OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 16 led 2018, 22:00

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 09 říj 2017, 21:30 
Offline
Radil

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 253
Has thanked: 57 times
Been thanked: 5 times
Zajtra nafotim...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 18:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1704
Has thanked: 80 times
Been thanked: 113 times
Ted nevim, jestli mi neco uniklo... je k tehle verzi osazovak? :) Ta na Githubu vypada jinak... jde mi hlavne o C1 a C2, ktery je ktery. Ten odpor mam osazovat?
Dik!

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 19:41 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1517
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 432 times
Been thanked: 286 times
prikladam osazovak, rezistor neosazuj, jenom ho propajej. Ta hodnota je prilis vysoka.


Přílohy:
SMD-JK.pdf [37.72 KiB]
21 krát

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 19:56 
Offline
Prvnička

Registrován: 16 kvě 2013, 18:38
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Kubik píše:
... je k tehle verzi osazovak?... jde mi hlavne o C1 a C2, ktery je ktery. Ten odpor mam osazovat?
Dik!

A vida, přece se někdo našel, nejsem sám, kdo se cítí nejistý.
Honza, upravovatel originální předlohy, dodal výstupy z programu Eagle, schéma a obrázek destičky. Mě osobně přijdou tyto výstupy nepřehledné a i matoucí a nedostatečné. Například u podobně pojatých schémat desek Arduino já prostě nedokáži přesně rozpoznat napájecí cesty, odkud kam to jde, asi protože neznám použité speciální součástky pro jejich přepínaní.

Hmm, teď ani nevím, jestli sem Honza vůbec dával odkaz na finální verzi těchto dat. Ou.

Tady vím jak má fungovat tento podružný stabilizátor, to jest větší kapacita na vstupu, menší na výstupu, takže jsem se před pájením prostě podíval, jak to na desce vede. Napájen je z konektoru kulatého z ST, takže větší kapacita patří na nožičku vedle něj.
Až po zapájení dodatečně vidím, na destičce skutečně jsou malinkým písmem nápisy c1 a c2. Nu, neviděl jsem je prve.

Více práce mi dala pozice integrovaného videopřepínače. Nechtěl jsem to připájet obráceně samozřejmě. Zkoumal jsem proto cestičky na plošáku a informace o obvodu samotném a ve výsledku patří tak, jak je naznačeno na obrázku z Eagle, totiž nápis na něm je horní stranou obrácený k trimrům. Nebo tedy trimry jsou nahoře, VGA konektor dole, no a nápis na IO je takto situovaný.

Odpor 100 ómů neosazovat, ale plošky pro něj přímo propojit. Koupili jsme jen ve spěchu a až dodatečně jsme si uvědomili, že jde vlastně o známou obecnou pověru, neustále žijící, o níž jsme již zdřívějška věděli. Ve skutečnosti je tato hodnota příliš velká a obraz je pak šedý a tmavý. Bez něj, totiž s propojením nakrátko místo něj, je trochu příliš světlý. Snad by byla ideální nějaká malá hodnota, ale s tím jsme, ke škodě věci, neexperimentovali.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 20:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1704
Has thanked: 80 times
Been thanked: 113 times
A jeste pro nas blby - ten kablik a jack samice se pripaji na JP1 a pouzije se jako audio treba pro aktivni bednicky, chapu to spravne?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 21:20 
Offline
Prvnička

Registrován: 16 kvě 2013, 18:38
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Kubik píše:
ten kablik a jack samice se pripaji na JP1 a pouzije se jako audio treba pro aktivni bednicky...?

Ano, něco, co má vlastní zesilovač. Jak mi Honza vysvětlil můj omyl, signál z počítače nebude sám o sobě stačit na provoz ani citlitvých sluchátek.

A tady jsem neupozornil - nemáme jasně označeny piny. Jeden ze zem samozřejmě a druhý vlastní audio signál. Pokud dojde k otočení konektoru, pak nejspíše nastane přes připojené zařízení zkrat signálu k zemi. Je třeba při připojování vědět, co se dělá. Ovšem třeba Honza má v úmyslu, pokud vůbec tento výstup použije, tak připájet vývody napevno na plošák, bez nástrčných pinů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 27 říj 2017, 22:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1704
Has thanked: 80 times
Been thanked: 113 times
Fajn, dik :) Kdyby se delala dalsi varka, dal bych tam ten jack napevno, i za cenu vetsi desticky, nemam rad takovehle visici draty.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 00:15 
Offline
Prvnička

Registrován: 16 kvě 2013, 18:38
Příspěvky: 23
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times
Kubik píše:
Fajn, dik :) Kdyby se delala dalsi varka, dal bych tam ten jack napevno, i za cenu vetsi desticky...


Protože byl nakonec zájem větší než tady bylo objednáno, to jest uplatnilo se používání na několika navštívených akcich, objednali jsme součástky na dalších deset kousků. Chtěl jsem původně víc, ale zmizel úplně obchod kde jsem nakoupil původně 30 integrovaných přepínačů signálů. A většina jiných nabízí tento typ obvodu v jiném tvaru pouzdra.
Honza nakonec objednal pouze deset a to za značně vyšší cenu než byly původní. Již mu dorazily a hle, byly v tom jiném pozdru, co je méně protáhlé, spíše do čtverce. Penízky mu ihned po reklamaci vrátili, ale to nevyřešilo obvody.

Ne, destičku Honza se zdířkou Jack dělat nebude, pro většinu věcí mu vyhovuje cinch a tak ta je jen možný doplněk. Větší rozměr je také problematický, neb je to adaptér visící na konektoru strčeném do počítače. Čím menší, tím lépe. Sice se má opírat spodní stranou o stůl, ale ...

Tu zdířku jsem původně myslel na zabudování do krabičky, ale tu zatím nemám a vůbec jsem byl upozorněn v diskuzi na nedávném Bytefestu že až bude adaptér v krabiččce, tak ten malinký přepínač na boku už asi nebude prstem přístupný, jen něčím jako špendlík nebo tak. Tak to bych určitě nechtěl. Záleží na uspořádání techniky na stole, v řadě případů ten adaptér nemusí být vůbec volně přístupný, ne na manipulaci se špedlíkem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ST VGA adapter
PříspěvekNapsal: 14 lis 2017, 21:55 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1517
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 432 times
Been thanked: 286 times
BTW Jack_Free udelal peknej seznam monitoru co umi RGB video mody viz tento thread.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 84 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz