OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 17 čer 2018, 22:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 11:42 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 103
Bydliště: Praha
Has thanked: 195 times
Been thanked: 14 times
Jiiira píše:
A rozdíl mezi ZX602 a ZX603 je vlastně jaký?

Krom toho, že je to pokračovatelka ZX602...
Texty mají býti plnohodnotně k přečtení v PC -> T602 i naopak.
Protože ZX602 se velmi prodávala nelegálně, bylo přistoupeno k jejímu zakódování. A protože nebylo možno kontrolovat kolik pracovních kopií bylo uděláno, je zkrácena její "životnost" na 32x spuštění. Pak je nutno obnovit->doplnit.
Je to pochopitelně vylepšené:
je možno vkládat obrázky, které můžou překrývat text i sami sebe;
pomocí kláves SS+h je možno vyvolat MENU.
Text může být dlouhý max 20kB.
Šířka strany celkově 255 znaků.
Max. vytisknutá šířka vgr.módu 96zn.
Max. výška strany 99 řádků.
Podporuje EPSON, K6304, BT100, D100 a D100M.

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 11:50 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 701
Has thanked: 87 times
Been thanked: 164 times
A jak vypadal výtisk ze ZX603? Byl by scan/foto? Pro zajímavost a srovnání s Desktopem...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 12:56 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
Tak měl jsem připraven rozsáhlý elaborát řešící všechny problémy, ale koukám, že už se tu většina věcí vyřešila i beze mě :-)

Poté, co jsem na reálném hardwaru (Kompakt) zjistil, že čerstvou pracovní kopii musím ještě "doplnit" před prvním použitím, abych se zbavil "dívky na koštěti", tak jsem totéž zkoušel i pod Fuse. Používám asi rok starou verzi a bohužel ať jsem se snažil sebevíc, doplnit to nešlo (po doplnění hlásilo chybu geometrie disku - stalo se to taky někomu?). Předpokládám tedy, že v aktuální verzi Fuse už doplňování bude fungovat tak jak má, neb Trelixovi se podařilo pracovní disk zprovoznit.

Ono totiž první doplnění nezmění jen počet spuštění z nulu na 32, ale zároveň doplní tajné sektory na nultý cylindr (viz příloha). Předpokládám, že tím se identifikuje "legální pracovní kopie" - Miroslav Beníček zkrátka tentokrát neponechal nic náhodě.

Zde jsem ofotil manuál - není to nijak dlouhé čtení. Nápovědu lze také získat přímo v editoru stiskem Ctrl+1.

Ad cracknutí (minimálně pracovní kopie) - to by asi šlo. Vpodstatě jediné, co by se muselo udělat je zamezit zápis modifikovaného počtu spuštění, tj. odchytit volání rutiny DWRITE (0x23BE) MDOSu ze startu ZX603. Věděl bych jak na to pod RealSpectrem, ale nevím jak na to pod Fuse. Taky nemám moc času nazbyt, neb jsem dnes objevil chybku v překladu své aplikace RIDE - rád bych se tedy ve zbytku prodlouženého víkendu přednostně pověnoval tomu :-)


Přílohy:
zx603_doplneni.png
zx603_doplneni.png [ 8.36 KiB | Zobrazeno 446 krát ]

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 13:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
zxcygnus píše:
A jak vypadal výtisk ze ZX603? Byl by scan/foto? Pro zajímavost a srovnání s Desktopem...
Dohledal jsem svůj post na jiném fóru (konkrétně Paverovo).
Vše je tisknuto v roce 2015 na zakoupené (a čerstvě zprovozněné) tiskárně BT100. Nahoře je běžný LPRINT, uprostřed tisk z Desktopu (myslím, že tiskárna tiskla obousměrně), no a dole tisk ze ZX602 (myslím, že jednosměrně; předpokládám, že tisk ze ZX603 by dopadnul s podobnou kvalitou). Vše šlo myslím nakonfigurovat, ale tím jsem se nechtěl zabývat - podstatné pro mě bylo, že tiskárna je provozuschopná pod různými aplikacemi.
V druhé příloze je můj cca 23 let starý warezový katalog, který jsem připravoval a tisknul pod ZX603 :-) Po těch letech je to hodně vybledlé.


Přílohy:
3.JPG
3.JPG [ 108.46 KiB | Zobrazeno 443 krát ]
P1110769.JPG
P1110769.JPG [ 192.15 KiB | Zobrazeno 443 krát ]

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 13:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 701
Has thanked: 87 times
Been thanked: 164 times
Díky. Sice mě zajímaly spíš takové věci jako použitá písma, uspořádání textu na stránce, práce s odstavci, kombinace s obrázky... prostě obecně možnosti editoru, protože kvůli ochraně a striktní vazbě na MDOS jsem se se ZX 603 nesetkal, jen jsem o editoru párkrát četl v ZXM a na jiných místech. Zatímco Desktop úplně v pohodě fungoval z pásky, MDOSu a zakrátko i na TRDOSu (a nejspíš i jinde).

Páskovou verzi jsem měl dokonce koupenou za tehdejších asi 300Kčs, MDOSovou jsem jen viděl a TRDOSovou samozřejmě nelegálně, protože to Proxima nikdy neprodávala.

Mimochodem, ovladačů k BT100 existovalo do Desktopu několik s různými modifikacemi co se týče ladění synchronizace jedno/obousměrného tisku, počtu pixelů na šířku strany atd..., jednosměrný tisk se dal nastavit i ve výchozím ovladači a myslím, že i opakování tisku mikrořádku a samozřejmě zrcadlení pro zvýšení kvality (kopírák pod papírem barvou nahoru). Při troše snahy a trpělivosti se z toho daly dostat opravdu pěkné stránky na poměry jehličkovek. Ale trvalo to...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 14:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
Aha, já jsem myslel, že tě zajímá výstup, tj. "jak se to vytisklo".
Desktop byl určitě víc nadupanější, rozšířenější, oblíbenější, použitelnější.
Z mých matných znalostí o Desktopu a ZX602/3:
Nadupanější - Desktop měl více písem, která se dala kombinovat (od proporcionálního Times Roman přes neproporcionální Typewriter, zdobný švabach až k obskurním a uživatelem definovaným písmům).
Rozšířenější - už proto, že neměl protipirátskou ochranu jako ZX603 (nevím jak to bylo s cenou).
Oblíbenější - mezi kamarády jsem byl výjimka, která používala ZX602/3 k práci s textem, resp. tabulkami (občas jsem něco "zarámoval", žádná tabulková zvěrstva se nekonala).
Použitelnější - ZX602/3 měla velké nedostatky při zpracování obrázků, což mi hodně zdržovalo. Uvedu nástin jak si problém zhruba pamatuju:

V Desktopu: Vložím obrázek (O), ihned jej vidím a na tutéž řádku mohu psát i text (T).
Kód:
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
OOOO TTTTTTTTTTTTTTT
OOOO TTTTTTTTTTTTTTT
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

V ZX602/3: Vložení obrázku mělo speciální syntaxi, resp. "pragma" přímo v textu - řekněme "vloz(Obrazek.B)" (konkrétně viz strana 2 nasdíleného manuálu vpravo dole). Takto vložený obrázek nebyl ihned vidět (myslím, že se muselo přepnout do "náhledu" stránky) a na řádku s "pragmatem" se nedalo už nic dalšího napsat a ve výtupu (tisku) byl reprezentován prázdnou řádkou. Tentýž text by tedy ze ZX602/3 vystoupil takto (ber to s rezervou, je to 20+ let zpátky - jedna prázdná řádka se ale vždy konala):
Kód:
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

OOOO TTTTTTTTTTTTTTT
OOOO TTTTTTTTTTTTTTT
TTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

V manuálu na stránce 5 je vlevo nahoře ukázka náhledu (View), je to hodně mrňavé a lepší to není ani na reálném papíře. Každopádně "vytunit" takovou stránku dalo poměrně dost práce, vzhledem k absenci WYSIWYG konceptu (přidat obrázek - zkusit jak to "sedí" s textem - přidat mezeru před/za text aby to sedělo líp - zkusit jak to sedí s textem teď - přidat další mezeru před/za text - zkusit jak to sedí teď - atd.).

Desktop byl určitě lepší, ale naučit se ho mi přišlo těžší, takže jsem zůstal u ZX602/3 a čmáral v něm - tak nějak mi to stačilo :-)

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 15:01 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 103
Bydliště: Praha
Has thanked: 195 times
Been thanked: 14 times
tomascz píše:
Tak měl jsem připraven rozsáhlý elaborát řešící všechny problémy, ale koukám, že už se tu většina věcí vyřešila i beze mě :-)

...tak jsem totéž zkoušel i pod Fuse. Používám asi rok starou verzi a bohužel ať jsem se snažil sebevíc, doplnit to nešlo (po doplnění hlásilo chybu geometrie disku - stalo se to taky někomu?). ...


Pravda, zkoušel jsem dvě varianty "pracovního disku" ale vždy "disk" zhavaroval.
Pouze tvá verze "pracovního disku" [po doplnění ;-)] pracuje.
Jednou se už zdálo, že to půjde; ale jen se objevil odečítací proužek ale nenastartoval, jen "zapršel" border, umáznul jednu "pozici" a tak po dalším stisku čehokoli dokola.
-
Fuse mám 1.3.0

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 15:45 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 833
Bydliště: Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 198 times
Nejde to ani v aktuální 1.5 - jde doplnit, pak jde i spustit, ale při pokusu disk uložit, to oznámí chybnou geometrii. (jako bonus to soubor na disku zničí - velikost 0 :twisted: )

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 17:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
Tak to je tedy minimálně zvláštní, že někdy to jde nastartovat a jindy ne.

Každopádně na reálném hardwaru jsem dnes dopoledne připravil doplněnou pracovní kopii ZX603 (image PracovníDoplněná.dsk). Další image v archivu jsou:

- Prádná.dsk (prázdný disk MDOSu 1.0)
- Pracovní.dsk (čerstvě vytvořený pracovní disk, bez doplnění)
- PracovníDoplněná.dsk (čerstvě vytvořený pracovní disk, bezprostředně po doplnění)
- ZX603_originál.dsk (originální disk ZX603)
- MůjText.dsk (disk s jediným souborem obsahujícícm zkušební text)

Jako obezlička by mohlo posloužit toto: Namountování PracovníDoplněná.dsk jako disku A, a namountování MůjText.dsk (nebo jiného image s textem) jako disku B. Po nastartování ZX603 z mechaniky A se dá přepnout na mechaniku B (z Extended modu [Ctrl+Shift] stiskem Ctrl+C) a načíst textový soubor z ní (z Extended modu stiskem Ctrl+J). Text upravím a můžu ho bez problému uložit (z Extended modu stiskem Ctrl+S) aniž bych rozbil geometrii pracovního disku A. Bohužel nevím, jak tento postup bude fungovat u textů s obrázky nebo při tisku na tiskárnu (a to ani na reálném hardwaru - ani ve své době jsem to nikdy nepotřeboval, protože jsem vše vždy ukládal na pracovní disk A).

Nefunkčnost pod emulátorem (konkrétně doplnění) holt poměrně limituje použití ZX603 :-( Pokud by se tedy někdo chtěl zhostil cracknutí pracovního disku, určitě by mi nevadilo, kdyby byl první, protože v následujících měsících mám plno (povinnosti, jiné koníčky, osobní vzdělávání atd.). Jak jsem napsal, na dnešních počítačích by mohlo stačit odchytit volání DWRITE a ve volajícím nahradit volání několika NOPy (tj. "zakomentovat" skok na čarodějnici, podobně jako je tomu na originálním disku ZX603).

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 17:51 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 103
Bydliště: Praha
Has thanked: 195 times
Been thanked: 14 times
vanthomas píše:
Nejde to ani v aktuální 1.5 - jde doplnit, pak jde i spustit, ale při pokusu disk uložit, to oznámí chybnou geometrii. (jako bonus to soubor na disku zničí - velikost 0 :twisted: )

Bohužel musím souhlasit...
Obrázek->Obrázek
...i s tím ničením disku.

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 18:00 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
Trelix píše:
Bohužel musím souhlasit...
Obrázek

8-)


Přílohy:
zx603_napad.PNG
zx603_napad.PNG [ 14.95 KiB | Zobrazeno 397 krát ]

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02 dub 2018, 18:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 pro 2013, 08:01
Příspěvky: 103
Bydliště: Praha
Has thanked: 195 times
Been thanked: 14 times
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

_________________
//// ZX Spectrum; ZX Spectrum+; ZX Spectrum 128k; ZX Spectrum 2B; Didaktik D80; Didaktik Melodik; Betadisk; Divide; ZX Diskface Plus B; Sparrow 48K; BDI ////


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 dub 2018, 14:44 
Offline
Kecka

Registrován: 13 bře 2016, 17:54
Příspěvky: 45
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Nemohl by prosím někdo komu ZX603 funguje udělat PRACOVNÍ DISK DOPLNENY s českým menu a fontem A ? Jinak ten slovensky doplneny ve FUSE 1.5.2 funguje. chip


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 dub 2018, 15:53 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07 črc 2013, 23:28
Příspěvky: 659
Has thanked: 79 times
Been thanked: 98 times
Už jsem během víkendu udělal, pravděpodobně jsi ten příspěvek přehlídnul :-)
V obou případech odkazuju na tentýž soubor na Uložto.

Já píše:
Každopádně na reálném hardwaru jsem dnes dopoledne připravil doplněnou pracovní kopii ZX603 (image PracovníDoplněná.dsk). Další image v archivu jsou:

- Prádná.dsk (prázdný disk MDOSu 1.0)
- Pracovní.dsk (čerstvě vytvořený pracovní disk, bez doplnění)
- PracovníDoplněná.dsk (čerstvě vytvořený pracovní disk, bezprostředně po doplnění)
- ZX603_originál.dsk (originální disk ZX603)
- MůjText.dsk (disk s jediným souborem obsahujícícm zkušební text)

_________________
韓国のライバルからのより良い購入 (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 dub 2018, 16:09 
Offline
Kecka

Registrován: 13 bře 2016, 17:54
Příspěvky: 45
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times
Prispevek jsem neprehlidnul, nicmene jsem stahnul znovu, ale porad jsem slovensky. ZX603 poustim primo z te pracovni diskety.
Nebo muze prosim nekdo poradit co delam spatne ? FUSE 1.5.2

Příloha:
slov.jpg
slov.jpg [ 13.77 KiB | Zobrazeno 330 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 48 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz