OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 čer 2018, 19:47

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 09 lis 2017, 19:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
Zalozil jsem specialni vlakno pro svou verzi externi ROM, protoze v puvodnim vlakne se nam michaly minimalne 3 projekty dohromady a dle meho nazoru v tom byl docela chaos :)

Znovu parametry me verze externi ROMky:

- ROM 64KB rozdelena na 4 stranky po 16KB, cili az 4 testovaci nebo jine ROMky jsou k dispozici
- jako ROM je pouzita EPROM 27(C)512 - vyhnul jsem se EEPROMCE a FLASH, jednak mam doma EPROMEK hromadu, jednak si neumim predstavit, jak a proc by nekdo chtel programovat jeji obsah primo Spectrem, kdyz stejne FLASH a EEPROM od ruznych vyrobcu maji ruzny prog. algoritmus, takze by to stejne nebylo vzajemne kompatibilni
- prepinani stranek je otocnym BCD prepinacem - pohodlnejsi, nez jumpery u konkurence
- pruchozi sbernice na systemak na opacne strane desky, pruchozi jsou kompletne vsechny signaly!, i ty, co nejsou normalne zapojene, kdyby je nekdo potreboval vyuzit
- napajeci cesty jsou sirsimi cestickami a jsou navic pocinovane (odmaskovane)
- zem je tzv. rozlitou medi
- na desce je tlacitko RESET a tlacitko NMI, generator NMI pulzu je TTLkem 74121, sice ponekud starsi svab (ale furt je u Texasu ACTIVE!) :D , ale to na Spectru snad nevadi, navic jsou ho vsude tuny za pul darma

Desticka je uz otestovana, vse funguje, jak ma. Vzhled je videt na prilozenych fotografiich, schema zapojeni, osazovaci vykres a rozpis soucastek je tady ke stazeni.

Volba 1 z 4 ROM se provadi otocnym prepinacem, polohy 0-3, ostatni polohy se nepouzivaji. Diky tomu, ze prepinacem se patricne adresni vstupy ROM uzemnuji, je treba pri programovani EPROM rozmistit patricne ROMky uvnitr v obracenem poradi, tzn. ROM3 na adresy 0000h-3fffh, ROM2 na adresy 4000h-7fffh, ROM1 na adresy 8000h-bfffh a ROM0 na adresy C000h-ffffh. Modul trvale odpojuje ROM v pocitaci, ROM na modulu neni vypinatelna.

Jelikoz cinan byl velkorysy :D a vyrobil mi za stejnou cenu o neco vic desticek, mam jeste 3 desky navic, kdyby nekdo chtel ;)

Prosim timto puvodni zajemce o PCB, aby se mi ozvali na SZ a dohodnem zaslani, diky. Jsou to:

2x sillicon
1x Mikes21
1x Kubik
1x skromny
1x mmartinka
1x vanthomas
1x ProNetix
1x joe4CZ

EDIT: Jeste cena, 55Kc + 60Kc postovne, celkem 115Kc. :jump:


Přílohy:
ext1.jpg
ext1.jpg [ 233.43 KiB | Zobrazeno 2547 krát ]
ext2.jpg
ext2.jpg [ 209.11 KiB | Zobrazeno 2547 krát ]
External ROM 64KB.pdf [323.29 KiB]
93 krát


Naposledy upravil css dne 09 lis 2017, 21:38, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 09 lis 2017, 20:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
Jeste foto samotnych desek ;)


Přílohy:
ext3.jpg
ext3.jpg [ 262.65 KiB | Zobrazeno 2532 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 09 lis 2017, 21:05 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 16:48
Příspěvky: 197
Bydliště: Košice
Has thanked: 83 times
Been thanked: 75 times
Škoda, že tam nie je možnosť otočným prepínačom zvoliť pripojenie internej ZX ROM.
Ak sa nemýlim, stačilo by ROMCS pripojiť na pin BCD-8 otočného prepínača, vrátane pull-up odporu a tak by na pozícii 9 bola pripojená ZX ROM a na pozíciách 0 až 3 Externé ROM.

EDIT: Tak beriem späť. Pre pripojenie ZX ROM by sa musel ešte upraviť aj signál /CS na EPROM.

_________________
https://pmd85.borik.net - PMD 85 Emulátor, PMD 85, PMD 32-SD
https://pp01.borik.net/ - PP 01 Emulátor, PP 01


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 09 lis 2017, 21:24 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
rombor: Moznost vypinani externi ROM tam neni, kdyz jsem modul navrhoval, nepripadalo mi to smysluplne. Mozna nekdy v budoucnu u nejake dalsi verze, bude-li nejaka....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 11 lis 2017, 23:50 
Online
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 179
Has thanked: 15 times
Been thanked: 20 times
Jsou ještě k mání dva kousky? Měl bych zájem a vzal bych i pro kamaráda.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 12 lis 2017, 13:05 
Online
Kecálek

Registrován: 27 zář 2013, 21:59
Příspěvky: 179
Has thanked: 15 times
Been thanked: 20 times
css píše:
rombor: Moznost vypinani externi ROM tam neni, kdyz jsem modul navrhoval, nepripadalo mi to smysluplne. Mozna nekdy v budoucnu u nejake dalsi verze, bude-li nejaka....

Škoda. Je to průchozí a pokud tam budu mít Betadisk, tak je možnost vypnutí asi nutnost, jestli se nemýlím?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 12 lis 2017, 13:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1764
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 104 times
Mělo by to být udělané tak, že to zablokuje aspoň ROMCSL=1 na tom externím konektoru.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 13 lis 2017, 19:17 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
Poslední 2 desky k dispozici, bude ještě někdo mít zájem?

Kdyžtak se prosím ozvěte na SZ, díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 13 lis 2017, 20:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1402
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
danhard píše:
Mělo by to být udělané tak, že to zablokuje aspoň ROMCSL=1 na tom externím konektoru.


Ja to mam u MEMFACE vyresene tak, ze z externi periferie sleduju stavy signalu ROMCS,ROMOE1 i ROMOE2, pri pokusu o blokovani rom pak prevedu na jeden spolecny ROMCS. Pokud je switch nastaveny na +2A, tak to funguje obracene, tedy ROMOE1 a 2 jsou transparentni a navic jsou aktivovany i pokud je externi ROMCS blokovan.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 13 lis 2017, 20:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1402
Has thanked: 15 times
Been thanked: 231 times
Jeste bych poradil jeden zlepsovak. Pokud mate jakykoli plosnak s pruchozim konektorem, doporucuju hrany plosnaku po cele sirce konektoru nejak srazit/zabrousit. Nejhorsi jsou frezovane plosnaky, ty maji dokonale ostre hrany a konektor SLOT, ktery se pak snazite nasunout, dostava jednak zabrat a za druhe to jde ztuha. Nektere konektory nevydrzi prilis caste nasouvani a uvnitr se deformuji kontakty. Kouknete se napriklad na PC, karty do ISA slotu, atd.. maji srazene hrany. Ja to delam tak, ze plosnak naklonim a obrousim pomoci smirkoveho papiru (nejprve hrubsi a pak hladky na zahlazeni). Smirek polozte na tvrdou rovnou podlozku (stul) a naklonenym plosnakem po nem jezdete.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 13 lis 2017, 21:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2286
Has thanked: 105 times
Been thanked: 143 times
U nedulezitych karet staci jemnej jehlovej pilnik, tim upravuju DIMMy, kterym se nechce do slotu. Parkrat protahnout po obou stranach a DIMM tam zajede sam.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 12:38 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 23 říj 2016, 13:24
Příspěvky: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time
Hi, I want buy 1 pcb with shiping to Ukraine.
Thanks


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 16 lis 2017, 13:54 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
Anubis_OD: Please look at private message. Thank you.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 17 lis 2017, 10:18 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
PRODÁNO !! Všechny desky, co jsem měl, jsou již pryč, další (zatím) nemám..... díky :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Externi ROM 4x16KB od CSS
PříspěvekNapsal: 21 lis 2017, 20:25 
Offline
Kecálek

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 124
Has thanked: 0 time
Been thanked: 48 times
Finální verze dokumentace ke stažení:
Final version of the documentation for download:

https://www.ulozto.cz/!Qi88WnkNDIvo/ext-rom-64kb-pdf

:)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz