OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 08.12.2022, 22:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 00:18 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9364
Bydliště: Praha
Has thanked: 1681 times
Been thanked: 1304 times
Beru to z pohledu Amigisty, ale rád bych, aby se v pro a proti vyjádřili i ostatní platformisti. Otázka zní celkem jasně - koupit FPGA Arcade a nebo nějaké dualcore 2Ghz miniPC a via custom installer WinXP/7 si udělat boot menu pro jednotlivé stroje (ano - samozřejmě to by šlo i v linuchových OSech, ale o mnoho složiteji).

a) emulace - FPGA softwarová / WinUAE softwarová
b) procesor - FPGA 020 (s nějakými bugy, FPGA 060ku pouze s HW kartou, která ještě není) / WinUAE 060
c) zvuk - FPGA ?paula? a AHI / WinUAE paula a AHI
d) grafika - FPGA AGA (bugy), RTG pouze s 060 HW kartou / WinUAE OCS/ECS/AGA/RTG plný support
e) CD32 emulace - FPGA není (a neumí pracovat s ISO) / WinUAE ano
f) zobrazovadlo - FPGA DVI/SVideo / WinUAE "co zvládne grafika"
g) RAM - FPGA 64MB / WinUAE 1-2GB
h) herní ovladač - FPGA cokoliv do USB / WinUAE cokoliv do USB
i) cena - FPGA 229 Euro (cca 5500,-) v těžkém základu / WinUAE "cena PC" (cca 1500,- na Aukru za velice schopnou konfiguraci pro emulování stroje)

A teď se ptám - nabídne mi při emulaci Amigy FPGA něco víc, než WinUAE? Není lepší si koupit nějaké to miniPC od Dellu nebo Compaqu, natvrdo mu hodit boot logo, vyměnit Win logo za, já nevím, "SuperMulti Arcade Machine" a via custom menu si navolit milion a jeden počítač?
Co nabízí FPGA navíc za ty prachy?

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 00:41 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9364
Bydliště: Praha
Has thanked: 1681 times
Been thanked: 1304 times
Navíc teď koukám na test výkonu a ačkoliv autor tvrdí, že emuluje 020ku takřka na 99Mhz, tak ve výsledku podle SysInfa je tychlost někde na polovině 040/25Mhz - a to je sakra žalostný výsledek.

Škoda Natami s její soft 050/070kou a SuperAGA. Třeba se někdy dostanou zdrojáky mezi lidi a někdo to dokončí...

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 00:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1818
Bydliště: Praha
Has thanked: 81 times
Been thanked: 236 times
To je videt ze nemas Minimig, srovnavat tohle s WinUAEckem je nesmysl. Ja vim ze se v tvoji Amize patlas s nejakou 486 kartou, proc? Copak PC z Aukra za 1500,- neni levnejsi a vykonnejsi? I kdyz je UAEcko uzasne, tak je to proste traparna. Ja to pouzivam jenom kdyz potrebuji naistalovat novou CFku, jinak nikdy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 15:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2109
Bydliště: Brno
Has thanked: 702 times
Been thanked: 209 times
Doda píše:
I kdyz je UAEcko uzasne, tak je to proste traparna.

:jump: ... ale já vím jak to myslíš

No tak záleží kam směruje znažení jednotlivce. Třeba takový Jack-3D, pokud by udělal na Amize demo a pouštěl to záměrně pod emulací a takhle všude ukazoval, to by byla teprve trapárna. Dema jsou od toho, aby se ukázal výkon reálného HW (nebo výkon tvůrce :mrgreen:) a co je na to lepší než reální Amiga i když s turbínou? Nic! Pokud bych si zase já kupoval HW, tak by pro mne bylo zajmavější něco co nejde emulovat běžným PC, protože buď ten kus železa máš a pak si třeba MorphOS 3.2 nebo Amiga OS 4.1 pustíš, nebo se můžeš jít klouzat :). Pro retro hráče asi není nic lepšího, než si něco pustit pod originálem. Cokoliv mimo původní HW a mimo softwarovou emulaci třeba na PC je taková zlatá střední cesta. Neříkám že špatná. Každý si prostě najde to své.

Pro mne je Win-UAE super. Při optimalizaci mého programu ATEkonvert vypnu FASTEST POSSIBLE, nastartuju vteřinovou ručičku (někdy minutovou :angel:) pod woknama a můžu začít páchat zlo :lol:

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 15:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 930
Bydliště: Praha
Has thanked: 193 times
Been thanked: 93 times
ja mam diky WinUAE Amigu 4000, na kterou jen tak hned mit nebudu :)

_________________
Uz jen emulator... FS-UAE a Fuse


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 15:29 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2109
Bydliště: Brno
Has thanked: 702 times
Been thanked: 209 times
looke píše:
ja mam diky WinUAE Amigu 4000, na kterou jen tak hned mit nebudu :)

Nemachruj, nebo si jí tam navolím taky ;) :lol:

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 15:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9364
Bydliště: Praha
Has thanked: 1681 times
Been thanked: 1304 times
Doda píše:
To je videt ze nemas Minimig, srovnavat tohle s WinUAEckem je nesmysl. Ja vim ze se v tvoji Amize patlas s nejakou 486 kartou, proc? Copak PC z Aukra za 1500,- neni levnejsi a vykonnejsi? I kdyz je UAEcko uzasne, tak je to proste traparna. Ja to pouzivam jenom kdyz potrebuji naistalovat novou CFku, jinak nikdy.


Minimig opravdu nemám. Ale tam se alespoň neemuluje CPU. FPGA Arcade je komplet emulace (když nepočítám "možná jednou CPU 060 kartu"). Není to prostě Amiga po HW stránce, takže ji dávám na stejnou úroveň, jako je UAE. Jednoduše řečeno - je to nějaké železo, na kterém se emuluje HW a pro mě je celkem fuk, jestli je to intelí chipset, přes který se ta emulace honí a nebo nějaký ARM.

_________________
Amiga/Amstrad/Atari/Commodore/Mac/Nintendo/PS/PC/Sega/Tandy/ZX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 16:13 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 347
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
looke píše:
ja mam diky WinUAE Amigu 4000, na kterou jen tak hned mit nebudu :)

To se ale fakt srovnávat nedá ;o)

Přijdu do pokoje a stojí tam PC s UAE, hmmm.
Přijdu do pokoje a stojí tam Amiga 4000, YEAH!!!

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 16:17 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 20:03
Příspěvky: 930
Bydliště: Praha
Has thanked: 193 times
Been thanked: 93 times
to bez debat, ale UAE mi poslouzi kdykoliv moje "hola" A1200 konci... rozhodne nechci srovnavat UAE s realnou Amcou ;o)

_________________
Uz jen emulator... FS-UAE a Fuse


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 18:08 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 22:45
Příspěvky: 347
Bydliště: Brno
Has thanked: 77 times
Been thanked: 72 times
Abych mluvil za sebe, na Natami jsem čekal jak na smilování bóží, ale bohužel. FPGA Arcade je sice trochu něco jiného, ale pokud se autorovi podaří udělat i ten 060kovej modul, tak potom srdcem bude opět HW Motorolka a to, že customizované chipy jsou SW emulovány mi zas tak vadit nebude. Především potřebuju, aby na tom jela dema a hry ;o)

Jezdím na skoro každou tuzemskou Amiga párty a právě na přenosy by to bylo super a nebudu muset riskovat, že si poškodím klasickou Amigu.

PC s UAE jsem použil naposledy, když jsem graboval demo do videa. Je to prostě takový nepřirozený a umělý.

_________________
http://jack.untergrund.net [ Obrázek A500+ Obrázek A600 ObrázekA1200 ObrázekA1200T Obrázek A2000 ObrázekA4000 ObrázekA4000T ObrázekMac Mini G4 ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 23.07.2013, 19:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1818
Bydliště: Praha
Has thanked: 81 times
Been thanked: 236 times
Ja jsem si chtel minimig hlavne postavit, teprve potom jsem zjistil jak je to fantasticky. Mas HW, ktery ma porad hodne omezeni a vselijake limity a v tom je pro me ta zabava. Je to takove Amigovske.

Minimig ma realnou motorolu jen proto, ze uz se nevejde do hradloveho pole, jinak by ji nemel. A jestli je tady lepsi Minimig, tak sem s nim!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 24.07.2013, 01:26 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1665
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 124 times
misticjoe píše:
Beru to z pohledu Amigisty, ale rád bych, aby se v pro a proti vyjádřili i ostatní platformisti. Otázka zní celkem jasně - koupit FPGA Arcade a nebo nějaké dualcore 2Ghz miniPC a via custom installer WinXP/7 si udělat boot menu pro jednotlivé stroje (ano - samozřejmě to by šlo i v linuchových OSech, ale o mnoho složiteji).

a) emulace - FPGA softwarová / WinUAE softwarová
b) procesor - FPGA 020 (s nějakými bugy, FPGA 060ku pouze s HW kartou, která ještě není) / WinUAE 060
c) zvuk - FPGA ?paula? a AHI / WinUAE paula a AHI
d) grafika - FPGA AGA (bugy), RTG pouze s 060 HW kartou / WinUAE OCS/ECS/AGA/RTG plný support
e) CD32 emulace - FPGA není (a neumí pracovat s ISO) / WinUAE ano
f) zobrazovadlo - FPGA DVI/SVideo / WinUAE "co zvládne grafika"
g) RAM - FPGA 64MB / WinUAE 1-2GB
h) herní ovladač - FPGA cokoliv do USB / WinUAE cokoliv do USB
i) cena - FPGA 229 Euro (cca 5500,-) v těžkém základu / WinUAE "cena PC" (cca 1500,- na Aukru za velice schopnou konfiguraci pro emulování stroje)

A teď se ptám - nabídne mi při emulaci Amigy FPGA něco víc, než WinUAE? Není lepší si koupit nějaké to miniPC od Dellu nebo Compaqu, natvrdo mu hodit boot logo, vyměnit Win logo za, já nevím, "SuperMulti Arcade Machine" a via custom menu si navolit milion a jeden počítač?
Co nabízí FPGA navíc za ty prachy?


FPGA verzia a emulacia sa IMAO moc nelisi. Primarny rozdiel je v sposobe konfiguracia potom je to uz viacmenej jedno.
Navyse vecsina z nas je cistym konzumentom a pokial sa FPGA projekt prestane podporovat tak sme v prdely. Navyse je to drahe.

Hlavna vyuhoda FPGA je v uniformite. U klasickychg emulatoroch zmena HW moze zmenit funkcnost ci pocit z emulacie.
Co v pripade FPGA rieseni nieje. Tam zmena HW len znamena ci sa di dana emulacia dnu vlezie alebo nie.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 06.08.2013, 14:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 13.05.2013, 15:52
Příspěvky: 161
Has thanked: 6 times
Been thanked: 37 times
FPGA je drahý, nic moc to neumí a Amiga to neni. Místo toho bych si vedle skutečný Amigy a ZX postavil nějaký drobnější domácí kino co umí emulovat všechno od Super Nintenda až po PSX. K tomu ještě zvládne XBMC, wifi a DVD nebo BR.

_________________
Amiga 1200 HD, Blizzard 1260/50, 64MB RAM, Atari 1040 STfm, Sinclair ZX Spectrum 128K +2B, 2GB CF-Ide


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 07.08.2013, 17:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 23:26
Příspěvky: 325
Has thanked: 21 times
Been thanked: 22 times
PD321 píše:
FPGA je drahý, nic moc to neumí a Amiga to neni. Místo toho bych si vedle skutečný Amigy a ZX postavil nějaký drobnější domácí kino co umí emulovat všechno od Super Nintenda až po PSX. K tomu ještě zvládne XBMC, wifi a DVD nebo BR.


Hahaha. Jak nic moc to neumí? Vždyť jste si všichni pomalu ,,ucvrnkávali" do kalhot, když se objevil projekt Natami. A to nebylo nic jinýho. A amiga to taky nebyla. O ceně se nemá cenu vůbec bavit. Stačí se podívat kolik stojí hardware kolem Amig. Mně osobně to tedy vyhovuje(FPGA). Navrhuju tohle téma přejmenovat na ,,Nesnáším FPGA" :D :D
Hlavně nic ve zlým. ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FPGA Arcade - Koupit, či nekoupit?
PříspěvekNapsal: 08.08.2013, 22:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 10:52
Příspěvky: 1665
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 19 times
Been thanked: 124 times
JOeAim píše:
Navrhuju tohle téma přejmenovat na ,,Nesnáším FPGA" :D :D
Hlavně nic ve zlým. ;)


No neviem napriek tomu sa sa tu staviam k FPGA amulatorom skepticky bi som netvrdil ze FPGA neznasam ;-) kuk moju domovsku stranku.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz