OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 27.05.2020, 11:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 21:52 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
Nechci se hádat, bo tomu ani za mák nerozumím, ale jinej soubor končí 0A1B,0D0A a nahrát jde normálně :-(


Přílohy:
hex.jpeg
hex.jpeg [ 159.9 KiB | Zobrazeno 1272 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 21:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
Jakub píše:
Ja jsem ted nekolikrat zkusebne prekonvertoval 01-sachy.txt a 02-minigo.txt pomoci TapExu do WAVu. Nekolikrat ve Wine na Linuxu a jednou ve Win 8.1. Vysledek byl pokazde stejny (tj. odpovidajici konverze mely vzdy stejne MD5 hashe). Takze bych rekl, ze to konvertuje naprosto deterministicky a nejake zaseky GUI nebo Wine na to nemaji vliv. Ostatne si nedokazu predstavit, ze by to pokazde dalo nejaky jiny vysledek.

Na druhou stranu, nektere programy z te kazety od Komenia mi taky nejdou nahrat.


Tak já jsem netvrdil, že se mě to pokaždé nahraje jinak, jen mě bylo divné že se to těsně před koncem někdy zasekne a objeví se vedle jména programu - neodpovídá, to mě přišlo divné, když má zpracovat program který má kár Kb, a to samé to někdy udělá při převodu do WAV.
Tak jsem měl podezření, jestli opravdu zpracuje celý soubor, a nebo něco vynechá.
Ale zkusím také několikrát po sobě, projet stejný program a porovnám délku.
Dobrý nápad, jestli nemám nějak dojebaný systém......

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 22:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1519
Bydliště: Praha
Has thanked: 192 times
Been thanked: 333 times
Jack_Free píše:
Nechci se hádat, bo tomu ani za mák nerozumím, ale jinej soubor končí 0A1B,0D0A a nahrát jde normálně :-(

Proto jsem psal, že by to chtělo najít, co tam vlastně má být. Já to nevím :)
Každopádně 0D,0A,1B,0D funguje a 0D,0A,1B (ten tvůj původní seznam.txt) nefunguje...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 22:16 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 717
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 147 times
Což by vypadalo, že konec Basicu je označen znakem ESC na samostatném řádku, tedy ten řádek má být i nějak ukončen, aspoň CR.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 22:34 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
popravdě, netuším kde to hledat, mám PSPad tam jsem našel nějaké ASCII ale nemám páru co a kde hledat, se mnou to bude složitější :-(

tento také funguje.....a ten poslední také


Přílohy:
hex3.jpeg
hex3.jpeg [ 140.53 KiB | Zobrazeno 1252 krát ]
hex2.jpeg
hex2.jpeg [ 168.2 KiB | Zobrazeno 1255 krát ]

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 23:16 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1519
Bydliště: Praha
Has thanked: 192 times
Been thanked: 333 times
Končí oba stejně, je tam naše známe 0D 0A 1B 0D a 0A. Tedy CR+LF - nový řádek, pak Escape a znovu CR+LF.
Bude to tedy nejspíš jak píše DEX - escape na samostatném řádku, s tím že poslední LF není nezbytný, stačí i samotný CR

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 04.04.2020, 09:50 
Offline
Prvnička

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 15
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
příkaz MSAVE v Basicu funguje tak, že provede LIST na zařízení magnetofon a na konec přidá sekvenci CR LF ESC CR LF, tedy známé 0D 0A 1B 0D 0A

co by ještě mohlo vadit je, že IQčko na magnetofonovém výstupu píská nosnou 1 kHz a je lepší pokud tento zvuk je 5s před a 5s po programu, což na vytvořených wavech není


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 11.04.2020, 21:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
Moc jsem nepokročil v převodu, nemá někdo páru, jak jsou formátovaná data při nahrávání strojáku ?
Mám vstupní soubory v txt ale nedaří se mě je převést do WAV, vždy se mě načte jen několik řadků dat a pak to spadne z do BASICu.
Přitom jiná data, třeba v BASICU tam nahraji normálně, tak předpokládám že zapojením nebo sílou signálu to nebude.
Spíš bych řekl že IQ očekává jinou sekvenci dat, protože ty vstupní soubory jsou nahrát do emulátoru, ale nenahraji je do reálného IQ.
Jedná se o hry Komenium, dostal jsem se dokonce k nahrání úvodního obrázku, v některém případě, v jiném ani tam ne.
V tom txt souboru jsou data např. takto.....

:50700000C39070000000202007007580EEBC7000CD47F61F21067036002A0B70444D2A0970C5E521FF7E2219003E03D3873EDFD389210000E5C3BFF3E1C116003A0770BACA4B707E02032314C33C703A06703C3257

:5070500006705F3A087093CA2370C3217000000021067036002A0970545D06003A07703D4F09EBD5013870CD67F2E1233A06703C3206705F3A087093C268702A0D70E9003E073208702100752209702180EE220BE7

:5070A0007021BC70220D70215602221B0021007011FF70011070CD67F2C360703E203208702100712209702100EC220B7021E270220D70210770110C70011470CD67F2C36070213700113A05012370CD67F200008D

To je dle mě O.K. jenže pak následují tyto řádky....

:1070F00000210040110544013700CD67F2C3D4F1EF

:007010017F

:20750000101111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111F3E

:0070380157

:20752000140D0D0D0D0D0D0D0D0D0D2D270D0D0D2D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D1443

:0070380157

:20754000140D4175746F723A0D4A4952490D4A455A454B0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D1454

:0070380157

:20756000140D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D0D145D

:0070380157

a to je dle mě ten problém, očekává IQ nějaký předem definovaný počet znaků v jedné sekvenci ?
příjde mě, že jakmile mu začnu posílat ty jednořádková data, prostě spadne.
Ovšem emulátoru to zřejmě nevadí, a nehraje na nějaký počet dat v sekvenci a prostě bere to co dostane, mám v něčem pravdu nebo zase plácám blbosti a takto formátovaná data by tam mělo jít normálně nahrát ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 11.04.2020, 22:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1519
Bydliště: Praha
Has thanked: 192 times
Been thanked: 333 times
Popis formátu:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Intel_HEX
Řádky tedy můžou být různě dlouhé, první byte udává velikost...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 07:32 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1519
Bydliště: Praha
Has thanked: 192 times
Been thanked: 333 times
Jack_Free píše:
Moc jsem nepokročil v převodu, nemá někdo páru, jak jsou formátovaná data při nahrávání strojáku ?
Mám vstupní soubory v txt ale nedaří se mě je převést do WAV, vždy se mě načte jen několik řadků dat a pak to spadne z do BASICu.

Asi blbej dotaz, ale pro jistotu, když píšeš "spadne do Basicu". Nahráváš to v monitoru a se správnou kombinací modulů? Komenium věci budou chtít Basic6 a Video32.
Ještě odkaz na anglickou wiki, kde je popis možná trochu podrobnější - https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_HEX
Každý řádek má adresu kam se má nahrát (s tím se dá hýbat parametry toho monitorového příkazu "L") a kontrolní součet. Pokud ten nesedne měl by monitor vyhodit otazník.
V dalším pokusu se to nemusí nahrávat celé, stačí kousek couvnout - je to vlastně co řádek to samostatný záznam...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 08:47 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
Kombinace modulu je dobre, a nahravam to z monitoru, pomoci L.
Jinak dekuji za odkaz.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 09:14 
Offline
Kecálek

Registrován: 07.05.2014, 12:10
Příspěvky: 156
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 31 times
Jack_Free píše:
To je dle mě O.K. jenže pak následují tyto řádky....

:1070F00000210040110544013700CD67F2C3D4F1EF

:007010017F

:20750000101111111111111111111111111111111111111111111111111111111111111F3E

:0070380157
...


Nemuze byt problem to, ze ty kratke radky znamenaji konec IntelHEX souboru?

Mimochodem, ruzne emulatory resi nahravani dat uplne jinym zpusobem, tj. nepouziva se pro to kod v pameti emulovaneho procesoru, ale nahraje to primo do pameti emulacni program...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 09:58 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1519
Bydliště: Praha
Has thanked: 192 times
Been thanked: 333 times
Ty "krátké záznamy" jsou konec, ale jsou tam, to je v pořádku. (proč tam jsou netuším...)
Napadá mě, jestli to v emulátoru projde, zkusit vygenerovaný wav trochu zrychlit/zpomalit... Pokud to prvních pár bajtů načte a pak padne, tak by mohlo nesedět časování...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 11:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2430
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 95 times
Been thanked: 172 times
Takže, jsem zjistil, že na tuto práci nejsem kvalifikovaný, protože o tom nic nevím.
Co jsem mohl, to jsem udělal.
Poslední co jsem otestoval bylo, nahrát program do emulátoru, následně nahrát obsah paměti a vytvořit soubor txt
Ten následně převést do wav, ale nedaří se mě.

Tak jsem se rozhodl využít soubory a Omikronova archívu a zkonvertovat CSW do WAV, abych to mohl nahrát do IQ, přenos do IQ započne nic méně když se má objevit obrázek (v případě Komenia her) spadnu do monitoru.
Ještě otestuji ten nápad z rychlostí přehrávání wav.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Jak rozchodit hry pro IQ-151?
PříspěvekNapsal: 12.04.2020, 12:12 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1609
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 351 times
Been thanked: 589 times
A máš teda v IQ151 zasunuté moduly BASIC6 a Video32? Bez nich ty Komenium hry padají, i když BASIC nepotřebují. Stejně se dá hrát jen jedniná hra a to Rex :-). Jinak jsou to děsné kraviny.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 98 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz