OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 17 zář 2019, 23:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 12:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
Doma mi přibyl čerstvý přírůstek ve sbírce v podobě C64 s disketou. Chtěl bych zapařit nějaké klasiky, ale na disketách toho mám poskrovnu. Mám hromádku prázdných disket, které by snad měly být čitelné, ale chybí mi praxe co s tim. :)
Nechci teď hned kupovat SD2IEC, ani nic jiného a chtěl bych chvíli vydržet s tím co mám. Pochopil jsem, že je potřeba ubastlit kabel pro připojení diskety k PC přes LPT a přes program, kterému se nadává Star Commander vytvořit vlastní disketu. Moje dotazy jsou:
1. Stačí kabel podle tohoto http://sta.c64.org/xm1541c.html zapojení nebo existuje něco jiného (lepšího)?
2 StarCommander je pro DOS ale asi by měl běhat v DOSboxu pod WinXP. Není ale něco jiného, novějšího co by jste doporučili?
3. Pro archív her v jednom souboru na Atarko bych šel na http://atarionline.pl/ nebo si šel vybrat k Fandalovi, ale C64 je pro mě velká neznáma. Hodilo by se pár tipu kde takové archívy rostou.
4. Do budoucna určitě něco pořídím. Existuje pro C64 něco jako je SIO2PC?
5. Pokud šáhnu po SD2IEC (BTW: to nemá display jako SIO2SD?), tak jsem měl dobrou zkušenost s Darkem http://toconasze.strefa.pl/. Má tam dvě verze, jednu na Atmega32 a druhou Atmega644 nebo Atmega1284. Je mezi nima nějaký zásadní rozdíl? Případně tip na někoho (něco) jiného?
Díky moc za odpovědi.

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Naposledy upravil Gmouse dne 16 čer 2014, 15:43, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 12:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:23
Příspěvky: 1400
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 301 times
Been thanked: 518 times
Archívy her pro C64 například zde:
http://csdb.dk/
http://www.gb64.com/index.php
http://www.c64.cz/

Jinak pokud to myslíš s C64 vážně, tak jedině zařízení 1541 Ultimate II je 100% kompatibilní a poradí si se všemi Fast loadery a umí emulovat i různé cartridge. Je ale dražší než C64 s disketovkou dohromady :-(.
http://www.1541ultimate.net

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 13:49 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
solaris104 píše:
Jinak pokud to myslíš s C64 vážně, tak jedině zařízení 1541 Ultimate II je 100% kompatibilní a poradí si se všemi Fast loadery a umí emulovat i různé cartridge. Je ale dražší než C64 s disketovkou dohromady :-(.
http://www.1541ultimate.net

Jsem sice moc rád, že ho mám ve sbírce, ale určitě to nehodlám přehánět. Počítám, že mám minimálně 30 prázdných použitelných disket a s tím bych v podstatě měl vydržet.

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 13:51 
Offline
Kecálek

Registrován: 16 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 205
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times
Starcommander pro 1541 pod XP nebude fungovat, protože přistupuje na LPT pomocí instrukcí IN a OUT, který jsou na NT Windows zakázané. Existují nějaké "otvíráky" portů (snad Porttalk), ale nevim, jestli to pak funguje. Bez nějakýho speciálního hardwaru typu 1541U, IDE64 nebo SD2IEC je dneska problém něco přenést. Jde nějak nahrávat přes zvukovku kazety pro C64, nebo existuje 64HDD, který nějak umí propojit C64 s hadrem na PC, ale ani jedno jsem nezkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 13:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
solaris104 píše:


Dík za odkazy. Tam všude jsem asi už byl, jenom jsem marně hledal to tlačítko stáhnout v jenom zipu komplet. :D

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 13:55 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
LHS píše:
Starcommander pro 1541 pod XP nebude fungovat, protože přistupuje na LPT pomocí instrukcí IN a OUT, který jsou na NT Windows zakázané. Existují nějaké "otvíráky" portů (snad Porttalk), ale nevim, jestli to pak funguje. Bez nějakýho speciálního hardwaru typu 1541U, IDE64 nebo SD2IEC je dneska problém něco přenést. Jde nějak nahrávat přes zvukovku kazety pro C64, nebo existuje 64HDD, který nějak umí propojit C64 s hadrem na PC, ale ani jedno jsem nezkoušel.

To je smutná zpráva. No v nejhorším nechám nějakou malou FAT partition a startnu to do DOSu.

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 14:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Gmouse píše:
5. Pokud šáhnu po SD2IEC (BTW: to nemá display jako SI2SD?), tak jsem měl dobrou zkušenost s Darkem http://toconasze.strefa.pl/. Má tam dvě verze, jednu na Atmega32 a druhou Atmega644 nebo Atmega1284. Je mezi nima nějaký zásadní rozdíl? Případně tip na někoho (něco) jiného?
Díky moc za odpovědi.


Verzia z Atmega32 je nepouzitelna znovsimi firmwary. A tmega644 je tiez nahrane. Racej kup 1284 verziu.

Display je otazka firmware moze tam byt pripojeny cez i2c

Co sa tyka pripojenia priamo z PC. existuju aj USB verzie kablou xu1541. ale neviem ci ho pozna starcomander

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 16:19 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8149
Bydliště: Praha
Has thanked: 1129 times
Been thanked: 972 times
Já měl něco, co fungovalo i pod XP...kdybych já si vzpoměl, jak se to jmenovalo. Umělo to skvěle extrahovat/importovat soubory v image disket. Zápis jsem pak řešil na Amize, protože jsem si postavil samozřejmě ten úplně nejjednodužší kabel.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 16 čer 2014, 20:54 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 23:16
Příspěvky: 77
Bydliště: Kutnohorsko
Has thanked: 146 times
Been thanked: 26 times
Pro vytvareni, upravy a extrahovani z imagi D64 ve Windows je podle mne nejlepsi DirMaster (http://style64.org/dirmaster)

Na prenos imagi D64 v DOSu pouzivam paralelni kabel XM1541 a klasicky StarCommander.

Na prenos imagi D64 ve Windows pak redukci Mini XUM1541 k pripojeni disketovky 1541 k PC pres USB kabel.
Schema: http://www.waitingforfriday.com/index.php/Mini_xum1541
Video: http://www.youtube.com/watch?v=jsZynHNu0e8)
Programu je potreba vic:
1) OpenCBM upraveny pro ZoomFloppy (http://root.org/~nate/c64/opencbm-ZoomF ... 0-i386.zip)
2) c1541.exe z baliku WinVICE (http://vice-emu.sourceforge.net/)
3) souborovy manazer cbmxfer0322.zip (http://csdb.dk/release/?id=124393)

_________________
C64, C64C, C64E, C64E2, C64G, C128, C128D, SX-64


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 17 čer 2014, 08:43 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
Jak to tak prohlížím, tak bude nejjednodušší zaskočit do GME pro 2 konektory + 4 diody a ve starém noťasu s LPT nastartovat do DOSu.

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 17 čer 2014, 13:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 10:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Gmouse píše:
Jak to tak prohlížím, tak bude nejjednodušší zaskočit do GME pro 2 konektory + 4 diody a ve starém noťasu s LPT nastartovat do DOSu.


No tie LPT v notasoch nedavali moc dobre urovne napetia takze aby si nebol sklamany

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 28 čer 2014, 10:10 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 11 bře 2014, 10:30
Příspěvky: 161
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 40 times
Been thanked: 10 times
Udělal jsem za pár korun XM1541 kabel, připojil ke starému noťasu Acer TravelMate 245 a jede to suprovně. Nemusím šahat na nastavení LPT, takže to funguje i na ECP portu, zkusil jsem ve Star Commanderu nastavit rychlost přenosu Turbo a s touhle rychlostí se už dá normálně pracovat. Cvičně jsem udělal asi 10 disket a na první pohled jednoznačný úspěch. :jump:
Chce to ještě spáchat na notebooku dualboot WinXP a MSDOSu (s tím nebude problém) a stáhnout pár her a možná nějaké to demo.
Pokud by mi někdo chtěl pustit svou "TOP100 games for C64" sbírku v jednom zipu ať to nemusím stahovat budu moc rád. ;)

_________________
ATARI 130XE, 800XE/XL + SIO2PC + SIO2SD, 1040STfm, 1040STe + Satandisk
Comodore C64C + C64G + 1541-II + SD2IEC, Amiga 500, 1200
Amstrad CPC 6128
PMD 85-1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 04 črc 2014, 04:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 22:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
tady jsou tri linky na baliky her pro C64 prvni link , druhy link , treti link

Top 100 ma kazdy trochu jiny ale jako inspiraci zkus mrknout na TyTrubku

Je to jen takovy zaklad pro dalsi se mrknete na nejlepsi ;-) stranku http://www.C64.cz sekce Hry, Dema, Utilitky atd...

A pro SD2IEC bych doporucil FileBrowser. Ma podporu pro VIC20 C16/Plus4 C64 C128 a sam umi poznat v jakem stroji bezi a podle toho si natahne odpovidajici program.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 13 pro 2014, 14:52 
Offline
Kecka

Registrován: 01 čer 2013, 22:55
Příspěvky: 31
Has thanked: 0 time
Been thanked: 6 times
Citace:
tady jsou tri linky na baliky her pro C64 prvni link , druhy link , treti link


..druhý link - nefunguje..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak dostat programy do C64
PříspěvekNapsal: 25 srp 2015, 16:43 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 25 srp 2015, 14:55
Příspěvky: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím Vás přiznivci starých kompů. Na "starý kolena" sem si udělal radost a pořídil C64 s disketovkou a kazeťákem. A potřebuju poradit. Jednak by se mně líbilo, asi mně to po chvíli omrzí, ale chtěl bych si pouštět programy z kazeťáku nebo diskety. Nevím, jestli by šly kazety kopírovat jako za stara na double kazetáku a jestli by mně takový kopie her vůbec pak jely. U disket nyní vůbec nevím, jak by se daly kopírovat. Asi by se to dalo oboje přes kopírovací program na kompu..?? Tak, jak na Spectru. Takže to byl můj první dotaz nebo námět na diskusi. No a když by to šlo, uvítal bych pomoc Vás se zkopírováním kazet nebo zapůjčením kazet s hrama. A druhý dotaz se týká nových HW. Jak čtu tady v diskusi, je k dispozici SD2IEC a 1541 Ultimate II. Co je lepší nebo v čem je zásadní rozdíl? Chápu, že asi v ceně, ale co je pro práci s C64 elegantnější bez ohledu na cenu? Děkuji


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz