OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 20:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 10:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1781
Has thanked: 1168 times
Been thanked: 336 times
Ruštinu sice ovládám, ale přece jen se mi v ní hůře na netu hledá... tak volám o pomoc:

Ve fajlech TRD vidím soubory BOOT, které často obsahují basic i kód dohromady,
někdy nesouhlasí údaj v hlaviččce/direktoráři se skutečnou délkou.
Utility na převod do TAPek selhávají.

Jinak skvělý program Clause Jahna, byť TRD podporuje
http://www.zx-modules.de/fileformats/trdformat.html
je zmaten nebo vůbec neumožňuje datablock převést...

Procházím zdroje z trd.speccy.cz - vtrd.in
kdybyste mi prosím někdo zkušenější ušetřili čas,
jak je to s těmi trdosovými BOOT soubory a s případnými způsoby ochrany disket... Díky!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 11:03 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2279
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 254 times
Been thanked: 431 times
Ako znamy trdos hater by som ti k tomu raz-dva nieco napisal ... no ale radsej sa zdrzim a namiesto toho by som upriamil tvoju pozornost na moje taputilitky ktorych sucastou je aj moznost konverzie z/do formatu "hobeta" vratane popisu tohto formatu. Nie je to priamo to na co sa pytas, ale mozno by to mohlo byt uzitocne pri praci s TRD.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 11:06 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 14:21
Příspěvky: 193
Bydliště: Košice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 223 times
To nie je ziadna sofistikovana ochrana, to je sposob ako tie zrudy pisu loadre svojich programov. boot.B je basicovy program, ktory hned po svojom spusteni vola loader rutinu napisanu v strojaku (ta je ulozena vacsinou v retazcovej premennej basicu). V tej rutine sa uz priamo strojakom nacitavaju sektory z akehokolvek miesta diskety. Taketo disky je potom nutne kopirovat 1:1 bit-by-bit.
Busyho popisovane utilitky na konverziu do "hobiet" ti v tomto pripade nepomozu.

Aj to je dovod, preco u nich "nefici" usporny format SCL, velmi podobny tapke, lebo sa don nedaju konvertovat vsetky disky.


Naposledy upravil mborik128 dne 04 říj 2019, 11:08, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 11:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 1038
Has thanked: 208 times
Been thanked: 235 times
A ty tedy potřebuješ TRD soubor vypískat na kazetu, byť je tak trochu chráněn nesprávným údajem o délce v adresáři?

Nechci s tím furt otravovat, ale vzásadě přesně tohle jsem řešil v RIDE, které jsem dnes pustil ve verzi 1.4.8. Příkazem TRDOS → Export size given by → { Directory entry, Occupied size } můžeš volit, čeho se má aplikace chytnout při exportu třeba do TAPky.

Nejsem fachman přes TR-DOS, ale pod rukou mi prošlo spousta dat pro TR-DOS. Nikdy jsem se nesetkal s imagem, který by měl porušenou geometrii (a byl tak nutně uložen v imagi DSK). Mám proto pocit, že jiné než softwarové ochrany snad ani nebyly:
- kombinace Basicu se strojákem,
- nesprávná "oficiální" délka souboru,
- soubory s nulovou délkou,
- tweaknutá jména v adresáři nebo duplicity ve jménech souborů,
- soubory které neexistují (sektory které jsou oficiálně neobsazené obsahují data).

Až na tu poslední si RIDE se všemi poradí. S tou poslední si samozřejmě neporadí žádný tool :-)

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 14:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1781
Has thanked: 1168 times
Been thanked: 336 times
Díky moc všem za rady, tak jdu na to jinak a lépe...
pp.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 říj 2019, 23:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
mborik128 píše:
To nie je ziadna sofistikovana ochrana, to je sposob ako tie zrudy pisu loadre svojich programov...
V podstatě tak.

Boot.B je obyčejný BASICový program a dají se s ním provádět podobná zvěrstva, jako s programem načteným z pásky. Když to autor nechce udělat průhledné a použitelné, tak to obfuskuje, co mu síly stačí a nám ostatním zkomplikuje život.

Rusové bohužel mají blbý zvyk tahat data po sektorech přímo z diskety a na filesystém občas kašlou zcela. Kvůli takovému debilnímu přístupu pak nelze s programem pracovat normálně po souborech (kopírovat, přesouvat), nelze na jednu disketu uložit víc než jednu hru, protože si kolidují, nelze používat SCL atd...

Jak píše tomascz... Ono totiž změnit geometrii disku snad ani nejde, pouze počet sektorů na disketě (počet stop), určitě ne počet sektorů na stopě. Zatímco adresář lze do jisté míry editovat docela volně. Dokud bude boot.B na prvním místě, tak se načte a bude hra (nejčastěji) fungovat. O zbytek se postará kód toho programu, co se načetl.

Čest výjimkám a spořádanému přístupu.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 13:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1781
Has thanked: 1168 times
Been thanked: 336 times
Busy píše:
by som ti k tomu raz-dva nieco napisal ... no ale radsej sa zdrzim

Ale na jejich omluvu mozna je to, ze Rusy nebavi nahravat po fajlech a po 16KB strankach a TR-DOS nic lepsiho neumi?
Tak si pro ulozeni celeho snapu pameti do sektoru na diskete udelaji vlastni driver...

Kdyby meli BSDOS nebo SAMDOS, tak by takove prasarny nemuseli delat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 14:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1506
Has thanked: 21 times
Been thanked: 249 times
Betadisk je staveny tak, aby FDC porty byly normalne pri nastrankovane ZX rom naprosto neviditelne/blokovane/nepouzitelne/nedetekovatelne. Az v okamziku, kdy se pristrankuje TR-DOS rom, pak se soucasne povoli i pristup k FDC portum. Takze zadny loader nemuze nikdy sam sahat na disketu, jen se muze odvolat na kontretni rutinu v tr-dos rom, ktera uz s porty a disketou pracovat muze. Diky tomu umi i ESXDOS zpracovavat tzv. custom loadery, ktere zadaji TR-DOS, aby sahal na disketu jinym zpusobem. Vlastne timto jde krasne softwarove emulovat FDC radic betadisku.

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 19:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08 črc 2013, 00:28
Příspěvky: 1038
Has thanked: 208 times
Been thanked: 235 times
Tohle je na mě trochu vyšší dívčí a četl jsem si to několikrát…
VELESOFT píše:
Betadisk je staveny tak, aby FDC porty byly normalne pri nastrankovane ZX rom naprosto neviditelne/blokovane/nepouzitelne/nedetekovatelne. Az v okamziku, kdy se pristrankuje TR-DOS rom, pak se soucasne povoli i pristup k FDC portum.
To bude možná shodné s MDOSem, nicméně to pro můj dotaz zřejmě není až tak podstatné.
VELESOFT píše:
Takze zadny loader nemuze nikdy sam sahat na disketu, jen se muze odvolat na kontretni rutinu v tr-dos rom, ktera uz s porty a disketou pracovat muze.
To ani když se přestránkuju do ROMky TR-DOSu, tak nemám šanci poslat FDC něco milýho v surový podobě, třeba "seek to cyl 31", "read sect 12"?

(O pochopení zbytku Velesoftova příspěvku už se radši nepokouším :-))

Jak je tedy možný, že tohle v MDOSu udělat můžu?

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 21:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 16:52
Příspěvky: 1506
Has thanked: 21 times
Been thanked: 249 times
No, takze MDOS (D40/D80) ma FDC porty stale pristupne pro procesor a to stale. Takze neni zadny problem napsat vlastni loader ktery si s disketou dela co chce a to bez pouziti systemu.

U betadisku je zamerne blokovani portu pro bezny ZX software, aby k nim mel pristup pouze system. Ano, je mozne pripojit TRDOS rom, skocit do ni na libovolnou instrukci ci rutinu, ktera s FDC neco provede a vratit se do vlastniho programu. Ale procesor primo pripojovat TRDOS romku neumi, ta se pripoji az pokud do ni procesor skoci na danou adresu a odpoji se sama hned jak program skoci do ZX ram. Nejde tedy nechat trdos rom stale pripojenou a soucasne si pouzivat vlastni kod v zx ram. Jsou take ruzne verze trdosu a ty obsahuji take ruzny kod na odlisnych adresach a pri primem skoku hrozi ze se neco nepovede...obcas...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 říj 2019, 22:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 21:39
Příspěvky: 1505
Bydliště: Praha
Has thanked: 77 times
Been thanked: 184 times
Meca/Lamac maji Betadisk pro CP/M upraveny jednim ANDem tak, aby se na nejakem portu dal ten radic prave pripojit a mohli jej ovladat primo, jinak jak pise Velesoft, je clovek odkazany pouze na rutiny v ROM.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 10:45 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2279
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 254 times
Been thanked: 431 times
VELESOFT píše:
Nejde tedy nechat trdos rom stale pripojenou a soucasne si pouzivat vlastni kod v zx ram.
"Nejde" ... aky presny vyznam ma toto ceske slovo ? Take este nepoznam ... :poke: :lol:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 říj 2019, 13:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 14:56
Příspěvky: 1091
Has thanked: 146 times
Been thanked: 271 times
SCjoe píše:
...nebavi nahravat po fajlech a po 16KB strankach a TR-DOS nic lepsiho neumi?...
To rozhodně nelze považovat za dostatečný důvod, aby je to omlouvalo. Když už, tak správný způsob je najít si v adresáři začátek souboru a pak pracovat s daty po sektorech v rámci toho souboru, který se jmenuje unikátně, aby nebyl snadno zaměnitelný se souborem jiného programu. A ne že budu zcela ignorovat filesystém, udělám zavaděč velký třeba 16kB a program má 512kB rozlezlých ve zbylých sektorech. ...

Nicméně z hlavy si teď nemůžu vzpomenout na konkrétní případ, kde to tak je... zkusím zapátrat. Tušíte někdo?

Připomínám, že u TRDOSu neexistuje fragmentace souborů. Takže pracovat se souborem po sektorech je docela ok.
VELESOFT píše:
Betadisk je staveny tak, aby FDC porty byly normalne pri nastrankovane ZX rom naprosto neviditelne/blokovane/nepouzitelne/nedetekovatelne. ...
Na TRDOSu je v první řadě velmi snadné a pohodlné pracovat přímo se sektory na disketě. To je to, co Rusové často dělají.
Doda píše:
Meca/Lamac maji Betadisk pro CP/M upraveny jednim ANDem tak, aby se na nejakem portu dal ten radic prave pripojit a mohli jej ovladat primo, jinak jak pise Velesoft, je clovek odkazany pouze na rutiny v ROM.
To bylo ale primárně kvůli CP/M a specializovaným utilitám. Není to univerzální řešení.

Já mám nakonec u všech svých Betadisků tuhle úpravu odstraněnou, CP/M nepoužívám a nikdy k ničemu jinému potřeba nebyla.

Rusové, když už by něco takového používali, tak to řeší přes IN/OUT na vhodném místě v TRDOSu na který se dá skočit, provést a zas pokračovat mimo TRDOS. Ale to by vnášelo nekompatibilitu, kterou ani oni nechtějí. Obojí - jak hardwarová úprava, tak skok na IN/OUT který nutně nemusí být ve všech verzích.

Práce se sektory pomocí služeb TRDOSu je univerzální a funguje od originál 5.03 na všem. Jediný rozdíl je v tom, že ty úplně nejstarší neopravené verze TRDOSu měly nějaké chyby při práci se sekvencí sektorů, které nebyly velké 256bytů, tj. týkalo se pouze jiných formátů disket (MSDOS, MDOS, CP/M...).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz