OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 10.08.2022, 08:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 23.07.2022, 18:33 
Offline
Kecka

Registrován: 08.04.2021, 02:11
Příspěvky: 37
Bydliště: ThePlice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Program pro konverzi bitmapy do formátu videoRAMky PMD85. Kdo má zájem, stahujte a používejte.
http://aceltd.no-ip.org/bmp2pmd.zip


Přílohy:
bmp2pmd.zip [77.07 KiB]
15 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 23.07.2022, 21:38 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3377
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 337 times
Been thanked: 696 times
Si si isty, ze si bezny uzivatel bude vediet pustit MSDOSovy program na modernych 64 bitovych windowsov ? ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 24.07.2022, 08:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 679
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 68 times
A proč se taky nezeptáš jestli bězný uživatel spustí vůbec to PMD?

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 24.07.2022, 09:25 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3377
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 337 times
Been thanked: 696 times
MilasPce píše:
A proč se taky nezeptáš jestli bězný uživatel spustí vůbec to PMD?
Pretoze ak nema fyzicke PMD tak si vzdy moze spustit skvely emulator ktory na modernych 64bit windowsoch slape bez problemov.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 24.07.2022, 14:06 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
A nejen na windows ale i na linuxu ;).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 24.07.2022, 22:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 21.01.2021, 11:05
Příspěvky: 679
Bydliště: Pardubice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 68 times
DOS box taky běží bez problémů, tak když umí pustit emulátor PMD a natáhnout do něj soubor jistě dá i DOS box.

_________________
Praxe znamená, že vše funguje, ale nevíme proč. Teorie znamená, že vše víme, ale nic nefunguje.
Někdy je teorie spojena s praxí. Znamená to, že nic nefunguje a nikdo neví proč ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 24.07.2022, 23:07 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 13.05.2013, 09:15
Příspěvky: 2091
Bydliště: Brno
Has thanked: 694 times
Been thanked: 205 times
Oboum stranám rozumím nicméně asi nelze očekávat v sekci Československé počítače - Aplikace, že zde bude zrovna nějaký program pro 64 bitový Windows ;)

_________________
Amiga - PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 25.07.2022, 00:09 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3377
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 337 times
Been thanked: 696 times
Uplne postaci pre 32 bitovy.
Ten je dnes uz dostatocne retro a oldcomp :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 25.07.2022, 10:35 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1928
Has thanked: 243 times
Been thanked: 476 times
Já se taky přidám...

Je nějaký důvod konverzní utilitu vázat na konkrétní operační systém/platfromu? Zvláště, když jde o konzolovou utilitku, která se ovládá parametry z příkazového řádku. Tedy kromě toho, že pro "jinou platformu neumím". Protože když neumíš, jiní alespoň pro svou platformu umí, pokud dostanou zdrojáky.

Vždyť by to mohlo být multiplatformí, ideálně v C/C++ zkompilovatelné všude, závislé jen na úplně nejzákladnějších knihovnách, co jsou v každém kompileru - pro Woknaře a DOSaře EXE, pro Linuxáky zdrojáky ať si to přeloží všudypřítomným GCC, kde se jim zlíbí.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 25.07.2022, 17:43 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2535
Has thanked: 171 times
Been thanked: 494 times
DOSBox, jako univerzální virtualizační platforma běžící téměř na všem včetně chytrých telefonů, lepších kalkulaček a možná i nějakém tom toustovači, není zase tak nejhorší volba. A zvládneme s tím aspoň něco málo všichni.

Ještě univerzálnějí by byl už asi jen zdroják v holém ANSI C ;-)

A pokud je to v BP7, tak by to mělo jít zkompilovat i ve Free Pascalu, třeba se ve finální verzi uvidí.

_________________
"Jedna z dezinformací se zaměřuje na spekulace o povinném očkování a očkovacím pasu. Plánované očkování proti covid-19 je vydávané za povinné pro všechny občany ČR pod hrozbou tvrdých trestů, přestože Ministerstvo zdravotnictví ČR plánuje pouze dobrovolné očkování, které bude navíc pro všechny občany zdarma.
V jiné variantě tohoto narativu jsou šířeny dezinformace o takzvaném vakcinačním pasu, podle kterých budou těm, kteří se očkovat nenechají, odebírány základní lidská práva a svobody."


https://koronavirus.mzcr.cz/dezinformace-o-covid-19/ - prosinec 2020


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 25.07.2022, 21:23 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 376
Bydliště: Holešov
Has thanked: 11 times
Been thanked: 47 times
program tvrdí o sobě:

Je vytvoren v BP7Ga je kompatibilni s MS-DOS5 - Windows10.

ale ne pod 64bit. systémem...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 25.07.2022, 23:46 
Offline
Kecka

Registrován: 08.04.2021, 02:11
Příspěvky: 37
Bydliště: ThePlice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Abych uvedl na pravou míru tuto diskuzi, tak doplním:
1) Utilitku jsem psal pro sebe, zde jsem ji jen nabídnul tomu kdo má zájem. Nikoho nenutím ji používat. Emulátor od RM Machrů umí screen pouze uložit, nikoli však načíst.
2) Kdokoli si může takovouto primitivní věc naprogramovat v čem mu je libo. Proto nemám důvod jí kompilovat pro linux, masox, android, 64bit atd.. viz 1)
3) We win10/32bit/10240 virtualizovaných ve VMWare pod XP32 funguje v CMD.EXE bez problému. Nepotřebuje ani DOSBox.
4) Běžná praxe je, SW vyžaduje takový a takový OS. Pokud jej nemáte, poraďte si jak umíte. Jinak smolík.

ps. Co třeba celoobrazovkový assembler/diassembler. Ale je opět psaný v BP. Asi jej ani nenabídnu...
pps. Nedá mi to a zítra v práci vyzkouším, zda to poběží ve w10/64/22H2 či co to tam je za parodii na o$. Věřím si na 250%, že to půjde bez problému v holém CMD.


Přílohy:
asm.JPG
asm.JPG [ 103.9 KiB | Zobrazeno 718 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 26.07.2022, 01:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 3377
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 337 times
Been thanked: 696 times
aceltd píše:
Abych uvedl na pravou míru tuto diskuzi, tak doplním:
1) Utilitku jsem psal pro sebe, zde jsem ji jen nabídnul tomu kdo má zájem. Nikoho nenutím ji používat.
Neber to ako kritiku. Ber to ako tip na zlepsenie. Na zvysenie pouzitelnosti - zatial iba pre druhych, a do buducnost mozno aj pre seba.
aceltd píše:
Emulátor od RM Machrů umí screen pouze uložit, nikoli však načíst.
Akoze nie ? Ved sam v popise pises: Načtení: Alt+F11 ;)
aceltd píše:
3) We win10/32bit/10240 virtualizovaných ve VMWare pod XP32 funguje v CMD.EXE bez problému. Nepotřebuje ani DOSBox.
Kedze ja mam XP32, tiez nepotrebujem dosbox :) Od roku 1994 az 2015 som vsetky taketo utilitky pisal v Borland Turbo C 2.0 pre MDOS, ale od roku 2015 som presiel na portable C a kompilujem v MinGW do win32 exe, aby to fungovalo co najsirsej skupine ludi pod tym ich oblubenym systemom priamo nativne a nemuseli riesit rozne virtualizovane stare systemy.
aceltd píše:
pps. Nedá mi to a zítra v práci vyzkouším, zda to poběží ve w10/64/22H2 či co to tam je za parodii na o$. Věřím si na 250%, že to půjde bez problému v holém CMD.
Tak na toto som veeeelmi zvedavy :poke:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 26.07.2022, 08:06 
Offline
Kecka

Registrován: 08.04.2021, 02:11
Příspěvky: 37
Bydliště: ThePlice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Ad pps: Opravdu to nejde v x64 spustit. Takže DOSBox nebo kompatibilní OS. 250% beru zpět. Vážně jsem věřil, že to není taková <ultrasprosté slovo>. Jsem holt vzhledem ke svému věku stále naivní. A stejně tu kompatibilitu zařízli schválně, aby donutili...

Ad ALT+F11: Umí načíst obsah VRAM, ale neumí přežvejkat 8 vs 6 bitů na bajt+data pozpátku. Proto tohle vzniklo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Program BMP -> PMD
PříspěvekNapsal: 26.07.2022, 09:05 
Offline
Kecka

Registrován: 08.04.2021, 02:11
Příspěvky: 37
Bydliště: ThePlice
Has thanked: 0 time
Been thanked: 11 times
Problém nalezen. Nemáte oprávnění spouštět NTVDM.


Přílohy:
LOTUS.RAW.bin [16 KiB]
6 krát
Lotus.JPG
Lotus.JPG [ 30.51 KiB | Zobrazeno 646 krát ]
w10.JPG
w10.JPG [ 93.89 KiB | Zobrazeno 646 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 15 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz