OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 15 pro 2017, 03:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 13 bře 2014, 13:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1858
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 51 times
Been thanked: 116 times
Zdar lidi,

Nezkoušel někdo udělat kabel na C128 pro toto zobrazení ?
Nemám monitor který to umožňuje ale napadlo mě jestli by to nešlo zapojit třeba do normálního PC monitoru, tak jsem hledal a je k tomu potřeba převodník.
Neřešil to někdo ?
Případně používáte někdo tento mód u 128-ky?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 13 bře 2014, 13:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6389
Bydliště: Praha
Has thanked: 764 times
Been thanked: 753 times
Ha, to mi připomělo, že mi někdo tento kablík dluží :-) Ne na PC monitor, ale na scart k LCD televizi. A myslím, že na to potřebuješ i ten upgrade na 64kB VRAM (ale tím si teď nejsem jistý, já si ho pořídil asi i z jiných důvodů).

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 16 bře 2014, 23:01 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 185
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
Pokud řešit převodník,tak je potřeba ten,který umí digitální RGB na VGA.Sem tam se najdou na Ebayi.
Upgrade na 64KB VDC RAM není třeba kvůli tomu.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 21 črc 2014, 21:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1858
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 51 times
Been thanked: 116 times
Stale jsem nenašel žádné vhodné řešení, nemá prosím někdo zapojení tohoto kabelu ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1327
Has thanked: 803 times
Been thanked: 223 times
A cos vyzkoušel?

Např. 1. http://www.softwolves.pp.se/cbm/maskinv ... rt.en.html
2. http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... ocable.txt
https://groups.google.com/forum/#!topic ... IreYT67jNk
3. https://sites.google.com/site/h2obsessi ... bi-s-video

S převodníky na VGA to asi nebude jednoduché, dávají před ně malé DIY, viz foto zde: http://blog.retro-link.com/2013/09/c128-vga-adapter-prototype-final-colors.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1327
Has thanked: 803 times
Been thanked: 223 times
Ještě jsem zapomněl: jedno vyzkoušené a spolehlivé řešení prý existuje, ale nechce se mi věřit, za kolik je dostupné...
http://www.highway.net.au/arcade-parts/converters/cga-vga-converter/1488-1.html

Obrázek

PS. Nejstručnější vysvětlení, jak je to s RGBI u C128 komplikované, je asi v infotextu k VDC-VGA-Manii.


Naposledy upravil SCjoe dne 22 črc 2014, 08:47, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:


Zabudiol si link kde je presne to co che ;-) https://sites.google.com/site/h2obsessi ... i-to-scart

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:
Ještě jsem zapomněl: jedno vyzkoušené a spolehlivé řešení prý existuje, ale nechce se mi věřit, za kolik je dostupné...
http://www.highway.net.au/arcade-parts/converters/cga-vga-converter/1488-1.html

Obrázek


To uz racej spravit redukciu RGBi -> RGB jak vyhotit taketo nehorazne preniaze.

Inak V principe sa daju pouzit vsetky riesenia zo sharpa/zx-specier ktory tiez maju RGBi vystup

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1327
Has thanked: 803 times
Been thanked: 223 times
8-)
Jo, těch linků je hodně. :roll:
https://sites.google.com/site/h2obsessi ... gbi-to-vga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 08:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1327
Has thanked: 803 times
Been thanked: 223 times
>>> Inak V principe sa daju pouzit vsetky riesenia zo sharpa/zx-specier ktory tiez maju RGBi vystup

:?:
http://www.8bit.8u.cz/Files/Faudraj/

Pokud to zvládne Sharpa, tak by mohla jít i C128.
Postačí i na tohle?
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 09:04 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6389
Bydliště: Praha
Has thanked: 764 times
Been thanked: 753 times
Mě udělal kablíček Drake. Zatím ho mám u rodičů (doufám, prý nějaký lehký balíček přistál minulý týden), ale jakmile se mihnu kolem Palmovky, tak si ho vyzvednu a začnu testovat. Což bude o víkendu, protože tam vezu malého, tak budu mít na pokusy celý volný víkend :-)

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 10:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 1858
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 51 times
Been thanked: 116 times
Vsem dekuji za rady, podivam se na to.
pockam az mistic provede testy, prece jen overena vec je lepsi

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 11:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1327
Has thanked: 803 times
Been thanked: 223 times
Misticu, tak to prosím nafoť.

:help: Jinak stále platí, že se hledá dobrovolník, který udělá Faudraj s větší pamětí.
Aby zvádnul kompy s větším obrazem či počtem barev...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 22 črc 2014, 17:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1738
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 121 times
SCjoe píše:
Misticu, tak to prosím nafoť.

:help: Jinak stále platí, že se hledá dobrovolník, který udělá Faudraj s větší pamětí.
Aby zvádnul kompy s větším obrazem či počtem barev...


A v com je problem? Ta pamet je dost velka co tam je. A ak sa osadi ta 256k namiesto 64k bude toho habadej.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C128 80 column mode - kabel
PříspěvekNapsal: 23 črc 2014, 15:34 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 817
Bydliště: Kurim
Has thanked: 279 times
Been thanked: 247 times
Pro Sharp MZ-800 se osazuje 256k x 16 SRAM.

Jeste je varianta zde http://dzi.n.cz/8bit/mzvga/index.htm. Zkuste se nekdo zeptat primo Davida (Faudraj) nebo Bohouse (MZVGA) na moznosti, bylo by to asi nejjednodussi. Bohous ma navic betavarzi novejsi verze MZVGA s vetsim CPLD a registry, pres ktere se da nastavovat casovani dle signalu a tabulek na uSD karte, takze potencionalne by to slapat melo. Nicmene, ted bohuzel nemam cas si s tim hrat a vyhledove se k tomu asi hned tak nedostanu. Kdyby si s tim nekdo chtel hrat, jsem ochoten zapujcit, ale bylo by dobre tu v Brne, nechce se mi to moc strkat do posty.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz