OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Tlsk Mln 2019

Právě je 06 pro 2019, 17:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 13 úno 2017, 13:38 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 08:10
Příspěvky: 157
Has thanked: 40 times
Been thanked: 54 times
Ahojte, nevite, zda existuje cesky Tasword? Jde mi o grafickou podobu ceskych znaku. Pokud jo, dejte tip, kde to najdu, nebo to sem poslete.

Dik moc


Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 13 úno 2017, 15:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 20:26
Příspěvky: 2548
Has thanked: 105 times
Been thanked: 372 times
hood píše:
Ahojte, nevite, zda existuje cesky Tasword? Jde mi o grafickou podobu ceskych znaku. Pokud jo, dejte tip, kde to najdu, nebo to sem poslete.

Dik moc

Mrkni na tenhle...?

Jiiira


Přílohy:
tasw2cs.zip [9.61 KiB]
213 krát

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 13 úno 2017, 15:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 08:10
Příspěvky: 157
Has thanked: 40 times
Been thanked: 54 times
Jiiira píše:
hood píše:
Ahojte, nevite, zda existuje cesky Tasword? Jde mi o grafickou podobu ceskych znaku. Pokud jo, dejte tip, kde to najdu, nebo to sem poslete.

Dik moc

Mrkni na tenhle...?

Jiiira



Ty jo, diky, mrknu na tu cestinu, jak to autori nakreslili. Super:)

Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 13 úno 2017, 21:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1853
Has thanked: 1204 times
Been thanked: 344 times
20 verzí v příloze + bonus.


Přílohy:
super_tasword.7z [5.75 KiB]
244 krát
tw2_cs.7z [48.66 KiB]
229 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 14 úno 2017, 07:52 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 454 times
SCjoe píše:
20 verzí v příloze + bonus.
Skvela zbierka taswordov, s dovolenim som si stiahol tiez :thumbup:
A potesilo ma ze tam mas aj ten "moj" :)
tasword-2_bcs_info.txt
tasword-2_cs_bcs_busy.tap


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 14 úno 2017, 21:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1853
Has thanked: 1204 times
Been thanked: 344 times
Busy píše:
A potesilo ma ze tam mas aj ten "moj" :)

Pro Speccy sbiram vsechny verze uzitkovych programu. Casto taky porovnavam prirustky i se soubory stejne delky a hledam rozdily v basicovych zavadecich. Vetsina Taswordu se ale lisi predevsim v drajvrech pro tiskarny.

Tvoje verze je snad jedina pouzitelna pro kazdeho, kdo mel navyk na Datalog a D-Text. Absence "chytreho" ovladace klavesnice s diakritikou Tasword 2 ve vetsine verzi znevyhodnovala - trebaze je Tasword v necem i lepsi nez D-Text (resp. oba maji sve jedinecne funkce).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 10:41 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 181
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
Ja som našiel vo svojej zbierke tento. Len nechápem na čo je na riadku 17 príkaz OPEN #3;"b", ktorý spôsobí chybu Nonsense in Basic. Žeby chybná kópia? Stačí ale zadať ďaľší príkaz (GOTO 21) a program už funguje bez problémov.


Přílohy:
Tasword Two Q.zip [10.01 KiB]
97 krát

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 12:42 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 22:24
Příspěvky: 453
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 7 times
Been thanked: 109 times
iwosh píše:
Len nechápem na čo je na riadku 17 príkaz OPEN #3;"b", ktorý spôsobí chybu Nonsense in Basic.

Já to chápu.
Pročti manuál k ZX Interface 1.
Zřejmě má tisknout přes #3, jest tedy třeba otevřít kanál ne textový a tiskárenský (OPEN #3;"t", OPEN #3;"p"), které působí konverze kódů, například na klíčová slova Basicu, ale binární, který na tiskárnu pošle vše bez překladu, včetně řídících kódů.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 14:34 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 181
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
Hm, takže verzia primárne určená pre prácu s IF1 zariadeniami. Musí byť pripojený aspoň IF1 aby nenastala uvedená chyba. Trochu nedoriešené, keď človek práve nepotrebuje IF1...

Skúsil som presmerovať dáta z RS232 portu IF1 v Spectaculatore do suboru. Spustil som tlač krátkeho textu v Tasworde a na disku sa mi vytvoril krátky súbor obsahujúci text a 0F/0A kódy.

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 21 bře 2019, 19:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2013, 15:30
Příspěvky: 181
Bydliště: Oakland, Slovakia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 20 times
Ďaľší, ktorý tu ešte chýba.


Přílohy:
tasword_2_cs-amisin.zip [9.16 KiB]
93 krát

_________________
Didaktik Gama | ZX Spectrum 128 | ZX Diskface Quick A | BetaDisk 128C Interface | D40 & D80 | divIDE | Interface M/P | Multiface 128 (GOTDJ) | Gama Breaker | D80mini

"Kvalita a stabilita Windows XP se Microsoftu nevyplatila, stal se takovou temnou připomínkou toho, co se stane, když odvedete svou práci moc dobře."
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 08:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
Postupně oprašuju nejrůznější tiskárny (BT100, XY4150, NL2805, Aritmu...) a zkouším psát a tisknout z výše uvedených asi 20ti druhů Taswordů CS.
Je to skutečně tak, že jediná verze od Busyho obsahuje diakritiku u VELKÝCH PÍSMEN? (Busy smekám...)
Ve všech ostatních verzích jde napsat diakritiku jen u malých písmen. Dělám něco špatně, nebo se skutečně tehdy háčky a čárky VELKÝCH PÍSMEN doplňovaly až po vytisknutí ručně? Pamatujete někdo, jak to skutečně při psaní a tisku z Taswordu CS bylo?
Při uložení textu z Busyho verze se na ostatních Taswordech CS v místě diakritiky VELKÝCH písmen objeví klikyháky...
Děkuji mnohokráte za odpovědi,
Láďa


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 02 srp 2019, 08:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 454 times
Ladislav píše:
Postupně oprašuju nejrůznější tiskárny (BT100, XY4150, NL2805, Aritmu...) a zkouším psát a tisknout z výše uvedených asi 20ti druhů Taswordů CS.
Tak ak este nemas, tak tu su moje programy pre BT100 a NL2805 pre tlac obrazkov a textov z Tasswordu BCS:
https://busy.speccy.cz/tvorba/tlacprog.htm
https://busy.speccy.cz/download/tlacprog.rar
Ladislav píše:
Je to skutečně tak, že jediná verze od Busyho obsahuje diakritiku u VELKÝCH PÍSMEN? (Busy smekám...)
Vdaka, ale to nie je moja zasluha. Ja som niekde zobral nejaky co sa volal "Tasword CS" ktory uz diakritiku na velkych pismenach mal a doplnil do neho len pisanie diakritickych znakov dlhsim podrzanim klavesy (IM2 rutinka umiestnena v polovici help stranky).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 04 srp 2019, 08:58 
Offline
Kecálek

Registrován: 31 led 2018, 01:33
Příspěvky: 96
Bydliště: Praha
Has thanked: 35 times
Been thanked: 27 times
Busy píše:
Tak ak este nemas, tak tu su moje programy pre BT100 a NL2805 pre tlac obrazkov a textov z Tasswordu BCS:
https://busy.speccy.cz/tvorba/tlacprog.htm
https://busy.speccy.cz/download/tlacprog.rar


máááám a už asi rok si s nimi hraju :+)
Jak nastavím tisk na BT-100 pomocí BT-BCS jen jedním směrem, tak jak to přikládáš na obrázku? Sice výrazně pomalejší, ale o to klavitnější tisk. V ovládání tvého programu jsem to nedohledal.
A lze v BT-BCS nějak nastavit malinko větší řádkování? Tisk textu je vážně SUUUUPER, ale řádky jsou blízko u sebe.

Díííky moooooc,

jo a SUPER je to nastavení kolmosti hrubě a jemně - mě to vychází na 5 a 10 a fakt ještě jednou SMEKÁM


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tasword CZ, existuje?
PříspěvekNapsal: 04 srp 2019, 16:09 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2343
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 258 times
Been thanked: 454 times
Ladislav píše:
Jak nastavím tisk na BT-100 pomocí BT-BCS jen jedním směrem, tak jak to přikládáš na obrázku?
Vsetky sposoby tlace je mozne ovladat priamo z tlaceneho textu. Na zaciatku riadku treba napisat dva znaky © (cecko v kruzku - kod znaku 127), za nimi medzeru a za medzerou dvojciferny kod sposobu tlace tak ako ho vidno na tom skusobnom subore co mam na stranke:
Obrázek
Takze ak chceme napriklad aby sa nasledujuci text tlacil ako NLQ jednosmerne pismo s prekladanim, na zaciatok riadku treba napisat
Kód:
©© 22
Riadok s tymto kodom je riadiaci, netlaci sa (clovek si moze do zvysku riadku dopisat nejaku poznamku napriklad).
Vyssie spomenuty testovaci subor ma takto na kazdom druhom riadku napisany prislusny kod a tlacil som ho cely naraz :)
Ladislav píše:
A lze v BT-BCS nějak nastavit malinko větší řádkování?
Tak to zial nie :shrug:
Mojou snahou vzdy bolo setrit papierom a natlacit co najviac veci na jednu stranku, preto ma vtedy vobec nenapadla moznost vecsieho odstupu riadkov.

Ale tlacove programy pre NL2805 to uz maju (kedze tlaciaren to priamo podporuje).
Ladislav píše:
jo a SUPER je to nastavení kolmosti hrubě a jemně - mě to vychází na 5 a 10 a fakt ještě jednou SMEKÁM
Vdaka ;)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz