OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 14.07.2020, 13:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 22.02.2020, 00:00 
Online
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1109
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Nebaví ma počúvať ten hrozný rachot D40 pri resete. V nočných hodinách to musí počuť aj sused. Tak ma napadlo, že by som s tým niečo spravil. Problém spočíva v tom, že mechanika sa snaží dostať hlavičky na 54. stopu, ale za 42. sa aj tak nedostanú a ako motor nasilu tlačí proti múru, tak rachotí. A tak ma napadlo, čo tam dať dorazový mikrospínač, ktorý keď budú hlavičky na 42. stope, tak nepustí ďalší signál pre posun vpred? Ak som správne pochopil signály (teda si vlastne iba myslím), tak signál STEP udáva krok na ďalšiu stopu podľa signálu DIRC, ktorý udáva ktorým smerom sa má spraviť onen krok. Takže malá elektronika ktorá by sa zapojila medzi mechaniku a kábel, z nej by išiel jeden mikrospínač (alebo skôr optická závora), ktorý by sa nalepil na koniec dráhy, a elektronika by pri správnej kombinácií STEP+DIRC+spínač blokovala signál STEP. Takže vozík s hlavičkami by sa na konci dráhy nemlátili o stenu, mohol by ísť iba späť. Čo myslíte...

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 22.02.2020, 02:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1382
Has thanked: 180 times
Been thanked: 298 times
Nebylo by jednodušší upravit MDOS, aby nekrokoval tak daleko?

Resp. proč to vlastně dělá?

Např. TRDOS 5.03 si tak ověřoval, jestli je k němu připojená 40 nebo 80 stopá mechanika. Ale protože většina lidí nakonec používala 80 stopé (3.5" i 5.25", vše 640k), tak to prostě do TRDOSu (CZ verzí) zakódovali napevno a jednak se inicializuje potichu bez jakéhokoli seeku a druhak velmi rychle, takže hned po resetu spouští boot.B (a je-li ten na stopě 1 a ideálně do 4kB velikosti, tak se načte skoro okamžitě). Třeba by šlo s MDOSem udělat něco podobného? Tedy bez toho bootu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 22.02.2020, 02:44 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 790
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 157 times
Tritol ve své ROM ten test vynechal úplně a počet stop přepínal čistě softwarově, bez úpravy hardware.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 22.02.2020, 09:37 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
zxcygnus píše:
Nebylo by jednodušší upravit MDOS, aby nekrokoval tak daleko?
Alebo proste pouzit 80 stopovu mechaniku :)
zxcygnus píše:
Resp. proč to vlastně dělá?
Např. TRDOS 5.03 si tak ověřoval, jestli je k němu připojená 40 nebo 80 stopá mechanika.
Presne tak isto aj MDOS.
dex píše:
Tritol ve své ROM ten test vynechal úplně a počet stop přepínal čistě softwarově, bez úpravy hardware.
To je najlepsie. Ono vlastne MDOS pri beznej praci ani nepotrebuje vediet kolko stop ma mechanika. Toto je potrebne iba kvoli tomu aby prikaz FORMAT vedel kolko stop moze s danou mechanikou formatovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 22.02.2020, 11:46 
Online
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1109
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Lenže D40 je pôvodná, a ROMka naletovaná napevno. Mal som na mysli neinvazívnu úpravu, mechanika by sa správala presne ako pôvodná, iba by bola tichšia. Inak všetko by ostalo pôvodné, aj MDOS. Urobiť z toho D80 nieje riešenie.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 11:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
PotPalo píše:
Lenže D40 je pôvodná, a ROMka naletovaná napevno. Mal som na mysli neinvazívnu úpravu, mechanika by sa správala presne ako pôvodná, iba by bola tichšia. Inak všetko by ostalo pôvodné, aj MDOS. Urobiť z toho D80 nieje riešenie.
Tak potom ti asi neostane nic ine, nez D40 otvorit, najst presne to miesto, kde sa mechanika na konci pri posuvu hlavicky trieska o doraz, a na ten doraz nalepit nejaky filc alebo nieco a mekke, ale nie moc hrube, aby to nebrzdilo este pred 40-tou stopou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 12:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 234
Has thanked: 12 times
Been thanked: 53 times
To mal byť asi vtip, nie?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 12:44 
Online
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1109
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Napadlo ma ešte lepšie riešenie kde nebude vôbec potreba zasahovať do mechaniky, ale je zložitejšie. Medzikus na kábel, ktorý bude počítať. Sledovaním signálov na kábli bude vedieť kedy je vozík na nultej stope, a potom podľa posuvu vpred alebo vzad bude počítať na ktorej stope vozík je, a za nastavenú hranicu (42 alebo 43) ho nepustí. Funkčnosť je zaručená, lebo D40 si vozík aj tak najprv vráti na nultú stopu, a až potom ide na 54.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 13:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1382
Has thanked: 180 times
Been thanked: 298 times
Antony/DTA píše:
To mal byť asi vtip, nie?
Proč?

Prošly mi rukama nejméně dvě desítky 5.25" mechanik a každý model je různě hlučný.

Dá se očekávat, že tvrdý doraz bude na konci lineárního vedení a samozřejmě, že netříská hlavička, ale ten vozík na kterém je připevněná a jezdí po broušených ocelových tyčkách. Pokud bych navlékl malou kulatou podložku na konec třeba z tenkého silikonu (narozdíl od filcu nepouští vlákna), tak se dá očekávat, že to na hlučnost nárazu bude mít vliv i když možná ne dostatečný.

Jen asi není dobrý nápad ty tyčky, po kterých vozík klouže odmontovávat. Mohlo by to mít vliv na polohu hlavy a tedy na kalibraci, proto i šroubky držící tu tyčku bývají docela rozumně zakápnuté lepidlem.

Problém je, že to zkrátí prostor pro pohyb hlavy... neodvážil bych se tam dát něco tlustšího než 0.1 až 0.5mm

Ale osobně bych raději vypájel EPROM, dal místo ní zlacenou precizní patici a upravil MDOS. Tím spíš, že narozdíl od Betadisku je u D40 disketová mechanika v jedné krabici s řadičem a není běžné, že se počet stop jen tak z ničeho nic změní.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 13:59 
Online
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1109
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Mňa zasa napadol nejaký ATINY na kábli. 8-nohý šváb, a je to vyriešené.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 14:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2633
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 279 times
Been thanked: 504 times
Antony/DTA píše:
To mal byť asi vtip, nie?
Preco by to mal byt vtip ?!?!
Mne skor pride ako velmi zly vtip to ze ten vozik v mechanike vobec musi po kazdom resete trieskat o svoj doraz. Ved je to principialne chore...
zxcygnus píše:
Jen asi není dobrý nápad ty tyčky, po kterých vozík klouže odmontovávat. Mohlo by to mít vliv na polohu hlavy a tedy na kalibraci, proto i šroubky držící tu tyčku bývají docela rozumně zakápnuté lepidlem.
Presne tak, suhlas, v samotnej disketovej mechanike by som preto radsej nic nerozoberal a uz vobec netocil zakvapnutymi skrutkami. Ono tie 5.25 mechaniky su (obvykle) robene tak ze je mozne sa lahko dostat k jednotlivym mechanickym castiam aj bez nutnosti nieco demontovat a kde sa to trieska o okraj sa da lahko vysledovat.
zxcygnus píše:
Ale osobně bych raději vypájel EPROM, dal místo ní zlacenou precizní patici a upravil MDOS. Tím spíš, že narozdíl od Betadisku je u D40 disketová mechanika v jedné krabici s řadičem a není běžné, že se počet stop jen tak z ničeho nic změní.
Ale stale je tu moznost pripojit druhu mechaniku D80B a vtedy treba aby MDOS vedel ze ta druha moze mat aj 80 stop.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 15:04 
Offline
Kecálek

Registrován: 18.10.2014, 23:10
Příspěvky: 234
Has thanked: 12 times
Been thanked: 53 times
zxcygnus píše:
Problém je, že to zkrátí prostor pro pohyb hlavy... neodvážil bych se tam dát něco tlustšího než 0.1 až 0.5mm

Presne toto som myslel.
Normálne sa hlava dostane maximálne na stopu cca 40 - 41, takže aký hrubý môže byť ten filc, alebo čo, tak aby sa stále hlava dostala na stopu 39 prípadne 40, ktorá sa občas používa ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 15:06 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 790
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 11 times
Been thanked: 157 times
Úpravy PVL ROM:

begin
D40 PVL 14

Uprava M-DOSu 1.0

Upravy:

-odstraneno (49152),BC pri kopirovani
-reset : -fialovy paper a border
-inicializuje 8255 (vse vstupni)
-vypne AY
-nepotrebuje mit v zxrom hodnotu 1, pushne si ji na 16384, coz by ale v budoucnu mohlo prekazet, takze to asi vratim zpet.
-pri prvnim resetu se pokusi do sebe zapsat zapojene mechaniky a dale se provadi uz jen no-seek reset (pokud vsak nedrzime CS)
Pri ns-resetu se nemeni aktualni mechanika. (16042)

Pr: nainstalovat a resetovat s povolenym zapisem a pak OUT 147,177 zakazat zapis
-zatim zachovan cheat BMSp (zatim)
-CAT vypisuje misto atributu Pocat. adr a Treti byte hlavicky
POKE #234,2 > pise misto tretiho bytu prvni sektor, POKE #234,0 vrati zpet
-List * nevypisuje jmena vlozenych disket
-NMI menu (zatim pouze pri stisku SNAP v zxrom a neporusene kontrolni tab apd.)
indikuje se modro-fialovymi pruhy jedoucimi nahoru
"a" continue, vrati se rizeni prerusenemu programu
"s" snapshot, ulozi na disk snap 16256,49280 "SNAPSHOT00.S" a continue
"d" spusti obrazovkovou verzi DEVASTACE s nastavenymi registry
"f" fotoshot, ulozi na disk screen 16384,6912 "FOTOSHOT00.B" a continue
"g" skok na adr 14598 v zxrom. (odpovida NMI menu v BS-ROM)
{Pozn:cisla pro snap a foto se pocitaji spolecne}
end;


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 15:27 
Online
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1109
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 163 times
Už som spomínal, že by to malo byť neinvazívne, a že by sa mal zachovať pôvodný charakter mechaniky? Takže žiadne dolovanie EPROMky z dosky (pätica tam nieje), a výmena za novú. A ideálne by bolo, keby úpravu zvládol aj začiatočník. Takže malá redukcia ktorá sa zapojí pred mechaniku je ideálne riešenie.

Stopa 40? 41? To kde ste. Ja mám diskety naformátované na 42 stôp, staršie ešte dokonca na 43, ďalej to už nešlo. Po výmene mechaniky tá 43.stopa už buchne ako na ňu príde vozík, takže je to zrejme 42,8. ;) , ale čítať sa našťastie dá, a zapisovať na ňu nebudem. 42 je limit mechaniky a hotovo. Nakoľko by som bol rád keby to čítalo aj 43. stopu, ktorá je posledná kde sa dá fyzicky dostať, tak de fakto miesto na spínač, senzor, alebo tlmič tam nieje. Je to skrátka na doraz. Týmto padá moje prvotné riešenie s mikrospínačom, a ponuka sa riešenie počítania stôp podľa signálov na kábli.

Ďalší dôvod by mohol byť napríklad že mám D80 ktorú nechcem otvárať, a chcem odhlučniť D40[B] pripojenú ako druhú mechaniku. Takže miesto na experimentovanie sa zužuje na samotnú 5,25" mechaniku a prívodný kábel.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Naposledy upravil PotPalo dne 23.02.2020, 15:36, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odhlučnenie D40 pri resete
PříspěvekNapsal: 23.02.2020, 15:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 21:39
Příspěvky: 1765
Bydliště: Praha
Has thanked: 79 times
Been thanked: 202 times
Za me osobne je jina uprava nez vymena ROM celkem blazniva.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz