OldComp.cz
http://www.oldcomp.cz/

Make Betadisk Great Again!
http://www.oldcomp.cz/viewtopic.php?f=39&t=6189
Stránka 33

Autor:  majkl.s [ 10 říj 2019, 09:32 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Takze jestli to chapu spravne tak vezmu 74LS32, +5 a GND je jasny a misto tech diod zapojim na vstup hradla piny /MREQ a /ROM_CS a vystup z hradla na 20tku. Ten odpor mezi 20 a GND by tam teda byt nemusel nebo je to jako PullDown. A pak ta 27 na VCC je pouze pro prepinani bank u 27C256 ale 27C128 nevadi.
Po praci to jeste zkusim.
Muzu pripadne zkusit dat tu EPROM s TRDOSem dat primo do spectra pro overeni jestli beha nebo to nepujde?
Ted me jeste napadlo ze muzu doma zkusit ten Betadisk pripojit k Didaktiku Gama, ale tam nevim jak je to s napajenim, a nekde jsem cetl ze nektere Gamy nemaji osazeny nejaky rezistor kterej chrani ULA obvod pred znicenim pri pripojeni nejake periferie..to jsem jeste nekoukal zda ho tam mam.

Autor:  zxcygnus [ 10 říj 2019, 11:00 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

majkl.s píše:
Takze jestli to chapu spravne tak vezmu 74LS32, +5 a GND je jasny a misto tech diod zapojim na vstup hradla piny /MREQ a /ROM_CS a vystup z hradla na 20tku.
Ano. Pozor na to, že to je blízko měniče, kde jsou v ZXS vyšší napětí schopná zničit TTL obvody (+-12V, 9V, -5V) atd...
majkl.s píše:
Ten odpor mezi 20 a GND by tam teda byt nemusel nebo je to jako PullDown. A pak ta 27 na VCC je pouze pro prepinani bank u 27C256 ale 27C128 nevadi.
jj, přesně tak. Odpor by tam byl zbytečný, PullDown je jen kvůli hradlu z diod.
majkl.s píše:
Muzu pripadne zkusit dat tu EPROM s TRDOSem dat primo do spectra pro overeni jestli beha nebo to nepujde?
Určitě nepůjde. TRDOS ke svému fungování BASIC potřebuje.
majkl.s píše:
Ted me jeste napadlo ze muzu doma zkusit ten Betadisk pripojit k Didaktiku Gama, ale tam nevim jak je to s napajenim, a nekde jsem cetl ze nektere Gamy nemaji osazeny nejaky rezistor kterej chrani ULA obvod pred znicenim pri pripojeni nejake periferie..to jsem jeste nekoukal zda ho tam mam.
Připojovat Betadisk k neupravenému Didaktiku Gama je špatný nápad.

Jednak kvůli napájení. DG chybí na sběrnici 9V potřebných pro 7805 v Betadisku.

Druhak kvůli interní 8255, je na stejných portech jako řadič v Betadisku. Tu 8255 by bylo nutné během práce s Betadiskem vypínat. CSS to řešil u DG192k a jeho Betadisku, ale Mikrobázový Betadisk s neupravenou Gamou 80k na to určitě připravený není.

A pak možná to stránkování ROM, některé Gamy myslím měly malý/žádný odpor na /ROMCS??? Nutno ověřit.

Autor:  majkl.s [ 10 říj 2019, 20:05 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Tak jsem pripojil to OR hradlo(74LS32). Samotne spectrum beha ok, ale s pripojenym Betadiskem porad nic. Je fakt ze se to ted chova krapet jinak. Na obrazovce jsou nekolikrat dva svisle bile pruhy a ruzne tam problikavaji chaoticky barevny "ctverecky"...jakoby se tam neco natahovalo.
Jeste nejaky napad? :-D Fakt nevim kde muze byt tak zasadni problem ze to spolu proste nejde. Jestli jsou fakt ty EPROMky spatny(vsude se uvadi 25ns ale nic takovyho nemuzu nikde najit).
Jeste jsem koukal ze u tranzistoru je ze spodu desky pripojenej odpor z baze na vcc(zkusil jsem tam dat 10k jako pullUP a zadna zmena).
Takze posledni moznost bud spatny EPROMky a nebo je tam fakt nekde schovanej zkrat. A nebo jsem lama a delam neco spatne...coz je taky moznost

Autor:  pcmaker [ 10 říj 2019, 21:11 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Mně se jednou podařilo při nasazování periférie ke Spectru ohnout pin v hranovém konektoru. Byl to konektor z GME. Zkontroluj, jestli nemáš studeňák na spojích mezi konektorem a plošným spojem. A taky očisti konektor ve Spectru. U toho tranzistoru se podívej, jestli sedí zapojení nožiček a taky ho proměř. Odpor na něm žádný netřeba, aspoň já tam žádný nemám.

Autor:  majkl.s [ 11 říj 2019, 05:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Konektor na spectru jsem cistil, zkousel jsem promerovat primo propojeni mezi spectrem a betadiskem, mereni delam primo na nozickach integracu, abych vyloucil spatne patice, vse vypada ok. Na ten tranzistor jsem koukal osciloskopem a spina...i kdyz obcas po resetu spectra se tak nejak prapodivne zacykli ale to vidim spis na problem spectra kdyz nema spravne natazenou ROM.
Jediny co me zarazilo pri mereni, ze je na spectru vystup na konektoru -12V propojenej s pinem 4 kde je +9V, ale to je asi podle schematu ok, je tam v ceste akorat civka

Autor:  majkl.s [ 09 lis 2019, 21:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Tak po dlouhé době jsem se k tomu zase dostal a i s osciloskopem. První zjištění bylo že procesor ve Spectru měl odpálený výstup M1 a i RFSH byl mrtvej. Vyměnil jsem procesor za nějaký co jsem doma našel(Goldstar) a pořád to nic nedělalo. Znovu osciloskop a zjištění že jsem idiot...do desky TRDosu jsem dával tranzistor BC639 jak je popsanej ve schématu od Cygnuse, jenže jsem ho tam napálil podle fotek co jsem našel bez ověření jakej má pinout(má pořadí E-C-B a na desce je třeba C-B-E...a to byl ten problém. Zatím jsem tam vrazil BC337 a TRDOS konečně naběhnul :-)
Tak se konečně můžu vrhnout i na druhou polovinu BetaDisku.
To bude zase sprostejch slov jestli to nepojede :-D
Každopádně děkuju za rady!

Autor:  zxcygnus [ 10 lis 2019, 01:15 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

majkl.s píše:
do desky TRDosu jsem dával tranzistor BC639 jak je popsanej ve schématu od Cygnuse, jenže jsem ho tam napálil podle fotek co jsem našel bez ověření jakej má pinout(má pořadí E-C-B a na desce je třeba C-B-E...a to byl ten problém.
Ups... to se omlouvám za zmatení.

Fakt je, že v Betadiscích mám tranzistory různé, myslím že v jednom bude určitě BC547, v jednom asi BC639 (což je trochu overkill na zbytečně velký proud) a v jednom možná i KC635 od Tesly? U někoho jsem viděl KC509 atd... Ono tam funguje kde co, pokud je NPN, s přiměřeným zesílením, ne moc pomalý a správně otočený. Ale proto je možné, že schéma je ověřené podle jednoho Betadisku a k tomu fotka jiného, skoro identického.

Na druhou stranu, byli jsme blízko, když jsme podezřívali /ROMCS a cosi okolo :)

Autor:  majkl.s [ 10 lis 2019, 19:48 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

jj, problému se sešlo hromada...by mě zajímalo jakou úspěšnost měli kutilové v roce 89.
No a teď pokračování...jak jinak, opět nějaká zrada. Po osazení desky řadiče a připojení k desce TRDOSu spectrum naběhne jen standartně ať je přepínač tak nebo tak a někdy zůstane viset na černé obrazovce ale BREAKem se vrátí zpátky do BASICu. Jediný kdy TRDOS naběhne i s připojeným řadičem je když z řadiče vyndam 74LS367. Jsem věděl že to zase nebude jednoduchý :-D

Jinak mě trošku rozhodilo že ve schématu řadiče v popisu ICček je popsaný IC8 jako 74LS08, přímo ve schématu je správně už IC8 74LS04...

Autor:  zxcygnus [ 11 lis 2019, 11:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

majkl.s píše:
Jinak mě trošku rozhodilo že ve schématu řadiče v popisu ICček je popsaný IC8 jako 74LS08, přímo ve schématu je správně už IC8 74LS04...
ajaj, opravím

Ad, tranzistor, teď koukám, že na fotce mé desky u schémat je dokonce F199 (BF199) a taky má překroucené nohy. A na téhle je pro změnu ten teslácký KC něco https://egalerie.net/index.php/opravy/B ... 9-16_03_46

A teď k tomu IC6, nejdřív jsem se lek, jestli to není další chyba. Ale zdá se, že ne. Na cygnus.speccy.cz popis z fotky nevidím (našel bych doma v archivu, nebo rozebrat nafocený Betadisk). Na https://egalerie.net/index.php/opravy/B ... 9-22_26_53 mám ruský ekvivalent К155ЛП11, což snad opravdu je 74LS367 https://www.microshemca.ru/LP11/

A jak teď koukám do datasheetu 74LS367, tak by mělo být i docela snadné vyzkoušet, že obvod je ok. Jediné, čím by mohl ovlivnit spuštění TRDOSu jsou ty dva datové výstupy D6 a D7 (jsou spojené s daty k EPROM za oddělovačem). Může taky být špatně řízen z IC2A (74LS139). Druhá část funguje jen jako oddělovač signálů z FDD do WD1793, to by nemělo zablokovat spuštění TRDOSu.

Autor:  majkl.s [ 11 lis 2019, 13:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Make Betadisk Great Again!

Ten 74LS367 souhlasí i s Mikrobází. Taky jsem koukal že jediný co jde do desky je D6 a D7(tady mě napadlo jestli nemůže dělat problém prohození D0 a D7 na desce TRDOSu, ale to by mělo být OK, pokud mam náplň EPROMky od tebe z webu...dal jsem tam trdos_505_cz_velesoft.rom, ale zkoušel jsem i TR-DOS_5_05.rom).
V původním osazovacím plánu je i rezistor R13 ten mi tam chyběl, přidal jsem ho a změna žádná...pak jsem se dočetl že je tam navíc a proto tam nebyl tak šel zase ven.

Tak budu muset dál hledat, cesty vypadají ok i po proměřování podle schéma...to bude zase nějaká blbost :(

Stránka 33 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/