OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 04:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 17 říj 2015, 17:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
rombor píše:
Čo som ale zistil je, že časť výkonnej časti programu je umiestnená na niektorej "vzdialenej" stope v sektore s číslom 15. Toto číslo sektoru je samozrejme mimo obligátny rozsah a tak bežný celo-diskový kopirák tento sektor na cieľovú disketu neprenesie.

Tomu dost dobře nerozumím. Máš na mysli vzdálenou stopu č.15, nebo sektor č.15 na vzdálené stopě? To druhé mi přijde jako nesmysl, ledaže by byly nějak "bypassnuty" rutiny MDOSu (nějak univerzálně pro verzi 1 i 2).
rombor píše:
tomascz píše:
mám dotaz jestli někdo neznáte program na vydolování surových stop z diskety (tj. ne pouze sektorů, ale komplet všeho co na stopě je). Ideálně by to pak daný program měl být schopen také zapsat na novou disketu.
Na toto by mohli poslúžiť utility CPDRead a CPDWrite, ktoré ale fungujú iba pod DOSom.
Utilita CPCDiskXP by byť spojením predchádzajúcich dvoch DOSovských utilít pre Windows XP (osobne som ale túto utilitu ešte nepoužíval).

Velice díky za oba programy - vyzkouším určitě velmi brzy.
Ještě předtím než jsem se kouknul na OC jsem našel stránku https://fdutils.linux.lu/Fdutils.html, která mi vnukla myšlenku podstrčit utilitě FDIO "degenerovanou geometrii" disku - 80 stop a 1 sektor na stopě, zato pořádně dlouhý. Pokud tedy ty utility pro DOS nezafungujou, zkusím najít kapacitu jedné stopy a ještě jednou to potrápím přes FDIO.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2015, 18:30 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 210
Bydliště: Košice
Has thanked: 91 times
Been thanked: 79 times
tomascz píše:
rombor píše:
Čo som ale zistil je, že časť výkonnej časti programu je umiestnená na niektorej "vzdialenej" stope v sektore s číslom 15. Toto číslo sektoru je samozrejme mimo obligátny rozsah a tak bežný celo-diskový kopirák tento sektor na cieľovú disketu neprenesie.
Tomu dost dobře nerozumím. Máš na mysli vzdálenou stopu č.15, nebo sektor č.15 na vzdálené stopě? To druhé mi přijde jako nesmysl, ledaže by byly nějak "bypassnuty" rutiny MDOSu (nějak univerzálně pro verzi 1 i 2).
Mám na mysli skutočne sektor s číslom 15 v niektorej stope mimo samotný program.
Pri formátovaní stopy je potrebné radiču povedať: veľkosť sektorov, počet sektorov na stopu a ich číselný zoznam (teda poradie). Obvykle sa sektory číslujú od 1 do N (a ich poradie môže byť a často bývalo poprehadzované). Ak však radiču povieme, aby na jednej stope vytvoril 10 sektorov, ktoré budú mať čísla 1 až 9 a 15, tak on nebude namietať a takúto stopu s takto očíslovanými sektormi vytvorí.
Takže na vytváranie distribučných diskiet programu KOMPRESOR D40 mali zrejme autori vytvorený špeciálny formátovač, ktorý disketu zodpovedajúco pripravil.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2015, 18:35 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 145
Has thanked: 33 times
Been thanked: 22 times
Drzim palce at se to podari!

Ot: jak naformatovat disketu pod mdos1 aby byla citelna i na pc?

Odesláno z mého SM-G920F pomocí Tapatalk


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2015, 23:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Miroslave, Miroslave, ta ZX603 mi dala ale zabrat! Aneb, Úspěšně zachráněno :-) (Ale zabil jsem tím opravdu celý večer...)
Jak jsem k tomu dospěl: Odpolodne jsem si spíchnul utilitku, která testovala přítomnost desátého sektoru na stopě - u konzistentních 80x9 nehlásila desátý sektor pro žádnou stopu (což je dobře), u konzistentních 80x10 hlásila desátý sektor pro každou stopu (což je taky dobře). Nekonzistentních 80x9 (tj. mix devíti- a desetisektorových stop) byl tedy odhalitelný, ale pro disketu ZX603 překvapivě nezahlásil nic. To byla depka.
Pak přišel Rombor s utilitou CPDRead. Protože jsem ale nechtěl disketu ZX603 už po sté dřít v mechanice, otestoval jsem ji nejdřív na klasické disketě 80x9 - vypadnul image DSK nafouknutý o hlavičky tohoto formátu (tj. nejednalo se o sekvenci surových stop jak jsem původně doufal). Takže tuto cestu jsem také zavrhnul a pustil se do zkoumání formátování diskety podle Komentovaného výpisu ROM D40 (Kvaksoft). Zjistil jsem, že jedna devítisektorová stopa má 6110 bajtů (včetně synchronizace, značek, číslování, dat,... prostě komplet). To se mi hodilo do FDIO pro trik s 80-ti jednosektorovými stopami (tj. 80x1). Žel bohu FDIO mi hned zkraje utnulo, že sektor nemůže mít 6kB. Takže ani tudy cesta nevedla...
Začal jsem tedy v Real Spectru trasovat existující image ZX603 (ten co generuje čarodejnici). Začal jsem tím, že jsem koukal, jaké požadavky padají do rutiny DOWDCOM (komunikace s WD řadičem). V jednu chvíli přišel požadavek přečíst na páté stopě 241-ní sektor a pokud se to nepovede, tak skočit mimo přímé zpracování (viz obrázek RS.PNG). A pokud se to povede, tak další bizardní požadavek na čtení 102-ho sektoru na šesté stopě. Tady mi bylo celkem jasné, že tohle je ta ochrana - ale jelikož jsem si v té době ještě nepřečetl Romborův dodatek k číslování sektorů, považoval jsem to za chybu, která vznikla tím, že se něco nenačetlo - konkrétně desátý sektor, který na špatném imagi chybí.
No, nakonec jsem to po asi dvou hodinách breakpointování vzdal a řekl jsem si, že tedy to CPDRead holt zkusím přímo na originál ZX603 - ono jestli o jedno dření v mechanice víc nebo míň... A pak se stalo něco nečekaného - mezi všemi devítisektorovými stopami se náhle objevily dvě desetisektorové, konkrétně pátá a šestá! Absolutní nadšení! Když jsem pak získaný image zapsal pomocí CPDWrite na jinou disketu, disketa se podle očekávání chovala jako originál, tj. plně funkční editor bez čarodejnice! Po otevření image DSK mi bylo jasné, proč moje odpolední utilita nefungovala - ono totiž ty desáté sektory mají opravdu čísla 241 a 102, nikoliv utilitou předpokládaných 10 a 10 (obrázek Sektory.PNG).
Výsledek je tedy v příloze :-)
PS: Podle trasování je čarodejnice uložena ve stopách 3 a 4 ;-)

rombor píše:
Pri formátovaní stopy je potrebné radiču povedať: veľkosť sektorov, počet sektorov na stopu a ich číselný zoznam (teda poradie). Obvykle sa sektory číslujú od 1 do N (a ich poradie môže byť a často bývalo poprehadzované). Ak však radiču povieme, aby na jednej stope vytvoril 10 sektorov, ktoré budú mať čísla 1 až 9 a 15, tak on nebude namietať a takúto stopu s takto očíslovanými sektormi vytvorí.

No... Škoda, že jsem si to přečetl až teď dodatečně... :-)

k0x píše:
Ot: jak naformatovat disketu pod mdos1 aby byla citelna i na pc?

Na formátování PC-friendly disket pod MDOSem1 se taky chystám, protože tu mám ještě cca 60 disket s warezem z 90.let, které bych rád také zachránil (chci každou stopu načíst, přeformátovat, zpětně zapsat a výsledek pak přímo strčit do PC bez cvičení v mechanice didaktiku). Tu formátovací rutinu ti pak můžu vyhrnout do samostatné utility.


Přílohy:
rs.PNG
rs.PNG [ 100.61 KiB | Zobrazeno 2295 krát ]
cpdread.JPG
cpdread.JPG [ 114.5 KiB | Zobrazeno 2295 krát ]
sektory.PNG
sektory.PNG [ 50.53 KiB | Zobrazeno 2295 krát ]

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Naposledy upravil tomascz dne 17 říj 2015, 23:59, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2015, 23:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Teď jsem upravil přílohy v předchozím příspěvku a image ZX603 musím vyhrnout do nového...


Přílohy:
ZX603.zip [141.89 KiB]
111 krát

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2015, 06:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
k0x píše:
Ot: jak naformatovat disketu pod mdos1 aby byla citelna i na pc?

V MFC http://mts.speccy.cz (MDOS file commander) nebo
V TOOLS128 http://ci5.speccy.cz/progs/tools-128/
tomascz píše:
Na formátování PC-friendly disket pod MDOSem1 se taky chystám, protože tu mám ještě cca 60 disket s warezem z 90.let, které bych rád také zachránil (chci každou stopu načíst, přeformátovat, zpětně zapsat a výsledek pak přímo strčit do PC bez cvičení v mechanice didaktiku). Tu formátovací rutinu ti pak můžu vyhrnout do samostatné utility.

Rutinu udělej, bude se hodit spoustě lidí. Ale 60 disket je dost. Pokud to nemáš ke mně daleko, nabízím možnost zaarchivovat to u mně v doupěti na kryofluxu.

Jo a mimochodem, program samdisk si nezkoušel?

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2015, 08:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 145
Has thanked: 33 times
Been thanked: 22 times
tomascz --- fantasticka prace!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2015, 09:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Starej_Mraf píše:
Ale 60 disket je dost. Pokud to nemáš ke mně daleko, nabízím možnost zaarchivovat to u mně v doupěti na kryofluxu.

No nevím, Čelákovice jsou pro mě celkem z ruky (jsem od Domažlic) a kromě toho bych rád image (alespoň občas) použil pod emulátorem, což nevím, jestli by s imagema z kryofluxu šlo.
Starej_Mraf píše:
Jo a mimochodem, program samdisk si nezkoušel?

Mám ho minimálně uložený na disku, ale jestli jsem ho i někdy zkusil, to už nevím (možná před lety). Teď jsem si ho každopádně sputil, ale jelikož nenabízí nic víc než FDIO, tak by zřejmě taky nikam nevedl.
k0x píše:
tomascz --- fantasticka prace!

Ještě jsem ti tu utilitu nevytvořil ;-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2015, 13:02 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
No neni to zrovna za rohem. Image z kryofluxu jdou samozrejme pouzit v emulatorech, mam udelany i D80. (V podstate je to raw MFM image) Samdisk http://simonowen.com/samdisk/ umi vic, nez si myslis...

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 09:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 17:54
Příspěvky: 83
Has thanked: 10 times
Been thanked: 8 times
Rad bych si spustil ZX603, ale chci se zeptat jestli jestli je vubec mozne spustit to v necem (MDOS3, DIVIDE) kdyz nemam fyzickou D80 pripadne v nejakem emulatoru, kdyz nemam v PC disketovku. Diky Chip


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 14:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 847
Has thanked: 125 times
Been thanked: 137 times
Ahoj,

disketovka je na těchto stránkách absolutní základ :-)

Právě jsem zkusil Real Spectrum - bohužel co se Didaktiku týče, neumí emulovat nic než soubory s příponou D80. Sáhnul jsem tedy po emulátoru Fuse a zde dávám krátký návod jak v něm zprovoznit ZX603:

(1) Stáhni a nainstaluj Fuse. Pro zprovoznění mechanik Didaktiku budeš potřebovat ROMku mechaniky D40/D80 - tu najdeš např. zde (v adresáři DIDAKTIK_KOMPAKT_1992). Zkopíruj tuto ROMku do adresáře Fuse\ROMs pod názvem "Didaktik80.rom".

(2) Spusť Fuse. Předně se ujisti, že jako počítač máš nastaveno Spectrum 48k (volbou Machine -> Select). Poté klikni na Options -> Peripherals -> Disks a zaškrtni "Didaktik 80 interface" (a zároveň odškrtni všechno ostatní). Emulátor tě upozorní, že se musí resetovat. Po potvrzení uvidíš důvěrně známou červenou obrazovku - znamení, že jsi na dobré cestě :-)

(3) Vlož originální disk ZX603, tj. soubor ZX603.DSK, příkazem Media -> Disk -> Didaktik 80 -> Drive A -> Insert. V tento okamžik jsem z neznámých důvodů musel opět provést reset emulátoru (příkazem Machine -> Reset), abych mohl provést výpis adresáře vloženého disku (CAT a Enter).

(4) Miloslav Beníček zvolil poměrně netradiční ochranu proti kopírování - z originálního disku je nutno vytvořit tzv. "pracovní disk", který má omezený počet použití (myslím, že deset spuštění ZX603) a poté je nutné jej "doplnit" opět z originální diskety. Pokud tedy nad zresetovaným emulátorem a vloženým originálním diskem provedeš RUN, spustí se ZX603. "3 - 2 - 1 - Už!". V menu o dvou možnostech zvol "Kopíruj".

(5) Z originálního disku se načte část dat a budeš vyzván k vložení pracovního disku. Ten vlož opět do mechaniky A příkazem Media -> Disk -> Didaktik 80 -> Drive A -> Insert New (tím vytvoříš image diskety na tvém fyzickém hard disku). Stiskni klávesu, aby ZX603 uložilo data na pracovní disk. Poté budeš opět vyzván k vložení originálního disku. Vlož jej příkazem Media -> Disk -> Didaktik 80 -> Drive A -> Insert (tj. nikoliv Insert New) a stiskni klávesu - ZX603 načte další část dat, kterou po výměně uloží na pracovní disk (opět příkazem Insert, tj. nikoliv Insert New). Tato diskotéka se opakuje asi sedmkrát. Zde jsem připravil čerstvý pracovní disk.

(6) Po vytvoření pracovního disku se ZX603 automaticky spustí (v menu zvol možnost "Editor"). Pokud vyčerpáš počet spuštění z pracovního disku, budeš vyzván k "doplnění" opět z originálu.

Snad to nějak pomůže :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 17:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2207
Has thanked: 82 times
Been thanked: 311 times
A nedalo by se to nějak cracknout, aby se to dalo používat bez omezení?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 18:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 13 bře 2016, 17:54
Příspěvky: 83
Has thanked: 10 times
Been thanked: 8 times
Urcite by se hodila i ta vlastnost zx603 pro prenos mezi ZX a PC T602. Ciste nahodou nema nekdo nascanovany manual pro ZX 603 ? Strejda google nasel jenom zx602.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01 dub 2018, 23:51 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2207
Has thanked: 82 times
Been thanked: 311 times
A rozdíl mezi ZX602 a ZX603 je vlastně jaký?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 11:18 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 137
Bydliště: Praha
Has thanked: 312 times
Been thanked: 23 times
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI; NewBetaDisk-css ////


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz