OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 21 dub 2019, 10:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 390 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 09 lis 2018, 20:08 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Gratuluji! :-)

Ano, možná by zde bylo dobré uvést, že floppy mechanika musí být naswitchovaná jako DS0, přičemž většina mechanik je z výroby nastavená jako DS1. Starou spojku je potřeba odpájet a zapájet novou na DS0. A jak správně píše ielman, propojovací kabel pěkně 1:1, žádné křížené obludnosti, jako na PC ;) Také jsem ze začátku bádal, proč na mechanice jen svítí LED a nic se neděje :-)

Jinak to switchování by měla řešit moje připravovaná elektronika do připravované krabice na 2 mechaniky! Nebude třeba v mechanikách nic pájet, žádné spojky, v elektronice se jumpery navolí, zda je mechanika z výroby DS0 nebo DS1 a zda chceme, aby ji TR-DOS viděl jako mechaniku A,B,C nebo D :) Plošňáček na elektroniku už mám doma a co nevidět budu zkoušet.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 lis 2018, 11:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 224
Has thanked: 22 times
Been thanked: 28 times
ielman: mně se podařilo konektor na kabelu bez poškození rozebrat. Skládal se jen ze dvou částí, tak to šlo. Někdy je tam ještě třetí zajišťovací kus a konektor už bez poškození nejde rozebrat. Překřížení jsem nůžkama odstřihl a konektor opatrně nacvakl kombinačkama zpět na konec kabelu. Mám kromě Samsungu i 2 mechniky NEC FD1231H, které mají navržený plošný spoj jen pro DS1. Tzn. spoj vede z pinu č.12 konektoru FDD (SEL1) přímo na vývod řadiče FDD. Výrobce vůbec nepočítal s přenastavením na DS0, proto ani nikam nevyvedl spoj z pinu č.10 (SEL0). Tzn. že to nepůjde přepnout ani externě svičem na plošném spoji přídavné elektroniky od CSS. Musel jsem odsát cín z pinu č.12, udělat drátkem spojku z vedlejšího pinu č.10. na vstup řadiče FDD. Pak už se mechanika hlásila jako a:.
Diskety nepřelepuji, ale upravil jsem mechaniku. Je tam mechanický tlačítkový spínač, který po vložení diskety rozpojí kontakty. Stačilo odsát cín z jednoho kontaktu a zafixovat kapkou z tavné pistole.
Na kopírování různých image TRD a SCL můžeš zkusit program Ride, pokud máš PC s FDD mechanikou a nativním řadičem (ne USB). Program naformátuje a nakopíruje soubory na disketu, takže se pak dají přímo číst a spouštět z Betadisku. Pokud nemáš v PC upravenou FDD na DD, budeš muset okénko na disketě zalepit. Mám zalepenou jednu disketu a z té pak obsah překopíruji na Betadisku na disketu další. Kvůli lepší čitelnosti se doporučuje hodnotu GAP3 změnit na 32.
Odkaz na vlákno Ride: http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=54&t=4920
Odkaz na program: https://uloz.to/!7cJ2qfJM2inK/ride1441-linuxwinetest-zip
Odkaz na manuál: http://nestorovic.hyperlink.cz/ride/html/faq_image2floppy.html
Mega archiv programů pro TR-DOS: https://vtrd.in/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 lis 2018, 12:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 914
Has thanked: 121 times
Been thanked: 233 times
pcmaker píše:
ielman: mně se podařilo konektor na kabelu bez poškození rozebrat. Skládal se jen ze dvou částí, tak to šlo. Někdy je tam ještě třetí zajišťovací kus a konektor už bez poškození nejde rozebrat. Překřížení jsem nůžkama odstřihl a konektor opatrně nacvakl kombinačkama zpět na konec kabelu.
Jde to i když je ze 3 kusů, i když to je náročnější na zručnost a tu a tam se mi to nepodaří.

Ale jak tak čtu, jak zápasíte s přenosem dat PC -> ZX, tak vidím, že potřebujete SIF, nebo alespoň upravit moje zálohovadlo TRD imagů pro nějaké rozhraní, které je dostupnější. https://cygnus.speccy.cz/popis_siftrd.php

Idea: USB-TTL sériáků je plná.... eBay, vyberte si takový, který nemá jen RxD a TxD (kupoval jsem CP2102), pak stačí přidrátovat k dejme tomu 8255 v UR-4, nebo Didaktiku a vyřešit pozastavování přenosu dat jedním signálem CTS (RTS z pohledu PC) směrem do PC (řešil jsem u ATMega, jde to). Když snížíte rychlost na třeba 19200bps, ať má ZXS velkou rezervu a budete počítat s tím, že PC neposlechne hned jak mu nastavíte CTS, tak vše ostatní je hotové, zápis na disketu mám vyřešený, zdrojáky okomentované. No a nebudete muset shánět PC s disketovkou, postačí i přemodernizovaný notebook jenom s USB.

Tady máte krátké video, jak to přenáší data z Didaktiku do PC https://www.youtube.com/watch?v=9NsonfAhS60 Sice s čipem Prolific, který nemá další signály, ale jde to. Takže teď kdo dořeší opačný směr?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 lis 2018, 17:48 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 97
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
Máte prosím někdo zkušenost s ALPS FDD mechanikama? Jde mi o to, jestli to jede s CSS BETADISKEM nebo ne. S díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 lis 2018, 19:12 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Tchunass: Ahoj, ano jede, zrovna já používám ALPS ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 11 lis 2018, 01:45 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 97
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
css: Bylo potřeba ji nějak upravovat? Díky


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 11 lis 2018, 09:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Tchunass: Ano, změnit DS1 na DS0, jinak by se ti hlásila v TR-DOSu jako mechanika B. A nefungovalo by tl. MAGIC, které zapisuje SNAP primárně na mechaniku A.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 12 lis 2018, 22:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Dnes jsem úspěšně vyzkoušel připojení 2ks floppy mechanik přes moji novou destičku, která obsahuje rozbočení datové kšandy od řadiče do dvou mechanik, stabilizátor +5V/4A pro obě mechaniky, vstup pro 7,5V-9V zdroj a výstup téhož napětí pro napájení řadiče. Obě mechaniky je možné na destičce naswitchovat jako A,B,C,D pro TR-DOS a u každé se switchuje, zda má z výroby zapojenou volbu DS0 nebo DS1. Takže již žádné rozebírání mechanik, pájení spojek, křížení kabelů, všechny kšandy jsou úplně jednoduše zapojené 1:1. Dají se koupit hotové třeba v TME, a nebo si doma nacvaknout 34pin štekry na Flat kabel.

Videjko ze zkoušky:

phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 13 lis 2018, 23:24 
Offline
Kecka

Registrován: 30 srp 2013, 14:12
Příspěvky: 51
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Jako vhodný obal na dvě mechaniky by asi nebyly špatný krabičky od EZK a to KK07-101 a KK07-102 s rozměrem 104 x 70 x 172 mm za cenu 160-170Kč, pokud jsem si našel správný rozměry 3,5" mechanyky 25,4x101,6x145,0 mm s tolerancí +-0,4 mm by to mělo pasovat na šířku přesně, ani by to nevyžadovalo moc úprav a vešla by se tam i nějaká další elektronika. Jak bude čas vezmu 2 mechaniky a vyrazim do EZK vyzkoušet.
Obrázek
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 14 lis 2018, 08:02 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
joe4CZ: Krabičky jsou to moooc pěkné :like: jen pro mě prakticky neřešitelný problém je opracování kovů - jak udělat vhodné otvory, aby to k něčemu vypadalo. Nemám dílnu, ani strojové vybavení, moje dílna je stůl v paneláku, kleště, šroubovák a pilník :( Pokud i tenhle problém zvládneš nějak pořešit, byly by super ;)

A také by tam měla pasovat elektronika, kterou je vidět na videu, rozměr tišťáku 122x68mm, rozložení konektorů viz. obrázek v příloze.


Přílohy:
bdipwr.png
bdipwr.png [ 36.42 KiB | Zobrazeno 853 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 14 lis 2018, 12:11 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Tak jsem si zas sednul k mému návrhu boxu pro 2 mechaniky pro 3d tisk a dokončil jsem návrh spodní poloviny. Co vy na to? Čelní nápis vystupuje ven, může se obarvit třeba modelářskou barvou ;) , postranní popisy u konektorů jsou naopak jemně pod úrovní okolní krabice.

Nechal bych zatím vytisknout tu dolní půlku a když bude všechno sedět, dodělám i horní víko.

Než začnu hledat na netu, máte někdo tip na firmu, která by to co nejkvalitněji a co nejlevněji vytiskla? Jsem v tomhle úplná lama :)

A ještě předběžně, chtěl by si někdo další takový box na mechaniky pořídit, nebo to dělám jen pro sebe? ;)


Přílohy:
p1.png
p1.png [ 22.92 KiB | Zobrazeno 826 krát ]
p2.png
p2.png [ 93.47 KiB | Zobrazeno 826 krát ]
p3.png
p3.png [ 42.23 KiB | Zobrazeno 826 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 15 lis 2018, 09:46 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 97
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
Mě se to líbí. Krabičku i s destičkou beru. Prosím o zápis do deníčku jako předobjednávku. Díky. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 15 lis 2018, 09:47 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 97
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
Jen malá poznámka či dotaz: Bylo by drahé to nechat vylisovat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 15 lis 2018, 10:04 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 11:31
Příspěvky: 97
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times
Tak jsem koukal na net a asi bylo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 15 lis 2018, 10:10 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 15:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Tchunass: Vylisovat by znamenalo výrobu forem, a podle toho, co jsem slyšel, je to záležitost desítek až stovek tis. Kč !! Ale je to jen z doslechu.

Ještě jsem udělal drobné úpravy na spodní straně (zahloubení pro šrouby a pro samolepicí nožky) a poslal jsem data k cenové nabídce, tak uvidíme, s čím se vypláznou :D Počítám, že ta půlka krabice bude kolem 1000Kč, ale třeba budu příjemně překvapen ;)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 390 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz