OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 srp 2017, 04:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 20:10 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6031
Bydliště: Praha
Has thanked: 720 times
Been thanked: 714 times
Takže hned na začátek musím říct, že se tu děje něco hodně divného. Kdo stihl přečíst předchozí vlánka na toto téma, která jsem tu řešil od včerejška, tak ví, čím si teď procházím. Vlákna jsem nicméně smazal, protože problém momentálně vidím někde úplně jinde a není třeba to tu svinit slepými cestami.
O co tedy jde?
Vytvoření D71 souboru, nasypání tam programů a her z D64 (T64, PRG na disku atp.) a jeho úspěšné zapsání na disketu a následné použití u C128(C64) s 1571čkou bez nutnosti otáčení diskety.
Kam jsem se zatím dostal?
Do slepé uličky. Všechny D71, které jsem vytvořil (DirMaster/StarCommander/64copy/WinVice), zapsal na ně data a následně je chtěl ozkoušet v kombinaci C64+1571 hlásí v BASICu nějaké chyby. Ať už třeba file not found nebo error 66 a špatný sektor. V kombinaci C128+1571 jsou všechny soubory OK a ostatně verifikace obrazů disket v 64copy neohlásí žádnou chybu.
Už jsem byl fakt zoufalej, když mě napadlo vzít jediný D71 image, který mám stažený z netu - UltimaIV Remastered. Když z něj kopíruju soubory na nově vytvořený jiný D71 image, tak se žádná chyba v C64+1571 neprojeví - a to bez ohledu na to, v jakém pořadí soubory zkopíruju (tj. aby třeba nebyly na stejném fyzickém místě diskety, jako v originálním imidži). A zase - když soubory na D71 Ultimy smažu, nahraju tam hry/soubory z D64 imagů, tak se chyby opět projeví.
Na jakou myšlenku mě to přivádí?
To už v podstatě pomalu nevím. Jakoby mi někde něco ucházelo. Nepomůže ani použití kopíráků přímo pod C64 při kopírování z 1541-II na 1571, opět chyby, které vlasně ale chybami nejsou. No magořina. :scratched: Nemusí se těm souborům, co kopíruju, něco nastavit? Já fakt už nevím...

Kdo mě dovede do správného cíle, má u mě deset piv :-) Protože mě už absolutně nic nenapadá. Opět přikládám, tentokrát dvě přílohy. D71 "vadné" a D71 s Ultimou. Snad jejich porovnáním někdo na něco přijde. :bang:


Přílohy:
Poznámka: Ultima4 remastered D71
u4r.zip [215.51 KiB]
15 krát
Poznámka: "Chybné" D71
test.zip [288.06 KiB]
18 krát

_________________
Nemám vůbec nic! Jsem jen admin... I have no computers - i'm only admin... Ich habe keinen Computer, ich bin nur Admin... Je n´ai rien du tout. Je ne suis qu´administrateur.
Call me Mr.Hellwide!
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 20:38 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1741
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 278 times
Been thanked: 265 times
Napada mne samo rozdil v mechanice. Taky mozna nejaky rozdil v dosu. Kazda ta mechanika ma vlastni FW. Jsou opravdu v C128 a 1751 stejne "dosy"?

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 20:40 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 12:18
Příspěvky: 177
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
C64 normálně neumí využít oboustranou disketu v 1571, vidí jí jako 1541 (jestli C128 v modu C64 nevím, ale podle toho co píšeš, tak asi ne). Musí se otáčet, buď ručně, nebo tim příkazem přes @.

Že funguje Ultima nebo např. GEOS je tím, že maji spešl loudr, co to umí ošéfovat (snad se nepletu, 1571 jsem moc nepoužíval).

Zkus nějakou hru od Cadavera, ten jeho loader se chytá automaticky na zařízení, kde běží (můžeš ty hry hrát z 1541 nebo IDE64 a neni třeba nic řešit), čiliže by měl být výsledek stejný jak s Ultimou.

edit pro vysvětlení: C64 tu zapsanout D71 vidí jako D64, ale protože jsou strukturou velmi podobný, tak se chvíli zdá, že to funguje, dokud se nepokusí nahrát soubor, co je na druhý straně. Ale ta funkce obou stran v tý 1571 pořád je, takže evidentně lze udělat loader, co to ošéfuje.


Naposledy upravil LHS dne 16 úno 2017, 20:53, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 20:50 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 184
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
Jak jsem ti posledně psal, C64 a 1571 ti normálně nepoběží v 1571 režimu, to znamená,že pokud tam dáš disketu formátovanou na 1328 bloků (oboustannou),tak se na část souborů,který maj v BAM reference na drouhou stranu diskety,prostě nedostaneš a proto ti to blije Illegal T/S atd.D64 a D71 maj BAM tabulku na stejným místě (T18:00), nicméně D71 má rozsah stop 1-70, D64 1-35.Aby sis přepnul tu 1571 na C64 na oboustrannej režim,tak dej předem v basicu OPEN 1,8,15,"U0>M1" :CLOSE 1. Tímto ji přepneš na double side režim do doby,než ji resetuješ. Zpátky na single mode (1541) to jest OPEN 1,8,15,"U0>M0" :CLOSE 1. Na C128 se přepíná automaticky na double side ,protože C128 nastavuje na serialu portu burst mode a 1571 to umí detekovat.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 20:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 12:18
Příspěvky: 177
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
A jó vlastně, double sided mode se to jmenuje a jde to zapnout tim příkazem, co funguje do prvního resetu.

Citace:
From: COMP_SYS_CBM General FAQ, v3_1 Part 7-9.htm

12.1. How can you alter which side a 1571 reads from?

On a 128, you can force the 1571 to go into single sided mode with the drive
command "u0>m0". (Issue such a command with open15,8,15,"u0>m0":close15.)
On the 64, a 1571 defaults to single sided mode, but you can convert it to
double sided mode (and read full double sided disk in 64 mode) with the
drive command "u0>m1". While in single sided mode, you can actually format
both sides of the disk as separate file systems. The command "u0>h0"
selects the regular side of the disk, and "u0>h1" selects the flip side of
the disk. Note that the flip side, when formatted this way, cannot be read
by a 1541; neither side will be readable by a 1571 when the disk is
inserted upside-down.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:00 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6031
Bydliště: Praha
Has thanked: 720 times
Been thanked: 714 times
To všechno jsem samozřejmě zkoušel - přepínání na oboustranný režim, z C128 se přepnout jen pomocí GO64 (v takovém případě se mechanika dál tváří jako oboustranná, atd.). Chyba se vyskytla. Ale jak to tedy chápu, tak zřejmě bude opravdu problém v tom, že některé soubory neumí C64 najít - ovšem nejsem si jistý, zda se to týká všech na druhé straně, protože mi přijde, že to by toho pak nefungovalo víc.

_________________
Nemám vůbec nic! Jsem jen admin... I have no computers - i'm only admin... Ich habe keinen Computer, ich bin nur Admin... Je n´ai rien du tout. Je ne suis qu´administrateur.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:19 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 184
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
misticjoe píše:
To všechno jsem samozřejmě zkoušel - přepínání na oboustranný režim, z C128 se přepnout jen pomocí GO64 (v takovém případě se mechanika dál tváří jako oboustranná, atd.). Chyba se vyskytla. Ale jak to tedy chápu, tak zřejmě bude opravdu problém v tom, že některé soubory neumí C64 najít - ovšem nejsem si jistý, zda se to týká všech na druhé straně, protože mi přijde, že to by toho pak nefungovalo víc.


Ten image je naprosto v pohodě.Zkoušel jsem to na svém IDE64 v manageru, i ten tvůj problém, s hláškami Illegal T/S jsem si nasimuloval.Dokud jsem drive přes command channel nenastavil na double side režim,tak jsem tu část souborů, co je na druhé straně nevykopíroval.Jinak šlo všechno zkopírovat bez problému.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 12:18
Příspěvky: 177
Has thanked: 5 times
Been thanked: 30 times
misticjoe píše:
To všechno jsem samozřejmě zkoušel - přepínání na oboustranný režim, z C128 se přepnout jen pomocí GO64 (v takovém případě se mechanika dál tváří jako oboustranná, atd.). Chyba se vyskytla. Ale jak to tedy chápu, tak zřejmě bude opravdu problém v tom, že některé soubory neumí C64 najít - ovšem nejsem si jistý, zda se to týká všech na druhé straně, protože mi přijde, že to by toho pak nefungovalo víc.


Zjednodušeně. D71 je stejná jako D64, akorát je o "kus" větší. Když dáš oboustranou disketu do obyč 1541, bude se to chovat stejně. Tedy bude to fungovat, dokud se nezačne nahrávat soubor, co je na druhý straně. A myslim, že primárně se to ukládá na první stranu a až je plná, použije se druhá. Proto to "skoro" funguje, protože na poloprázdný disketě je na tý druhý straně minimum.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:44 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6031
Bydliště: Praha
Has thanked: 720 times
Been thanked: 714 times
Hm, ale i když nastavím mechaniku na double side, tak mi to nejde. Takže je někde u mě šotek a musim ho najít a zabít. Protože kdyby to bylo mechanikou, tak mi to samé nebude dělat WinVice.
Tedy já píšu OPEN 15,8,15,"U0>M1" :CLOSE 15 (jak je to na wiki), kdežto tys mi napsal OPEN 1,8,15,"U0>M1" :CLOSE 1...éééé...má to vliv? Jdu to zjistit.

_________________
Nemám vůbec nic! Jsem jen admin... I have no computers - i'm only admin... Ich habe keinen Computer, ich bin nur Admin... Je n´ai rien du tout. Je ne suis qu´administrateur.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 184
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
misticjoe píše:
Hm, ale i když nastavím mechaniku na double side, tak mi to nejde. Takže je někde u mě šotek a musim ho najít a zabít. Protože kdyby to bylo mechanikou, tak mi to samé nebude dělat WinVice.
Tedy já píšu OPEN 15,8,15,"U0>M1" :CLOSE 15 (jak je to na wiki), kdežto tys mi napsal OPEN 1,8,15,"U0>M1" :CLOSE 1...éééé...má to vliv? Jdu to zjistit.

První číslo je číslo souboru, to jest v rozmení 1-127, 0 je illegal.Druhé je drive number, a sekundární adresa musí být 15 v případě, pokud čteme error kanál nebo pokud jí posíláme příkaz třeba v našem případě.Takže je jedno jestli to je OPEN1,8,15 nebo OPEN15,8,15.Důležité je pak zavřít to správné číslo souboru jako CLOSE 1 nebo CLOSE15.

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 21:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 6031
Bydliště: Praha
Has thanked: 720 times
Been thanked: 714 times
Já to moc nechápu...asi jsem zabil šotka nebo co. Teď, když to po milionté a prvé napíšu v WinVice, tak to najednou šlape. Teď už nemám sílu přenášet mechaniku a jít to testovat na reálném stroji, ale zítra ráno to udělám. Asi nějaká chyba v Matrixu nebo co.
Nechápu...nerozumím... :suicide:

_________________
Nemám vůbec nic! Jsem jen admin... I have no computers - i'm only admin... Ich habe keinen Computer, ich bin nur Admin... Je n´ai rien du tout. Je ne suis qu´administrateur.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: C64 a oboustranné diskety s 1571
PříspěvekNapsal: 16 úno 2017, 22:17 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 23 kvě 2013, 19:30
Příspěvky: 184
Bydliště: Východní Čechy
Has thanked: 2 times
Been thanked: 30 times
misticjoe píše:
Já to moc nechápu...asi jsem zabil šotka nebo co. Teď, když to po milionté a prvé napíšu v WinVice, tak to najednou šlape. Teď už nemám sílu přenášet mechaniku a jít to testovat na reálném stroji, ale zítra ráno to udělám. Asi nějaká chyba v Matrixu nebo co.
Nechápu...nerozumím... :suicide:


Obrázek

_________________
JMP $FCE2

C64, C128DCR, IDE64, 1541 Ultimate-II, MMC Replay, FC3, REU 2MB, Geroram512, NeoRAM 2MB, RR-Net, SilverSurfer, Wiznet64 , 1541-II,1571,1581,Oceanic


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz