OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 20:35

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 09:32 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Takze jestli to chapu spravne tak vezmu 74LS32, +5 a GND je jasny a misto tech diod zapojim na vstup hradla piny /MREQ a /ROM_CS a vystup z hradla na 20tku. Ten odpor mezi 20 a GND by tam teda byt nemusel nebo je to jako PullDown. A pak ta 27 na VCC je pouze pro prepinani bank u 27C256 ale 27C128 nevadi.
Po praci to jeste zkusim.
Muzu pripadne zkusit dat tu EPROM s TRDOSem dat primo do spectra pro overeni jestli beha nebo to nepujde?
Ted me jeste napadlo ze muzu doma zkusit ten Betadisk pripojit k Didaktiku Gama, ale tam nevim jak je to s napajenim, a nekde jsem cetl ze nektere Gamy nemaji osazeny nejaky rezistor kterej chrani ULA obvod pred znicenim pri pripojeni nejake periferie..to jsem jeste nekoukal zda ho tam mam.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 11:00 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
majkl.s píše:
Takze jestli to chapu spravne tak vezmu 74LS32, +5 a GND je jasny a misto tech diod zapojim na vstup hradla piny /MREQ a /ROM_CS a vystup z hradla na 20tku.
Ano. Pozor na to, že to je blízko měniče, kde jsou v ZXS vyšší napětí schopná zničit TTL obvody (+-12V, 9V, -5V) atd...
majkl.s píše:
Ten odpor mezi 20 a GND by tam teda byt nemusel nebo je to jako PullDown. A pak ta 27 na VCC je pouze pro prepinani bank u 27C256 ale 27C128 nevadi.
jj, přesně tak. Odpor by tam byl zbytečný, PullDown je jen kvůli hradlu z diod.
majkl.s píše:
Muzu pripadne zkusit dat tu EPROM s TRDOSem dat primo do spectra pro overeni jestli beha nebo to nepujde?
Určitě nepůjde. TRDOS ke svému fungování BASIC potřebuje.
majkl.s píše:
Ted me jeste napadlo ze muzu doma zkusit ten Betadisk pripojit k Didaktiku Gama, ale tam nevim jak je to s napajenim, a nekde jsem cetl ze nektere Gamy nemaji osazeny nejaky rezistor kterej chrani ULA obvod pred znicenim pri pripojeni nejake periferie..to jsem jeste nekoukal zda ho tam mam.
Připojovat Betadisk k neupravenému Didaktiku Gama je špatný nápad.

Jednak kvůli napájení. DG chybí na sběrnici 9V potřebných pro 7805 v Betadisku.

Druhak kvůli interní 8255, je na stejných portech jako řadič v Betadisku. Tu 8255 by bylo nutné během práce s Betadiskem vypínat. CSS to řešil u DG192k a jeho Betadisku, ale Mikrobázový Betadisk s neupravenou Gamou 80k na to určitě připravený není.

A pak možná to stránkování ROM, některé Gamy myslím měly malý/žádný odpor na /ROMCS??? Nutno ověřit.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 20:05 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak jsem pripojil to OR hradlo(74LS32). Samotne spectrum beha ok, ale s pripojenym Betadiskem porad nic. Je fakt ze se to ted chova krapet jinak. Na obrazovce jsou nekolikrat dva svisle bile pruhy a ruzne tam problikavaji chaoticky barevny "ctverecky"...jakoby se tam neco natahovalo.
Jeste nejaky napad? :-D Fakt nevim kde muze byt tak zasadni problem ze to spolu proste nejde. Jestli jsou fakt ty EPROMky spatny(vsude se uvadi 25ns ale nic takovyho nemuzu nikde najit).
Jeste jsem koukal ze u tranzistoru je ze spodu desky pripojenej odpor z baze na vcc(zkusil jsem tam dat 10k jako pullUP a zadna zmena).
Takze posledni moznost bud spatny EPROMky a nebo je tam fakt nekde schovanej zkrat. A nebo jsem lama a delam neco spatne...coz je taky moznost


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 10 říj 2019, 21:11 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2013, 22:59
Příspěvky: 265
Bydliště: Ostrava
Has thanked: 24 times
Been thanked: 30 times
Mně se jednou podařilo při nasazování periférie ke Spectru ohnout pin v hranovém konektoru. Byl to konektor z GME. Zkontroluj, jestli nemáš studeňák na spojích mezi konektorem a plošným spojem. A taky očisti konektor ve Spectru. U toho tranzistoru se podívej, jestli sedí zapojení nožiček a taky ho proměř. Odpor na něm žádný netřeba, aspoň já tam žádný nemám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Make Betadisk Great Again!
PříspěvekNapsal: 11 říj 2019, 05:08 
Offline
Prvnička

Registrován: 06 říj 2019, 17:56
Příspěvky: 11
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Konektor na spectru jsem cistil, zkousel jsem promerovat primo propojeni mezi spectrem a betadiskem, mereni delam primo na nozickach integracu, abych vyloucil spatne patice, vse vypada ok. Na ten tranzistor jsem koukal osciloskopem a spina...i kdyz obcas po resetu spectra se tak nejak prapodivne zacykli ale to vidim spis na problem spectra kdyz nema spravne natazenou ROM.
Jediny co me zarazilo pri mereni, ze je na spectru vystup na konektoru -12V propojenej s pinem 4 kde je +9V, ale to je asi podle schematu ok, je tam v ceste akorat civka


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 35 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz