OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Vstava historickch poctacu

Právě je 02.12.2022, 05:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 06.04.2020, 06:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2229
Bydliště: Praha
Has thanked: 399 times
Been thanked: 520 times
Chtěl jsem si pořídit nějakou desku na experimenty s rozšířením paměti podle Lamače a CP/M. Nákup "zalevno" se celkem zadařil, ale mám s tím nějaké nejasnosti :)
Deska je Issue 2 a je na ní ULA5C102E - tedy úplně první, běžně používaná v Issue 1. Byly vadné tři "horní" paměti, po výměně už to celkem má snahu žít, ale nefunguje klávesnice. Tedy funguje, ale jen pár vteřin po zapnutí, pak konec...
Samozřejmě mě napadnul "dead cockroach". Pokud jsem ale pochopil popis problému (ULA book str. 200 a dál), v basicu by klávesnice měla chodit i bez opravy. Na desce každopádně ta úprava určitě někdy byla - patřičné prokovy byly pájené. Zkusil jsem to zreplikovat, ale žádná změna.
Příloha:
mrtvejbrouk.jpg
mrtvejbrouk.jpg [ 231.69 KiB | Zobrazeno 5082 krát ]

S jinou ULOU (5C112E nebo s Nebulou) deska funguje. 5C102E v jiné desce Issue 2 úplně stejně nefunguje.
Hodil bych brouka do vitrínky, s tím že holt mrtvola, ale je tu jedna zrada - Sparrow. Když tu mrchu hodím do něj, tak klávesnice normálně funguje. Ale zase se dějí podivnosti s grafikou, basic vypadá v pohodě, ale třeba úvodní logo retroleum test rom je rozsypané. Další výpisy ale už jsou celkem v pohodě.
Nijak to nespěchá, beru to jako kuriozitku na hraní a do desky na experimenty s Lamačem a CP/M dám Nebulu, ale nápady co eventuelně ještě zkusit jsou vítané. Mně už nějak došly :)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 06.04.2020, 12:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1818
Bydliště: Praha
Has thanked: 81 times
Been thanked: 236 times
Nevim jestli je to aplikovatelne na tvoji ULA, ale jeste si vzpominam, ze se delal nejaky fix casovani z tranzistoru pro Issue 2 (na Z80, ale byl pro ULA). Videl jsem to v ruznych ZXS Issue 2 docela casto.

http://rk.nvg.ntnu.no/sinclair/computer ... issue2.htm



Az budes delat to rozsireni, tak ja jsem tam resil dve takove potize. I kdyz to mam na desce Issue 6, tak to muze byt podobne. Oboje se projevovalo jako potize s RAM. Mozna ti to pomuze, ale mozna to znas, ja to nevedel.

1) Na Issue 2 musis zvetsit C64 ze 100pF na 180pF. Ja uz tam 180pF mel, ale vykoukal jsem to drive pri upgrade 48k na beznou 128K, kde jsem mel s RAM podobnou potiz.

2) Druhy zadrhel: viewtopic.php?f=39&t=7276#p90910

I kdyz mam rad gumaky, tak jsem nemel dost odvahy to zkouset do nej nacpat, udajne to jde. Nakonec jsem to rozsiril na uplne zbytecnych 528K v case pluska. Je to docela dost dratu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 06.04.2020, 17:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2229
Bydliště: Praha
Has thanked: 399 times
Been thanked: 520 times
Dík za tipy, na ten kondenzátor kouknu.
Spider mod se s touhle ulou asi nepoužíval, alespoň jsem na to nikde nenarazil. Každopádně ta druhá deska, ve které jsem ji zkoušel, je klasická issue 2 a spider mod na ní je. Takže i tohle jsem vyzkoušel.
Jediné co tedy neproběhlo je dead cockroach a spider mod najednou...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 26.09.2022, 18:59 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Asi je to najvhodnejšie napísať tu, a keďže sa popri PMD85 začínam hardwarovo zaujímať aj o Spektra, naštudoval som si ich architektúru, ale mám tu pár nezodpovedaných otázok, ktoré sa týkajú skôr rôznych úprav. Azda začnem 48k verziami :) Je nám zrejmé, prečo sa na ULA5C102E robil Dead Cockroach, ktorý za pomoci /IORQ nastavoval A14=1 a A15=0, a tak nastavil adresu prvej RAMky (a VRAMky) - 4000h-7FFFh. Potom sa na ULA5C112E robil Spider, ktorý v súčinnosti /IORQ a A0 nastavoval IO adresu pre ULA. No našiel som isté zapojenie, ktoré údajne vytvára Spider/Dead Cockroach mód, tiež nastavuje A14=1 a A15=0, ale za pomoci /RFSH. Ani z vysvetlenia funkcie obvodu som veľmi nepochopil, či rieši rovnaký problém ako s /IORQ, alebo či má iný bližší zmysel. Tu je zapojenie: https://k1.spdns.de/Vintage/Sinclair/82 ... A5C102.pdf
Ďalej som našiel u zOOma na stránke v odkaze Umbrella - unrainer aj pre 48k verzie. No zo zapojenia je zrejmé, že /RFSH nastavuje A14=0 aj A15=0, čo nastavuje adresu ROMky - 0000h-3FFFh. A to mi nie je jasné, prečo práve ROMku a vysvetlenie som tiež nikde nenašiel. Tu je zapojenie: https://z00m.speccy.cz/?file=hardware/umbrella
Takže poprosím skúsených Spektristov, verím, že je vás tu mnoho, aby mi tieto nezodpovedané otázky objasnili :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 27.09.2022, 18:16 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Osobne sa domnievam, že nastavenie A14=1 a A15=0 cez /RFSH pre ULA5C102E nebude mať nič spoločné s nastavením cez /IORQ. Myslím si, že je to skôr ako náhrada zapojenia /RFSH cez odpor na /RAS prvej RAMky (a VRAMky), ako je to v Issue 2. Zrejme bola táto úprava zbytočná, keďže sa od Issue 3 od nej upustilo. Nastavenie cez /IORQ, ako vieme, je niečo iné, a je súčasťou ULA5C112E a vyššie.
No stále uvažujem nad tým, ako môže fungovať ten Unrainer, v ktorom sa nastavuje A14=0 aj A15=0 cez /RFSH.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 11:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Až teraz som si všimol zásadnú chybu, ktorá sa nachádza na tom prvom odkaze: https://k1.spdns.de/Vintage/Sinclair/82 ... A5C102.pdf. Síce sa tam píše o /RFSH, ale v zapojení sa to berie zase len z /IORQ, lebo je vyznačený pin20 Z80 (/RFSH je pin 28). Je to dokonca až za odporom R27, čize až na ULA. Otázné je, ako veľmi si pomýlili /IORQ s /RSFH, keďže o to ňom tak pekne vysvetlili :)
Teoreticky by to aj dávalo zmysel, lebo takto sa zabezpečí prístup na prvú RAMku pri každom /RFSH cykle. Ale na druhej strane, /RFSH tam už zapojený je priamo na /RAS cez odpor, lebo pre ULA5C102E to je nutné, a tak je refresh kedykoľvek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 12:28 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 27 times
Been thanked: 142 times
Joey78 píše:
ASíce sa tam píše o /RFSH, ale v zapojení sa to berie zase len z /IORQ, lebo je vyznačený pin20 Z80 (/RFSH je pin 28). Je to dokonca až za odporom R27, čize až na ULA. Otázné je, ako veľmi si pomýlili /IORQ s /RSFH, keďže o to ňom tak pekne vysvetlili :)
Teoreticky by to aj dávalo zmysel, lebo takto sa zabezpečí prístup na prvú RAMku pri každom /RFSH cykle. Ale na druhej strane, /RFSH tam už zapojený je priamo na /RAS cez odpor, lebo pre ULA5C102E to je nutné, a tak je refresh kedykoľvek.


Zapojenie má spôsobiť simuláciu čítania z VideoRAM, ak nastane čítanie z klávesnice, teda /IORQ je správne a nie /RFSH.
M1


Přílohy:
ULA1.PNG
ULA1.PNG [ 34.53 KiB | Zobrazeno 1846 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 12:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Áno, čítal som o tom v knihe ZX Spectrum ULA, je to tam presne popísané. Len nechápem, ako si potom niekto mohol /IORQ zameniť s /RFSH, keďže funkciu obvodu ešte aj vedel popísať.
A vieš nejak logicky vysvetliť aj toto zapojenie Unrainera na obrázku ? Podrobnejšie tu: https://z00m.speccy.cz/?file=hardware/umbrella


Přílohy:
48k unrainer.JPG
48k unrainer.JPG [ 14.79 KiB | Zobrazeno 1835 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 13:26 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 27 times
Been thanked: 142 times
Joey78 píše:
A vieš nejak logicky vysvetliť aj toto zapojenie Unrainera na obrázku ? Podrobnejšie tu: https://z00m.speccy.cz/?file=hardware/umbrella

Počas refresh cyklu, keď je na adresovej zbernici register I (a R), tak ak je I medzi 40h a 7Fh, tak môže byť načítaný z VideoRAM nesprávny bajt, preto toto zapojenie vždy dá hornú polovicu adresy pod 40h (A14 a A15 = 0). Druhá možnosť by bola zdvihnúť /MREQ pre ULA počas refresh cyklu.
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 30.09.2022, 14:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Aha, aj toto sa píše v knihe ZX Spectrum ULA, v článku "Snow Effect", alebo inak povedané Rain Effect. A v neskorších ULA tento efekt neodstránili ? Napr. práve tým, že nejak zdvihli /MREQ počas /RFSH. Alebo je jediná možnosť iba pomocou /RFSH posunúť adresu pod 4000h ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 01.10.2022, 00:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
Ak by mali snow effect odstrániť priamo v ULA, predpokladám, že by /RFSH musel byť pripojený priamo do ULA, ale ten už nemal na to žiadny voľný pin. Potom by sa to dalo, v prípade zdvihnutia /MREQ, vyriešiť týmto obvodom, ak sa nemýlim:


Přílohy:
ULA MREQ.png
ULA MREQ.png [ 3.47 KiB | Zobrazeno 1728 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 01.10.2022, 10:20 
Offline
Profík

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 690
Has thanked: 27 times
Been thanked: 142 times
Joey78 píše:
Ak by mali snow effect odstrániť priamo v ULA, predpokladám, že by /RFSH musel byť pripojený priamo do ULA, ale ten už nemal na to žiadny voľný pin.

Štandardne to nespôsobuje žiadny problém, takže nebol dôvod sa tým zaoberať.
M1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spectrum Issue 2 s ULA5C102E
PříspěvekNapsal: 01.10.2022, 19:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.11.2020, 19:52
Příspěvky: 236
Bydliště: Košice
Has thanked: 19 times
Been thanked: 73 times
A tým sa dostávam ku 128k verziám :) Tam sa rain effect eliminoval inak. Do ULA sa neposlala adresa pod 4000h, ale od 8000h, keďže /RFSH nastavil A15=1 pre ULA (ale aj upper multiplexer). Prečo je to tak ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz