OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 21 srp 2018, 08:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 24 čer 2013, 22:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
Má ho někdo tady? A je to přínos k používání SD2IEC? Co jsem pročítal specifikace, tak byse měly operace s diskem trošku urychlit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013, 05:30 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 211
Has thanked: 0 time
Been thanked: 45 times
Trošku.
Do periferií pro VIC-20 se JiffyDos (pod označením SJLOAD) dává standardně.
A tohle napsal autor RAMdisku pro VIC-20:
"As a proof of concept implementation it is not yet fast enough.
Not so impressive results for loading 87 blocks:
SD2IEC without SJLOAD: 39s
SD2IEC with SJLOAD: 3.5s
Loading from RAM: 4s "
Takže můžeme říct, že Jiffy je rychlý jako RAMdisk. (na C64 bude o něco nepatrně pomalejší, protože je běh počítače bržděn VIC-II).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013, 09:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 12:18
Příspěvky: 185
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
Přesný čísla nevim, ale zrychlení i na C64 je znatelný. Je to zrychlení kernal rutin pro disketovku. Takže je rychlejší nahrávání bez speed loaderu, ale i některý starší speed loadery používaly částečně kernal, takže jsou rychlejší. Např. starý hry a utility maji občas rychlejší nahrávání levelů a dat, u dem se to neprojevuje. SD2IEC nevlastním a nevim, nakolik emuluje 1541. Provozuju to s IDE64. To má svuj speeder na disketovku, ale s Jiffy je třeba rychlejší i výpis directory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013, 11:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 21:24
Příspěvky: 211
Has thanked: 0 time
Been thanked: 45 times
Novější firmware SD2IEC samozřejmě JiffyDOS podporuje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013, 11:28 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 187
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
Souhlas s LHS, Jiffy je nejrychlejší a nejlepší ze serial speederů co byly k mání jako upgrade a to včetně kompatability s programy využívající kernal rutiny.Taková ukázka perfektního codingu.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 25 čer 2013, 20:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
Super. Takže už jdu žhavit odsávačku a jde se na to :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 26 čer 2013, 13:00 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
Teda čekal jsem nárůst rychlosti ale tohle přečkalo moje očekávání. :D Vyzkoušel jsem hru Commando, v normálním DOSu se nahrála za 56 vteřin. Přes JiffyDos za 4 vteřiny!. Neuvěřitelný. Já se k těmto programátorům :god2:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 08:20 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2052
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 65 times
Been thanked: 137 times
Zdravím,
Mohu se zeptat na pracovní postup a kde se dá sehnat ten kernal?
Neprodává to někdo u nás ?
Nebo nebude někdo objednávat ? přidal bych na poštovné a nebo nebude někdo prodávat už upravený C64 ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 11:31 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
No postup :) Nejlíp vypájet původní romku a nasadit patici. Naprogramovat epromku. Soubory na vypálení do eprom se dají najít na netu. Můžu dát odkaz. Nebo můžeš koupit už naprogramované, ale pájení se stejně nevyhneš, ;) .

http://store.go4retro.com/search.php?se ... OS&x=0&y=0

http://www.ebay.com/dsc/basicwayne/m.ht ... itleDesc=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 13:05 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2052
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 65 times
Been thanked: 137 times
V případě že to tam namontuju mám tedy nový systém jiffydos
Je možno nějak přepínat do starého systému ?
Nebo to není potřeba, resp. k čemu je ten přepínač ?
A jak to vychází peněžně ? Je lepší to objednat přímo nebo je levnější se s tím mordovat ?
Nedá se případně sehnat nějaký naprogramovaný tady ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 18:07 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
Jack_Free píše:
V případě že to tam namontuju mám tedy nový systém jiffydos
Je možno nějak přepínat do starého systému ?
Nebo to není potřeba, resp. k čemu je ten přepínač ?
A jak to vychází peněžně ? Je lepší to objednat přímo nebo je levnější se s tím mordovat ?
Nedá se případně sehnat nějaký naprogramovaný tady ?

Jasně, dá se větší epromka a můžeš přepínat starý DOS nebo Jiffy. Taky to tak mám. Záleží jaký máš přístup k programátoru. Pokud ho máš, nebo někdo známý, tak je levnější si sehnat eprom (z ebay za pár šprdliků). Já použil 27C256 a na ebay je za cca.50,-. Takže asi tak :)

Ještě abych to upřesnil, tohle se týká C64C verze. http://www.jammarcade.net/c64c-original ... l-booting/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 20:02 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 723
Has thanked: 12 times
Been thanked: 84 times
JOeAim píše:
Má ho někdo tady? A je to přínos k používání SD2IEC? Co jsem pročítal specifikace, tak byse měly operace s diskem trošku urychlit.


K SD2IEC je to skoro spíš nutnost než jenom přínos. Nejde jenom o zrychlení, které je enormní, ale hlavně o to, že pro základní operace s diskem máš předpřipravená makra na F klávesách.

Jinak ta původní ROMka se nemusí nutně vypájet, stačí přerušit chip select a tu druhou s jiffydosem (nebo patici) jí připájet na záda a její chip select propojit s deskou.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 20:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2052
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 65 times
Been thanked: 137 times
JOeAim píše:
Jack_Free píše:
V případě že to tam namontuju mám tedy nový systém jiffydos
Je možno nějak přepínat do starého systému ?
Nebo to není potřeba, resp. k čemu je ten přepínač ?
A jak to vychází peněžně ? Je lepší to objednat přímo nebo je levnější se s tím mordovat ?
Nedá se případně sehnat nějaký naprogramovaný tady ?

Jasně, dá se větší epromka a můžeš přepínat starý DOS nebo Jiffy. Taky to tak mám. Záleží jaký máš přístup k programátoru. Pokud ho máš, nebo někdo známý, tak je levnější si sehnat eprom (z ebay za pár šprdliků). Já použil 27C256 a na ebay je za cca.50,-. Takže asi tak :)

Ještě abych to upřesnil, tohle se týká C64C verze. http://www.jammarcade.net/c64c-original ... l-booting/


No přístup k programátoru samozřejmě nemám, takže budu muset koupit na ebay, a nějakého kámoše budu muset ukecat k operaci bo tomu sám nerozumím :-(

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 20:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2052
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 65 times
Been thanked: 137 times
ctirad píše:
JOeAim píše:
Má ho někdo tady? A je to přínos k používání SD2IEC? Co jsem pročítal specifikace, tak byse měly operace s diskem trošku urychlit.


K SD2IEC je to skoro spíš nutnost než jenom přínos. Nejde jenom o zrychlení, které je enormní, ale hlavně o to, že pro základní operace s diskem máš předpřipravená makra na F klávesách.

Jinak ta původní ROMka se nemusí nutně vypájet, stačí přerušit chip select a tu druhou s jiffydosem (nebo patici) jí připájet na záda a její chip select propojit s deskou.


Aha to zní lépe než to celé odpájet, a nějaký návod na netu seženu ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: JiffyDos
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014, 20:20 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 22:26
Příspěvky: 340
Has thanked: 20 times
Been thanked: 18 times
ctirad píše:
JOeAim píše:
Má ho někdo tady? A je to přínos k používání SD2IEC? Co jsem pročítal specifikace, tak byse měly operace s diskem trošku urychlit.


K SD2IEC je to skoro spíš nutnost než jenom přínos. Nejde jenom o zrychlení, které je enormní, ale hlavně o to, že pro základní operace s diskem máš předpřipravená makra na F klávesách.

Jinak ta původní ROMka se nemusí nutně vypájet, stačí přerušit chip select a tu druhou s jiffydosem (nebo patici) jí připájet na záda a její chip select propojit s deskou.

Jo to máš pravdu. Takhle to jde samozřejmně taky. Piggyback? :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz