OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 23.09.2020, 07:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 12.09.2019, 18:45 
Offline
Stydlín

Registrován: 05.09.2018, 20:16
Příspěvky: 7
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Ahoj, věděl by někdo poradit, kde je problém?

Atari 800 XE, cart VisiCopy II od JRC, magmetofon XC12 Super turbo od JRC.

1. po zahájení nahrávání se na několik sekund objeví vodorovné černomodré pruhy, je
slyšet typický zvuk při nahrávání, název hry se neobjeví
2. nejsou vidět svislé pruhy
3. magnetofon běží stále, po určité době se opět objeví černomodré pruhy, jakoby se
začala zavádět další hra, také bez názvu
4. celá tato sestava dříve fungovala...

_________________
Atari 800XL, Atari 800XE, Atari 130XE
Moje stránky o Atari 800XE: http://jpecher.sweb.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.09.2019, 19:59 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1717
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 377 times
Been thanked: 630 times
Vyměnil jsi gumičky v kazeťáku?

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.09.2019, 10:19 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 795
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 229 times
Modré pruhy jsou dobré znamení, turbo signál tedy proudí z magnetofonu do počítače jakž takž dobře.
Když se neobjeví ani název hry, nejspíš to znamená, že zavaděč nezachytil velmi úzký synchronizační pulz, nebo není schopen rozpoznat krátké a dlouhé pulzy.

Co to může být?
1. Nadměrné kolísání otáček či nízké otáčky (pak je vhodná výměna řemínku). Pokud je kazeta hodně stará, může také být příliš zatuhlá po dlouhém skladování. Pak pomůže několik převinutí.
2. Neprůchodnost pro vysoké frekvence - (špatně seřízená hlava, nefunkční kondenzátory, špinavá hlava). To by mělo být slyšet. Zvuk je zastřený nebo příliš hluboký.
3. Přelámané drátky či zkorodované kontakty v SIO konektoru
(to jsou nejčastější závady, které mne potkaly a projevovaly se stejně)

Je otázka, kdy bylo "dříve". Pokud je to několik let, tak to opravdu bude chtít nový řemínek.

Pár otázek do pranice.
Jakým způsobem byla kazeta nahraná? Je stará, nová?
Objeví-li se pruhy, vydrží na obrazovce po celou dobu zaváděcího tónu, nebo obrazovka lehce poblikává?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 18:05 
Offline
Stydlín

Registrován: 05.09.2018, 20:16
Příspěvky: 7
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Ahoj, "dříve" je myšleno v době pol. 90 let :-) čili vše je původní.

Zkusím se zařídit podle vašich rad a dám vědět. Zatím díky!

_________________
Atari 800XL, Atari 800XE, Atari 130XE
Moje stránky o Atari 800XE: http://jpecher.sweb.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 13:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 795
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 229 times
Tak mnoho zdaru při opravě.

Jaké jsou vlastně správné rozměry řemínků pro XC12?
Na atari.org.pl jsem se kdysi dočetl, že:

1. Čtvercový řemínek 1,2 mm x 1,2 mm o průměru 78 - 80 mm pro náhon. Prý nevadí ani průřez 1,3 mm.
2. Ten samý průřez, ale průměr 56 mm pro počítadlo.

Takové řemínky jsem si opatřil a magnetofony mi s nimi fungují. Tak je to snad správně.
Může to někdo další potvrdit či vyvrátit?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.09.2019, 10:32 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 08.06.2015, 18:06
Příspěvky: 86
Has thanked: 33 times
Been thanked: 28 times
baktra píše:
Takové řemínky jsem si opatřil a magnetofony mi s nimi fungují. Tak je to snad správně.
Může to někdo další potvrdit či vyvrátit?


Tyto řemínky jsem si taky zakoupil a fungují dobře.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.09.2019, 08:04 
Offline
Profík

Registrován: 18.04.2017, 12:55
Příspěvky: 816
Has thanked: 148 times
Been thanked: 23 times
Ak chces mam tu jeden magis naviac. Posli adresu. Inak pekne dema a hry si urobil ;).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 20:39 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 06.12.2016, 18:38
Příspěvky: 258
Bydliště: Pezinok SK
Has thanked: 67 times
Been thanked: 10 times
Skús demagnetizovat a doladiť hlavu turbo evidentne funguje.

_________________
JIL 800XL SIO2SD 320XE SDRIVE ,C=64C SD2IEC×Jiffydos,DIDAKTIK GAMA ,DIDAKTIK M ,A500 1MB +Gotek
NES,SNES ,N64 ,NGC ,Wii ,WiiU ,Switch ,PS ,PS2 ,PS3 ,GB ,GBP ,GBC ,GBA ,GBAsp ,DS ,DSL ,3DS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.01.2020, 22:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.08.2014, 16:27
Příspěvky: 795
Bydliště: Praha
Has thanked: 56 times
Been thanked: 229 times
Vlastně nevíme jak to s opravou dopadlo. I když radost z fungujícího magnetofonu může mít jen pár bláznů jako já.

Jirka Pecher ale doplnil stránku o dodatek http://jpecher.sweb.cz/navod-na-zhotoveni-upravy-turbo-2000-pro-magnetofon-xc12, což by mohlo napovědět, že to dopadlo dobře.

Jediné co jsem nikdy nedělal je doporučené promazání kazetové mechaniky. Netuším co a čím namáznout, některé mé magnetofony by to potřebovaly.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz