OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 01.08.2021, 06:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 111 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04.11.2020, 15:14 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
Kazeta 013:
Kompilace dvou podobných kazet do jedné

Za zmínku stojí určitě ARTIST II pro tiskárnu Robotron K64xx, LABORATOŘ, VERIFIKÁTOR BASICU (návod v knížce HellSoftu nebo některém čísle Amatérského programátoru), PLOŠNÉ SPOJE s dohrávkami VERZE 1 a VERZE 2. Od HellSoftu
program HELLTAPE (s možností tisku na BT-100), dále od Hellsoftu (proč není na popsikách kazet?) podprogram v basicu ČEŠTINA pro psaní českých znaků 8x8 v programech a s tím související i program MATEMATIKA, kde je i tento podprogram vložen.
Druhá strana kazety tak jako standard... Ale na konci je DESKTOPMAN - textový soubor s klávesovými zkratkami do Desktopu. Jo a Desktop a COPY COPY z této kazety nejde spustit, ale máme jej tu jinde a líp.
Jo a na začátku strany B mi ještě zbyl od něčeho soubor “pokeing1”...


Přílohy:
Prepis 013.zip [180.32 KiB]
114 krát
Kazeta 013.jpg
Kazeta 013.jpg [ 564.43 KiB | Zobrazeno 1253 krát ]
Kazeta 013 - screen$.jpg
Kazeta 013 - screen$.jpg [ 600.29 KiB | Zobrazeno 1253 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.11.2020, 21:43 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
Kazeta 014:

VELMI ZAJÍMAVÁ KOMPILACE PROGRAMŮ:

ART MIOL (ART STUDIO se zvláštní počeštěnou úvodní úvodní obrazovkou výběru ovládání)
KONVERZE D-Text - D-Writter, LOAD - ze ZX se stává klopný obvod, SPECTRUM SOUND COMPILLER, TEST z vyhlášky 99,
OPRAVA V TEXTU CODE, DATABANKA pana Nováka, PROGRAM PRO PLOŠNÉ SPOJE, PŘEVOD ČÍSELNÝCH SOUSTAV, dokonalý
SHADOW PRINT od pana Auzského, texťák THE LAST WORD... atd...


Jen pro zajímavost - a moc prosím o vysvětlení - hned první dva programy - Artist II a Shadow 1 - jsou zřejmě pod nějakou ochranou - ačkoliv je přes TF COPY v pohodě nahraju, aniž by to hlásilo jakýkoliv error, tak pak při pokusu o standardní nahrátí to oznámí "tape loading error" ALE V HORNÍM LEVÉM ROHU OBRAZOVKY A NA MODRÉM POZADÍ... - O CO JDE? Dokážete je (hlavně Shadow 1) zprovoznit?


Přílohy:
Prepis 014.zip [308.93 KiB]
96 krát
Kazeta 014.jpeg
Kazeta 014.jpeg [ 135.71 KiB | Zobrazeno 1204 krát ]
Kazeta 014 - screen$.jpg
Kazeta 014 - screen$.jpg [ 649.25 KiB | Zobrazeno 1205 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 09:47 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
PotPalo píše:
Nejaká ochrana, niečo ako od busyho... ;) To chce audiozáznam.

Ahoj,
v příloze screenshot TF COPY, kam jsem nahrával ten Shadow 1 (viditelně bez chyby), který teď nemůžu jako wavku najít, ale
jako wavku posílám ten ARTIST 2 (je součástí celé strany, ale šel mi nahrát až jako poslední jiným kazeťákem, takže je až na konci záznamu).
link zde:
https://mab.to/XLUDd4Pgw


Přílohy:
Snímek obrazovky 2020-11-06 v 8.32.44.png
Snímek obrazovky 2020-11-06 v 8.32.44.png [ 14.11 KiB | Zobrazeno 1159 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 18:55 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
PotPalo píše:
Ladislav píše:
...Jen pro zajímavost - a moc prosím o vysvětlení - hned první dva programy - Artist II a Shadow 1 - jsou zřejmě pod nějakou ochranou ...

Asi nejaký omyl. Na tej WAVke hneď prvé dva programy chýbajú, takže nemôžem slúžiť. Artist 2 je ešte aj na konci, tam má poškodený BASIC blok, ale nevyzerá to na chybu pásky, skôr akoby odmazané už v audioeditore (medzi zavádzacím signálom a dátami, nieje tam synchronizačný ani značkový byte a nenadväzuje to plynule ale skokom, to páska nedá).

Mě už se v tom mnozství wavky špatně dohledávají, Artist 2 jsem skutečně dával až na konec té pásky, kterou máš a určitě jsem to nahrával i se Shadow 1 ještě jednou někam jinam. Ale ta tapka je přesně z toho 1:1, úplně stejně se choval program i z té wavky - TF COPY jej v pohodě přečetl a uložil, ale při nahrávání to hlásí to co píši výše. V audioeditoru nic needituju. Ještě jednou zopakuji, že soubory nahrávám postupně přes MASTERCOPY na disketu, abych tak mě 100% jistotu, že program šel nahrát. Z diskety jej pak stále přes MASTERCOPY nahrávám na harddiskový nahralvač do wavky, taktéz 1:1, v programu GoldWave preuložím do VOC pro TAPER, který jej dá do TAP. Vše tedy od kazety do TAP 1:1.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 19:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1613
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
Tá posledná wavka čo je na ňu odkaz cez mab.to, tá začína fontami 1 až 20. Tak vážne neviem, tie dva prvé programy tam skrátka niesu. Nemám teda čo zachraňovať. Tiež pokiaľ niečo nejde, stačí mi dať wavku s príslušnými programami, nie celú pásku.

Ja som myslel že sem treba dať priamu nahrávku programov ktoré nejdú, priamo nahrať wav do PC, nie už spracovaný záznam, ktorý prešiel x zariadeniami. Tam už nič nezachránim, nemôžem vedieť ktoré zariadenie to ako upravilo alebo zmršilo.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 20:08 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
Ale vždyť už jsme to výše napsal - ten Artist 2 je na konci toho souboru, cos stáhnul, neboť se mi jej jako první nepodařilo na jednom kazeťáku nahrát - proto to začíná FONTY. Pak jsem kazetu převinul zpět na začátek, vložil do jiného kazeťáku a Artist 2 nahrál sem na konec. Nic jiného nemám. Takže ano, je to jediná verze, která kazeťákem do MASTERCOPY prolezla. Ta na tom konci wavky, kterou sis stáhnul. Těžko Ti pošlu záznam rovnou z kazeťáku - jak píši, v každém se to chová jinak a i při různých nastavení výstupních hlasitostí. Není v mých silách tolik verzí natáhnout (3 kazeťáky po 10ti stupních výstupní hlasitosti = 30 verzí). Proto to nahrávám přes ZX Spectrum na disketu přes MASTERCOPY, neboť rovnou vidím, ze kterého kazeťáku a jakou výstupní hlasitostí to do ZX Spectra projde. Wavka je teprve pak vyrobena přepisem z diskety z MASTERCOPY, úplně stejně, jako kdybych to z kopíráku nahrál do kazeťáku. V ten moment, ale kazeťák nahrazuji digitálním záznamem na harddisk, kde vznikne rovnou wavka. Čili ta wavka je ověřená, že 100procentně
prošla do ZX Spectra BEZ JAKÉKOLIV HLÁŠKY “tape loading error”. Jinými úpravami neprošla. Proto mě pak ta hlášaka překvapuje, neboť je na horním řádku, což je nestandardní.

Jo a přepisy nedělám na žádném emulátoru, ale poctivě přes Gumáka


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 20:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1076
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 238 times
Což je ale právě úplně blbě, protože se tím nahrávka změní a nejde definovat, jak vypadala ta původní.
Naříklad Busyho ochrana spočívala v detekci přesné délky meziblokové mezery, jinak byly nahrávané bloky úplně standardní.
Je jasné, že poté, co se program prohnal kopírákem, nebyla délka meziblokové mezery dodržena a program nešel nahrát, přitom byly všechny bloky v absolutním pořádku a ničím se nelišila jejich kopie od originálu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 21:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1613
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
Aká medzibloková medzera? O tom neviem. Busyho ochrana pre Ultrasofťácke hry spočívala v tom, že na prvý pohľad úplne štandardné bloky (aj hlavičky) mali na konci nahraté ešte 4 bity naviac. Takže skopírovať to išlo normálne, teda aspoň to tak vyzeralo, ale pri pokuse nahrať to hlásilo nelegálnu kópiu. Tie 4 bity totiž kopírák už nenahrá, a bez nich to nejde. Tak toto môže byť niečo podobné, ale namiesto nelegálnej kópie to hlási Tape loading error. Preto som spomínal busyho, myslel som že sa o tom už vie.

Z kópie ktorá už nejde a už tam ochranná časť nieje sa nedá urobiť funkčný originál, to dá rozum.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 21:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 1076
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 22 times
Been thanked: 238 times
Citace:
Aká medzibloková medzera?

Mezera mezi bloky, Watsone.
Někde takovýhle trik byl, možná to nebyl Busy, paměť je zrádná. Nicméně oba uvedené způsoby (měření mezery, čtyři bity navíc) projdou kopírákem nepozorovaně a původní nahrávku z kopie nejde zrekonstruovat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.11.2020, 22:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
Díval jsem se na ten program Shadow, ta ochrana je dooost dobrá, bez emulátoru hodně těžko překonatelná, používá to normální ROMkový loader, ale za hlavičkou i datovým blokem jsou (minimálně) 4 bity, které se pak spojí a tímto číslem (s přírůstkem 59) se celý blok vyxoruje. A kdyby tohle bylo málo tak se to pak ještě XORuje jednou a pak teprve se spustí ten první nahrávaný blok (BASIC), ale na ten už nevidím protože se nerozkóduje.

A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 00:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1613
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
l00k píše:
A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...

Veď som písal, ale upresním: nahraje to hlavičku BASICu, a následne po zavádzacom signále hneď padne error, nenahrá sa nič. Ani nemôže, značkový byt (má byť 255) nesedí.

Asi to treba vysvetliť s obrázkami. Hore je poškodený súbor Artist 2, je vidieť čosi divné namiesto synchronizačného impulzu, ani za ním nieje 255. Dolu vzor ako to má vyzerať. Zavádzací signál ukončuje synchronizačný impulz, nasleduje značkový byt (pre hlavičku 0, pre telo 255, inak môže byť akýkoľvek), potom samotné dáta. Pokiaľ nesedí značkový byt, tak sa nič nenahráva, je error. Navyše je tam iba 99 bytov a očakáva sa 426.


Přílohy:
poskodene.png
poskodene.png [ 35.26 KiB | Zobrazeno 1349 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 09:10 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 400
Bydliště: Praha
Has thanked: 154 times
Been thanked: 387 times
l00k píše:
Díval jsem se na ten program Shadow, ta ochrana je dooost dobrá, bez emulátoru hodně těžko překonatelná, používá to normální ROMkový loader, ale za hlavičkou i datovým blokem jsou (minimálně) 4 bity, které se pak spojí a tímto číslem (s přírůstkem 59) se celý blok vyxoruje. A kdyby tohle bylo málo tak se to pak ještě XORuje jednou a pak teprve se spustí ten první nahrávaný blok (BASIC), ale na ten už nevidím protože se nerozkóduje.

A ten Wav teda neobsahuje funkční verzi toho Artist2, nenahraje to ani úvodní BASIC (loading error po pár bajtech)...


Aha, jedná se tedy doslova o ochranu? Jak jí tedy mohl tehdejší uživatel odkódovat? Ten ARTIST 2 v jíné wavce asi nedohledám, ale v té TAPce je z na 100pro z verze, která skutečně
ZX Spectrem prošla bez jakýchkoliv errorů. Chová se úplně stejně jak u SHADOW 1, tak pokud by byla prolomena ochrana Shadow 1, mohlo by to fungovat i pro ARTIST 2, ale vůbec na něm nelpím, je jich tu už hodně verzí, ale spíš ten SHADOW 1 by mě zajímal, zda to není oproti těm, které tu už máme jiná další verze. Diiiik


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 11:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 237
Bydliště: Holešov
Has thanked: 8 times
Been thanked: 34 times
Tak udělej Wav z toho Shadow1 a já to lousknu, šlo by to asi i bruteforce (zkusit 256 možností) z toho co je, rychlejší to bude přes ten Wav.

podle mně to tehdá nikdo neodkódovával... vzali to na dvojčeti natvrdo kopie kazety.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.11.2020, 22:00 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1613
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
Netreba nič lámať. Pokiaľ to používa pridaný 4-bit ako busyho loadery, stačí pridať jeden celý byt kde to bude, a ešte jeden ako nový CRC. Takto mám uložené originálky od Ultrasoftu. Dajú sa kopírovať, sú v TAPke, a pritom je to neupravený originál, funkčný. Teda až na ochranu proti kopírovaniu. :D Príklad v prílohe, tiež to má ochranu. Teda malo. Ale aj tá sa dá obnoviť, stačí previesť späť do wav a zmazať v editore 12 bitov na konci blokov.


Přílohy:
F.I.R.E..tap [46.47 KiB]
89 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.11.2020, 09:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3040
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 311 times
Been thanked: 594 times
dex píše:
Citace:
Aká medzibloková medzera?
Mezera mezi bloky, Watsone.
Někde takovýhle trik byl, možná to nebyl Busy, paměť je zrádná.
Urcite to nebol Busy. Ten pouzival, ako PotPalo pise, iba 4 bity navyse za koncom bloku. Medziblokove medzery sa nikdy nekontrolovali.
PotPalo píše:
Netreba nič lámať. Pokiaľ to používa pridaný 4-bit ako busyho loadery, stačí pridať jeden celý byt kde to bude, a ešte jeden ako nový CRC.
Dokonca ani ten CRC netreba. Mame kopiraky, ktore vedia korektne skopirovat aj blok so zlou paritou. Akurat teda kontrola, ci sa nahral spravne, je malinko komplikovanejsia (treba vediet spravnu hodnotu parity co vypise kopirak).
Ladislav píše:
Proto to nahrávám přes ZX Spectrum na disketu přes MASTERCOPY, neboť rovnou vidím, ze kterého kazeťáku a jakou výstupní hlasitostí to do ZX Spectra projde. Wavka je teprve pak vyrobena přepisem z diskety z MASTERCOPY, úplně stejně, jako kdybych to z kopíráku nahrál do kazeťáku. V ten moment, ale kazeťák nahrazuji digitálním záznamem na harddisk, kde vznikne rovnou wavka. Čili ta wavka je ověřená, že 100procentně prošla do ZX Spectra BEZ JAKÉKOLIV HLÁŠKY “tape loading error”.
A to je prave zle, ako uz napisal PotPalo. To ze to kopirak skopiruje (zdanlivo) v poriadku, este neznamena, ze program je v poriadku. Vid moje ochrany pre Ultrasoft.
Wavku treba robit tak, ze sa kazeta pusti na kazetaku so spravne nastavenou kolmostou hlavy a priamo sa analogovo nasnima do WAV (idealne 44.1 kHz/16 bit). A az takto nasnimana WAVka sa nasledne podrobuje akemukolvek dalsiemu digitalnemu spracovaniu. Jedine takto nasnimana WAVka je kopia 1:1 povodnej pasky.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 111 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz