OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 18 úno 2019, 13:26

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 19 srp 2013, 16:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Postupne zverejnuji informace o MB-02+ interface zde:
http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?p=717550#post717550

Koukal jsem na technicke info, ktere je v dokumentaci MB02+ a zjistil jsem, ze tam jaksi chybi zminka o existenci portu #33 (DEC 51), ktery je u MB02+ pouze pro zapis a pouziva jen bit D0 pro nastaveni HD rezimu.

Schema MB02+ je tady:
http://zxm.speccy.cz/dok/sch/mb02_schematic_v2.0.gif

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 19 srp 2013, 17:00 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
No, na #13 sa ten bit DD/HD uz nevosiel tak musel (logicky) na #33 :shrug:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 19 srp 2013, 17:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
No, na #13 sa ten bit DD/HD uz nevosiel tak musel (logicky) na #33 :shrug:


To chapu, ale me spis zarazilo, ze v popisu o tomto portu #33 zminka neni

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 00:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
A taky koukam, ze je vsude uvedena spatne adresace portu MB-02+
http://cs.wikipedia.org/wiki/MB02

Takze by to chtelo opravit podle techto informaci:
http://www.worldofspectrum.org/forums/showthread.php?t=44710

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 06:44 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2283
Has thanked: 86 times
Been thanked: 333 times
VELESOFT píše:

Vydatné informace :thumbup:
Ocenil bych to jako celistvý dokument - měl bys to i v takové podobě, nebo si to mám slepit z těch jednotlivých postů?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 08:22 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
Vela informacii maju priamo 8BC na svojich strankach http://8bc.com/sinclair/
Konkretne tu: http://8bc.com/sinclair/DOWNLOAD/index.htm

A co-to sa da najst aj priamo u mna: http://busy.speccy.cz/tvorba/mb02.htm
Inak, ja som u seba umyselne nezverejnoval IO porty, pretoze verzii MB02 po svete je viac, lisia sa (okrem velkosti osadenej ramky) prave layoutom portov a ja som nechcel aby vznikal soft ktory pracuje priamo s IO portami, pretoze ten by tym padom fungoval len na jednom type MB02.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 11:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
Vela informacii maju priamo 8BC na svojich strankach http://8bc.com/sinclair/
Konkretne tu: http://8bc.com/sinclair/DOWNLOAD/index.htm

A co-to sa da najst aj priamo u mna: http://busy.speccy.cz/tvorba/mb02.htm
Inak, ja som u seba umyselne nezverejnoval IO porty, pretoze verzii MB02 po svete je viac, lisia sa (okrem velkosti osadenej ramky) prave layoutom portov a ja som nechcel aby vznikal soft ktory pracuje priamo s IO portami, pretoze ten by tym padom fungoval len na jednom type MB02.


Layoutem myslis adresy portu ? No teoreticky je asi mozne v MB-02+ zamenit nejake 74xx za jine hradlo s kompatibilnim pinoutem. Ja mel doma MB-02+ od Marwina (kamos) a tam tusim nejake obvody vubec nebyly osazene. Ale uz si nepamatuju, mam jeste nekdy fotky te desky.

No pokud by se porty u MB02+ lisily, pak by musel kazdy takovy interface obsahovat patricne upravenou boot rom a pouzivat pripadne i prepsany software (bs-dos,) a vubec vsechen software, u ktereho se lisi porty.

Ja se snazim postupne dodavat k popisu take nejake dalsi(vlastni) podle me prinosne informace a ukazky kodu. Navic popis portu neupisuju tak uplne z dokumentace, ale zpetne vse overuju podle schematu. Timto zpusobem jsem prisel prave na to, ze 8BC nepopisuje nikde port #33, takze jsem asi jediny, kdo se o nem zminil.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 11:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
VELESOFT píše:
Layoutem myslis adresy portu ?
Aj adresy, aj vyznam bitov na tychto adresach. Napriklad starsia MB02 (co este vyrabal MDV) umoznuje pripojit len dve mechaniky, takze motory a selekty ma len po dva, a na tom istom porte ma hned aj nastavenie DD/HD. A port #33 tym padom nema vobec (resp. sa tam zrkadli #13).

VELESOFT píše:
No pokud by se porty u MB02+ lisily, pak by musel kazdy takovy interface obsahovat patricne upravenou boot rom a pouzivat pripadne i prepsany software (bs-dos,) a vubec vsechen software, u ktereho se lisi porty.
Samozrejme, boot rom to ma inu. Ale BS-DOS je uplne ten isty, od toho som vymyslel fdc-bios a rom-bios, ktore jedine sa zo softweroveho hladiska lisia.

VELESOFT píše:
Ja se snazim postupne dodavat k popisu take nejake dalsi(vlastni) podle me prinosne informace a ukazky kodu. Navic popis portu neupisuju tak uplne z dokumentace, ale zpetne vse overuju podle schematu. Timto zpusobem jsem prisel prave na to, ze 8BC nepopisuje nikde port #33, takze jsem asi jediny, kdo se o nem zminil.
Podla mna ho do dokumentacie len zabudli zapisat. Inak nevidim dovod preco tam chyba.

PS: Kedze rom-bios ma standartne volania len pre prepinanie medzi rom a dos bankou (v dobe vzniku MB01/02 viac ako 32kB ram nebolo potrebne), vsetok soft, ktory potrebuje pristupovat do dalsich baniek, musi byt tym padom tiez HW zavisly. Je to napriklad driver pre ramdisk, HDD patch, RTC patch, port MDOS-u pre MB02. Ramdisk som ale urobil tak, aby sa na jeho zaciatku dal nakonfigurovat layout pameti (prepinaci port, hodnoty pre jednotlive ramky) takze sa da nakonfigurovat pre lubovolny rozsah obsadenej pameti na lubovolnej HW verzii MB02.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 11:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
No, dejme tomu, ze existuje i par takovych nestandartnich kousku MB02+, ale standartni (nejrozsirenejsi) schema je zverejnene a oricialne se s nim v tech.dokumentaci pocita. Takze na stare a nestandartni verze MB0x se zamerovat radeji nebudu, jinak z toho vlakna vznikne zase chaos a jen ostatnim zamotam hlavu. Navic uz ve svete koluji nove klony pod nazvem "MB-02+IDE", ktere jsou stavene standartne podle dokumentace.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 12:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
To je OK, len by som u tych portov zdoraznil ze jedna sa o verziu od 8BC a tvorcovia softu by sa nemali na informacie spoliehat pretoze tym sposobia nefunkcnost na inych verziach MB02 a mali by vo svojich aplikaciach co najviac vyuzivat sluzby biosu a dosu.

Napriklad JSH a Omega maju tuto starsiu verziu MB02.

A taktiez by som nerad keby MB02 dopadla ako betadisk, kde (hlavne) rusaci zacali uplne obchadzat operacny system a vymyslali rozne proprietarne loadery iduce priamo na porty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 12:48 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
To je OK, len by som u tych portov zdoraznil ze jedna sa o verziu od 8BC a tvorcovia softu by sa nemali na informacie spoliehat pretoze tym sposobia nefunkcnost na inych verziach MB02 a mali by vo svojich aplikaciach co najviac vyuzivat sluzby biosu a dosu.

Napriklad JSH a Omega maju tuto starsiu verziu MB02.

A taktiez by som nerad keby MB02 dopadla ako betadisk, kde (hlavne) rusaci zacali uplne obchadzat operacny system a vymyslali rozne proprietarne loadery iduce priamo na porty.


Busy, je rok 2013 a od doby cos pro MB02 prestal programovat, nic zvlastniho nevzniklo. Asi bych se opravdu nebal. Jinak to, ze by se mel software odvolavat jen na systemove sluzby, by melo automaticky platit vsude, ale ve skutecnosti to od sameho zacatku vlastne neplati ani u takoveho standartu jako jsou Tape rutiny.
Spousta lidi uznava jedine TZX jako ten nejlepsi kazetovy format. Pritom jde vetsinou o software s custom loadery, ktery ZX rom uplne obchazi. Presto k TZX lide vzhlizeji jako k modle a kazdy chce jejich podporu na ZX. Beda jak ale nekdo napise custom loader pro FDD, hned se na to kouka jako na neco spatneho.

U betadisku neni mozne, aby software mel zcela vlastni rutiny pro primej pristup na FDD porty. At je custom loader jakykoli, vzdy musi tak jako tak skocit do tr-dos rom, jen ona ma totiz pristup k portum radice. Sice loadery neskacou na bezne volani sluzeb, ale misto toho skoci na pevnou adresu v dosu, kde lezi potrebna instrukce IN nebo OUT. Custom loader si predvyplni registry, skoci na onen IN/OUT v romce dosu a opet se rizeni vrati do loaderu v zx ram. Betadisk si diky tomuto vynutil, ze jakykoli nestandartni loader musi na 100% vzdy skocit do DOSu. Takova emulace betadisku na divide pak je hracka, protoze vis presne kam ty loadery skacou a muzes tak softwarove napodobit (emulovat) chovani samotnych portu radice. Emulace betadisku je na divide jedna z nejpropracovanejsich a nejspolehlivejsich emulaci vubec, protoze DIVIDE ma moznost emulovat samotny radic na nejnizsi urovni. Je to jako kdyby DIVIDE emulovalo TZX nahravani :-)

Toz zase jsem vybocil.... :-) Ale vzniku noveho softu pro MB02+ bych se neobaval, uz jen diky faktu, ze ho vlastni jen par desitek stastlivcu a drtiva vetsina z nich pro ZX nic netvori (uzivatele,sberatele). Nove MB-02 se uz take neprodavaji, bylo jen nekolik serii.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 13:19 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
Tiez malicko odbocim: Ja uznavam jedine stary dobry TAP :) A TZX (mimochodom na vyvoji ktoreho som sa podielal) iba vo vynimocnych pripadoch, ked chceme zachovat autenticitu povodneho loadera vyuzivajuceho nestandartne nahravanie (turbo, ochrana pred kopirovanim...)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 13:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
Tiez malicko odbocim: Ja uznavam jedine stary dobry TAP :) A TZX (mimochodom na vyvoji ktoreho som sa podielal) iba vo vynimocnych pripadoch, ked chceme zachovat autenticitu povodneho loadera vyuzivajuceho nestandartne nahravanie (turbo, ochrana pred kopirovanim...)


Vsak TURBO a ochrana pred kopirovanim je take duvodem diskovych customloaderu. A nejen to. V prubehu diskovych operaci diky custom loaderum muze bezet i jina rutina, treba AY hudba, animace, atd... To same mame i na kazataku, hry ktere v prubehu nahravani maji pocitadla, vykresluji nestandartne obrazek, nebo dovoluji hrat hru v prubehu nahravani. Pak treba kazetove kopiraky s realtime kompresi dat a podobne zvrhlosti. :-D

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 14:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2103
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 229 times
Been thanked: 393 times
VELESOFT píše:
V prubehu diskovych operaci diky custom loaderum muze bezet i jina rutina, treba AY hudba, animace, atd...
Na MB02 toto vsetko moze bezat aj s korektnym volanim standarnych sluzieb :)
VELESOFT píše:
To same mame i na kazataku, hry ktere v prubehu nahravani maji pocitadla, vykresluji nestandartne obrazek, nebo dovoluji hrat hru v prubehu nahravani. Pak treba kazetove kopiraky s realtime kompresi dat a podobne zvrhlosti. :-D
Ale na toto vsetko co pises este netreba TZX. TZX je o formate dat na paske (napr. turbo). Samotne custom loadery (s pocitadlami, real-time (de)kompresiou si vystacia aj s TAP, pokial zaznam ktory citaju (zapisuju) je standartny spektracky 1500 Bd.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MB-02+ interface
PříspěvekNapsal: 20 srp 2013, 18:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1460
Has thanked: 17 times
Been thanked: 241 times
Busy píše:
VELESOFT píše:
V prubehu diskovych operaci diky custom loaderum muze bezet i jina rutina, treba AY hudba, animace, atd...
Na MB02 toto vsetko moze bezat aj s korektnym volanim standarnych sluzieb :)
VELESOFT píše:
To same mame i na kazataku, hry ktere v prubehu nahravani maji pocitadla, vykresluji nestandartne obrazek, nebo dovoluji hrat hru v prubehu nahravani. Pak treba kazetove kopiraky s realtime kompresi dat a podobne zvrhlosti. :-D
Ale na toto vsetko co pises este netreba TZX. TZX je o formate dat na paske (napr. turbo). Samotne custom loadery (s pocitadlami, real-time (de)kompresiou si vystacia aj s TAP, pokial zaznam ktory citaju (zapisuju) je standartny spektracky 1500 Bd.


No prave tenhle neporadek bych srovnal asi takto: veskery kazetovy software, ktery obchazi tape rutiny ZX romky bych siril jen ve formatu TZX. TAP bych nechal jen pro "cisty" soft. Protoze jinak neni sance jak poznat to ci ono. TZX je na to idealni, stejne mame jen dva pouzivane tape formaty. Dat si tu praci a nestandartni TAP(tim myslim soft co obchazi rutiny romky) prevest do TZX. A naopak TZX software se standartnim loaderem prevest rovnou do TAP. Mit to takhle krasne tridene, hned by uzivatel videl, co si muze stahnout a pustit na divide nebo prevest na MBD disketu. :-)

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz