Raspberry Pi je z hlediska milovníků starých počítačů jediný problém - nepotřebuješ k němu žádný 8bit se spoustou redukcí, doplňků a udělátek a píšeš si pohodlně ve WYSIWYG libre office s přímým odesláním dat do sítě k tisku nebo do internetu což bere odhodlání všem mimo skalní vytrvalce :lol: Ale bylo by to plně v souladu s původní myšlenkou levných mikropočítačových terminálů, připojených k minipočítači, který jim skladoval data, aplikace a tak vůbec.

Ale s Keyface budu mít nutkání mít v PMD a více vyzkoušet i dostupné textové editory (tuším jsou alespoň dva + tabulkový a databáze) a potom budu mít nejspíš i potřebu to vytisknout. 9jehlového Epsona mám tak v první linii bude nějaký převodník RS-232/Paralelní port - až to bude aktuální budu nejspíš vyzvídat detaily jak to funkčně spojit dohromady :-).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 16:52 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 415
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 99 times
zxcygnus píše:
Nejuniverzálnější by mohlo být nějaké propojení osmibitu s RaspberryPi přes GPIO a tisknout skrz normální Linux & CUPS prakticky na čemkoli, na co umí linuxové ovladače poslat bitmapu (lokálně, na USB, síťově). Jen to asi nikdo nepotřebuje tak moc, aby se tím zabýval.


Ale ano.
http://dexovo.cz/z-osmibitu-na-laserovku-i-do-pdf-retro-printer.php


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 17:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2458
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 146 times
Mám tu pár starejch LPT tiskáren, proč shánět retro-printer ? :D


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 17:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2019, 22:14
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 29 times
Fíha, 100 liber za 1 krabičku ke které si za dalších 30 ještě musíte koupit malinu aby to vůbec fungovalo a pak to spravovat pohodlně přes SSH protože pan autor za á 14 liber nic lepšího (=default konzole) neměl chuť udělat... Za 130 liber si v pohodě koupím několik starších LPT tiskáren. Ty data převodníky na SD kartu budou nejspíš něco obdobného, jen možná více uživatelsky přívětivé.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019, 18:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
Czech Human píše:
Fíha, 100 liber za 1 krabičku ke které si za dalších 30 ještě musíte koupit malinu aby to vůbec fungovalo a pak to spravovat pohodlně přes SSH protože pan autor za á 14 liber nic lepšího (=default konzole) neměl chuť udělat... Za 130 liber si v pohodě koupím několik starších LPT tiskáren. Ty data převodníky na SD kartu budou nejspíš něco obdobného, jen možná více uživatelsky přívětivé.
Já bych to neviděl tak zle. Stojí to nezanedbatelně, abych si to nepořídil (teď hned) počínaje tím, že mám taky pár LPT tiskáren, které s osmibity fungují a to mi bohatě stačí. Ale určitě to je výrazně levnější než zcela nová jehličkovka.

A nepořídíš tiskárnu, která opravdu umí všechno to, co Retro Printer slibuje a ještě se všemi výhodami moderních systémů, tj. třeba s tím automatickým vytvářením PDF, síťovým tiskem atd... Plus je to mnohem menší než skutečná tiskárna, zvlášť když už nějakou moderní mám a na další nemám místo.

V každém případě to je moc zajímavý projekt, v podstatě přesně to, co jsem si představoval, ale víc dotažené.

Ale zpět k plotrům, ok :)?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 58 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz