OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

OldCompPrty 8

Právě je 09.08.2022, 22:41

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 12:58 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 376
Bydliště: Holešov
Has thanked: 11 times
Been thanked: 47 times
co se týče použití DMA, tak na to není v klasické 2kB epormce místo...asi by nebyl problém diskové rutiny předělat aby DMA použily, jinak je programátorovi plně k dispozici a může ho využít na přesuny paměti dle libosti
BIOS CP/M plně využívá rutin v Eprom, je to vysoce úsporný kód takže jeho modifikace někde výš by byla dost pracná, za BIOSem je teoreticky 240 volných bajtů, sem by se detekce DMA a použití nových/DMA rutin asi nevlezla, navíc originál počítá s disky A-E, kde B,C jsou 360kB 5,25 a D,E 252 kB 8" + A RAMdisk 181kB


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 21:44 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
Dneska jsem si s konečnou platností uvědomil, že vzhledem k modernizaci konektoru nelze použít původní fyzické rozložení desky a celý její spodek se musí zásadně předělat ať chci nebo nechci. Tím pádem tak jako tak musím opustit tuto extrémně hustě natahanou desku a nemá moc smysl držet se jejího návrhu, diktovanému dobou vzniku.

Dostal jsem návrhy na modernizační změnu RAM desky z 36 RAM na 1 kus :lol:, tak jsem se začal svými skromnými silami touto záležitostí zabývat. A když už modernizace, tak pořádaná. Tedy DRAM bych opustil a použil SRAM což nám ušetří spoustu starostí s refreshem apod. Ideálně bych na to použil jedinou 4Mx8 AS6C4008-55 s kapacitou 512 kB, která se osvědčila už v PP-01 a hlavně - dá se bez problému koupit nová v GME apod.

Dále bych trvale opustil paritu, s tím je jen sraní a u moderní spolehlivé SRAM anachronismus. Byl by tu totiž u 8bit SRAM drobný problém kam napasovat ten 9 bit. Na paritu by se imho musely použít dvě shodné 8bit SRAM, což mi přijde jednak zbytečně drahé a i zbytečně komplikované vzhledem k pro nás nulovému přínosu (i samotné originální desky jsou natvrdo v pcb zadrátované bez parity s ruskýmí dobovými DRAM tedy pryč s tím).

A napadla mě ještě jedna vychytávka - Z256 umí standardně použít 4 stránky po 64 kB díky IO21 a 22 (MHB 4076) a IO31 (74LS253) na desce CPU, co řídí a dodělává datové signály AB16 a AB17. Protože ale díky DIN 41216 máme ještě 2 piny takříkajíc navíc a autoři v registru volby stránek nepoužili bit 6, napadlo mě že by se jím dal vytvořit nový signál AB18 (fyzicky devatenáctý bit adresní sběrnice), který by přes sběrnici případně aktivoval druhou polovinu SRAM a tím pádem by se počet dostupných stránek tím samým zápisem elegantně zdvojnásobil na 8. To by nám dalo celkem už velice slušných 512 kB RAM s minimální změnou HW. Ostatní hodnoty v registru by byly beze změn - čtení, zápis apod. a protože ten bit+pin nic jiného nepoužije, tak by to nemělo mít na nic jiného vliv. Kdyžtak mě vyveďte z omylu.

Teď se budu snažit dát ten návrh dohromady a potom to pcb bude už brnkačka protože počet patic se z padesáti sníží na jednocifernou hodnotu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 21:55 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2164
Bydliště: Praha
Has thanked: 379 times
Been thanked: 510 times
Když už takovéhle změny, fakt ta sběrnice má nějaký smysl? Stejně to nejspíš nikdo nikdy nijak rozšiřovat nebude. Pojal bych to jako jednodeskac, eventuálně s jednim konektorem, pro jistotu kdyby někoho časem nějaké rozsireni napadlo...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 22:07 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Czech Human píše:
... A když už modernizace, tak pořádaná. Tedy DRAM bych opustil a použil SRAM což nám ušetří spoustu starostí s refreshem apod. Ideálně bych na to použil jedinou 4Mx8 AS6C4008-55 s kapacitou 512 kB, .


Mám doma něco málo přes 1200 ks SRAM MH74S201 s dobou přístupu cca 65ns takže si můžeš užít drátovačku. Je to také SRAM s mega kapacitou 256x1 a těch mega 34KB i s paritou by si cuclo jen takových směšných 150-180A.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 22:14 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
vanthomas: Můj názor na sběrnici je ten, že na jednodeskáč víš co chceš a musíš ho hned od začátku udělat hotový. Zatímco se sběrnicí máš dveře otevřené. Chcípla karta? No problem. Chceš použít jinou? No problem. Proč PC uspělo tam, kde do té doby vládly spíše jednodeskové stroje spodobnými parametry? A je to prostorově více uspořádatelné. Pro fandy jednodeskáčů je tu navíc hodně podobné FK-1 tak chci i sběrnicovou variantu. A třeba pro mě nejlepší alternativa by byla nalámat to na ISA konektor, ISA bracketů totiž mám několik :-).

EC1045.01: Jak říkají na personálních odděleních, díky za nabídku my se vám kdyžtak ozveme :mrgreen:.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 22:46 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Já ti jen nabídl skoro stejně rychlé SRAM. Ale poctivě TTL ta AS6Cxxx se na slučitelnos s TTL jen hraje (jo mám jich 8ks v RAM disku v SAPI-1). A ty 3-4 zdroje po 50A bych asi taky našel. Když modernizace na SRAM tak ať to stojí co to stojí. V reálu se ty MH74S201 používali např. jako vyrovnávací paměti (CACHE) v sálových počítačích nebo v rychlých stavových automatech. Na klasické RAM se používali např. 2102 … těch bych vyhrabal tak na 41K i s paritou a ty by si řekly o šílených 20A a doba přístupu je skvělých 350-450ns.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 23:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2164
Bydliště: Praha
Has thanked: 379 times
Been thanked: 510 times
Možná jsem to nenapsal úplně šťastně. Nemyslel jsem sběrnici úplně zrušit, jen když už se do toho bude sahat a modernizovat, tak by se to možná dalo nacpat na jednu desku, ne o moc větší, než byly ty původní. Sběrnice zůstane, jen by nebylo nutné ji použít...

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 06.08.2022, 23:28 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 3014
Has thanked: 189 times
Been thanked: 351 times
No, raději si nechám těch 30 mA do toho modernějšího SRAMu :-). Jeho použitím se ale návrh desky podstatně zjednoduší, odpadá refresh a volby stránek, RAM je kontinuální A0-A17 tedy 256 kB a AB18 se vytvoří na CPU kartě zápisem do bitu 6 registru a jede se dál. V příloze jsem dal takový ideový nástřel, je tam jen jedna 74LS138 co bere horní bity sběrnice A4-A5-A6 alias C0h (LLH), spodek neřeším ale daly by se použít pro další enable.

/INHMEM spolu s /MREQ a GND dělá kombinaci L L H (ta GND by se ještě dala nahradit výstupem druhé 74LS138 co pobere 3 spodní adresové bity) a tím vznikne /CS co aktivuje SRAM i oddělovač sběrnice. Směr v něm řídí Z256 pomocí signálu /RD a zároveň je /RD s /WR využitý pro aktivaci správného směru v SRAM. Nevím jestli to není sběrnici poněkud moc zatěžující ale případně by šel přidat další prvek á la 7474. Tak snad to chápu a popisuju správně :twisted:.

vanthomas: Obávám se, že jediná větší úspora místa bude jen RAM deska, ty 3 další se asi moc nezmenší :-(. Takže by byla jedna megakarta se sběrnicí, to raději ať jsou všechny stejných rozměrů, to se líp dá do bedničky. Na ostatních kartách se modernizace realizuje leda tak výměnou konektorů a výstupních konektorů jinak asi moc ne, už není co jiného ušetřit. Leda to hodit do nějakého FPGA pouzdra celé a máš z toho počítač o velikosti platební karty ale to tady asi není cílem...


Přílohy:
Deska SRAM.pdf [65.75 KiB]
5 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 01:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 2164
Bydliště: Praha
Has thanked: 379 times
Been thanked: 510 times
Záleží kde má každý soudruh ten práh bolesti :)
Za mě buď replika (ideálně co nejvěrnější), nebo když už se do toho šahá, tak ať to stojí za to - Z80, WD2797 a 6845 nechat, ale jinak velkou SRAM a kolem co jde schovat do GALu nebo 5V CPLD.
Další level je nacpat to do FPGA všechno, nejlépe jako jádro pro něco existujícího (ZX Uno, MiSTer...)

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 07:42 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Co takhle tam použit 2114 ty mají už neskutečnou kapacitu 1024x4, našel bych dost tak na 100k, 2102 by se použily na paritu. 64KB i s paritou tj. 2114+2102 by si řekly max. o 16A.

Jen narážím na to, když z 32ks brouku DRAM s refreší uděláš 1 brouk se SRAM tak jestli má cenu páchat kvůli tomu tu desku :scratched: , hlavě pokut jde o novostavbu „repliky“. Mám tím na mysli to zda by se ta SRAM nedala přilepit k jiné desce. Proti moderním SRAM nic nemám za předpokladu že je v DIL ale jejich použití jaksi musí mít smysl. Taky jsem použil v SAPI-1 SRAM jako hlavní RAM ale vždy to bylo s kombinací něčeho jiného, aby se ušetřilo místo v roštu tj. ze dvou desek byla jedna (syndrom prázdného místa na DPS).

Taky zastáním podobný názor jako např. Vanthomas.
Repliku 1:1.
Případě že se moc strojů nedochovalo tak náhrada problematických součástek tj. něco v duch FK-1.M01. Tj. změna konektorů, možnost v RAM místo 4164 (32ks) osadit 41256 (16ks) a mít možnost adresovat až 0,5M (s patřičnou úpravou logiky), Případně trochu zjednodušit logiku ale GAL zrovna nemusím ale, pokud to jinak nepůjde (prostorové důvody) tak jo.
Jak to tu už bylo také řečeno to celé narvat na jednu desku a přidat k tomu konektor se sběrnicí ala TNS HC08.
FPGA zrovna nemusím :puke: .

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 09:07 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 376
Bydliště: Holešov
Has thanked: 11 times
Been thanked: 47 times
původní zapojení počítá s A18 a A19 (podle popisu na schématu), ale nikde není na sběrnici (ani naznačeno), použitím bitu6 stránkovacího portu sice získáme další banku 4 stránek, ale už nezkopíruju přímo pomocí Ldir data mezi těmato sadama 4 stránek (půjde to přes 1kB buffer v Ram na desce CPU). Samozřejmě s tím nepočítá BIOS CP/M ale zde bude úprava triviální a buď rozšíříme o těch 256kB Disk A nebo nahradíme C/D protože dvě 8" asi reálně nikdo připojovat nebude.

Na desce CPU jsou ještě volné 3 čtveřice portů E0-E3, E4-E7 a E8-EA, když by se na ně pověsil nějaký registr daly by se tím vytvářet další adresové bity buď pro Rom nebo pro Ram

karty bych nechal + jako potisk na ně původní zapojení :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 09:31 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Ty 8“ disky bych zachoval aneb je to pořád CP/M stroj a GOTEK může emulovat ty 8“ a také se nebude muset dělat konverze mezi formáty disket. Těch 256KB RAM na víc bych vrazil do ramdisku a když už moderní SRAM rovnou zálohovanou aneb by tam byl systém.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 09:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3154
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 26 times
Been thanked: 231 times
K6T8016C3M maji poctivou TTL specifikaci a 5V napájení :D
https://4donline.ihs.com/images/VipMast ... 772C3B8264

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 09:57 
Offline
Radil

Registrován: 26.11.2018, 16:59
Příspěvky: 376
Bydliště: Holešov
Has thanked: 11 times
Been thanked: 47 times
systém je v Ramdisku vždy, tak je Z-256 navržené, akorát není zálohovaný. Mám realizováno jeho natažení z eprom (možno vyzkoušet v emulátoru Z256), takže stačí tam doosadit 8kB eprom a diskety pro start počítače nejsou potřeba, na druhou stranu kdo bude dávat 2 Goteky pro 8" a další třeba pro 360kB 5,25? ostatně ramdiskem 256kB by se nahradila jen jedna ze dvou 8" mechanik, druhá by zůstala


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VZLET Z 256
PříspěvekNapsal: 07.08.2022, 10:14 
Offline
Profík

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 599
Has thanked: 79 times
Been thanked: 66 times
Šlo mi oto že v tom ramdisku budou i základní služební programy plus par užitečných programů takže by se stím dalo pracovat i bez jakéhokoli externího úložiště (Přenos dat jde řešit po RS232C a ideálně s nějakým standardním protokolem např. XMODEM).

A ten GOTEK neumí 4 mechaniky a to každou jinou :?: :?: :?: . Uvnitř je počítač takže je to věc programu nebo je tam obmezení v tom že to nemá dost „SEL“ signálů.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz