OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 14 lis 2018, 08:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 07 zář 2018, 13:05 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 701
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
Pluská sú povestné problémami s nechodivými kombináciami SS+nejaká klávesa. Chronicky SS+A, ale aj rôzne iné. Ak neblbne aj klávesa 0 / DELETE a bezchybne fungujú klávesy 1, Q, A, ENTER, CAPS a space / BREAK, zlé fungovanie SS+P / " môže znamenať problémy s A15. Buď to už robí membrána samotná (ak je stará), alebo jej prítlačné spoje, alebo nedobrý kontakt v konektore v doske. Ako prvé by som skúsil inú membránu a ak to nepomôže, poriadne by som prekontroloval A15 a KB0 z uly. Ak sa nič nenájde, pridal by som paralelne k D8 keramický kondenzátor. Kapacitu treba nájsť metódou pokus-omyl z roszahu približne 70-200pf. Na mojom zabralo 82pF, ale riešil som aj dve iné a tam to bolo myslím okolo 120pF.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 07 zář 2018, 13:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1396
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 256 times
z00m píše:
Pluská sú povestné problémami s nechodivými kombináciami SS+nejaká klávesa...
Tedy je to špatně navrhnutou fólií u těch Plusek když střeva jsou stejná s gumákem ?
Mě spíš zaráží, že v tom testu to šlape naprosto v pořádku. Ostatní klávesy se zdají být v pořádku, pomocí dvou drátků to taky jde.
Zkusím připojit jinou fólii, byť mám jen z gumáka což snad nevadí, a uvidíme.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 07 zář 2018, 13:38 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 701
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
Áno, je to membránou. Má dlhé spoje a zaťažuje adresnú zbernicu. Rovnaké problémy má aj Toastrack. +2 má podobné problémy. Hoci je tam úplne iná membrána, stále nerieši problém dlhých spojov a preťaženie adresky. Gumáková membrána ti podľa mňa pôjde normálne.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 07 zář 2018, 15:49 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 825
Has thanked: 99 times
Been thanked: 195 times
rEVERz píše:
Zkusím připojit jinou fólii, byť mám jen z gumáka což snad nevadí, a uvidíme.
Gumáková membrána ti bude s velkou pravděpodobností fungovat 100%, mám taky nějaké desky, které se chovají, jak píše z00m. Jednu desku náchylnou ke špatnému psaní uvozovek jsem přehodil do šasi gumáka, problém zmizel zcela, druhou jsem trochu "zlepšil" kondenzátorem, ale problém s psaním uvozovek se pořád projevuje s DivIDE i když ne tak moc a zmizel když u ZXS není nic připojeno. Zkusil jsem vyměnit ty diody za schottky, ale to nemělo viditelný vliv.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 09:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1396
Bydliště: Praha
Has thanked: 186 times
Been thanked: 256 times
Tak gumáková fólie v pohodě, jak bylo očekáváno.
Libovolný koďan 68-180J těm uvozovkám pomohl, ale SS+A je problém stále. S tím 180J to jde, ale přijde mi jako
by to mělo trochu závislost na "zahřátí stroje".
Podle osciloskopu napětí/zvlnění v cajku byť by elyty asi stály za výměnu.
Uvidíme, teď je to rozhodně použitelné a tedy díky za rady !

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 09:24 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Dík ReVERzovi za intenzivní péči. Chápu správně, že problém je v odporu příliš dlouhé cesty ke spínači? A dělají totéž membrány novější produkce (Sintech)?

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 10:54 
Online
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 701
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 62 times
Been thanked: 209 times
Ani nie odpor, ale neplechu tam robí parazitná kapacita. Je šanca, že nová membrána tomu pomôže, ale napríklad v Toastracku mám úplne novú, a kondenzátor som pridať aj tak musel.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Tavicovo ZX Spectrum Plus
PříspěvekNapsal: 12 zář 2018, 06:15 
Offline
Kecka

Registrován: 05 srp 2017, 06:38
Příspěvky: 47
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Dík všem a zvlášt velký dík rEVERzovi.
Plusko vidí DivIDE a klávesnice klávesnicuje i s ním, dokonce ani SS+A nezlobí.
Obraz jsem trochu poladil v TV, i to je lepší, i když proti Harlequinu tam ještě rezerva.

_________________
Harlequin 128, ZX Spectrum Plus, HP 200LX


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Tchunass a 8 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz