OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest2022

Právě je 29.09.2022, 06:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 10:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1676
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 262 times
css píše:
Díky tomu se neobčerstvuje ta polovina paměti, se kterou se zrovna nepracuje, a velice pravděpodobně bude po chvíli ztrácet obsah.
No počkať. Pokiaľ bude program bežať z RAM pod 32 kB, tak je jedno ktorá stránka je na konci pripojená, lebo tá RAM sa aj tak používať nebude, nemá do nej čo pristupovať. To by sa strácal obsah aj klasickej RAM od 32 kB vyššie keby sa nepoužíval, nielen stránkovanej. Neplatí refresh náhodou pre celú oblasť pamäti, a je jedno či sa do nej pristupuje alebo nie? Myslím že nejako to fungovať musí, veď to zahorovali pár dní, tak na chybu RAM by hádam prišli. Chcelo by to spustiť nejaký test pamäti. Možno tomu ten nekompletný refresh stačí, chcelo by to prečítať datasheet (sa mi fakt nechce).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 11:38 
Online
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3417
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 340 times
Been thanked: 699 times
Toto objasnil uz pwramp - problem je v tom ci tie 4164 pouzite pre hornych 32kB maju 7 alebo 8 bit refresh. Ak sa pouziju 7bitove, potom vsetko bude fungovat ako ma. Ak 8bitove, potom mozu polovicu zabudat.

Citanie pameti z CPU (vratane behu programu) pamet samozrejme refreshne tiez, ale iba tie bunky, ktore maju spodnych 7 alebo 8 bitov adresy rovnakych, nez z akych sa cita. Preto 8bitove pameti maju problem, pretoze CPU pri refreshi meni len 7 spodnych bitov (ako sa inkrementuje register R) a program na ostatne adresy pristupovat nemusi.

Inak pametam si z ktorehosi stareho Amara schemu ktora umozni pouzit aj 8bitove ramky. Na scheme bolo jedno D-cko ako delicka dvomi, a refresh z CPU obnovoval striedavo jednu a druhu polovicu pameti, takze cela pamet fungovala dobre. V podstate to bol taky workaround na to aby sa pri refreshi posielal na adresovku modifikovany register R v ktorom sa inkremetoval aj najvyssi osmy bit.

Videoramky sa nic z tohto netyka, ta sa refreshuje uz len tym ze ju pravidelne cita ULA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 21:09 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 340
Has thanked: 76 times
Been thanked: 34 times
:like:
MHB4164 (TESLA)
TMM4164 (Toshiba)
CM8164 (BLR)
U2164 (NDR)
KR565RU5 (SSSR)
MBM8164 (Fujitsu)
MN4164 (Matsushita)
MCM6665 (Motorola)
uPD4164 (NEC)
KM4164 (Samsung)
MK4564N (Mostek)

:dislike:
TMS4164 (TI)
HYB4164 (Siemens)
uPD4164C-10 (NEC)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 21:24 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05.02.2018, 11:31
Příspěvky: 210
Bydliště: Praha
Has thanked: 0 time
Been thanked: 51 times
Je to čech.
Možná byste se domluvili mimo ebay.
https://www.ebay.com/itm/284216413617?e ... R-qE8LztYA


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 21:36 
Offline
Nemluva

Registrován: 11.09.2022, 21:00
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ty tantaly jsem zkontroloval, ale ani jeden to není, tak problém zůstává. Kvůli konstrukci mého zdroje jsem to nedokázal vytáhnout na víc než 0,2V a 2,5A , tak žádné citelné žhavení sem nenašel. Jediné co se mi podařilo vykoumat je že na napěťové větvi u videoram ubývá znatelně napětí. Ta systémová RAM je již celá vyletovaná, ale nedokážu pročistit prokovy aby tam šly zasadit patice. Můžete mi prosím někdo poradit?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 23.09.2022, 21:38 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2013, 22:59
Příspěvky: 340
Has thanked: 76 times
Been thanked: 34 times
MHB4164 prodává Buček elektro z Brna za 10,- Kč kus + pošta. Jsou to přeznačené paměti z NDR. Tesla je nevyráběla.
https://www.bucek.name/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 06:11 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2205
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 363 times
Been thanked: 394 times
Zkus ty prokovy necim vyfotit, kolik cinu tam je. Ja docistuji kalafunou a odsavacim lankem.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 RetroPC

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 11:43 
Online
Radil

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 393
Has thanked: 183 times
Been thanked: 90 times
tranzistor4 píše:
Ty tantaly jsem zkontroloval, ale ani jeden to není, tak problém zůstává. Kvůli konstrukci mého zdroje jsem to nedokázal vytáhnout na víc než 0,2V a 2,5A , tak žádné citelné žhavení sem nenašel. Jediné co se mi podařilo vykoumat je že na napěťové větvi u videoram ubývá znatelně napětí. Ta systémová RAM je již celá vyletovaná, ale nedokážu pročistit prokovy aby tam šly zasadit patice. Můžete mi prosím někdo poradit?


To máš někde tvrdý zkrat, jestli chápu správně, že napětí je 0,2 V na výstupu zdroje při proudu 2.5 A. Pak se nemá v Didaktiku co hřát. Ten se hledá relativně snadno a odhaduji, že to bude jeden z tantalových kondiků. Nebo sis někde vytvořil zkrat při bagrování RAMky.

A díry do prokovu, pokud hrozí, že už je teplem zničím, a pořád nejdou vyčistit, protahnu je vrtákem 0.6 mm. Může se sice poškodit trochu prokov, ale pak už obvykle jde odsát přebytečný cín licnou nebo odsávačkou po doplnění tavidla.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 12:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1676
Bydliště: BA-Petržalka :(
Has thanked: 17 times
Been thanked: 262 times
Pokiaľ nejde dierka vyčistiť, treba do nej pridať čerstvú pájku (poctivú olovnatú), a skúsiť znova.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RAM u Didaktiku Gama
PříspěvekNapsal: 24.09.2022, 22:44 
Offline
Nemluva

Registrován: 11.09.2022, 21:00
Příspěvky: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ty tantaly sem jeden po druhem vyletoval a změřil, ale ani jeden to není (pouze jediný má na sebe černý flek, ale není zkratovaný). Vrtáčky jsem si koupil, díky za radu zkusím. Při vyndávání RAM jsem si dával zvlášť bacha na zkraty, ale žádný rozlitý cín tam být nemůže protože jsem ji několikrát proškrábnul a vyčistil. Cínu je tam pouze uvnitř prokovu ani kousek navrch viz. foto:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 25 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz